Lidlu wpadła mi ręce mąka żytnia pełnoziarnista - postanowiłam jej wypróbować. Okazała się strzałem w 10! Nadaje się do wypieków czy zagęszczenia zupy lub sosu. Zrobiłam z niej nawet pierogi a w planach mam jeszcze domowy makaron. Dzisiaj jednak chcę Wam pokazać przepis na domowe pierogi z tej mąki. Nadzienie to połączenie kurczaka oraz szpinaku. Warto je ostrzej przyprawić
Health-Fit-LifeMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Wietnamska zupa rybna jest bardzo aromatyczna, pełna ziół i smaków. Można ją przygotować z resztek po filetowaniu lub całych kawałków …
My Blueberry CornerZupa z pieczonej dyni Hokkaido! Jedna z najlepszych rozgrzewających zup na jesień. Bardzo gładka, sycąca i gęsta. Bardziej to krem -zupa. Przygotowuje ją z pieczonej dyni obficie polanej oliwą z oliwek. Zamiast grzanek czy makaronu podałam ją z białą fasolką gotowaną na parze. Podsmażaną razem z szynką wędzoną na surowo. Całość smakuje rewelacyjnie. Polecam na niejeden jesienny obiad! Życzę smacznego
SMYKWKUCHNIPęczek szparagów jest ekonomiczny :) Wczoraj była tarta, której przepis poniżej przypominam. Z odciętych łodyg i pozostałej części szparagów miałam zrobić zupę – krem. Doszłam jednak do wniosku, że to już było i zrobiłam sos do makaronu. Łodygi szparagów kroimy na mniejsze części i gotujemy do miękkości. Ugotowane odcedzamy i miksujemy na gładkie pure. Do tego dodajemy garść zielonego groszku (może
Kucharzycawlać do pomidorów i dodać sól, pieprz. Wszystko jeszcze chwilę pogotować. Gdy zupa będzie gotowa zrobić z niej krem za pomocą blendera. Zupa smakuje świetnie sama, można dodać na wierzch łyżkę jogurtu naturalnego, ja podałam z makaronem i powiem że lepszej pomidorówki w życiu nie jadłam
Pychotkaaagadżety - podpowiedzi.... hmmm...co to by mogło być? Może Wy macie swoje typy? Ja stawiam na jakiś sos, może do makaronu, może do pizzy? A może jakieś sałatki? Albo jakaś mega super jarzynka do zup i sosów? :) Przyznam że nie mogę się doczekać odpowiedzi :) Macie swoje typy? Podajcie je w komentarzach:) Zapraszam Was też, do Kuchni
Takie tam pichceniejest bardzo mocna, esencjonalna. Pysznie pomidorowa – bez używania przecieru czy puszkowanych pomidorów. Pieczenie pomidorów, w przeciwieństwie do gotowania, pozwala skondensować ich smak. Zupa jest pyszna zarówno sama, czysta, tylko zmiksowana, jak i z dodatkiem drobnego jajecznego makaronu czy czosnkowej grzanki. Korzystajcie z pomidorów póki są! SKŁADNIKI 800g pomidorów lima / rzymskich/ śliwkowych 4 duże ząbki czosnku 150g czerwonej cebuli 1 litr
Karo in the KitchenUwielbiam zupy i bardzo lubię wypróbowywać na nie ciekawe przepisy, więc dzisiaj proponuję zupę bardzo ciekawą i wykwintną, bo z mięsnymi roladkami. Takie roladki z powodzeniem zastąpią makaron czy grzanki, a przy tym są niezwykle aromatyczne i smaczne. Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
Przepisy Aleksandrymakaron gotujemy w 2 szklankach wody, co jest istotne po ugotowaniu nie odlewamy wody od makaronu do ugotowanego makaronu i wody (po makaronie;)) dodajemy mus truskawkowy w 1/4 szklanki wody rozpuszczamy skrobie/kisiel i wlewamy do naszej zupy ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia, żeby zgęstniało dosładzamy STEWIĄ lub fruktozą SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćprzy garach trudno od siebie oczekiwać. Tak było u nas ostatnio - sprawy formalne, kilka rozmów o pracę, przeziębionko Syna - słowem dzień wariata. Zupę ugotowałam, przekopując szafę w poszukiwaniu ciucha na mój "interview" w międzyczasie, ale o makaronie już z emocji zapomniałam. W drodze powrotnej z objazdówki po mieście zrobiliśmy zakupy bez ładu i składu. Gdy w końcu dotarliśmy do domu
Kuchnia po mojemułyżkami zimnej wody. Do gorącej zupy wlewamy zawartość miseczki, cały czas mieszając. Po chwili, gdy zupa zgęstnieje powoli dodajemy do niej roztrzepane jajko. Powstanie nam coś w rodzaju cienkiego makaronu. Delikatnie zamieszać i od razu podawać
Kulinarne przygody Gatitymango Ćevapčići Leczo Jagnięcina duszona w winie z figami Dżem z fig i pomarańczy Risotto ze szpinakiem i kurczakiem Morskie robale z makaronem Quesadillas Tortilla z kurczakiem i mango Tiroler Gröstl Sushi Smażone kalmary Mule Sajgonki Zupa orientalna
Gotuj z MisiemBardzo lubię chiński rosół z kukurydzą. Jest to pożywna zupa, która jednak nie kusi swoim wyglądem. Postanowiłam, więc ugotować jej elegantszą wersję.Z bulionem jest trochę
Przepisy Aleksandrykapusta kiszona. W innych rejonach Polski zupę tą określa się mianem białego barszczu. To jedna z moich ulubionych zup :) Niektórzy jedzą ja z kluskami, inni z ziemniakami polanymi skwarkami, a ja podaję ją zazwyczaj z makaronem lub ziemniakami pokrojonymi w kostkę.Składniki:włoszczyzna kawałek wędzonego boczku lub żeberka albo 2-3 białe kiełbasylistek laurowy ziele(...)angielskie, kawałek wędzonego boczku lub żeberka albo białą kiełbaskę (co lubimy bardziej). Ja tym razem dodałam do włoszczyzny 2 surowe wędzone kiełbaski (tzw.polskie). Chodzi o uzyskanie lekko wędzonego smaku zupy. Nasz wywar lekko solimy i gotujemy do miękkości warzyw i mięsa. Kiedy zawartość garnka jest już miękka wyjmujemy wszystko na talerzyk a do wywaru wlewamy sok z kiszonej kapusty
Walijskie Pichceniecytrynowej) i wyszła z tego „zupa chińska, ale robiona w Radomiu... W ogóle nie smakuje jak chińska.” Eksperyment uważam za udany:) Składniki: pierś z kurczaka – 200 gram bulion – 1,5 litra suszone grzyby mun – 20 gram marchew – 2 szt. por – 1/3 szt. szczypior – 1 pęczek czosnek – 1 ząbek mleko kokosowe – 200 ml makaron ryżowy – 100 gram sok z ½ cytryny(...)mleko kokosowe i sok z cytryny. Można jeszcze dodać kiełki (w sklepie akurat "wyszły"). Przyprawiamy do smaku. Na opakowaniu makaronu ryżowego przeczytałem, że trzeba go wrzucić do wrzątku i odstawić na 10 minut pod przykryciem. Dodałem go do gorącej zupy i przykryłem garnek na 10 minut
Gotuj z Misiemstaje się nudny. Kiedy macie ochotę na zupę z kurczakiem, niekoniecznie tę klasyczną, polecam nieco szybszy i bardziej kolorowy wariant. 4 pałki kurczaka 1/4 bakłażana 1 duża marchew 1 duża cebula 1 duża pietruszka 3 łodygi selera naciowego pół pęczka świeżej natki pietruszki sok z połowy cytryny lub limonki czarny pieprz mielony makaron ryżowy (sojowy będzie lepszy, u mnie zabrakło(...)wrzenia zmniejszamy płomień pod garnkiem i tak gotujemy około 40 minut. Na koniec gotowania doprawiamy zupę sokiem z cytryny lub limonki, pieprzem i solą według uznania. Wyławiamy mięso i porcjujemy. Do każdej miski wkładamy po kawałku kurczaka i ugotowanego według przepisu na opakowaniu makaronu. Całość posypujemy posiekanymi liśćmi selera naciowego i przyozdabiamy plasterkiem cytryny. Podajemy gorące
Kuchenna Kontrrewolucyaosób) - 1 cebula czerwona - 1 por - 3 marchewki - filet z piersi kurczaka - 2 łyżki śmietany - 1 łyżka mąki - olej - sól, pieprz, czosnek, pieprz ziołowy oraz papryka słodka - makaron gryczany Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy do niej kurczaka pokrojonego w kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Marchewkę trzemy na tarce a por kroimy w półplasterki. Po czym(...)przez około 15-20 minut. Doprawiamy przyprawami do smaku. Pod koniec gotowania dodajemy 2 łyżki śmietany (takiej jak do zupy) i zagotowujemy. Aby, danie było gęstsze dodajemy łyżkę mąki i ponownie doprowadzamy do wrzenia. W międzyczasie gotujemy makaron według przepisu. Makaron polewamy sosem i można jeść;) Smacznego
Health-Fit-Lifeliście laurowe, pieprz, sok z 1/4 limetki makaron ryżowy Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na gorącą oliwę do dużego garnka. Marchew, ziemniaki i seler kroimy w kostkę, dorzucamy do cebuli, mieszamy i przyprawiamy. W między czasie gotujemy w czajniki około 1,5 wody (będzie szybciej- zawsze tak robię i mam gotowe zupy w max 30 minut). Gdy ziemniaki zaczną już(...)minut) zalewamy wodą. Przykrywamy garnek, gotujemy na małym ogniu. Ogórki ścieramy a tarce. Dodajemy do zupy. Gdy warzywa są już miękkie dodajemy śmietanę słonecznikową, doprawiamy sokiem z limetki/cytryny jeśli to koniecznie, można dodać szczyptę cukru dla równowago smaków. Można dorzucić tak jak ja makaronu sojowego- było to nasze jedynie danie na obiad, więc chciałam aby było bardziej sycące. Ps. Miśka
greenscarfzapraszam Was do spróbowania słonecznej, przepysznej soupe au pistou czyli zupy z pesto, z której słynie Prowansja, choć wywodzi się ona z Genui. Przyznam, że nie jadam zbyt często zup, ale tę pokochałam od razu. Można ją jeść o każdej porze roku, choć najlepiej smakuje latem i wczesną jesienią, ponieważ przyrządza się ją ze świeżych warzyw: białej i zielonej fasolki(...)każda gospodyni przyrządza ją inaczej, niektóre dodają do niej również pora, marchewkę, seler naciowy, paprykę, świeży groszek, a także drobny makaron, choć ja osobiście wolę ją z ziemniakami. W zależności od Waszych upodobań możecie zatem skomponować własną zupę z pesto, dodając do niej warzywa, które lubicie. Zupa ta jest bardzo pożywna, dlatego można ją serwować jako danie główne. Bon appétit
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskasuszone zapasy i przygotowaliśmy tę oto zupę. Pyszna, aromatyczna...świeżości nadały grzyby wpierw moczone w osolonym mleku. Składniki 100 g grzybów suszonych 500 ml mleka 1 mały seler 2 marchewki 1 pietruszka 1 duża cebula 1 łyżeczka masła klarowanego 8 ziaren czarnego pieprzu sok z cytryny 1 l bulionu warzywnego 250 g makaronu łazanki natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie(...)kostkę, smażymy na maśle. Następnie zalewamy gorącym bulionem, dodajemy grzyby, pieprz i gotujemy 2 godziny na małym ogniu. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Po dwóch godzinach wyławiamy grzyby, kroimy w paski i wrzucamy z powrotem do zupy, ponownie zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Do każdego talerza wykładamy porcję łazanek, zalewamy zupą
R'n'G KitchenMąkę wymieszaj z solą i całym jajkiem. Wlewaj powoli wodę i zagniataj. Ciasto powinno być twarde niczym na makaron. Palcami przygotuj zacierki, pamiętając o podsypywaniu ich mąką, aby się nie skleiły. Następnie ugotuj je w osolonym wrzątku na półtwardo. Podanie Zupę możesz podawać z dodatkową łyżką śmietany i posiekaną natką pietruszki
Food Squaresuszone i świeże grzyby, czosnek, imbir, chili, kurkumę i ziarnisty pieprz, olej kokosowy, jarmuż lub szpinak wrzucamy do dużego garnka . Zalewamy zimną wodą. Stawiamy na mały ogień i zagotowujemy. Zupę gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez półtorej godziny. Na ostatnie 30 minut dodajemy do gotowania glony. Przecedzamy wszystko przez sito i doprawiamy. Uważamy żeby nie przesolić, bo wszystkie(...)kolejna po grzybach porcja umami – a bez tego w bulionie ani rusz! Dosalamy i dopieprzamy do smaku. Podajemy gorący, z makaronem, ryżem, posypany drobniutko posiekaną kolendrą lub pietruszką – albo bez żadnych dodatków. Można użyć go do bazy dla innych zup i potraw, np. do risotto, zamrozić lub zapasteryzować w słoikach. W sezonie warto dodać do garnka kilka gałązek świeżego tymianku
Karo in the KitchenTagliatelle z leśnymi grzybami w sosie śmietanowym: makaron tagliatelle 15-20 grzybów leśnych ( takie jakie uda się zebrać bądź kupić; mogą być też mrożone) 1 duża cebula kilka ząbków czosnku oliwa z oliwek 1 łyżka masła 200-250 g śmietana kremówka 36% ( można dodać mniej procentową :) ) sól pieprz świeży tymianek kilka igieł rozmarynu szczypta cukru tarty(...)czosnek, następnie pokrojone na duże kawałki grzyby ( można je wcześniej lekko podgotować w osolonej wodzie a wywar zostawić na np. zupę grzybową lub sos grzybowy). Wszystko razem chwilę dusić. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. W tym czasie ugotować makaron tagliatelle około 7-8 minut( al dente) Ugotowane tagliatelle dodać do grzybów. Dodać śmietankę, szczyptę cukru i wszystko przez chwilę dusić
Jemy PijemyJeżeli lubicie zupy-kremy to musicie przygotować poniższy krem z cukinii i ziemniaków. Aby dodać wyrazistości, do zupy dodałam cebulkę, czosnek oraz szczypiorek do dekoracji. Krem cukiniowo-ziemniaczany świetnie smakuje podany z drobnym makaronem, jak i grzankami. Składniki: 2 średniej wielkości cukinie 2 ziemniaki 1 cebula, np. czerwona 3 ząbki czosnku 3 szklanki wody* 4 łyżeczki domowej wegety * odrobina oleju(...)pieprzem oraz odrobiną kurkumy) i zalać wodą wraz z dodatkiem domowej wegety. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu. Gdy ziemniaki i cukinia będą miękkie to garnek zdjąć z ognia. Zupę ostudzić i zmiksować za pomocą blendera. Krem posmakować i ewentualnie mocniej doprawić. Przygotowywanie zupy cukiniowo-ziemniaczanej Zupa przed i po zmiksowaniu Przepis STĄD
Ugotowaćkaffiru 4 ziarna ziela angielskiego pieprz czarny ziarnisty 2 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler 100 g pieczarek 5 ząbków czosnku 5-6 cm imbiru sok z limonki tajskiej makaron soba natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Przygotowujemy wywar drobiowy: Mięso myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą(...)słupki. Pieczarki oczyszczamy kroimy w plasterki. Czosnek i imbir obieramy, kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do zupy i gotujemy na wolnym ogniu, do momentu, kiedy jarzyny będą miękkie. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki. Podajemy z makaronem soba i posiekaną natką pietruszki. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle
R'n'G Kitchenspiżarni. W związku z tym podjęłam postanowienie - w najbliższym czasie żadnych zakupów, oczywiście poza świątecznymi, które wzbogaciłyby moją obszerną kolekcję makaronów, torebek ryżu, puszek z ananasem itp. Jedynie świeżyzna: owoce, warzywa, ser, wędlina... Muszę koniecznie odświeżyć zapasy :/ Dzisiejsza zupa to wynik powyższego postanowienia, ugotowałam ją z tego co miałam w szafce i lodówce, i o dziwo okazała się bardzo smaczna
Kuchenne zapiski Edyty