pietruszki czosnku. Składniki na 3 porcje zupy: 1 duże udko z kurczaka lub 2 mniejsze 2 marchewki 1 pietruszka ½ dużego selera kawałek pora nać pietruszki 3 ząbki czosnki 3 listki laurowe czarny pieprz 1 łyżeczka soli 1 kg pomidorów 1 łyżeczka cukru 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka mąki łyżka koncentratu pomidorowego makaron około 1,5 l wody Przygotowanie: Udko(...)ulubionymi. Dodajemy koncentrat pomidorowy, przelewamy wszystko do bulionu warzywno mięsnego. Zaprawiamy rozmieszaną śmietaną z mąką. Możemy wyjąć udko z zupy przed włożeniem pomidorów. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz świeżą natką pietruszki. Podajemy z makaronem
Życie zaczyna się w kuchniWłaśnie teraz mango ma najlepszy smak. Ten słodki, aromatyczny owoc można wykorzystać zarówno w kuchni, jak i kosmetyce. Lubię mango w ciastach i koktajlach, jednak dzisiaj
Humanistka w kuchni– Mamo, mam ochotę na makaron. – Jaki? – Nie wiem. – Kupiłam truskawki, makaron z serem i truskawkami? – Nie, na słono. Nie planowałam, nie
Polska Zupa50 dag makaronu (najlepiej kolorowego) 30 dag szynki, np. konserwowej 30 dag żółtego sera 1 słoik pędów bambusa puszka kukurydzy majonez pieprz, sól Pokroić w kostkę
Humanistka w kuchnimięso wyjmujemy, do wywaru dodajemy pokrojoną na półplasterki marchew, seler w kostkę, gotujemy do ich miękkości. Do zupy dodajemy koncentrat, odsączoną z zalewy fasolę i kukurydzę. Gotujemy 10 min, do smaku doprawiamy chilli, solą oraz pieprzem. Podajemy z ulubionym makaronem, u nas spaghetti chitarrone. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
R'n'G Kitchentradycyjna, tylko przygotowywana na soku pomidorowym, podana z ryżem i maleńkimi krewetkami koktajlowymi, czyli taka bardziej 'luksusowa' wersja ;)Ja przyznam się Wam, że zupy robię tyle, by wystarczyło na dwa dni, pierwszego podaję pomidorową z makaronem, a drugiego z ryżem, czasami urozmaicam mięsem, tortellini czy- tak jak dziś- krewetkami (moja ulubiona wersja).Tym, którzy wolą ostrzejsze smaki polecam doprawić chili(...)przykryciem gotować 10 minut.Smacznego! :)* ja kupuję koktajlowe krewetki w zalewie- już oczyszczone. Jeżeli są w całości, to trzeba odciąć pancerz, głowę i ogonek. A mrożone krewetki przed dodaniem do zupy odmrozić
Kraina Miodem Płynącaktóra Wam lepiej pasuje :) Składniki: Sos pomidorowy: przecier pomidorowy cebula ząbek czosnku oregano, pieprz, sól Sos szpinakowy: 200g śmietany 18%, do zup i sosów 100g mrożonego szpinaku, rozdrobnionego ząbek czosnku oregano, gałka muszkatołowa, pieprz, sól Dodatkowo: makaron spaghetti pierś z kurczaka (podwójna) mozzarella suszone pomidory przyprawa do kurczaka masło do smażenia Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej
Czerwona Porzeczkasezon kurkowy zakończony. Zawsze więc na samym początku smażę jajecznicę z kurkami :), zaraz po niej gotuję zupę kurkową , no a jeśli sezon jeszcze trwa na końcu ląduje na talerzu makaron z sosem kurkowym. Po takiej kulinarnej uczcie mogę oświadczyć, że sezon na kurki uważam (ze spokojnym sumieniem) za zamknięty :)) Składniki na sos: duża garść
Walijskie PichcenieUwielbiam zupy. Jako dziecko byłam ich umiarkowanym, a do tego niezwykle wybrednym fanem - pomidorowa z makaronem musiała być zabielana, ale ta z ryżem czysta; ogórkowa tylko bez ogórków, z czego śmiała się cała moja Rodzina - jednak dopóki nie została przecedzona, nie ruszyłam. Barszcz tylko czerwony i tylko w Wigilię, za to zawsze z przyjemnością jadłam kręcipołki - czyli kluski na mleku(...)nazwę wymyśliłam, kiedy zobaczyłam Babcię ukręcającą kawałeczki ciasta - przyjęła się w Rodzinie i teraz nikt inaczej tej zupy nie nazywa). Zupy owocowe odpadały w przedbiegach, szczególnie wiśniowa cieszyła się moją ogromną niechęcią. Szczawiowa była nie do przyjęcia, a zupę z botwinki akceptowałam (lub nie) w zależności od układu gwiazd. Jak się jednak okazało - do zup trzeba dorosnąć. A przynajmniej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeróżnych daniach, aż w końcu w nich zasmakował, ba pokochał. Dzisiaj polecam Wam ulubione danie Piotra: Krewetki z serem rokpol, makaronem i pietruszką, danie przygotowuje się w 15 minut, to ekspresowy posiłek! Zobaczcie przepisy na: Orientalną zupę z krewetkami i mleczkiem kokosowym Tajską zupę z owocami morza Przepis na Krewetki w sosie serowym z pietruszką składniki : 250 g krewetek tygrysich
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOstatni weekend był udany pod względem grzybobrania. Z części moich ostatnich zbiorów zrobiłam zupę. Żałuję, że tak późno ją poznałam. Rewelacja! Naprawdę pyszna zupka :-) Składniki: 300-400 g świeżych grzybów (u mnie podgrzybki, prawdziwki, maślaki, kurki, turki) 2 ziemniaki 1 marchewka kawałek selera garść suchego makaronu np. pełnoziarnistego świderki 1 cebula 1,5 litra dowolnego bulionu siekana natka selera sól(...)dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz ziele angielskie i liść laurowy. Gotować ok 10 minut. Po tym czasie dodać suchy makaron i grzyby z warzywami z patelni i nadal gotować 10 minut. 5. Do śmietany dodać chochelkę gorącej zupy, dokładnie wymieszać, po czym dodać mieszankę do zupy. Dodać siekaną natkę selera oraz doprawić solą i pieprzem do smaku. Zupę doprowadzić
Kuchnia domowa Anizbliża się końcówka lata to znak, że czas dyni. Dynię możemy przyrządzić na mnóstwo sposobów pod postacią zupy, farszy, ciastek itd. Dziś pokarzę wam jak zrobić domowe pesto z dyni. Świetnie się łączy z makaronem jak i pyszne jest na kanapce. Robi się je szybko a zapach unoszący się podczas pieczenia dyni z rozmarynem - bezcenny.SKŁADNIKI :na pesto350 g dyni
Basia w kuchnipodziel na różyczki, ziemniaki pokrój na większe kawałki i zalej 1 litrem wody. Gotuj ok. 20-25 minut. Dodaj starty żółty ser. Mieszaj, aż ser się rozpuści. Wlej do zupy śmietanę, zblenduj. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Posyp posiekaną zieleniną. W Zdrowo zmiksowanych znajdziemy dania wegetariańskie, wegańskie, ale też mięsne, świeżo wyciskane soki, oprócz tego(...)Fircowskiego 3 (wejście od strony 3 maja, kiedyś była tu naleśnikarnia). Ceny: średnie i umiarkowane. W weekend lepiej zarezerwować. Makaron orkiszowy z pieczoną papryką, bakłażanem, rukolą i kotlecikami z ciecierzycy i suszonych pomidorów Zupa dnia: kalafiorowa z sezamem wegetariańska musaka z zieloną soczewicą i serem twarogowym pieczone warzywa w papilotach, podawane z kolendrową kaszą i dipem
Qlinarnie i Qlinarniegotować półtorej godziny. Po tym czasie dodać włoszczyznę. Na patelni opiec cebulę i dodać ją do zupy wraz z czosnkiem. Następnie wrzucić: lubczyk, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie . Gotować na wolnym ogniu. Następnie doprawić solą, pieprzem. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu :) Przed podaniem na stół wyciągam włoszczyznę z rosoły i kroje w kosteczkę i wrzucam ponownie
MarciochaKucharzySezon dyniowy w pełni, więc i u mnie w kuchni goszczą dyniowe przysmaki. Ciasta, desery, zupy, naleśniki i makrony – z dodatkiem dyni wszystko smakuje fantastycznie. Dziś mam dla Was przepis na pyszny obiad. Makaron wstążki połączyłam z dynią, parmezanem, sosem śmietanowym i świeżą pietruszką. Wyszło danie niesamowicie smaczne , a do tego błyskawiczne do zrobienia. Idealne na jesienny obiad. Koniecznie
Ostra na Słodko