parze * słoneczko * pianki * nowe woski Yankee Candle * ktoś się musiał wepchać do zdjęcia * koncert zespołu Aby do rana podczas Jarmarku Łużyckiego * pyszna zupa gulaszowa * rewelacyjne kabanosy od Motyki * mega słony oscypek i przepyszne awokado - będzie makaron! Opisów do zdjęć nie będzie, ale myślę że dobrze rozpoznacie co robiłam w mijającym tygodniu. Za tydzień podsumowania nie będzie, bo to świąteczny
Magiczne Życie MartyPomidorowa to jedna z takich zup, które wszyscy lubią. Zwykle bywa robiona na ostatniej porcji rosołu, klasyczna, z makaronem czy ryżem w zależności do jakiej frakcji zaliczają się domownicy. U nas jest podobnie i za każdym razem odbywa się dyskusja z czym będzie lepsza a kończy się na gotowaniu obu dodatków :D Dzisiaj jednak zrobiłam ją inaczej - z ziemniakami, które
Smaczna Pyzaobierania szparagów, jeśli takiego nie masz użyj normalnego nożyka do obierania np. marchewki). PRZEPIS NA ZUPĘ ZE SZPARAGAMI SKŁADNIKI: - 1 golonka z indyka - 3 marchewki - 2 pietruszki - 1/2 dużej cebuli - 1/4 pora - pęczek szparagów zielonych - 150 ml mleka 3,2% - 1 szklanka suchego makaronu - 4 litry wody - sól - pieprz - 3 łyżki masła Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę(...)kawałki. Szparagi (kawałeczki 2 cm) podsmażamy chwilę na maśle dodajemy do wywaru, dodajemy również makaron. Gotujemy 12 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy mleko (możesz też użyć śmietany). Całość zagotowujemy. Główki szparagów podsmażamy na maśle i wykładamy na podaną zupę w talerzach. Gotowe! Smacznego! ZUPA JEST PRZEPYSZNA! KONIECZNIE ZRÓBCIE
SMYKWKUCHNINiedziela, obiad u mamy, rosół z domowym makaronem, schabowe, szarlotka... Brzmi tak swojsko, ciepło, rodzinnie. Dla niektórych to wręcz tradycja, bez której nie wyobrażają sobie weekendu. Dobry rosół lubi być gotowany długo i to chyba jedna z przyczyn, dla której w polskich domach rzadziej jest gotowany na tygodniu. Może też stąd bierze się jego magiczna moc, gdy jednoczy rodzinę przy(...)się , że o rosole wiem już wszystko. No, może prawie wszystko. Lata praktyki i setki litrów ugotowanego rosołu pokazują jednak, że za każdym razem odkrywam w tej magicznej zupie coś nowego. Szczypta przypraw, dodanie innego mięsa albo dorzucenie liścia kapusty potrafi tak zmienić smak bulionu, że ta sama znana i lubiana zupa nabiera innego posmaku, by z każdą kolejną łyżką
Obiad gotowypokroić na kostkę, wsypac do garnka z wodą wsypać pokrojoną żółtą fasolkę, rozdrobniony kalafior, brokół, gotowac z 15 minut wsypać makaron, kucharka, pieprz, kostki rosołowe i gotować z 8 minut na koniec wsypać koperek pokrojony - smaczna, lekka warzywna zupa................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięwspólnej zabawy, polegającej na zebraniu przepisów na najbardziej smakowite potrawy rodem ze słonecznej Italii. Udało nam się zgromadzić aż 110 przepisów, w tym 37 receptur na pyszne makarony. Królowały także pizza, risotto, a także włoskie desery, na widok których ciekła mi ślinka:)W akcji wzięło udział 61 blogerów. Szczególne podziękowania chciałam skierować do Martynosi, Mirabelki oraz Karoli i Alastora(...)ChilliPomidorowy krem z bazylią i mozzarellą - przepis z bloga Rodzinka od kuchni Ribollita - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Zupa pomidorowa rodem z Toskanii (Pappa al pomodoro) - Kasia J z bloga Pełny talerz Makarony: Bucatini all'Amatriciana - Kasia J z bloga Pełny talerz Bucatini z pesto z awokado, rukoli i orzechów włoskich - mikimama z bloga Czerwień
Chilli Czosnek i OliwaPyszna wiosenno-letnia zupa z młodym kalafiorem w roli głównej. Podkreśleniem jej lekkości są delikatne lane kluski zamiast tradycyjnego makaronu czy ziemniaków.Polecam!Składniki:1/2 kg skrzydełek1 mały kalafior2 młode marchewkikawałek selerałodyga selera naciowegoświeży koperekśmietana 18%sólziele angielskieliść laurowyna lane kluski:2 jajka3 łyżki mąkiszczypta soliWykonanie: Skrzydełka zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy(...)warzywa: marchewkę, seler, seler naciowy i kalafior podzielony na różyczki. Solimy i gotujemy do miękkości warzyw. Kiedy warzywa są już miękkie wyjmujemy je, kroimy w kostkę, wrzucamy ponownie do zupy, skrzydełka wyjmujemy, obieramy z mięsa, które również dorzucamy do zupy. Oczywiście warzywa można najpierw pokroić i gotować już pokrojone, jednak ja zawsze dodaję warzywa do wszelkich zup w całości
Walijskie Pichcenieprzeziębienie i najpyszniejszą zupę. Składniki: 3 udka kurczaka 2 skrzydełka kurczaka 1 szyjka indyka 2 marchewki 1 cebula 2 pietruszki 2 liście laurowe 3 ziela angielskie kawałek selera kawałek pora 4-5 suszonych podgrzybków nać pietruszki- 1/2 pęczka kawałek kapusty włoskiej- akurat ja tym razem nie użyłam sól pieprz nać pietruszki ugotowana w rosole marchewka makaron W garnku układamy umyte(...)małym ogniu, rosół ma delikatnie pyrkać. Po tym czasie wyciągamy z rosołu warzywa i mięso oraz doprawiamy zupę solą i pieprzem. Przed podaniem warto posypać rosół natką pietruszki oraz dodać pokrojoną marchewką oraz mięso kurczaka. Zwykle podajemy rosół z makaronem, są to cienkie nitki. Na pozostałe warzywa oraz ugotowane mięso znalazłam idealny sposób by nic się nie zmarnowało. Postanowiłam
Mango PapajaKolejna zupka.Rosołek z dodatkiem kapusty pak choi.Zamiast makaronu domowe kluseczki , polecam. kilka skrzydełek kurczaka 1 marchew kawałek selera domowa vegeta 1 kapusta pak choi
Moje domowe kucharzenieRobiłam pieczarkową z ziemniakami , z pęczakiem i z makaronem a teraz polecam pieczarkową w postaci kremu. Taka wersja jest równie smaczna i pięknie pachnie pieczarkami. Ciemnobrązowy
Monia miesza i gotujeDomowe zacierki to doskonały dodatek do wielu różnych zup. Bardzo często robię je do różnych zup. Składniki: 1 jajko 5 łyżek mąki pszennej szczypta soli mąka
Bajeczna Kuchniapudełeczko z pomidorami koktajlowymi. Słonecznik, sezam i oliwę mam zawsze. Krótka myśl i działanie, wciągu 15 minut miałam gotowy obiad. W czasie gdy gotował się w osolonej wodzie makaron (200 g) penne pełnoziarnisty od Lubella, szybko przygotowałam pesto. Podprażyłam na suchej patelni słonecznik i sezam, połowę odłożyłam. 100 g rukoli przełożyłam do pojemnika blendera, dodałam podprażone ziarna słonecznika i sezamu(...)tylko puściły sok. Bardzo lubię wykorzystywać rukolę nie tylko do sałatek: A rukola nie tylko nadaje się do sałatek:Zupa krem z rukoli, Włoskie Cannelloni faszerowane serem ricotta, kalafiorem i radicchio i pesto z rukoli Makaron rozłożyłam do miseczek, wymieszałam z pesto, posypałam resztą ziaren słonecznika i sezamu, obłożyłam pomidorkami. No i co mam powiedzieć? Jedynie to, że penne
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięLekkostrawna i niskokaloryczna zupa na bazie botwinki o smaku pomidorowym. Zmiksowana na gładki krem może być podawana z ryżem, makaronem lub grzankami. Mnie najbardziej smakowała z płatkami migdałowymi. Składniki: • 2 pęczki botwinki • 1 marchewka • 1 pietruszka • 1 mały seler • 1 por • 2 ząbki czosnku • kilka gałązek koperku i pietruszki • 3-4 liście szałwii(...)pokrojoną marchewką, pietruszką i selerem. • Wlać ok. 1,5 litra gorącej wody, dodać czosnek, sól, pieprz, zioła. • Gotować ok. 10 minut, po czym dodać do zupy pokrojoną botwinkę i gotować jeszcze 20 minut. • Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy i zmiksować zupę. • Zabielić zupę mlekiem i podawać z płatkami migdałowymi
To co kochamkielichowym lub w młynku do kawy. W smaku odczuwalnie lekko słodka. Podobnie jak skrobia ziemniaczana – wykorzystywana do zagęszczania sosów i zup, szczególnie w kuchniach Wschodu, do deserów – kisiel, budyń. W Japonii, Chinach i Korei używana jest do produkcji makaronu i pieczywa przygotowanego metodą na parze. Sprawdzi się do pancakes i naleśników oraz do smażenia w głębokim tłuszczu (w postaci panierki(...)powstaje ze zmielonych ziaren gryki. Charakterystyczny, brudno-szary kolor. Bardzo charakterystyczny smak i zapach. Używana do blinów, naleśników, w niewielkich ilościach jako dodatek do pieczywa. Stosowana także do produkcji makaronów. Z powodu mocnego smaku – polecana do mieszania z innymi mąkami. Można zrobić ją samemu, mieląc nieugotowaną kaszę gryczaną w mocnym blenderze kielichowym lub w młynku do kawy. Mielimy tylko
Karo in the KitchenTort z makaronu. Edyta Guhl Włoskie krajobrazy w Eifel. Na blogu z wdzięczną nazwą w tytule,, dolce vita“ nie powinno zabraknąć włoskich potraw, makaronu z domowym
dolcevitainmykitchen