byłam dzieckiem był rosół i kurczak w potrawce i to danie kojarzy mi się z chorobą. Kiedy czuję, że dopada mnie jakaś infekcja gotuję zupę, najczęściej gęsty krem albo coś solidnego i klasycznego jak pizza, makaron w przeróżnych wersjach. Jak przystało na rodowitą poznaniankę uwielbiam ziemniaki najlepiej deptane oczywiście z masłem
Szybko Tanio Smaczniewyjąć go ok 0,5-1h wcześniej z lodówki. Polecam go bardzo do makaronu, zamiast cięższego pesto. Artykuł Pyszny sos do sałatek, makaronu – sos bazyliowy pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuchętnie doradzał. Polecił mi wino Mureda Blanco Ecologico, które zasmakowało mi na tyle, że zakupiłam butelkę na wynos. Gorąco polecam ! Pierwszym daniem była zupa. Ja wybrałam chłodnik litewski z jajkiem, moja mama – rosół z makaronem wyrobu Przerwy. Chłodnik był wyborny ! Wyrazisty, po prostu pyszny. Mama rosół podsumowała krótko – smakował jak domowy. W ramach drugiego dania, obie zdecydowałyśmy się
Moja pasja smakupowiedzieć, że ten mój "przetwór" wcieli się w więcej ról, niż tylko ta zwykłego sosu do makaronu: A zatem rola 1: sos do makaronu - niech będzie. Angaż nr. 2: rozcieńczony - jako danie główne, czyli zupa pomidorowa z ryżem , żeby sobie życie urozmaicić;) Rola pierwszoplanowa w kuchni hiszpańskiej : gazpacho - na zimno z kostkami lodu i grzankami . Podaję Wam przepis na "Przetwór
Kuchnia smakówkieliszkiem wina to 9,90 zł. W menu między innymi dania z ryb, pieczona kaczka na czerwonej kapuście, stek "Black Angus", trylogia polskich zup, burgery z wołowiny angus (pochodzącej z krów hodowanych na białostocczyźnie), makaron Trofie białe w truflowym sosie śmietankowym z pieczonymi pomidorami... Pomysłodawcą i dyrektorem projektu jest Paweł Anders. Przy restauracjach Winestone, powstały sklepy WINESHOP
królestwo garówJesień bezsprzecznie kojarzy mi się z grzybami. Jeśli grzyby to zapraszam serdecznie na domową zupę grzybową :) Składniki: ok 50dag suszonych grzybów, ok 2 szklanki bulionu, makaron, marchewka, natka pietruszki, śmietana, sól, pieprz do smaku. Przygotowanie: Grzyby namoczyć na ok 3-4 godziny. Ugotować (ja swój wywar z grzybami przygotowałam, robiąc farsz do pierogów z kapustą i grzybami, więc warto
ChilliJemysycące. Warto przemyśleć zrobienie większej ilości genialnego sosu marinara. Jest aromatyczny, o intensywnym warzywno-pomidorowym smaku. Stanowi doskonałą bazę dla wielu dań: zup, sosów czy zapiekanek. Rewelacyjnie smakuje nawet podany sam z pełnoziarnistym makaronem spaghetti. Mając pod ręką takiego sojusznika gotowanie staje się o wiele prostsze. Kiedy masz zawczasu przygotowany sos (który nota bene też nie wymaga zbytniego
Roślinna - blog wegańskiszklanki wody z łyżką mąki pszennej, dobrze rozrabiamy aby nie było grudek i wlewamy do zupy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy zupa się zagotuje wlewamy pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany. Podajemy z makaronem. Smacznego
Tanio szybko zdrowoCzyli zupa naleśnikowa, czy też po prostu rosół z pokrojonymi naleśnikami zamiast makaronu. Na zupkę natknąłem się w Austrii przy ostatnim wyjeździe. Szkodniki bardzo chętnie wcinały frittatensuppe podczas przerw w białym szaleństwie. Pewnie rosół by im tak nie smakował;-) Zupkę dodaję do działu kulinarne podróże ( klik ). Jeśli chodzi o składniki i sposób przygotowania, to nie będę Was zamęczał. Wydaje
Gotuj z MisiemPrzystawka: Łódeczki z Avocado (przepis zaczerpnięty ze strony moje gotowanie.pl, ja podaję go w dziale sałatki, użyłam szczypiorku zamiast pędów selera). Zupa: Krem z brokułów . Przepis podany wcześniej na blogu. Danie główne: Makaron z kurczakiem. (Patrz dania z drobiu) Deser: Banany z gorzką czekoladą i gorącymi malinami . (Patrz desery
Kuchnia BeatySzpinak jest jednym z najzdrowszych warzyw. Zawiera najwięcej składników mineralnych oraz witamin. W swoim składzie ma rekordową ilość żelaza i witaminy C! :)Składniki: 1,5
Bon Appetit Małgorzatymoże macie jeszcze gęsią szyję? Szkoda to wszystko wyrzucić. Na takich kościach można przygotować bardzo dobry bulion, stanowiący świetną bazę dla zup. Można też zjeść bulion po prostu z lanymi kluskami lub makaronem. składniki:korpus i wszelkie pozostałości z upieczonej gęsi + ew szyja2 marchewki3 - 4 pietruszki1 mały seler lub 1/2 dużego 2 duże cebule1 duży
Stare Garynatka pietruszki bazylia prażone ziarna słonecznika ( lub makaron gotowany ) 1/2 małej papryczki chilli lub 2 łyżki słodkiego sosu chilli lub szczypta chilli w proszku Porcję rosołową umyć i wrzucić do dużego garnka z wodą, niech się zacznie gotować. W tym czasie pokroić włoszczyznę w plasterki, jak do normalnej zupy. Podpiec cebulę na ogniu. Zdjąć tzw. szumy(...)drobno posiekaną papryczkę. Doprawić wg uznania. Można troszeczkę dosłodzić. Wyjąć ugorowane mięso, obrać z kości i wrzucić do zupy. Ja lubię na sam koniec dodać posiekaną bazylię i pietruszkę. Mojej pomidorowej nie zabielam ani nie dodaję ryżu czy makaronu. Sama w sobie jest już wystarczająco gęsta. Na stole osobno stawiam jogurt grecki. Jeśli mam ochotę na jakiś dodatek
Jemy Pijemycebulę. Doprawiamy Vegetą do smaku, dodajemy resztę przypraw. Rosół gotujemy na małym ogniu około godziny pod przykryciem, niech tylko lekko pyka. A do rosołu koniecznie makaron domowy w osobnym przepisie. MAKARON DOMOWY SKŁADNIKI: na 6-8 osób 5 jaj, około 1kg mąki ( ja używam z młyna, albo tortowej), szczypta soli WYKONANIE: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy połowę mąki, sól, mieszamy. Ciasto(...)mąką, wyrabiamy – ciasto musi być dość twarde. Następnie rozwałkowujemy placki, zwijamy i kroimy. Gotujemy w osolonej wodzie około 15- 20 min. do miękkości. SMACZNEGO! W następnym poście Włoska zupa pomidorowa
Kuchnia Beaty