dziś odkryto bogactwo cennych witamin i składników mineralnych. Nadaje się do zup, przystawek, jako jarzynka do ziemniaków, jak również pełni funkcję dekoracyjną potraw zamiast sałaty. W Polsce nie jest tak znany, natomiast w Niemczech zajadają się tym cennym warzywkiem. Jest nieodzownym składnikiem kuchni portugalskiej i holenderskiej. Makaron papparedelle z jarmużem, suszonymi pomidorami w sosie śmietanowo(...)jest za gęsty- możecie wlać trochę wody z ugotowanego makaronu. Ugotowany makaron wymieszałam z sosem. Na talerzu posypałam parmezanem i gotowe. Można zajadać. Smacznego! Inne propozycje z j a r m u ż e m ROLADKI Z KURCZAKIEM JARMUŻEM I KAPARAMI ZUPA KREM Z BROKUŁ I JARMUŻU
potrawyregionalnekozim serem na spodzie z krupczatki z kurkami i młodą włoszczyzną. Pstrąg z bobem, chorizo i pieczonymi pomidorami. Zupa rybna ze szpinakiem i palonymi pomidorami oraz ośmiorniczkami. Przepiórki z nektarynkami, rozmarynem i masłem. Domowy makaron z warzywami sezonowymi. Owoce leśne z zabayone. Poszłam na całość i wzięłam się za przepiórki. Przed rozpoczęciem uzgodniliśmy z Grzegorzem(...)szedł na obchód, czułam się bepziecznieji nie miałam poczucia, że coś sknocę. W ogóle, cały stres, obawy, rozwiały się, a pozostał tylko zapach unoszący się znadbulgoczącego rybnego wywaru na zupę. Wokół brzękały sztućce, trzaskały pokrywki, syczał szybkowar, skwierczał na patelni tłuszcz.A zapachy mieszały się ze sobą, tworząc niewidoczną chmurę, wypełniającą całe studio.Gdzieniegdzie Kuba krzątał się koło nas, zresztą wydaje
W kuchni Karmel-itkiLidlu wpadła mi ręce mąka żytnia pełnoziarnista - postanowiłam jej wypróbować. Okazała się strzałem w 10! Nadaje się do wypieków czy zagęszczenia zupy lub sosu. Zrobiłam z niej nawet pierogi a w planach mam jeszcze domowy makaron. Dzisiaj jednak chcę Wam pokazać przepis na domowe pierogi z tej mąki. Nadzienie to połączenie kurczaka oraz szpinaku. Warto je ostrzej przyprawić
Health-Fit-LifeMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Wietnamska zupa rybna jest bardzo aromatyczna, pełna ziół i smaków. Można ją przygotować z resztek po filetowaniu lub całych kawałków …
My Blueberry CornerZupa z pieczonej dyni Hokkaido! Jedna z najlepszych rozgrzewających zup na jesień. Bardzo gładka, sycąca i gęsta. Bardziej to krem -zupa. Przygotowuje ją z pieczonej dyni obficie polanej oliwą z oliwek. Zamiast grzanek czy makaronu podałam ją z białą fasolką gotowaną na parze. Podsmażaną razem z szynką wędzoną na surowo. Całość smakuje rewelacyjnie. Polecam na niejeden jesienny obiad! Życzę smacznego
SMYKWKUCHNIPęczek szparagów jest ekonomiczny :) Wczoraj była tarta, której przepis poniżej przypominam. Z odciętych łodyg i pozostałej części szparagów miałam zrobić zupę – krem. Doszłam jednak do wniosku, że to już było i zrobiłam sos do makaronu. Łodygi szparagów kroimy na mniejsze części i gotujemy do miękkości. Ugotowane odcedzamy i miksujemy na gładkie pure. Do tego dodajemy garść zielonego groszku (może
Kucharzycawlać do pomidorów i dodać sól, pieprz. Wszystko jeszcze chwilę pogotować. Gdy zupa będzie gotowa zrobić z niej krem za pomocą blendera. Zupa smakuje świetnie sama, można dodać na wierzch łyżkę jogurtu naturalnego, ja podałam z makaronem i powiem że lepszej pomidorówki w życiu nie jadłam
Pychotkaaagadżety - podpowiedzi.... hmmm...co to by mogło być? Może Wy macie swoje typy? Ja stawiam na jakiś sos, może do makaronu, może do pizzy? A może jakieś sałatki? Albo jakaś mega super jarzynka do zup i sosów? :) Przyznam że nie mogę się doczekać odpowiedzi :) Macie swoje typy? Podajcie je w komentarzach:) Zapraszam Was też, do Kuchni
Takie tam pichceniejest bardzo mocna, esencjonalna. Pysznie pomidorowa – bez używania przecieru czy puszkowanych pomidorów. Pieczenie pomidorów, w przeciwieństwie do gotowania, pozwala skondensować ich smak. Zupa jest pyszna zarówno sama, czysta, tylko zmiksowana, jak i z dodatkiem drobnego jajecznego makaronu czy czosnkowej grzanki. Korzystajcie z pomidorów póki są! SKŁADNIKI 800g pomidorów lima / rzymskich/ śliwkowych 4 duże ząbki czosnku 150g czerwonej cebuli 1 litr
Karo in the KitchenUwielbiam zupy i bardzo lubię wypróbowywać na nie ciekawe przepisy, więc dzisiaj proponuję zupę bardzo ciekawą i wykwintną, bo z mięsnymi roladkami. Takie roladki z powodzeniem zastąpią makaron czy grzanki, a przy tym są niezwykle aromatyczne i smaczne. Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
Przepisy Aleksandrymakaron gotujemy w 2 szklankach wody, co jest istotne po ugotowaniu nie odlewamy wody od makaronu do ugotowanego makaronu i wody (po makaronie;)) dodajemy mus truskawkowy w 1/4 szklanki wody rozpuszczamy skrobie/kisiel i wlewamy do naszej zupy ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia, żeby zgęstniało dosładzamy STEWIĄ lub fruktozą SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćprzy garach trudno od siebie oczekiwać. Tak było u nas ostatnio - sprawy formalne, kilka rozmów o pracę, przeziębionko Syna - słowem dzień wariata. Zupę ugotowałam, przekopując szafę w poszukiwaniu ciucha na mój "interview" w międzyczasie, ale o makaronie już z emocji zapomniałam. W drodze powrotnej z objazdówki po mieście zrobiliśmy zakupy bez ładu i składu. Gdy w końcu dotarliśmy do domu
Kuchnia po mojemułyżkami zimnej wody. Do gorącej zupy wlewamy zawartość miseczki, cały czas mieszając. Po chwili, gdy zupa zgęstnieje powoli dodajemy do niej roztrzepane jajko. Powstanie nam coś w rodzaju cienkiego makaronu. Delikatnie zamieszać i od razu podawać
Kulinarne przygody Gatity