suszone zapasy i przygotowaliśmy tę oto zupę. Pyszna, aromatyczna...świeżości nadały grzyby wpierw moczone w osolonym mleku. Składniki 100 g grzybów suszonych 500 ml mleka 1 mały seler 2 marchewki 1 pietruszka 1 duża cebula 1 łyżeczka masła klarowanego 8 ziaren czarnego pieprzu sok z cytryny 1 l bulionu warzywnego 250 g makaronu łazanki natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie(...)kostkę, smażymy na maśle. Następnie zalewamy gorącym bulionem, dodajemy grzyby, pieprz i gotujemy 2 godziny na małym ogniu. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Po dwóch godzinach wyławiamy grzyby, kroimy w paski i wrzucamy z powrotem do zupy, ponownie zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Do każdego talerza wykładamy porcję łazanek, zalewamy zupą
R'n'G KitchenMąkę wymieszaj z solą i całym jajkiem. Wlewaj powoli wodę i zagniataj. Ciasto powinno być twarde niczym na makaron. Palcami przygotuj zacierki, pamiętając o podsypywaniu ich mąką, aby się nie skleiły. Następnie ugotuj je w osolonym wrzątku na półtwardo. Podanie Zupę możesz podawać z dodatkową łyżką śmietany i posiekaną natką pietruszki
Food Squaresuszone i świeże grzyby, czosnek, imbir, chili, kurkumę i ziarnisty pieprz, olej kokosowy, jarmuż lub szpinak wrzucamy do dużego garnka . Zalewamy zimną wodą. Stawiamy na mały ogień i zagotowujemy. Zupę gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez półtorej godziny. Na ostatnie 30 minut dodajemy do gotowania glony. Przecedzamy wszystko przez sito i doprawiamy. Uważamy żeby nie przesolić, bo wszystkie(...)kolejna po grzybach porcja umami – a bez tego w bulionie ani rusz! Dosalamy i dopieprzamy do smaku. Podajemy gorący, z makaronem, ryżem, posypany drobniutko posiekaną kolendrą lub pietruszką – albo bez żadnych dodatków. Można użyć go do bazy dla innych zup i potraw, np. do risotto, zamrozić lub zapasteryzować w słoikach. W sezonie warto dodać do garnka kilka gałązek świeżego tymianku
Karo in the KitchenTagliatelle z leśnymi grzybami w sosie śmietanowym: makaron tagliatelle 15-20 grzybów leśnych ( takie jakie uda się zebrać bądź kupić; mogą być też mrożone) 1 duża cebula kilka ząbków czosnku oliwa z oliwek 1 łyżka masła 200-250 g śmietana kremówka 36% ( można dodać mniej procentową :) ) sól pieprz świeży tymianek kilka igieł rozmarynu szczypta cukru tarty(...)czosnek, następnie pokrojone na duże kawałki grzyby ( można je wcześniej lekko podgotować w osolonej wodzie a wywar zostawić na np. zupę grzybową lub sos grzybowy). Wszystko razem chwilę dusić. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. W tym czasie ugotować makaron tagliatelle około 7-8 minut( al dente) Ugotowane tagliatelle dodać do grzybów. Dodać śmietankę, szczyptę cukru i wszystko przez chwilę dusić
Jemy PijemyJeżeli lubicie zupy-kremy to musicie przygotować poniższy krem z cukinii i ziemniaków. Aby dodać wyrazistości, do zupy dodałam cebulkę, czosnek oraz szczypiorek do dekoracji. Krem cukiniowo-ziemniaczany świetnie smakuje podany z drobnym makaronem, jak i grzankami. Składniki: 2 średniej wielkości cukinie 2 ziemniaki 1 cebula, np. czerwona 3 ząbki czosnku 3 szklanki wody* 4 łyżeczki domowej wegety * odrobina oleju(...)pieprzem oraz odrobiną kurkumy) i zalać wodą wraz z dodatkiem domowej wegety. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu. Gdy ziemniaki i cukinia będą miękkie to garnek zdjąć z ognia. Zupę ostudzić i zmiksować za pomocą blendera. Krem posmakować i ewentualnie mocniej doprawić. Przygotowywanie zupy cukiniowo-ziemniaczanej Zupa przed i po zmiksowaniu Przepis STĄD
Ugotowaćkaffiru 4 ziarna ziela angielskiego pieprz czarny ziarnisty 2 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler 100 g pieczarek 5 ząbków czosnku 5-6 cm imbiru sok z limonki tajskiej makaron soba natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Przygotowujemy wywar drobiowy: Mięso myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą(...)słupki. Pieczarki oczyszczamy kroimy w plasterki. Czosnek i imbir obieramy, kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do zupy i gotujemy na wolnym ogniu, do momentu, kiedy jarzyny będą miękkie. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki. Podajemy z makaronem soba i posiekaną natką pietruszki. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle
R'n'G Kitchenspiżarni. W związku z tym podjęłam postanowienie - w najbliższym czasie żadnych zakupów, oczywiście poza świątecznymi, które wzbogaciłyby moją obszerną kolekcję makaronów, torebek ryżu, puszek z ananasem itp. Jedynie świeżyzna: owoce, warzywa, ser, wędlina... Muszę koniecznie odświeżyć zapasy :/ Dzisiejsza zupa to wynik powyższego postanowienia, ugotowałam ją z tego co miałam w szafce i lodówce, i o dziwo okazała się bardzo smaczna
Kuchenne zapiski EdytyZapraszam na pyszną, mocno pomidorową zupę. Dodatek papryki super podkreślił smak zupy. Zupa świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno. Można jeść ją solo lub z makaronem czy ryżem. Polecam #MyVictorinox Składniki: 720 g passaty pomidorowej 4 pomidory 1,5 papryki czerwonej 1 szkl śmietanki 30 % 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka suszonego czosnku
słodkie i nie tylko historie kulinarnetakże ciast o bardziej zwartej strukturze czyli mokrych – ucieranych, jak marchewkowe, ciast kruchych, półkruchych i parzonych. Nadaje się do naleśników, omletów, makaronów oraz różnego rodzaju klusek , knedli i kopytek! Świetnie sprawdzi się również jako zagęszczacz do zup i sosów
Ostra na SłodkoKiedyś piekłam więcej zapiekanek. Najczęściej przyrządzam obiad dzień wcześniej, dlatego musi to być jakaś zupa, duszone mięso lub taka potrawa, do której tylko ugotuję ziemniaki, kaszę lub ryż albo makaron. Zapiekanki są dobre na weekend albo na kolację. Dziś polecam Wam prostą zapiekankę bez sosu. Składa się ona tylko z samych podgotowanych ziemniaków, pomidorów i cebuli. Przyprawiona jest solą, pieprzem
Zakątek rozkoszy kulinarnychKochani macie czasem tak , że chce wam się domowego makaronu?? Ja ostatnio tak ciągle mam, a to do rosołu a to ze szpinakiem a to z
Różowa kuchniapoddusić, a następnie podlać wodą. Powinno jej być niewiele ponad poziom warzyw. Wszystko razem gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut. Zupę zdjąć z ognia, zmiksować blenderem. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać z makaronem i z dodatkiem śmietany lub naturalnego jogurtu. Zapewne zauważyliście na bocznym pasku banerek świąteczny. Podlinkowałam go do zbioru przepisów, które wykorzystuję
Codzienna kuchnia niecodziennaPyszna, baardzo aromatyczna i rozgrzewająca zupa-krem z pieczonych papryk, pomidorów, cebulki i czosnku. Mniam <3 A całość zwieńczona uprażonym makaronem chińskim :) Zapraszam do przygotowań! Składniki na 4 porcje: 3 papryki (u mnie 2 żółte i 1 czerwona), pokrojone na duże kawałki 4 pomidory (u mnie 2 malinowe i 2 zwykłe), przekrojone na pół 1 duża cebula, pokrojona
My Culinary Artgarnka, dodać masło wszystko dusić ok 15 minut. Gdy cebula będzie uduszona zalać ją wodą dodać liście laurowe i gotować. Gdy zupa się zagotuje dodać pokrojony w kostkę serek topiony oraz sól i pieprz. Podawać z makaronem
PychotkaaaProstota czasem cieszy, moja babcia zawsze gotowała zupę z literkami :) wybierało sie literki i pisało słówka a czasami pozwalała pobawić sie suchym makaronem :) 1 litr rosołu kilka młodych ziemniaków marchewka pietruszka pół cebuli pół szkl makaronu (literki) sól pieprz koperek natka pietruszki Rosół zagotować, dodać pokrojone ziemniaki, marchewkę i cebulę, ugotować do miękkości, Następnie dodać makaron, doprawić do smaku
Gotowanie jest łatwenajlepiej oddaje to, co co jem w pracy jako mój trzeci posiłek w ciągu dnia. Często jest to sałatka, odgrzana zupa (w pracy mamy mikrofalówkę), a czasami resztka obiadu z poprzedniego dnia (np. mięsko, zapiekanka, makaron z sosem, curry, kasza z warzywami itp.). OBIAD (ok. godz. 17.00) Dzięki temu, że jem konkretny posiłek w pracy, do domu wracam syta
bistro mamagotowac z 10 minut śmietanę 18 % słodka, mąkę, wodę wymieszać i wlać do zupy i mieszając zagęścić, dodać posiekaną natkę pietruszki - zupa jest bardzo smaczna, smakuje na ciepło i na letnio, można ją podać z grzankami, makaronem, ryżem................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiędolaniu śmietanki, ale jeśli będzie za gęste trzeba dodać trochę wywaru z bulionu i warzyw. 4. Zmiksowany sos pieczarkowy wlewam do zupy, wsypuję estragon, mieszam, zagotowuję, doprawiam do smaku. Rozlewam do miseczek lub talerzy, podaję z makaronem, kleksem kwaśnej śmietany i siekaną pietruszką. Smacznego! Przepis bierze udział w akcji
Kuchnia Prezydentowej