Szybki i uniwersalny przecier pomidorowy. Fantastycznie nadaje się do zupy pomidorowej lub sosu. Po krótkim odparowaniu można uzyskać gęstą konsystencję. Tak powstały sos skomponuje się wspaniale z dowolnym makaronem. Przecier pomidorowy. Składniki 1 kg świeżych pomidorów 50 ml zimnej wody 2 łyżki masła Przygotowanie Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 5 min Otwieranie Garnka Szybkie Jeśli powyższe wskazówki
Szybko Szybkowarkakao 1-1,5 łyżki , (ale nie koniecznie , bo z białym ciastem też jest smaczny ) Ciasto zagnieść tak jak na makaron, podzielić na dwie części. Włożyć do zamrażalnika na 30 min. Produkty na masę : 3 duże śmietany 18 % do zup . 2 budynie śmietankowe, 4 białka 1 szklanka cukru, 1 . Budyń dodać do śmietany 2. Razem połączyć 3. Białka oddzielić
Pysznosci Babci Basigarnka. Podobnie pomidor. Całość gotujemy ok. godziny. Po tym czasie, podroby wyciągamy. Dynię smażymy na maśle. Jak zmiękknie, dodajemy do zupy. Gotujemy ok. 30-40 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, vegetą, gałką muszkatołową. Całość miksujemy. Można podawać z grzankami, brązowym makaronem lub jeść czystą. Smacznego
Kuchnia smakówszkl.ugotowanego makaronu 1 szkl.ugotowanego mleka 0.5% 1 mała gruszka pokrojoną i obrana 2 kromki chleba chleba żytniego 0.5 op.serka homogenizowanego ****************************************** Makaron zalać gorącym ,przegotowanym mlekiem, dodać pokrojoną w kosteczkę gruszkę.Kromki chleba posmarować serkiem i podawać wraz z mleczną zupą.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkioczywiście gotować więcej, ale aromaty po 2 godzinach powinny nadać już zupie smak. 6. Dodajemy sos sojowy i pieprz, jeśli zupa jest dla nas mało słona, możemy dodać również sól. Chwilę gotujemy, a następnie odcedzamy zieleninę. 7. Podajemy z makaronem bezjajecznym i natką pietruszki. Smacznego! Udanego świętowania po polsku :) Maugo&Paszko
Bananowe Polebardzo uniwersalne i dające dużo możliwości, dlatego zawsze przygotowuję gulasz w ilości wystarczające na dwa obiady. Często podaję go z makaronem, ryżem, różnego rodzaju kluskami, z plackiem ziemniaczanym, a czasami dorzucam kilka ugotowanych ziemniaków i mamy pyszną, zawiesistą, rozgrzewającą zupę. Mąż nie bardzo przepada za papryką, dlatego nasz gulasz nie jest węgierski, tylko polski. Bardzo lubię zioła
Rozpustne gotowaniesezonie letnim jest to zupa, która często gości na moim stole. W tym czasie połączenie świeżych kompotów z owoców z dodatkiem kisielu i makaronu smakuje najlepiej
Milion Smakówmieszkamy we dwoje . Średni garnek ma pojemność 3,9 litra ten garnek też używamy dość często do np. gotowania makaronów. Natomiast garnek największy jest o pojemności 6,6 litra jak na razie używamy go najmniej do np. przygotowania zup, ale na pewno będzie się świetnie sprawdzał na przygotowywanie posiłków dla większej ilości osób. Garnki bardzo dobrze się
cookplrazu, bo szybko stygnie. Dobrze popić białym winem lub jabłkowym cydrem. Do zdjęć makaron polałam sosem, a nie wymieszałam go z nim. Diablo ciężko byłoby pokazać na zdjęciu, co tym razem jemy SKŁADNIKI 75-100g łososia wędzonego na zimno 200g śmietany 18% do zup – musi być gęsta i lekko kwaśna 5 łyżek naturalnego serka Philadelphia lub President
Karo in the Kitchenprzypomina ziarenka ryżu. Po włosku „orzo” znaczy „jęczmień”. Na ten makaron mówi się także kritharaki (w Grecji), manestra, rosa marina, reiskornpasta lub gallo pion – pod takimi nazwami możecie go kupić. Najbardziej popularny jest w Grecji i innych krajach basenu Morza Śródziemnego. Jego pierwotnym przeznaczeniem było podawanie go do zupy, z czasem jednak zaczęto dodawać go do pilawów oraz jako element
Karo in the Kitchenwięc nie kupować w ciemno. Co do czego i z czym? Zapraszam! Bazylia – warzywa, makarony, kuchnia włoska Charakterystyczny, bardzo wyrazisty aromat. Pierwsze skojarzenia – kuchnia włoska. Jednak dania z Italii to nie jedyne jej zastosowania. Doskonale sprawdzi się również przy słodkich dniach. Bazylia tajska – warzywa, zupy, kuchnia orientalna To wytrawna siostra popularnej bazylii. Ma charakterystyczny aromat anyżu i wyczuwalny cytrusowy charakter(...)choćby tradycyjnej zupy pomidorowej. Melisa – warzywa, desery, ciasta, jagnięcina Ma pobudzający, cytrusowy zapach. Możemy używać jej do herbat i sałatek. Jest doskonałym dodatkiem do dań słodkich. Mięta – lemoniady, drinki, ryby, jagnięcina Mięta to nie tylko napoje i słodkości. Świetnie będzie współpracowała z mięsem, zwłaszcza z jagnięciną oraz rybami. Doskonale nadaje się również do greckiego sera. Oregano – makarony, kuchnia włoska, wołowina
MarcinChefwiadomo co właściwie, zrobić z tymi kawałkami które mają mało mięsa, ja na żeberkach i ogonie króliczym gotuję zupy. To jest właśnie jedna z moich ulubionych - pomidorowa z warzywami, soczewicą i quinoą, która w przypadku pomidorowej, świetnie zastępuje ryż, lub makaron. Charakteru dodaje wędzona papryka :) Składniki: 1/2 szklanki ziaren białej quinoy 1 korpus z królika 1/2 butelki passaty pomidorowej łowicz(...)podduszoną cebulę z czosnkiem, liść laurowy ziele angielskie i sól. Gotujemy pół godziny, dorzucamy utarty w moździerzu kminek i kolendrę oraz soczewicę, po 5-10 minutach dodajemy quinoę, doprawiamy zupę majerankiem, wędzona papryką i pieprzem. Gotujemy aż quinoa i soczewica zmiękną, na koniec gotowania dodajemy passatę pomidorową. W międzyczasie można wyjąć z zupy korpus króliczy i obrać go z mięsa
Quinoa Raz!naprawdę warto. Wywaru wyjdzie trochę więcej, ale nie jest to problem. Można go następnego dnia zabielić mlekiem kokosowym i przygotować jedną z tajskich zup, np. SUP HED (tajską zupę grzybową). No to do dzieła! :) Składniki na wywar (mi wyszło 8 porcji): 2 ćwiartki kurczaka 2 marchewki 1 por szczypior 3 cm imbiru 1 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki(...)misek dodajemy po 1 łyżce pasty miso. Zalewamy odrobiną przecedzonego wywaru, dokładnie mieszamy. Następnie do każdej miski dodajemy makaron, zalewamy wywarem, dajemy połówkę jajka na twardo, porwanego kurczaka, posiekany szczypiorek, nori pocięte w paski i liść lub dwa sałaty rzymskiej. Jeżeli zupa jest mało słona, każdy może sobie doprawić sosem sojowym wedle uznania. Smacznego
Tajskie smakiracji tego, że co do zasady, nie umieszczam tu przepisów na zupy (wyjątkiem są te występujące w towarzystwie dań głównych) wersja ramen, którą tu zamieszczę, jest z małą ilością wody, tzw. abu-ramen. O samym ramen i przyszłym jego pojawianiu się na naszych ulicach pisałem już tutaj , przy okazji omawiania trendów kulinarnych. Dzisiaj skupię się na historii tego dania(...)zupełnie inna historia... Moje abu-ramen klasyka plus sezonowe warzywa, które pasują do kultury japońskiej, a których jest teraz zatrzęsienie. Składniki: - zupka "chińska" - pieczarki - cukinia - marchewka - szczypiorek - por Wykonanie: Makaron z zupki wkładamy do talerza. Zasypujemy przyprawami. Cukinie i por kroimy w półplasterki. Pieczarki i marchewkę w plasterki z tym, że marchewkę baaaardzo cienko. Zalewamy małą ilością wrzącej wody
Kryzysowa Książka KucharskaGrecka zupa cytrynowa. Bardzo ją lubię, gdyż robi się błyskawicznie. Jeżeli mamy akurat dobry domowy wywar z kurczaka, warto ją zrobić. Można podawać z ryżem, można z makaronem w kształcie ryżuskładniki1,5 litra wywaru z kurczaka1/2 szklanki drobniutkiego ryżu1 jajkosok z jednej cytrynysólświeżo zmielony czarny pieprzkilka plasterków cytryny do przybraniaprzygotowanieUgotować ryż, odstawić. Zagotować bulion. W miseczce(...)łyżek gorącego bulionu, ciągle ubijając. Mieszaninę jaj i soku przelać ostrożnie do bulionu, gotować przez 2 minuty, na małym ogniu, uważając by jaja się nie ścięły - nie można już zupy doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem. Podawać gorącą zupę z ryżem, posypaną pietruszką. Smacznego
Stare Gary