małym kubeczku odlewam trochę gorącej zupy rozrabiam z 2-3 łyżkami śmietany i wlewam do zupy. Gotuję na wolniutkim ogniu jeszcze ok.2-3 minuty. Jeśli jest potrzeba to doprawiam sosem sojowym, lub domową wegetą. Taką pomidorówkę podaję najczęściej z ryżem lub drobniutkim makaronem, posypaną zieloną pietruszką. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródsuszone grzyby z wywarem i gotować pod przykryciem przez ok.30-40 minut na wolnym ogniu.Zmiksować zupę w malakserze albo przetrzeć przez sito ( używam blendera). Dodać kremówkę lub kwaśną śmietanę, przed podaniem posypać szczypiorkiem i nałożyć kleksik śmietany.Można również podawać z makaronem, np.łazankami. Smacznego
Smaczne ZdroweZupa pomidorowa już się od jakiegoś czasu prosiła :) - doczekała się swojej kolejki. Chciałabym przedstawić Wam, jeden z moich pomysłów na klasyczną pomidorówkę. Jej słodycz powoduje , że jadłoby się jej więcej i więcej...Zamiast ryżu możemy dodać makaron. Pamiętajmy że makaron, tak jak i ryż zwiększa swoją objętość, na duży około 10 l garnek 1 szklanka ryżu lub makaronu(...)jest wystarczająca. No chyba że chcemy jeść ryż lub makaron z dodatkiem pomidorówki ;) Polecam.Zaczynamy: Składniki:6 podudzi kurczaka4 marchewki1 pieruszkakawałek selera1 pasatta1 koncentrat pomidorowy około 100 gr 2 ząbki czosnku 200 ml bulionu kurczakowegosól, pieprz, papryka 1 szkl ryżu Wykonanie:Myjemy i zciągamy skórę z udek. Gotujemy w osolonej wodzie, z dodatkiem ziarenek pieprzu około 40 min. Kurczaka wyciągamy
Smaki Edytyteraz głównie zupy, bo najszybciej je odgrzać i zjeść :) A po głowie chodzą myśli związane z kolorami mebli, płytek, ścian... Pewnie już w lipcu (!) sytuacja się uspokoi, to i na blogu będzie więcej ruchu z mojej strony. A póki co publikuję zaległe przepisy, które okupują komputer :) Zapraszam na pyszną lazanię z kurczakiem i brokułem. Składniki: płaty makaronu do lazanii
Kuchnia domowa AniSkładniki: makaron papardelle 1/2 opakowania, prawdziwki 3/4 kg, masło 1/4 kostki, cebula 1 duża, kostka rosołowa 1 sztuka, śmietana gęsta 200 ml, pieprz czarny mielony - ile potrzeba, koperek 1/2 pęczka nóż Victorinox z ząbkami jest bardzo ostry, ząbkami noża można szybko oczyścić grzyby bez dużego ich ubytku: #MyVictorinox prawdziwki oczyścić, szybko opłukać, pokroić na kawałki, zalać wodą i gotować(...)pojemniczki i zamrażam na zimę do bigosu, sosu, zupy cebulę pokroić drobno i na maśle podsmażyć na złoto, wsypać grzyby z durszlaka, kostkę rosołwą, można dać z 3/4 szklanki wody i dusić na średnim ogniu z 15 minut wlać śmietanę i doprowadzić do zagotowania, na koniec dodać pieprz mielony makaron pappardelle ugotować wg opisu na opakowaniu, wylać na durszlak
W Mojej Kuchni Lubiędługo nie było wyjścia, musiałam je użyć aby zurzyć. Do zupy, sosu były za grube, a siedzieć jak świstak i nadziewać je czymś nie miałam ani czasu, ani ochoty. Pierwsze to pomyślałam sobie, a wrzucę do sosu, wymieszam i tak zapiekę. Jednak po ugotowaniu makaronu, okazało się, że urósł i rurki zmieniły się w prawdziwe rury
Dieta moja pasjaKomentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 1 szklanka makaronu farfalle 1 średniej wielkości cukinia 25 dkg krewetek 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu 1 średniej wielkości papryka czerwona 1/2 łyżeczki świeżo krojonej papryczki chili 1 łyżka oliwi z oliwek bądź masła 20 dgk dorsza 1/2 szklanki śmietany 12% (może być śmietana do zupy) Na patelię wlewamy oliwę, dodajemy do niej pokrojoną(...)zakończenie wlewamy śmietanę, wrzucamy krewetki wraz z solą i pieprzem, które dodajemy do smaku. Trzymamy na ogniu przez kolejne 3 minuty. Nie za długo aby nie przegotować krewetek. Makaron gotujemy w osolonej wodzie (około 1 łyżka soli na 2 litry wody i 8-9 minut). Gorący mieszamy z sosem. Smacznego! Jeśli lubimy możemy dodać parmezan ale niekoniecznie. Można też delikatnie
mecooksoliwek. Zalewamy wodą (tak by wszystkie warzywa były zanurzone) ,dodajemy zioła prowansalskie ,sól ,pieprz ,suszony grzyb ,liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec dodajemy makaron i sparzone ,obrane i pokrojone (bez pestek) ,pomidory. Filet z indyka mielimy ,mieszamy z musztardą ,solą ,pieprzem i bułką tartą. Formujemy pulpeciki ,po czym je spłaszczamy(...)osączoną z zalewy kuleczkę mozzarelli. Owijamy mięsem ser i obtaczamy w mące wymieszanej z odrobiną słodkiej papryki Smażymy na rozgrzanym tłuszczu ,na rumiano. Po czym dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze jakieś 5 min. Zestawiamy z ognia i dodajemy posiekany koperek
R'n'G Kitchenkuchni kieruję się podstawową zasadą – ma być przede wszystkim smacznie i niebanalnie. Nie mogłabym chyba jeść non stop klasyki w postaci pulpetów, gołąbków, kotletów , zup itp. To nie dla mnie. Oczywiście nie mówię, że są to złe dania, aczkolwiek są dobre raz na jakiś czas, a już na pewno nie jako podstawa mojego jadłospisu. Lubię sięgać po nowe produkty(...)przypadku dzisiejszego obiadu. Kiedyś połączenie pora-kurczaka-pieczarek wykorzystałam do tarty (klik), a ostatnio stwierdziłam, że skoro się nadało na farsz to świetnie się sprawdzi też jako sos do makaronu. Po co stosować jedno rozwiązanie, jak może być ich kilka. Nie lubię ograniczeń zarówno w życiu jak i w kulinariach, więc kombinuję, wtedy nie byłabym sobą. Może z tego względu
Fabryka pomysłówKlopsiki drobiowe w sosie koperkowym Wieprzowe Klopsiki w sosie koperkowym Zapiekanka. Klopsiki wieprzowe ze szparagami i makaronem Klopsiki w pikantnym sosie lutenica Klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowym Klopsiki w sosie pomidorowym i ryżem Klopsiki z ryżem i natką pietruszki Klopsiki z ryżem do zupy Klopsiki w sosie paprykowym Klopsiki w sosie śmietanowym Klopsiki ze szpinakiem , składniki na 12 klopsików
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZnalazłam ten przepis w starej książce kucharskiej. Takie kluski są idealne do różnych zup tj pomidorowa czy rosół itp. Można też wykorzystać jako naleśniki mocno jajeczne
Kuchnia PokoleńRosół wołowy - stały bywalec polskiej kuchni. Wyśmienicie smakuje czysty, podany w bulionówkach lub tradycyjnie - z domowym makaronem. Gotowanie wywaru przebiega w dwóch etapach: w pierwszym
Szybko SzybkowarKto kocha szparagi, na pewno zachwyci się bulionem z białych szparagów. Białe szparagi, biały ryżowy makaron . Bulion jest niezwykle klarowny. Moja propozycja do komunijnego
AZgotuj!czym dodajemy cukier puder oraz miód. Po dosłodzeniu wrzucamy czereśnie gotujemy 3 minuty, po czym zagęszczamy zupę mąką kukurydzianą rozrobioną w winie, doprawiamy szczyptą pieprzu cayenne, odstawiamy do schłodzenia. Posypujemy świeżą posiekaną miętą. Najlepiej smakuje zimna z lodówki podana z małą ilością grubego makaronu. Smacznego
Wanilia i Kardamon