użyjecie świeżyć dolać wodę. Wody dodać tyle żeby nie powstała zupa, tylko tyle żeby przykryć zawartość patelni do 3/4 wysokości. Dodać tymianek, połowę posiekanego koperku i vegetę. Gotować na małym ogniu około 20 minut. Mięso powinno być już miękkie. Wlać śmietanę i resztę koperku, wymieszać. Serwować z ugotowanym makaronem lub ryżem. Obsypać potartym serem. Nie jest to konieczne. Możecie ugotować
Kuchnia Pokoleńspiżarni (czytaj kuchennej szafki)? v Na pierwszym miejscu znajdują się różniste makarony: od tych najbardziej popularnych jak spaghetti, penne czy fusilli, po te fikuśne jak: strozzapretti, garganelli czy orecchiette. v Kaszy i grochu są ze trzy rodzaje: mieszanka grochowo-jęczmienna (na pożywną zupę), soczewica i obowiązkowo pęczak. Ryż na risotto też jest. Mąka: kasztanowa, ryżowa(...)grilla, oraz niesmiertelne frytki! Moja kuchnia/spiżarnia na pewno różni się od kuchni mojej Mamy czy Babci. Świat się zmienia, a z nim nasze nawyki i preferencje. Uwielbiam makaron i kuchnię śródziemnomorską, chyba w poprzednim życiu byłam Włoszką albo Hiszpanką)) bardzo mi ta kuchnia odpowiada, ze względu na swą różnorodność i swoistą lekkość. Właśnie sobie uzmysłowiłam, że moje
Mia Cucina Sofietanaszym domu zupy są bardzo lubiane, każdy ma swoją ulubioną, np. mąż kocha rosół, syn ogórkową, wnusia i ja pomidorową....Marzenka...kurcze nie wiem, muszę się dowiedzieć :D No ale pieczarkową lubi każdy, taka z dodatkiem mięsnym jest sycąca i bardzo smaczna, można ją podać z ziemniakami ugotowanymi osobno, lub makaronem, pyszotka, polecam :) 1 golonka wieprzowa(...)razem z włoszczyzną, zielem angielskim, dodaję pół łyżeczki soli i parę ziarenek pieprzu. Gotuję do miękkości mięsa, później mięso obieram od kości, dzielę na kawałeczki i podaję z zupą. Pieczarki kroję w plasterki i przepłukuję. Cebulę obieram, kroję drobniutko i przesmażam na oleju kokosowym do cebuli dodaję pieczarki i duszę chwilę razem Następnie pieczarki i cebulę przekładam do wywaru
Takie tam pichceniemąka tortowa 4 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki w garnku na oleju podsmażyć na złocisto pokrojone cebule z posikanymi ząbkami czosnku do cebuli dodać mrożony szpinak drobny, kucharka i podsmażać do odmrożenia szpinaku i odparowania wody do wystudzonego szpinaku dodać twaróg, pieprz mielony i wszystko wymieszać napełniać łyżeczką makaron cannelloni i układać w naczyniu żaroodpornym
W Mojej Kuchni Lubięmiseczki wkładamy wszystkie nasze sery. Zalewamy odrobiną gorącego bulionu - blendujemy. Przelewamy do garnka z zupą. Doprawiamy solą, białym pieprzem, gałką muszkatołową. Gotujemy na małym ogniu 10 minut. Na koniec doprawiamy sporą ilością śmietany i posypujemy obficie posiekaną natką pietruszki. Podajemy z ugotowanym wcześniej makaronem (ja gotuję zawsze makaron osobno
Walijskie Pichceniegotujemy całość przez dwadzieścia minut i zalewamy bulionem lub wodą. Po zagotowaniu bulionu zupę gotujemy jeszcze kilka minut, na koniec dodając do garnka posiekaną natkę pietruszki i doprawiając do smaku solą, pieprzem oraz domowym maggi.Nakładamy na talerze podając z oddzielnie ugotowanym makaronem i posypując posiekaną świeżą bazylią
Miód i pieprzzupy. Musiałam zatem sprostać wyzwaniu i przygotować na obiad coś nadzwyczajnie zwyczajnego. Ja, zdeklarowany wróg zup wszelakich(poza jedną) i tłustych golonek, a przede wszystkim kapusty, w każdej innej postaci niż dobra kwaśnica. Jednym słowem nie darzę sympatią tradycyjnej kuchni. Lubię jeść lekko, uwielbiam makarony, dziki ryż, ryby, dziczyzne wolno pieczoną w czerwonym winie. Wybór padł na Gołąbki- sprofanowałam tradycyjny
Zapiski Młodej ŻonyWczorajszy obiad. Lekki i bardzo smaczny, jeśli zastąpić pistacje pestkami dyni i pominąć ser w pesto idealne danie dla mam karmiących lub alergików (oczywiście nie uczulonych
Dzieje kuchennej WiewióryPierwszy z typowo jesiennych dań. Co poza grzybami kojarzy nam się z jesienią na talerzu?… oczywiście dynia. Dynia nie tylko nadaje się na zupę (oczywiście polecamy również naszą zupę z dyni z mleczkiem kokosowym ), ale jest to świetne warzywo, które można wykorzystać chociażby w zapiekance. Taką właśnie zapiekankę chcemy wam dzisiaj pokazać. Świeża, pyszna i jesienna, cóż więcej potrzeba(...)czosnku zielona część selera 3 łyżki przecieru pomidorowego oliwa 1,5 litra rosołku warzywnego 2 łyżeczki suszonego tymianku 200 g wędzonej szynki 200 g sera typu feta 500 g makaronu (my użyliśmy makaronu typu Kirtharaki – jest to makaron w kształcie ryżu, ale można użyć dowolnego makaronu) Przygotowanie: Dynię obieramy i usuwamy pestki. Kroimy w kostkę o wielkości około
KasiaiKrzysiu.plwiększość z nas uwielbia czosnek, ale jest mały szczegół, który powstrzymuje nas od jego bezkarnego pałaszowania . Jest na to sposób, o którym już kiedyś wspominałam przy okazji przepisu na zupę ziemniaczaną, otóż należ czosnek upiec, ot tak cały w skorupce i wtedy nie dość, że czosnek nabiera kremowej konsystencji to pozbawia się go tym samy efektu po zjedzeniu, mimo tego(...)główny składnik do sosu, zresztą jak to u mnie bywa lista składników skormna, za to efekt spektakularny. Składniki na 3-4 porcje 2-3 główki czosnku 300-400 g makaronu ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu około 200 g gęstego mleka kokosowego z puszki 50 g suszonych pomidorów (obojętnie cz z zalewy czy takie suche) ewentualnie szczypta soli bazylia
greenscarfkroję w ćwiartki lub w plastry. Smażone pieczarki podaję do placków ziemniaczanych, do makaronów, do zapiekanek, jako dodatek do ziemniaków z mięsem. Pieczarki smażone to baza do kolejnych dań, wystarczy wlać śmietanę i mamy pyszne pieczarki w sosie, albo dodać bulion i mamy zupę pieczarkową. Pieczarki idealnie się nadają do eksperymentowania w kuchni. Przepis na pieczarki smażone, składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwiadomo że oni wszystko zmieniają, udoskonalają i przerabiają po swojemu. Pomysł bardzo fajny, zupa smaczna, danie sycące jednogarnkowe i na pewno mniej z nim roboty niż z klasyczną lasagne. Poza tym w tym daniu świetnie można zagospodarować nadwyżki jedzenia, np zalegający w szafce makaron, ser który lekko wysechł i nie nadaje się na kanapki, czy kupienie zbyt dużej ilości mięsa
Bernika - moj kulinarny pamietnikcienkie paseczki, rozrzucamy na stolnicy. Zagotowujemy w dużym garnku wodę z solą, wrzucamy makaron, mieszamy, przykrywamy, gotujemy, odcedzamy i przelewamy letnią wodą. Podajemy z pokrojoną ugotowaną w rosole marchewką i zieloną pietruszką. Mięso możemy podać z ziemniakami jako drugie danie lub jemy do zupy
Pelusiowa KuchniaRosół jaki jest każdy widzi. I ilu kucharzy tyle wykonań. Można go podawać sam, z makaronem, kawałkami ziemniaków lub roztartymi ziemniakami - jak u nas :) ja o
Kolorowy Przepisownikprzypraw, z ładnymi taninami oraz przyjemnym finiszem. Doskonałe do zapiekanek i czerwonych dań mięsnych, zup warzywnych i cassoulet lub tagine. Pad Thai z krewetką (24 zł) z Tuk Tuk. Niestety to było najsłabsze danie, zabrakło w nim smaku i aromatu, 5 krewetek na wiadro makaronu i surowych oraz smażonych kiełków...Do niego Salomon Undhof Gruner Veltliner 2013. Dużo owoców
królestwo garów