razy w tygodniu bo ją uwielbiam :D Składniki na 2 talerze zupy: około 800 ml rosołu (wczorajszego bądź zamrożonego, bo rosół można mrozić ;) 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego bądź domowego przecieru z pomidorów około 8 łyżek śmietanki 30-36 % 1/2 łyżki mąki pszennej szczypta cukru ewent. szczypta soli makaron świderki bądź dowolnie inny ulubiony lub ryż 1. Rosół przelewamy
Gotowanie...to proste !Gotuj na małym ogniu przez około godzinę. Co jakiś czas zamieszaj zupę, możesz pod koniec gotowania spróbować i doprawić solą . Dzięki cebuli powinien być wystarczająco pikantny i klarowny, ale jeśli uważasz, że jest taka potrzeba, dopraw go pieprzem mielonym. Po wystygnięciu dobrze jest rosół przecedzić. Podawaj tradycyjnie, z makaronem, wyjętą z rosołu marchewką , mięsem i szparagami. Smacznego Artykuł Rosół
Gotowanie-ukprzez chwilę, a następnie zalewamy całość bulionem. Gotujemy zupę, na małym ogniu przez dziesięć minut i dodajemy sól, pieprz, domowe magii, oraz wsypujemy słodką paprykę. Całość gotujemy jeszcze przez pięć minut, po czym dodajemy posiekaną świeżą pietruszką i nakładamy na talerze, podając z oddzielnie ugotowanym makaronem
Miód i pieprzchłodnik dosładzamy do smaku cukrem. Natomiast jeśli mamy ochotę na zupę owocową to w czasie gdy śliwki gotują się już z dodatkiem goździków i cynamonu rozrabiamy mąkę kartoflaną z 2 – 4 łyżkami zimnej wody i wlewamy rozrobioną w ostatnie minucie gotowania, dosładzamy ją do smaku. Podajemy z makaronem lub kaszą manną pokrojoną w kostkę. Smacznego. Podoba Ci się
Smaczne PotrawyZup pomidorowych ciąg dalszy ;) tym razem na bazie pieczonych pomidorów, czerwonej papryki, czosnku i cebuli. Pieczemy je w piekarniku 30 minut, obieramy, miksujemy z bulionem, zagotowujemy i gotowe:) Podajemy samą z grzanką, ale równie dobrze smakuje z makaronem czy ryżem. Składniki: 4 pomidory 3 czerwone papryki 1 cebula, nieobrana 4 ząbki czosnku, nieobrane 500 ml bulionu warzywnego 1 łyżka przecieru
Moja Galeria Smakuzup.Przepis dostałam od mojej korespondencyjnej koleżanki - Hui-Jung.Głównym składnikiem tej zupy jest kimchi, czyli sfermentowana kapusta i papryczki chili. Czasami kimchi produkowane jest z innych sfermentowanych warzyw.Pozostałe składniki są już dowolne. Kimchi podaje się z ryżem, ale Hui-Jung napisała mi, że ona lubi z makaronem (noodles).Kimchi Jigae jest bardzo ostra. Mniam!CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ
Przepisy Aleksandryrosołu. Sprawią one, że zupa zmętnieje i będzie wyglądać nieapetycznie. Wyjątkiem jest sytuacja, gdy wiemy, że rosół zjemy tego samego dnia. - Rosół znakomicie sprawdza się w charakterze obiadu jednogarnkowego: po ugotowaniu obieramy mięso z kości, rozkładamy je na talerze, dodajemy warzywa ugotowane w rosole (jeśli lubimy) - marchewkę, pietruszkę, seler i pora, dodajemy porcję makaronu i całość zalewamy rosołem. Posypujemy natką(...)dwóch godzinach dołożyć umytą cebulę w łupinie (da piękny kolor), umyte obrane marchewki i pietruszki, obrany seler i por. Warzywa pokroić na kilka części. Dodać też przyprawy. Posolić zupę. W zależności od upodobań – ja daję na taką ilość zupy 1 płaską łyżkę soli i ewentualnie później dosalam. Zwiększyć moc palnika, aby zupa się zagotowała i ponownie zmniejszyć. Gotować 1 godzinę
Posadzone i zjedzonetalerzu wędrować będą dinozaury to sukces gwarantowany:) Składniki; Koncentrat pomidorowy 1 średnia cebula duża łyżka smalcu sól pieprz 2 kostki rosołowe 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki mąki Rodzaj makaronu wybieramy wg.upodobań domowników Zabieramy się do pracy; Do garnka wlewamy wodę, rozpuszczamy bulion w kostkach i doprowadzamy do wrzenia. W miedzy czasie na patelni rozgrzewamy smalec i obsmażamy drobno(...)dobrze wysmażonej cebuli dodajemy cały koncentrat i mieszamy na ogniu jeszcze przez kilka minut. Tak przygotowaną masę pomidorową dodajemy do naszego bulionu, (jeśli dzieci nie lubią cebuli pływającej w zupie to należy ją przetrzeć przez sito podczas dodawania). W 1/2 szklance wody roztrzepujemy mąkę i śmietanę i wlewamy do gotującej się zupy. Doprawiamy do smaku. Zasmażanie koncetratu ma duże znaczenie
Apetyczna babeczkawykonania w naszych kuchniach. Wszystkim bardzo dziękuję za udział i podzielenie się własnymi propozycjami na wykorzystanie marchewek. Poniżej zamieszczam wykaz zgromadzonych pomysłów. Znajdziecie wśród nich dania wytrawne i słodkie, zupy, dodatki do obiadów, dania główne, przegryzkowe i deserowe. Jeszcze raz bardzo dziękuję i już teraz zapraszam do udziału w kolejnej edycji akcji :) Zgrana para - królik z marchewką Kotlety marchewkowo-selerowe(...)Kasza jaglana z karmelizowaną w miodzie marchewką Chleb z marchewką i jabłkiem Gotowana młoda marchewka z sosem z tahiny Bulion z marchewką i białą fasolą Lody marchewkowe Gajar halwa Makaron z marchewką, cukinią i pestkami słonecznika Ciasto bananowo-marchewkowe, z lekkim kokosowym akcentem Ciasto marchewkowe Kotleciki marchewkowo – ryżowe Marchewka z groszkiem- dodatek do obiadu Gotowana młoda marchewka- dodatek do obiadu
Weekendy w domu i ogrodzieWybierzcie dla siebie przepisy i przygotujcie jeszcze w tym miesiącu! moim faworytem tego zestawienia są muffinki ze śliwkami, kremowa zupa z pieczonej dyni z gremolatą i
Moja smaczna kuchniaWygląda jak prawdziwy rosół z kury i smakuje prawie tak samo. Cukinia doskonale się sprawdza w roli makaronu. Składniki: – włoszczyzna: 3 marchewki
To co kochamRosołek..dla odmiany z dodatkiem kapusty pekińskiej. pierś z kurczaka 1 marchew kawałek selera domowa vegeta kawałek kapusty pekińskiej sól, pieprz listek, ziele dowolny makaron
Moje domowe kucharzenieZupka spaghetti jest już w sumie na blogu, ale jak coś jest smacznego to warto przypomnieć.Ta ciut jest inna-klopsiki są mniejsze , makaron też ciut
Moje domowe kucharzenieKurczak - a dokładniej to były skrzydełka , już się gotowały..i w sumie miałam gotować makaron do rosołku..ale wyjęłam skrzydełka [ przełożyłam je na patelnię -lubię takie
Moje domowe kucharzenieMój dziadek pochodził z Krakowa i właśnie taki rosół babcia dla niego przygotowywała. Nie lubił rosołu z makaronem, bo był dla niego za mdły, ale za to uwielbiał rosołek z dodatkiem ziemniaków i dużej ilości warzyw.W ubiegłym tygodniu byliśmy w Krakowie i ciocia poczęstowała nas dokładnie takim samym rosołem i aż rozpłynęłam się ze szczęścia! Jest aromatyczny, pełen warzyw(...)następnie opiekam na suchej patelni) i dodajemy do rosołu. Por kroimy na pół i związujemy razem z liśćmi selera i lubczyku (ułatwi nam to ich wyłowienie) i wrzucamy do zupy. Gotujemy na małym ogniu jeszcze co najmniej godzinkę- półtorej. Po tym czasie dodajemy pokrojoną natkę pietruszki lub koperku, doprawiamy solą lub ewentualnie vegetą i wyłączamy grzanie. Na talerzu układamy porcję
Rozpustne gotowanieniej pasowały placuszki ziemniaczane i podsmażony bekon. Jest to danie, które z pewnością spróbuję odtworzyć w domu. Mąż był zadowolony z żurku, więc zupy zdecydowanie na plus. Po zupach przyszła kolej na nasze dania główne. Jeśli o mnie chodzi to byłam zadowolona z filetu, który został fajnie przyrządzony (chociaż trochę zraziła mnie przyprawa), ale już dodatek mrożonych brokułów(...)spora, więc najadłam się samym filetem i ryżem. zapiekany filet z kurczaka z mozzarellą i risotto z warzywami Mąż trafił trochę lepiej, jego składniki były świeże - fajny sos do makaronu, dobrze ugotowana pasta i smakowity filet. Porcja bardzo duża, więc mężczyźni powinni być zadowoleni. Trochę spróbowałam, więc wiem, że był to dobry wybór. Po tej wizycie restaurację mogłabym ocenić
Pasja Smakuformę obiadu, gdyż robi się go szybko, zazwyczaj jest mniej kaloryczny niż reszta dań, a można się nim porządnie najeść, jeżeli nie składa się tylko z wody :). Jedynym minusem zup jest to, że nie mając odpowiedniego pojemnika, nie możemy ich zabrać ze sobą! Zapraszam do przepisu. Składniki: - 1,5l wody (możemy dodać 3 czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego ) - 300g soczewicy(...)świeżego lub suszonego tymianku - 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego - liść laurowy - 4 ziarna ziela angielskiego *opcjonalnie: 2 łyżki śmietany 12% lub jogurtu do zabielenia, natka pietruszki do dekoracji, makaron lub ryż Soczewicę dokładnie płuczemy. Marchew obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Do garnka z wodą wrzucamy soczewicę, startą marchew i gotujemy do ich miękkości wraz z liściem
Be Fit Be Strongrzymski jarmuż lub dlaczego w Nicei jada się makarony, zapraszam do przeczytania mojego posta. O boćwinie słów kilka Boćwina jest warzywem bardzo popularnym w krajach Morza Śródziemnego, szczególnie wśród Francuzów i Włochów, ale również jest stosowana w kuchni Grecji i Hiszpanii. Można ją spotkać na przykład na pizzy, w risotto, w zupach albo jako warzywny dodatek do dań. Początki(...)szpinak, biały burak, sycylijski burak, srebrny burak, jasne światła... Truskawkowy szpinak jest moim ulubionym:) Przeczesując Internet znalazłam garść bardzo inspirujących śródziemnomorskich przepisów wykorzystujących boćwinę, autorstwa Marthy Rose Shulman. …Walencka zupa z ciecierzycą i boćwiną, cebulowa pizza z ricottą i boćwiną, bruschetta z boćwiną i wędzonym pstrągiem, kuskus z koprem włoskim, ciecierzycą i boćwiną to tylko niektóre z nich. Zaciekawionych tymi
Chilli Czosnek i Oliwa