różowe spagetti (kolor różni się w zależności od światła). Tym daniem zadziwiłam sama siebie, bo przyszło do mnie nagle i niespecjalnie chciałam wierzyć w jego powodzenie. Wyszła domowa, polska zupa buraczkowa w makaronowej wersji fusion, a smakowała mi o wiele bardziej, niż mogłam sobie to wyobrazić. :D Żurawina złamała mdły akcent, a podanie ze szczypiorkiem i kiszonymi ogórkami było strzałem(...)rozmowie, przestałam wreszcie przejmować się, że nie potrafię gotować, jak Gordon Ramsey i gdy tylko wrócę z poligonu, wracam też tutaj, by gościć o wiele częściej. ;) (dwie spore porcje) makaron spaghetti (w ilości nam odpowiadającej) 4 niewielkie lub 2 spore czerwone buraki 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30% 4 łyżki stołowe wytrawnej konfitury żurawinowej kilka plastrów wędliny, najlepiej salami 3 spore
Kuchenna KontrrewolucyaZupa pomidorowa od zawsze komponuje się w naszą tradycję. Po niedzielnym rosole, przeważnie w poniedziałki króluje na polskich stołach. Aby nieco urozmaicić tę potrawę, proponujemy Wam w wersji z fetą i makaronem ryżowym. Składniki 500 g pomidorów 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 1 mała pietruszka pół pęczka natki pietruszki 2 szalotki 2 ząbki czosnku oliwa
R'n'G KitchenAromatyczna, szybka i prosta w przygotowaniu zupa z krewetkami i białą rybą. Z dużą ilością mleczka kokosowego i domowego bulionu. Doprawiłam ją pastą curry, cukrem trzcinowym, sokiem z limonki oraz imbirem i odrobiną sosu rybnego. Podałam z makaronem ryżowym i natką pietruszki, którą z powodzeniem możecie zastąpić listkami świeżej kolendry. Zarówno sos rybny jak i pastę curry czy mleczko kokosowe
cool and mintyoraz papryczkę, które zalewamy pomidorami z puszki oraz odsączoną soczewicą. Do gotującej się zupy dodajemy kolendrę oraz lubczyk i pod przykryciem gotujemy ok 20 minut, dolewając mleczko kokosowe. Kiedy warzywa zmiękną, a soczewica napęcznieje całość blendujemy i doprawiamy przyprawami oraz koncentratem pomidorowym. Podajemy z makaronem lub grzankami. Smacznego
ChilliJemyAromatyczna, kolorowa, sycąca i cudownie rozgrzewająca? Czego więcej potrzeba w jesiennej zupie. Ta zupa to mój hit ostatnich tygodni - przygotowana na bazie ugotowanej piersi z kurczaka (ciekawą alternatywą będą tu krewetki), która dodaje jej pożywności, bulionu i kokosowego mleka. Do tego dodałam brokuła, chiński makaron chow mein i wyraziste przyprawy z papryczką chilli na czele (w wersji łagodniejszej wystarczy
Milion Smakówzupy fasolowej, pomidorowej, żurku, fasolki po bretońsku, pasztetu, bigosu, pizzy oraz do domowych kiełbas (stąd potoczna nazwa „kiełbasianego zioła”). Szałwia – coraz bardziej doceniana, rosnąca w Polsce roślina, której liście (świeże lub suszone) nadają świeżości i cytrynowej nuty potrawie oraz poprawiają trawienie. Stąd używane są w potrawach tłustych, ciężkostrawnych. Szałwię dodaje się do dań z kurczaka, pasztetów, sałatek, makaronów. Można również(...)Imbir – można go wykorzystywać w suszonej startej formie jak i jako świeży korzeń. W polskiej kuchni nie jest tak często wykorzystywany jak w kuchni japońskiej (podstawa do sushi), ale zupa z dyni, grzaniec z wina, piernik lub herbata z imbirem nie obejdą się bez tej przyprawy. Goździki – nie każdy wie, że goździk to nic innego jak nierozwinięty i ususzony
WojnaNaSmaki.plBardzo lubię kuchnię azjatycką, bardzo często wykorzystuje jej elementy w swoich daniach. Tym razem w azjatyckim bulionie pojawił się nietypowy makaron, bo… warzywny Spaghetti z
Pasja SmakuBoczniak to mój ulubiony grzyb, prawie zawsze przygotowywałam go jak kotlet schabowy albo flaczki. Tym razem postanowiłam przygotowując sos do makaronu kierując się wyłącznie instynktem
Jadło i czytadłoDynia w tym sezonie występuje u mnie na wytrawnie. Łączyłam ją już z soczewicą w potrawce; była też wersja z makaronem, szpinakiem i pomidorami, a tym
Fabryka pomysłówNie ma to jak rozgrzewająca zupka na jesienne dni. Uwielbiamy pomidorówki pod wszelką postacią. I te gęste, zabielane z makaronem , ryżem lub kluseczkami i te czyste
Buniabaje w kuchniSkładniki: na zupę: 3 duże buraki, 2 duże marchewki 2 udka z kurczaka, 2-3 ziela angielskie, 2-3 liście laurowe, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki cukru sól, pieprz do smaku. na makaron: 2 szklanki mąki, szczypta soli, 1 jajko, kilka łyżek letniej wody Przygotowanie: Buraki i marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy razem z kurczakiem
Lena GotujeDOMOWA HARISSA - fantastyczny, pikantny sos do przystawek, pizzy, przekąsek, makaronu, baza do sosów i mięsa. Domowa harissa - fantastyczny i pikantny sos, który z powodzeniem możecie przygotować w domu. Sos ten może mieć w Waszej kuchni wiele zastosowań - jako baza do sosów, zup, do przekąsek, pizzy, jako marynata do mięs i tak dalej i dalej... ;) Przygotowuje się
Moja Książka KucharskaWarzywko z pietruszką -domowe przyprawy Obowiązkową pozycją w mojej kuchni jest warzywko z natką pietruszki . Niezastąpione przy bulionach, sosach i farszach .. po prostu ,prawa ręka " class
Ogrodnik w podróżyzupa jagodowa Zupa jagodowa Składniki Przepis dla czterech osób 0,5 l czarnych jagód 0,5 l mleka 0,5 l wody 3 łyżki cukru waniliowego sól ewentualnie kwasek cytrynowy Dodatkowo 200 g dowolnego makaronu Sposób przygotowania Przebrane i umyte jagody wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy, dodając szczyptę soli i cukier. J agody gotujemy przez
Miód i pieprzWiększą część pozostawiłam do ususzenia a cała reszta wylądowała w sosie i w zupie grzybowej. A ja czekam już na następne grzybobranie;) Przyrządzając sos bazowałam na tym przepisie ( klik ), nie dodałam jednak ani wina ani piwa. Sos wyszedł gęsty i aromatyczny. Ja podałam go z makaronem ale pasuje niemal do wszystkiego - od klusek zaczynając na kaszy i chlebie kończąc. Składniki
My simple kitchen