domu, na początku na studia, co oznaczało samodzielne gotowanie i pierwsze przygody w kuchni, zaczęłam sięgać po groszek konserwowy znacznie częściej, dodawałam go do zupy, szybkich sałatek, do dań z kurczakiem, potem do dań z makaronem. I tak moja miłość do zielonego groszku rosła, rosła z każdym posiłkiem. Bo groszek to też świetne źródło białka, a ja z tych
SMYKWKUCHNIKochani - rosół podano. Jak ugotować pyszny rosół? Już kiedyś pisałam , że gotowanie tej królewskiej zupy trzeba celebrować, im mniej się będziemy spieszyć, tym będzie pyszniejsza i mniej mętna. Dlatego polecam, rozpocząć gotowanie rosołu tuż po sniadaniu :) Nie spieszmy się, a rosół będzie rewelacyjny. Oczywiście wszyscy wiemy, że to nasza narodowa potrawa, którą z całego serca polecam. Zaczynamy: Składniki(...)wolniej gotujemy , tym klarowniejszy rosół. Po tym czasie dodajemy warzywa i gotujemy następna godzinę. Doprawiamy do smaku w razie potrzeby. Rosół podajemy z makaronem rosołowym , natką pietruszki i cieszymy nasze podniebienia królową zup. :)Smacznego
Smaki Edytywłasne pomidory z przydomowego ogródka, ale dlatego, że zawsze znajdzie u mnie w kuchni mnóstwo zastosowania. Po pierwsze - do zupy , po drugie - do zapiekanek , po trzecie - do sosów z makaronem, a nawet do picia. Po któreś (już nawet nie liczę), ja nie wyobrażam sobie życia bez passaty pomidorowej. Kilka razy w tygodniu sięgam(...)blenduję , by dodać do obiadu. Zimą nie smakują już tak dobrze. Wiadomo - brak słońca. Ale... właśnie teraz możemy temu zaradzić. Przecier pomidorowy na zimę. Do zup, zapiekanek, sosów a nawet do picia. Składniki: 5 kg dojrzałych pomidorów 1 łyżka soli 3 łyżki cukru Do każdego słoika: łyżeczka oliwy lub oleju. Wykonanie: Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać
Poezja Smaków - blog kulinarnySkładniki: 450 g pieczarek 1,2 l bulionu 1 cebula 2 marchewki mały kawałek selera kawałek pora natka pietruszki 5 łyżek śmietany do zup (kwaśnej) 2 łyżki masła sól, pieprz do smaku ulubiony makaron Wykonanie: Wszystkie warzywa oraz pieczarki obieramy i kroimy, warzywa - w kostkę, pieczarki i por - w talarki. Następnie na maśle przesmażamy cebulę, dodajemy pieczarki i smażymy
psgotujemymąż uwielbia makaron, postanowiłam więc ugotować jakiś sos. No i wytrybowałam te ćwiartki, mięso pokroiłam w kostkę a kości zamroziłam ( będą na zupę ). Podsmażyłam, dodałam cebulę, kurki i dynię, doprawiłam i wyszedł mi super smaczny gulasz. Do makaronu jak znalazł. Polecam. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnifrytury. Niektóre lokale powinny być spalone - mam na myśli np. takie, które oferują za kilkanaście złotych niby to zupę rybną z łososia. A tak naprawdę co dostaję? O dżizas! Zupę rybną na bazie rosołu z włoszczyzną (mrożonka) z kawałkiem łososia - kawałkiem czyli 3-centymetrowy odpad z okolic ogona, w którym to mięsa było tyle co kot napłakał. Mnie również zbierało(...)mimo wszystko urokliwym mieście, aby unikać z daleka lokali, które "specjalizują się" we wszystkim i gdzieś tam daleko są zamieszczone pozycje z rybami (między pizzą, makaronem, golonką i kebabem). A jak jeszcze usłyszycie, że zupę rybną robi się z rosołu drobiowego to powiedzcie "a idź pan w pi...du!" PS Po jedzeniu fajne jest nicnierobienie na plaży w Gdyni
Right Behind The KitchenDomowy makaron jest bardzo szybki do zrobienia i pyszny. Idealny do zupy lub sosu. 1 szklanka wody 1 jajko szczypta soli około 1,5 łyżki wody mąka do podsypywania ( nie za dużo ) Składniki zagnieść na dość elastyczną i nie lepką masę i pozostawić przykrytą ściereczką na 30 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować (podczas wałkowania można podsypać stolnicę odrobiną(...)mąki ale ciasto i bez tego nie powinno się lepić ), pokroić w paski tak jak na zdjęciu wyżej. Makaron w tej formie pozostawić na 30 minut lub dłużej jeśli nie ma on być od razu gotowany. Smacznego
cukrem pudrem posypanePyszna, delikatna i pożywna zupa. Przyjemnego aromatu dodaje mielona kozieradka. Składniki 1 brokuł 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 łyżeczka masła klarowanego 1 por (biała część) 1,2 l bulionu warzywnego 100 g drobnego makaronu 100 ml słodkiej śmietany kozieradka mielona szczypior sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)pietruszkę kroimy w talarki. Seler w kostkę, pora w piórka. Warzywa podsmażamy na maśle, zalewamy bulionem warzywnym, gotujemy. Kiedy warzywa będą półtwarde, dodajemy makaron i gotujemy do jego miękkości. Brokuł dzielimy na różyczki, dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze 5 min. Całość zabielamy słodką śmietaną. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i mieloną kozieradką. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem
R'n'G KitchenPewnie każda pani domu ma swój "żelazny" przepis na rosół :)) U mnie najczęściej na stół trafia rosół typowo drobiowy i dlatego ostatnio zatęskniłam za takim
Walijskie Pichceniewcześniej ugotowanego makaronu – wrzucamy go teraz, żeby się zagrzał. Dorzucamy też pokrojone w drobną kostkę tofu. Gaz pod rondelkiem po kilkudziesięciu sekundach wyłączamy. Pasta miso nie powinna się zagotować – straci smak. Kilka łyżek pasty mieszamy w małej miseczce z kilkoma łyżkami zagotowanej wody i dokładnie rozpuszczamy pastę, żeby pozbyć się grudek. Tak przygotowaną pastę wlewamy do zupy i dokładnie całość(...)miso na śniadanie. Makaron ryżowy, jajeczny, soba (gryczany), makaron z tapioki – zawsze. Ryż biały, brązowy i dziki – według upodobań, zamiast makaronu. Krewetki, mięso kurczaka, biała ryba, małże – ugotowane w dashi lub na parze, do bardziej sycącej zupy. Kapusta pekińska lub bok choy – leciutko w bulionie zblanszowane. Pocięta cieniutko marchewka, grzyby mun, enoki, shiitake, pieczarki jako komponenty wywaru. Szpinak, rzodkiew, rzodkiewka
Karo in the Kitchenmożna je zastąpić całymi (oczyszczonymi) rybami. Wiem, że nad morzem bardzo często malutkim dzieciom gotuje się rosołki na okoniach morskich. Są po prostu zdrowsze niż na drobiu.Składniki na zupę:głowa, kręgosłup, poodcinane resztki z ryby ważącej około półtora kg.,4 średnie marchewki,2-3 średnie pietruszki,pół średniego selera,mały por,mała cebulka,2-3 listki laurowe(...)pikantne zupy.Taki rosołek można podać podobnie jak tradycyjny: z lanymi kluskami (tak jak ja to zrobiłam) lub z makaronem. Można też ją zabielić śmietaną, ale wtedy polecam dorzucić odrobinę majeranku. Pyyyyycha :)Namawiam do spróbowania takiej zupy wszystkich tych, którzy nie znają jej. Będziecie zdziwieni jak wspaniale smakuje :) O tym, że ryby są zdrowe nie muszę
Codzienna kuchnia niecodziennaobchodzicie i gotujecie pyszny makaron, taki którego jeszcze nie jadła wasza rodzina? Ja własnie przygotowałam takie danie, to zapiekanka z makaronu łazanki z indykiem i z sosem enchilada. Dlaczego taka nazwa? Bo wykorzystałam przepis z zupy, którą wam pokazałam kilka dni. Wykorzystując dokładnie te same składanki przygotowałam całkiem nowe danie, tym razem główne danie obiadowe. Użyłam makaronu łazanki Lubella Classic
Bernika - moj kulinarny pamietnikPost Rosół z kury (drobiowy) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojemnie w sumie było to tylko pół godziny.Następnie ciasto pokroić w wąskie paski [ długość makaronu będzie zależała od długości pasków ciasta] i przepuścić przez maszynkę do makaronu.Gotować w osolonej wodzie.Po ugotowaniu odcedzić, przelać zimną wodą i wykorzystać np.do rosołku, zupy pomidorowej
Moje domowe kucharzenie