Zauważyłam, że w moim menu ostatnio panuje kolor czerwony, ale czemu się dziwić, jesień nadchodzi. W tygodniowym menu staram się aby była kasza, ryż, makaron (Miśka uwielbia kluchy) i przynajmniej raz zupa. Padło na kaszę, a po mojej lodówce błąkał się ugotowany burak, który nie zmieścił się do słoików. W pieczonej papryce jest coś wyjątkowego, smakuje wybornie z dodatkiem buraków
greenscarfwoli. W każdym razie warto mieć w zapasie chociaż kilka słoiczków cudownie pachnących latem, nagrzanych gorącym słońcem, rumianych pomidorków :) Sos doskonale nadaje się np. do pizzy, zup, dań mięsnych. Podgrzany i wymieszany z makaronem będzie doskonałym szybkim daniem dla zabieganych. Polecam, naprawdę warto poświęcić chwilę na jego przygotowanie. 3,5 kg pomidorów lima 1 łyżka soli 1 łyżka cukru
Smakołyki Asiskórki i miksujemy na gładką masę. Po około 20 min dodajemy pomidory do zupy wraz z koncentratem pomidorowym. Zupę zatrzepujemy śmietaną(wcześniej wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy). Doprawiamy sola i pieprzem. Podajemy z makaronem lub ryżem. Smacznego
Smaki Nataliidodajemy mąkę i śmietanę. Energicznie mieszamy i przelewamy do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem. Wyjęte z zupy warzywa i mięso kroimy, przekładamy do zupy. Podajemy z ulubionymi dodatkami - ryżem lub makaronem
VioletoweKucharzenieprzyspiesza spalanie tłuszczu, odmładza i poprawia nastrój. To warzywo uniewersalne, a lista potraw jakie przygotujesz z jej udziałem jest imponująca. Paprykę możesz wykorzystać do przygotowanie zup, sosów, past, dipów, do dań z makaronem, ryżem. Króluje w kuchni śródziemnomorskiej - we Włoszech - jako antipastti, w Hiszpani - słynne tapas. Papryka będzie zdrowsza, bo lekkostrawna, gdy pozbawimy ją skórki. Wystarczy upiec
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!minuty np. w rosole, czy wywarze, ale gotujemy ostrożnie aby pulpety się nie rozpadły. Pulpety wyjmujemy łyżką cedzakową. Pulpety podajemy do rosołu, do innej zupy lub podajemy z sosem śmietanowym z makaronem, ziemniakami lub ryżem. Można też podawać same pulpety na gorąco lub zimno. Smacznego! The post Pulpety z kurczaka i warzyw z rosołu appeared first on Damsko-męskie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsuszone grzyby wraz z wywarem, w którym się gotowały, posiekaną natkę oraz przyprawy i jeszcze raz zagotować. Następnie dodać śmietankę, przyprawić solą oraz pieprzem do smaku. Zupę podawać z łazankami lub innym drobnym makaronem
Czerwień i błękitkoloru i dla zdrowia – w zupie ląduje jeszcze płaska łyżeczka kurkumy. Gotujemy całość około 7-8 minut bez przykrycia, aż zupa lekko zgęstnieje. Podajemy z tym, z czym lubimy – u nas to na zmianę makaron jajeczny nitki, jak do rosołu, domowa zacierka albo ryż. W każdej opcji ta zupa jest pyszna. Sycąca, mimo że lekka, rozgrzewa. A ten kolor
Karo in the Kitchendoprawiam. Dodałam łyżeczkę czubricy czerwonej i 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Całość gotuję jeszcze 2-3 minuty i gotowe. Doprawiam natką pietruszki lub listkami bazylii. Zupę pomidorową najczęściej jemy z ryżem lub makaronem
Niebieski kubek z kawaZupa grzybowa, to idealna zupa na obiad. Można ją podawać z makaronem, ziemniakami, kluseczkami. Można zabielić śmietaną ale niekoniecznie. Składniki: 50 g suszonych grzybów ( ja miałam podgrzybki ) 3 - 4 ziemniaki Na wywar: porcja rosołowa 2 - 3 marchewki 1/2 selera 1/2 por 1/2 pietruszki 2 liście laurowe 4 ziela angielskie pieprz w ziarenkach sól, pieprz, wegeta, magi - do smaku
Darcia w kuchniminut. Lubię gdy ta zupa jest lekko gęsta, dlatego dodaję łyżkę mąki (wcześniej rozmieszanej w 1/3 szklanki wody). Po zagotowaniu dodaję zahartowaną śmietanę. Zupę dekoruję posiekaną natką pietruszki. Polecam z makaronem lub ziemniakami. Musisz spróbować
Kuchnia Pani WiosnyChoćby się waliło i paliło, w niedzielę musi u mnie być rosół i kropka. Żadnej innej zupy. Uwielbiam rosół z dużą ilością grubego makaronu, najlepiej domowej roboty. Pamiętam z dzieciństwa jak babcia wałkowała na drewnianym stole wielkie płaty ciasta a potem suszyła makaron w kartonowych pudłach na kachlu. Co prawda makaronów w sklepach dostatek, ale taki domowy to całkiem inna
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaczasie również: CZĘŚĆ II - Letnie sałatki, tarty i napoje CZĘŚĆ III - Słodkości na lato Może ktoś skorzysta :) ŚNIADANIA kaszki, pasty, omlety... ZUPY DANIA OBIADOWE jajka, warzywa, placuszki, pierogi, makarony... SMACZNEGO
bistro mamakarob na nowo i od tego momentu jego sprzedaż stale wzrasta. Rośnie też lista produktów, w których karob znajduje zastosowanie. Można go spotkać zarówno w makaronie, czekoladzie, likierach, chałwie, sosach, sucharach dakos, zupach, w lodach, a także w serach. Przy czym lista ta nie wyczerpuje jego zastosowań. To dobre źródło białka, witamin oraz minerałów przy jednoczesnym braku glutenu. Strąki
ClauditteMissCookingotrzymać gładką konsystencję. Całość dodajemy do bulionu wraz z pozostałymi składnikami. Gotujemy przez 15 minut na małym ogniu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę posypujemy startym parmezanem. Podajemy z cienkim makaronem. *Wywar można zrobić wg własnego uznania, poniżej składniki na moją bazę
Mania Gotowaniacudeńkach, przyszła pora na coś normalnego. Przedstawiam przepis na najzwyklejszy rosół dla dziecka. Moja córka, jak większość standardowych trzylatów, kiedy widzi cokolwiek pływającego w zupie, co nie jest marchewką, mięsem albo makaronem głośno krzyczy BLEE. Z tego powodu zupka jest chuda i bez zbędnych dodatków. Składniki: Pęczek włoszczyzny lubczyk - może byc suszony (ja dodaję 3 łyżeczki
Lubczyk i Waniliasztuk rozeszło się w oka mgnieniu, zatem od razu upieczcie z podwójnej porcji. Pyszne! Idealne na majówkę, piknik, do sałatki. Polecam Wam także domowy makaron z czosnkiem niedźwiedzim (klik) oraz przepyszną zupę (klik) . ŚLIMACZKI Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM /na 12 sztuk/ 1,5 filiżanki mąki 1/2 filiżanki ciepłej wody 1/2 łyżki drożdży instant 1 łyżeczka soli
KUCHARNIAczosnkiem niedźwiedzim . Moje poletko nad potokiem cudownie się rozrasta. Wschodzą małe listki - rośnie wielka radość. Pierwsza ścięta kępka to kulinarne święto. Była już zupa (klik) i bułeczki (klik) , był też makaron (klik) . Teraz pora na wytrawne scones z cheddarem - rozrywane jeszcze na ciepło i nurkujące w kremowym, cudownym po prostu hummusie z czosnkiem niedźwiedzim . Zielona
KUCHARNIAogniu, z uchylona pokrywką jeszcze ok 3,5 godziny, aż wołowina będzie miękka. Kurczaka możemy wyjąć wcześniej, ale szczerze mówiąc rzadko mi się to zdarza. Ugotowaną zupę odcedzić, doprawić solą. Podawać rosół z makaronem - najlepiej domowym - kawałkiem marchewki i posypany natką pietruszki. Smacznego
Stare Garyzup.Francuzi maja Pot-au-feu,Włosi Bollito misto ,Hiszpanie Cocido ,a Polacy rosół.W każdym kraju występują odmienne warianty użycia mięsa z uboju ,ale sposób wykonania zupy jest identyczny.Rosół wzbogacony dodatkami ziemniaków,makaronu lub ryżu i ugotowanym miesęm jest bardzo pożywny.Gicz jest nie tylko składnikiem rosołu.W kuchni włoskiej pieczona gicz ,czyli ossobuco to prawdziwy rarytas dla smakoszy.Ossobuco
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Każde z toskańskich miast może pochwalić się potrawą znaną zarówno w regionie, jak i przynajmniej w znacznej części Włoch. Charakterystyczną cechą kuchni toskańskiej jest mniejsze spożywanie makaronu aniżeli w pozostałych regionach. Tu dominują zupy, kasza, ryż i chleb.Kuchnia Toskanii jest zdrowa, kolorowa i prosta- a co za tym idzie smaczna! Zabiorę Was w to miejsce pachnące magią , propozycją, którą
Z Kuchni Do Kuchniostatnie dwie minuty. Gotowe! :) Uwagi: Sok z limonki nie powinien gotować się dłużej niż 10 minut - po tym czasie z kwaśnego zamienia się w gorzki. Zupę możemy podać z ryżem jaśminowym lub makaronem ryżowym. Możemy ją również posypać świeżą kolendrą i/lub pokrojoną papryczką chilli. Ten przepis bierze udział w akcjach
Tajskie smakispożycia , skwasi się :( Mój kompot był ze śliwek i jabłek , których nie obierałam ze skórki , ale drobno pokrokroiłam.Jeśli ugotujemy kompot bardzo esencjonalny , a lubimy zupę owocową to możemy ugotować do tego makaron i będziemy mieli danie prawie obiadowe :) Tak wygląda po zagotowaniu , a przed cedzeniem
Proste Potrawyosiągnąć. W książce znajdziecie wiele prostych i ciekawych przepisów, nie raz nie dwa zaskakujące połączenia smaków. Książeczka składa się z 5 podrozdziałów mianowicie: - Przekąski, przystawki i zupy- Dania główne z mięsa i ryb- Makaron i ryż- Warzywa i sałatki- Desery i napojePrzepisy znajdują się na ponad 250 stronach. Każdy przepis opatrzony jest zdjęciem wykonanej potrawy, podany jest czas przygotowania, składniki
SMYKWKUCHNImałych pomocników, poproście ich o pomoc – na pewno chętnie Was w tym wyręczą :) Jeśli jednak nie mamy zbyt wiele czasu, zamiast zacierek można użyć drobnego makaronu. Kto lubi jeść na śniadanie (lub kolację) zupę mleczną, ten na pewno nie zawiedzie się smakiem mlecznej zupy z dyni. A wręcz może być to dla niego miła odmiana :) Zupę z dyni warto podać
MyCookBook.plzupa minestrone U nas fasolę zastąpił bób – korzystamy z niego póki jeszcze mamy sezon Składniki: - 2 l bulionu z kurczaka - 200 g marchewki - 2 łodygi selera naciowego - 100 g zwykłego selera - 400 g ziemniaków - 200 g cebuli - 3 ząbki czosnku - 500 g bobu - 400 g cukini - 400 g pomidorów - 1 łyżka masła - 150 g wędzonego boczku - 120 g makaronu(...)dusimy tak wszystko ok. 10 minut. Do warzyw wlewamy bulion i chwilkę wszystko razem gotujemy, doprawiamy według uznania. Na koniec dodajemy posiekaną bazylię oraz makaron i bób który gotujemy al dente osobno. Zupę możemy posypać startym parmezanem jak ktoś lubi Smacznego
Kuchenne WariacjeMój syn makaron, obok pizzy, czy pierogów może jeść codziennie, lubi makaron pod każdą postacią: spaghetti, podsmażany, z sosami, z jajecznicą, czy w zupie. Nie miałam dzisiaj zbytnio czasu na gotowanie, a on głodny czekał na obiad. A do tego makaron to jedno z najszybszych dań. Podczas, gdy makaron sie gotował, postanowiłam przygotować do niego błyskawiczny sos, najprostszy pod słońcem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDziś zerwałam niewielką porcję jarmużu, który zimował w ogródku. Nie bardzo wiedziałam co z niego przygotować. Najpierw myślałam o zupie, później o naleśnikach z nadzieniem warzywnym, następnie o makaronie w sosie z kurczaka i jarmużu. Wybór był trudny, ale że ostatnio wprost przepadam za makaronem, postawiłam na ostatnią propozycją. Jednak w ostatniej chwili zmieniłam zdanie i przygotowałam ten bajeczny, neutralny
Rozpustne gotowaniebardziej są przetworzone tym więcej nasz organizm przyswaja wartości odżywczych. Zatem dziś padło na gęstą, kremową pomidorówkę. W krajach, gdzie pomidory są soczyste i słodkie najlepiej robić taką zupę ze świeżych pomidorów. U nas niestety są o wiele mniej aromatyczne. Dlatego warto sięgnąć po pastę pomidorową, która jest robiona tuż po zbiorach pomidorów, właśnie w krajach obfitujących w doskonałe pomidory(...)uzyskać ulubioną konsystencję. Garnek wraca na ogień. Posiekaną natkę dorzucamy do garnka na 10 minut przed podaniem, doprawiamy dopiero solą, pieprzem i ewentualnie cukrem gdyby zupa była dla Was za kwaśna. Aha, oczywiście gotujemy makaron al dente (ja wybrałem typ spaghetti, który połamałem na małe nitki). Kulkę mozarelli przekroiłem wzdłuż, a następnie na mniejsze kawałki, które łatwo jest nabierać łyżką
Right Behind The Kitchenzupę robiłam pierwszy raz gdy pokazała ją u siebie Małgosia. Sposób w jaki Chińczycy i Japończycy jadają tę zupę zawsze mi się podobał, patrząc na ich miseczki dostawałam ślinotoku. Dlatego tym razem po przygotowaniu sobie wywaru z kości kaczki postanowiłam przygotować ramen. Jest to wyjątkowe japońskie danie, popularne także w Chinach, bp stamtąd przywędrowało(...)Japonii. Ramen to po prostu rosół, ale inny do tego jaki gości na naszych stołach, tak naprawdę zawiera wszystko co tylko chcemy tam dać, makaron, mięso, grzyby, warzywa, ryby, owoce morza. Kompozycja zupy zależy tylko do nas, od naszego smaku i pomysłu. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpieczonego kurczaka (udko, pierś- wraz ze skórką) 1 średnia cebula 400 ml wody 1 kostka mięsna 2 łyżki mąki 100 ml śmietany słodkiej 18 % do zup i sosów 250 g ugotowanego brokuła 350 g makaronu olej sól pieprz 1 listek laurowy Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. W sporym rondlu lub w głębokiej patelni rozgrzewamy olej (możemy
Rozpustne gotowanielatin; mso-fareast-language:EN-US;} Zupa Pho Składniki: Szponder – 1kg Cebule – 4 sztuki Cynamon laska – 1 sztuka Anyż – 1 sztuka (gwiazdka) Imbir – 5cm kawałek Sos rybny Polędwica wołowa – około 100g Prażona cebula (wedle uznania) Orzechy ziemne – ½ szklanki Dymka – 2 sztuki Kolendra świeża Opcjonalnie (jeśli dostępne) – tajska bazylia i pachnotka Kiełki fasoli mun Makaron ryżowy + sos Sriracha Limonki Wykonanie: Szponder(...)godziny. Po tym czasie zupę doprawiamy sosem rybnym i gotujemy przez kolejną godzinę. W między czasie przygotowujemy pozostałe składniki do zupy. Polędwicę kroimy w cienkie plastry (grubości 1-2 mm) i podsmażamy na oliwie z oliwek. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. W miseczkach układamy makaron, dodajemy usmażone plastry polędwicy, drobno posiekane (lub rozgniecione) orzechy włoskie, kiełki fasoli mun i prażoną
Kuchnia Bon Appetitsiebie dodałam oliwki). Mega prosty, zdrowy (mnóstwo cennego likopenu) i szybki sposób na makaron - mój ulubiony od paru lat. Trzeba tylko pamiętać, aby nie rozgotować makaronu (ma być al dente) bo inaczej wyjdzie zupa pomidorowa… Składniki: 3 ząbki czosnku 1-2 cebule oliwa 6-7 obranych ze skórki pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego 4-5 kulek ziela angielskiego(...)oliwę w szerokim garnku. Podsmaż warzywa. Pokrój pomidory w większe kawałki, wrzuć do garnka, dodaj zioła i duś około 10-15 minut. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj sos z makaronem i od razu podawaj, np. z oliwkami. Kończy się rzeszowski MULTIMEDIA HAPPY END czyli Festiwal Filmów Optymistycznych (to już 11. edycja!). Kilka tytułów wartych polecenia: Niebo (2012?, Paweł Sarbinowski
Qlinarnie i QlinarnieDelikatna, lekka, trochę z kwaśna zupa z kurczaka. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 3 szklanki rosołu 3 szklanki wody 1 pierś kurczaka kilka gałązek natki pietruszki 5 łyżek makaronu nitki sól czarny pieprz Składniki (sos) 1 żółtko 1 łyżka mąki 1 łyżka jogurtu naturalnego pół cytryny Przygotowanie Rosół, wodę i pietruszkę gotować w garnku. Dodać umytą i pokrojoną pierś(...)Kiedy kurczak zmięknie, dodać makaron, sól i pieprz. Gotować, aż makaron będzie miękki. W tym czasie wymieszać żółtko z mąką, cytryną i jogurtem w miseczce. Wlewać stopniowo po odrobinie rosołu i wymieszać dokładnie. Powtórzyć kilka razy i wlać sos do garnka. Gotować jeszcze 2 min. Wyjąć pietruszkę i podawać zupę posypaną świeżymi liśćmi pietruszki. Artykuł TERBİYELİ ŞEHRİYE ÇORBASI, czyli zupa
Tureckie Przepisy