zupy z makaronem - 2997 przepisów (strona:85/200)

Azjatycki rosół na dorszu 145

agawy lub cukru, tajski sos rybny i sok z limonki do smaku, 2 łyki oleju roślinnego do smażenia. Do podania: makaron ryżowy, pęczek kolendry, pęczek dymki, 100 g surowych grzybków enoki lub małych pieczarek, dorsz z zupy, ugotowane grzyby shitake pokrojone w cienkie paski, tajski sos chili (tu przepis) , Przygotowanie: Świeże shitake oczyścić, suszone namoczyć w ciepłej wodzie(...)limonki, większe shitake pokroić w paseczki mniejsze zostawić w całości. Do miseczek nałożyć ugotowany makaron, kawałki dorsza, plasterki shitake i po kilka plasterków marchewki, zalać wywarem, podawać z kolendrą, posiekaną dymką, surowymi grzybami i koniecznie z sosem tajskim.  Podchodząc do zupy kreatynie możecie też użyć innych dodatków, mogą to być ulubione zioła, przyprawy, owoce morza, warzywa, tofu

SzczyptaSmaQ
Grzybowo - serowa zupa krem ze słodką wędzoną papryką 204

zajrzałam do zamrażalki to okazało się, że mam spore zapasy jesiennych grzybów, więc dzisiaj będzie zupa z borowików i sera z dodatkiem słodkiej wędzonej papryki i mleczka kokosowego.Składniki; grzyby leśne, kozaki, podgrzybki, prawdziwki, świeże lub mrożone 1/2 cebuli  kostka sera topionego bez dodatków 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki - dostępna w owocowyraj.eu świeża nataka pietruszki  1 łyżeczka majeranku(...)garnku i miksujemy, grzyby, masę jogurtową, cebulę i paprykę, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 2-3 minuty, doprawiamy do smaku. Podajemy z groszkiem ptysiowym lub z makaronem, po wierzchu oprószyć mieloną papryką. Delikatna zupa, która wg.mnie ma zbalansowany i wyjątkowy smak

Apetyczna babeczka
Zupa śródziemnomorska 118

Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na bardzo dobrą zupę. Nie wiem czy oglądacie i znacie Kingę Paruzel ? ta dzisiejsza zupka jest właśnie według jej przepisu. Polecam. Składniki: 1 bakłażan 2 duże ziemniaki 4 szt. pomidorów bez skórki ( może być z puszki ) 30 -40 g makaronu oliwa 2 łyżeczki tymianku sól, pieprz natka pietruszki 2 łyżki śmietany wywar rosołowy(...)wrzucamy pomidory, chwilkę dusimy. Dodajemy tymianek i ziemniaki. Całość dusimy ok. 5 minut. Zalewamy wywarem rosołowym. Gotujemy na małym ogniu do czasu , gdy ziemniaki zmiękną. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. miękki dodajemy do zupy. Pod koniec gotowania wrzucamy bakłażana i śmietanę. Całość jeszcze chwilkę gotujemy. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Harira 105

Tradycyjna marokańska zupa w wersji wegetariańskiej, podawana z drobnym makaronem lub ryżem i koniecznie z daktylami. Mocno rozgrzewająca dzięki charakterystycznym przyprawom.   Składniki: szkl.suchej ciecierzycy (namoczonej przez noc) puszka krojonych pomidorów cebula marchewka łyżeczka kuminu łyżeczka kurkumy 1 cm imbiru świeżego papryczka chilli łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki nasion kolendry 1/2 łyżeczki cynamonu natka pietruszki limonka oliwa Cebulę pokroić(...)Wymieszać, posolić i gotować na wolnym ogniu około 20 minut. Następnie dodać ciecierzycę i gotować kolejne kilka minut. Spróbować i ewentualnie doprawić jeszcze solą. Skropić sokiem z limonki. Zupę podawać posypaną natką pietruszki. Moja wersję podaję najczęściej z ryżem. Ten przepis bierze udział w akcji

wyzwania kuchenne
Barszcz czerwony zabielany z makaronem lub prażynkami ziemniaczanymi. 132

Barszcz czerwony to zupa, która towarzyszy mi od lat, można powiedzieć "smak dzieciństwa". Dziś mam wrażenie, że coraz rzadziej gości na naszych stołach. Chciałabym odświerzyć ten przepis. z makaronem z prażynkami ziemniaczanymi SKŁADNIKI: 2-3 żeberka lub skrzydełka około 2,5 l wody 5-6 średnich buraków 2 marchewki pietruszka, kawałek selera i pora 200 ml. śmietany 18% 2 listki(...)się wywaru, dodajemy wszystkie pozostałe przyprawy, kiedy warzywa i mięso będą miękkie hartujemy śmietanę (do śmietany wlewamy po łyżce barszczu aż będzie w temperaturze zupy) , wlewamy do barszczu i gotowe. Ja podaję barszcz z makaronem, ale smakuje również super z  prażynkami

Kuchnia Beaty
Wegański biały krem z grzankami i "Świąteczna kafejka" 163

Ostatnie sprzątanie pozwoliło przygotować naprawdę ciekawy makaron z sosem na piwie , a dziś ugotować rozgrzewającą zupę w białym kolorze. Aby talerz nie był nudny (je się przecież również oczami), dodałam grzanki z czerstwego pieczywa, którego już nie dało się użyć na kanapki. Zupie dodały koloru i smaku. Sprawiły też, że całość była jeszcze bardziej sycąca, choć nie wykorzystałam w niej

Weekendy w domu i ogrodzie
Rosół drobiowo wołowy 185

zmniejszamy ogień i zdejmujemy szumowiny z jej powierzchni. Do garnka wrzucamy wszystkie warzywa, grzyby oraz przyprawy. Gotujemy zupę na małym ogniu przez półtorej godziny.  Po tym czasie odławiamy warzywa i mięso. Marchew oraz mięso kroimy na małe kawałki. Rosół podajemy z makaronem, marchewką i mięsem. Posypujemy natką pietruszki

Qchnia po prostu
Zupa krem pomidorowo - paprykowa z pulpetami 227

zupa w wersji gładziutkiej, kremowej słodko-kwaśnej, uwielbiana przez wielu słynna pomidorówka, do tego pulpeciki w nowej odsłonie, jarskie bez mięsa, ale jakże pasują do tej zupy, są doskonałym dopełnieniem, nie ryż, nie makaron, do których tak przywykliśmy... Składniki: 3 puszki pomidorów lub 1 kg świeżych pomidorów 2 papryki czerwone 1 zielona papryka 1 duża cebula 1 serek topiony śmietankowy(...)myjemy kroimy na 4 części wrzucamy do garnka, dokładamy serek topiony. Gotujemy 20 minut, następnie blenderem dokładnie wszystko miksujemy, dodajemy wszystkie przyprawy, oraz wlewamy śmietankę. Gotujemy jeszcze krótką chwilkę Zupę podajemy z pulpecikami. Chleb moczymy w mleku, odkładnie odciskamy z nadmiaru mleka. Cebule obieramy kroimy w drobniutką kosteczkę. Patelnię rozgrzewamy z odrobiną tłuszczu, wrzucamy cebulkę podsmażamy. Do chleba wbijamy jajko

kgwjanczewo
Zupa tajska 133

Zupy tajskiej koniecznie trzeba spróbować i zakochać się w tym delikatno - pikantnym smaku. Delikatny kurczak, pyszne krewetki i cytrusowy posmak trawy cytrynowej i mleko kokosowe dopełnia

Moje Małe Czarowanie
Zupa gulaszowa z czerwoną fasolą 247

Wiosna zagościła już chyba na dobre. Nie brak jednak chłodniejszych dni, a wtedy szukamy do zjedzenia czegoś solidniejszego, rozgrzewającego. Zupę gulaszową polecam każdemu, komu marzy się coś na rozgrzewkę. Nie jest zbyt tłusta, ale treściwa i na pewno nawet największy głodomór naje się do syta ;) Składniki: około 1/2 kg karkówki , 1 puszka czerwonej fasoli , 2 średnie marchewki , 1 mała cebula(...)ziele angielskie. Dusić do miękkości. Na koniec dodać odsączoną z zalewy (ale nie płukaną) czerwoną fasolę. Wymieszać i doprawić całość do smaku. Podawać z dobrym makaronem lub kluskami. Macie swoje ulubione wersje zupy gulaszowej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa z kurek 123

lubicie zupy bardziej kaloryczne, ugotujcie ją na kawałku kurczaka lub innego delikatnego w smaku mięsa. Składniki: (na 3 - 4 litry zupy) 500 g świeżych kurek  3 średnie ziemniaki  1 marchewka  1 cebula  1/2 szklanki drobnego makaronu  1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki  1/2 szklanki posiekanego koperku  2 łyżki oleju  2 łyżki masła(...)czym dodać podsmażone grzyby i gotować jeszcze z 10 minut.  Po tym czasie dodać makaron, tymianek i gotować około 10 minut, aż wszystko będzie ugotowane.  Śmietanę zahartować poprzez wlanie do niej kilka łyżek gorącego płynu i wlać do garnka z zupą, następnie dodać pietruszkę, koperek i zupę zagotować.  Na koniec doprawić do smaku pieprzem i solą. Zobacz

Kuchcik gotuje
Zupa z zielonej soczewicy 138

Można powiedzieć, że to taka zupa eksperymentalna wymyślona naprędce :) Dałam do niej co miałam pod ręką i wyszło pysznie, pożywnie i zdrowo :)Składniki:2,5 litra dowolnego wywaru - u mnie tradycyjnie ze skrzydełek150 g zielonej soczewicy1 marchewka1 pietruszkakawałek selerapół szklanki suchego makaronuduża garść pokrojonej w kostkę papryki (u mnie mrożona)1 cebula1 mały porziele angielskieliść laurowyrozmaryn2 łyżki koncentratu pomidorowegosól, pieprzSposób(...)chwilę dusimy.3. Do wywaru dodajemy warzywa z patelni i soczewicę. Dorzucamy też liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego. Gotujemy do miękkości.4. Makaron gotujemy osobno w osolonym wrzątku, dodajemy do zupy. Całość doprawiamy solą, koncentratem pomidorowym, pieprzem i rozmarynem.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Zupa pomidorowa z ryżem basmati 137

ryżem przywołuje wspomnienia dzieciństwa, wy też macie takie skojarzenia? Jak pomidorowa to z ryżem, jak rosół to z domowym makaronem? Bo tak się jadało u babci?! Pomidorowa to ulubiona zupka wszystkich dzieci i zazwyczaj tak jest że jak inne zupy nie są pomarańczowe to są blee ;-) Mojemu synkowi nie każda wersja pomidorowej smakuje, dla niego najlepsza jest taka na passacie(...)śmietanie z makaronem. Kochani przepisy jakie dla was publikuję są to dania przygotowane dla mojej rodzinki 2+1, więc ich  gramatura może być niewielka, ale pamiętajcie że zawsze możecie zwiększyć dwu lub trzykrotnie ilość składników. Składniki: - mała puszka pomidorów pelati - 300 ml wody - 1 mała marchewka - 1 mała pietruszka - garść świeżej bazylii - 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, sól

Życie zaczyna się w kuchni
MĄKI NATURALNIE BEZGLUTENOWE. JEDZ BEZ OBAW ;) 137

obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Posiada zdolność wiązania składników. Szeroko wykorzystywana w kuchni indyjskiej do przygotowywania przekąsek, zagęszczania zup i sosów oraz jako dodatek do chleba i makaronów. K omosa ryżowa Ma delikatny, lekko orzechowy smak. Posiada bardzo dużą zawartość białka. Jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik pokarmowy, żelazo, wapń(...)kleista. Służy jako zagęszczacz do sosów, a po wymieszaniu z innymi mąkami stanowi świetną bazę do wypieków. Wykorzystywana również do produkcji makaronów. Mąka z ryżu brązowego jest ciemniejsza od mąki ryżowej i bogatsza w składniki odżywcze.   Mąka kukurydziana   Ma delikatny smak, charakterystyczny dla kukurydzy. Jest

BezglutenowaIzabela
Zupa ziemniaczana z pesto 159

Myśląc o Włochach odrazu mamy na myśli przepyszne makarony z jeszcze lepszymi sosami.Jeśli wędlina – to oczywiście Prosciutto di Parma czyli szynka parmeńska ( rodzaj surowej , podsuszanej szynki wytwarzanej z całych udźców wieprzowych z kością tradycyjnymi metodami )Jeśli sos – to oczywiście pesto ( tradycyjnie wytwarzane w marmurowych moździerzach z oliwy , bazylii , parmezanu , orzeszków piniowych i soli ).A jeśli(...)Jeśli to konieczne dodajemy więcej oliwy ).Zalewamy gorącym bulionem i letnim mlekiem , gotujemy doprowadzając do wrzenia.Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 10 minut.Wrzucamy makaron , dokładnie mieszamy i gotujemy kolejne 10 minut.Śmietanę rozprowadzamy osobno w niewielkiej ilości zupy , a następnie wlewamy do całości.Doprowadzamy do wrzenia gotując cały czas na wolnym ogniu.Dodajemy posiekają natkę pietruszki oraz 2 czubate łyżki pesto.Dokładnie

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania