zupa z kapusty - 2453 przepisów (strona:76/164)

Zarzucajka 160

Zdecydowanie moja ulubiona zupa!! Banalnie prosta w przygotowaniu,  zupka, którą zawsze przygotowuje mi babcia :D Można ją zrobić także w wersji postnej/wege, czyli bez mięska :) Ciekawa jestem kto zna zarzucajkę, a komu jest ona obca ? Składniki: 1 kg kapusty kiszonej  1/2 kg ziemniaków 2 kurze udka / 20 dkg żeberka wędzonego (można pominąć mięsko) 1 kostka rosołowa 2 łyżki(...)mięsa dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i kostkę rosołową. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać odcedzoną kapustę. Zrobić zasmażkę (rozpuścić na patelni smalec, wsypać 2 łyżki mąki, cały czas mieszać, do uzyskania złotego koloru), wlać na patelnię trochę zupy, wymieszać, by nie powstały grudki i wlać do garnka. Gotować jeszcze chwilę. Dodać maggi do smaku. SMACZNEGO

Malinowo w kuchni
Gulasz kolożwarski - kolozsvári gulyás - czyli rumuńska zupa gulaszowa 147

m.in. w Rumunii), gulyás to rodzaj gęstej zupy. Zupy o charakterystycznym kwaśnym smaku, w kraju hrabiego Draculi, noszą nazwę ciorbă. Nazwa  kolozsvári gulyás pochodzi od miasta Cluj-Napoca (węg. Kolozsvár) leżącego w północno-zachodnim Siedmiogrodzie (Rumunia) Składniki - proporcje dla 3-4 osób Podobno optymalne proporcje mięsa, ziemniaków i kapusty powinny wynosić 1:1:1, ale nam najbardziej odpowiada(...)kiszoną kapustę (jeśli jest zbyt kwaśna przepłukać najpierw wodą). Całość uzupełnić wodą lub bulionem, tak aby wszystkie składniki były zakryte. Gotować, do czasu, aż mięso będzie miękkie (w zależności od rodzaju mięsa może to być od 1 do 2,5 godziny. Na 15-20 minut przed końcem gotowania dodać pokrojoną w w paski czerwoną paprykę i czuszkę. Zupę podajemy

Cztery Fajery
Kapuśniak z dodatkiem puree z dyni 143

minutach wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać dyniowe puree, posiekaną natkę i ugotowaną kapustę wraz z pozostałym wywarem. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać sól i pieprz do smaku. Zupę p odawać gorącą

Czerwień i błękit
Zupa koperkowa z kiełbasą 212

świeżym koprem. Do tego spora ilość włoszczyzny. Wspaniały obiad, po którym nie jesteśmy głodni dłuugo! Mój wywar na zupę koperkową z kiełbasą: 2 ćwiartki z kurczaka, można dodać dla wzbogacenia smaku skrzydełka, pałki włoszczyzna: 2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek kapusty, cebula z łupinką, kawałek pora oraz selera 4 ziela angielskie, 2 liście laurowe sól, pieprz, papryka ostra i słodka, lubczyk

Zasmakuj Kuchni
Barszcz ukraiński 232

koleżanki z pracy, która podczas lunchu jadła zupę, która przypomniała mi smaki dzieciństwa. Jedyny problem to gotowanie buraków, jednak już ugotowane możecie kupić w Lidlu, to świetne rozwiązanie gdy nie ma się za dużo czasu. Składniki na garnek 3l: 3-4 ziemniaki 3-4 ugotowane buraki 1 marchewka 10 dag włoskiej kapusty (1/4 główki) 4 łyżki ugotowanej białej fasoli(...)bulionu dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz obraną i startą na tarce na grubych oczkach marchewkę.  Kapustę poszatkować. Zeszklić na odrobinie masła lub oleju. Dodać do wywaru.  Buraki zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać do zupy. Następnie dodać sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy oraz sok z cytryny do smaku. Gotować do miękkości warzyw

Fabryka pomysłów
Zupa chińska z pulpetami i noodlami z cukini 220

winnego lub soku z cytryny 2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mąki lub bułki tartej Zupa 1 litr rosołu drobiowego, najlepiej domowego 2 średnie cukinie Kapustki pak choy, albo mała kapusta pekińska, albo szpinak, albo jakakolwiek sałata, kapusta, lub zielenina jaką macie w domu Mała papryczka chilli 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju(...)posiekaną papryczkę chilli. Włóż do bulionu pulpety, przykryj i gotów na wolnym ogniu 10 minut. Dodaj sałaty, gotuj jeszcze kilka minut. Jeśli masz sałatę pak choy przed dodaniem do zupy przekrój ją na połowy i zgriluj na suchej patelni. Krok 4 Umyj cukiernie i przy pomocy maszynki do julienne pokrój w cienkie makarony. Dodaj do gorącej zupy

Niedzielny kucharz
Tradycyjna kuchnia polska - powód do dumy 144

uwagę przywiązujemy do jakości wyrobu chleba. 2) Zupy - one wiodą prym. Chłodniki, pomidorowa, barszcze - tego tak łatwo nie znajdziemy w wielu innych kulturach. 3) Odmiany klusek - tak jak Włosi szczycą się różnymi odmianami makaronu, tak my mamy przeróżne kluski. Kopytka, pyzy, kluski lane, śląskie - nic tylko zajadać! 4) Bigos i potrawy z kapusty kiszonej - oczywiście sporą popularnością cieszy se także(...)uwagę przywiązujemy do jakości wyrobu chleba. 2) Zupy - one wiodą prym. Chłodniki, pomidorowa, barszcze - tego tak łatwo nie znajdziemy w wielu innych kulturach. 3) Odmiany klusek - tak jak Włosi szczycą się różnymi odmianami makaronu, tak my mamy przeróżne kluski. Kopytka, pyzy, kluski lane, śląskie - nic tylko zajadać! 4) Bigos i potrawy z kapusty kiszonej - oczywiście sporą popularnością cieszy se także

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Zupa warzywna 201

dobrze sobie przypomina, nigdy wcześniej ich nie widział. (...) Skończył się chleb i zupa. (...)". Mirjam Mous "Password", str. 132 SKŁADNIKI 1 kalafior 2 marchewki 3 kalarepy (u mnie 2 zielone, 1 fioletowa) + klika liści kalarepy 1-2 liście kapusty 3 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego nieco natki pietruszki i seleru 1 mieszanka warzywna z selerem, porem, brukselką, pasternakiem, fasolką szparagową(...)kostkę, kilka liści umyć i również pokroić w kostkę, to samo z liśćmi kapusty. Wszystko wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować. Pod koniec dodać mieszankę warzywną (moja wymagała 7 minut gotowania), posiekaną natkę pietruszki i seleru, doprawić vegetą i pieprzem. Ja do mojej zupy dodałam gałązkę świeżego lubczyku i pod koniec gotowania go wyciągnęłam, ale jeżeli nie macie świeżego

Passions hobbies life
Kapuśniak z pomidorami 112

pokrojoną w drobniejsze kawałki kapustę (jeśli jest bardzo kwaśna możecie ją lekko przepłukać zimną wodą) i wędliny z cebulą. Całość gotujemy aż kapusta będzie miękka. Dolewamy sok lub przecier, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy i już :-) P.S. Zupa bierze udział w akcji "Rozgrzej się w lutym miseczką zupy"   organizowanej na FB przez Fabrykę Kulinarnych Inspiracji

Czary - gary w kuchni
pyszna duszona kapusta kiszona z mięsem... 163

smalec 1 łyżka, łopatka bez kości 3/4 kg, boczek surowy 25 dag, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, kapusta kiszona 1,5 kg, woda 2 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, cukier 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, mąka pszenna 1 łyżka boczek świeży pokroić w kostkę i w garnku

W Mojej Kuchni Lubię
Barszcz ukraiński 153

Dziś polecam Wam pyszną, zdrową i pożywną zupę. Aby przygotować ją szybciej dodałam do niej fasolkę z puszki. Zaoszczędziłam w ten sposób czas na długie moczenie i gotowanie ;)  3 buraki 4 duże ziemniaki 1 pietruszka 2 marchewki kawałek selera kawałek kapusty włoskiej 2 małe cebulki ząbek czosnku puszka białej fasoli 1/2 szkl śmietany 1-2 łyżki octu/soku z cytryny(...)pietruszkę pokroić w talarki, wrzucić do wywaru (resztę warzyw wyrzucić). Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i poszatkowaną kapustę, doprawić solą i pieprzem. Gotować do miękkości ziemniaków (ok 15 minut). Pod koniec gotowania wrzucić fasolkę i starte na tarce buraki. Uważać aby zupa się nie zagotowała bo buraczki stracą kolor. Na koniec dodać ocet i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. Zupę

Smakołyki Asi
Grillowane żeberka na słodko 203

Sezon grillowy można uznać w pełni. Warto wiedzieć, co przygotować na grilla aby było smacznie i abyśmy zaskoczyli znajomych. Tym razem będą to żeberka w miodowej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kaszotto z fasolką i cukinią 174

Kaszotto z fasolką i cukinią to jednogarnkowa potrawa, która idealnie nada się na szybki lunch, obiad do pracy. Nasza wersja będzie przygotowana bez dodatku mięsa –

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
KAPUŚNIAK Z KMINEM RZYMSKIM 175

SKŁADNIKI: 20 g masła 1 cebula 1 duża marchewka 2 duże ziemniaki 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżka oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki sól i świeżo

wege i kropka
Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą, ogórkiem kiszonym 169

pieprz, zioła prowansalskie Sposób przygotowania Warzywa siekamy, Przygotowujemy sos. Polewamy sosem warzywa. Mieszamy. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/surowka-kapusty-pekinskiej-kukurydza-ogorkiem-kiszonym/ MieszamWGarnku   Artykuł Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą, ogórkiem kiszonym pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku

Proponowane wyszukiwania