wypijaj 1 litr świeżo wyciśniętych soków z owoców i warzyw. Najlepsze do tego są jabłka, owoce cytrusowe, marchew, buraki szpinak,kapusta, ogórek . Dieta owocowo-warzywna – przez 5 dni jedz surowe bądź ugotowane na parze warzywa i owoce , zupy warzywne i kiszonki. Potraw nie można dosalać, można przyprawiać oliwą, ziołami. Pij dużo wody, herbat owocowych i świeżych soków. Dieta
To Musisz WiedziećKuchnia chińska Składniki 1 l bulionu warzywnego 2 główki kapusty pak choi 1 ząbek czosnku 5 łyżek sosu sojowego 2 łyżki płynnego miodu świeży imbir - ok
R'n'G KitchenBacówki) lub ryby (wymiennie), kasze, np. gryczana, ryż, do tego warzywa, najlepiej świeże lub kiszone, takie jak kiszone ogórki i kapusta. W kolejnym dniu ugotujmy danie z roślin strączkowych. Z fasoli, soczewicy lub ciecierzycy można przygotować nie tylko zupę, ale także kotleciki, pasztety i sałatki. Jeżeli dziecko lubi makaron, to kupujmy pełnoziarnisty albo gryczany lub z grochu. Podajmy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sami, dodając mniejszą ilość miodu, a większą ilością bakalii. 6. Kapusta z grochem Zrezygnuj z zasmażki, już sam groch z kapustą jest wystarczająco kaloryczny. 7. Kompot z suszu Nie dosładzaj, ewentualnie użyj odrobiny miody zamiast tradycyjnego cukru. 8. Zupa rybna lub grzybowa Zrezygnuj z zabielania zup. Sam wywar z ryb i grzybów jest wystarczająco aromatyczny i pyszny; nie potrzebuje dodatkowego
Tradycyjna KuchniaKapuśniak jest szybki w przygotowaniu, pełen zdrowia i delikatnego smaku młodej kapusty i koperku. Kapuśniak ugotowałam na powstałym sosie po pieczeniu Soczystego udźca z indyka , który
Kuchcik gotujejest rok, w którym zacząłem robić nalewki. Owoce bardzo mi się przydadzą. Jesienią jest czas dyni i mojej ulubionej zupy dyniowej. Początek zimowych przymrozków to skorzonera, w której się zakochałem. Wiosna przynosi wiele, między innymi właśnie młodą kapustę. Bigos z niej nie ma sobie równych, tego smaku nie da się podrobić. Ostatnio właśnie Madzia zrobiła taki bigos
Marder&Marder Manufacturenowe świąteczne przepisy. Tym razem chodzi o paszteciki. Paszteciki to doskonała przekąska i smaczny dodatek do zup, szczególnie do czystego czerwonego barszczu. Można paszteciki nadziewać różnymi farszami przygotowywanymi według naszego uznania, mogą być mięsne, rybne, warzywne, a na Święta Bożego Narodzenia z kapustą i grzybami.Podstawą dobrych pasztecików zawsze jest ciasto. Przeważnie paszteciki, a właściwie krokiety robiłam z ciasta naleśnikowego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięRozgrzewająca zupa jarzynowa z brukselką i fasolką szparagowąSkładniki: duża kość schabowa 1 mała cebula 1/4 główki młodej białej kapusty 300 g brukselki 300 g żółtej fasolki szparagowej kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziarenek jałowca 3 listki laurowe 3 średnie marchewki 2 małe pietruszki sól i pieprz Przygotowanie: Warzywa myjemy i osuszamy
Moja smaczna kuchniaIle rodzin, tyle przepisów na barszcz. U mnie w domu nie ucierało się buraków. Lubimy, kiedy warzywa "widać" na talerzu. Ziemniaki do barszczu gotujemy
Przepisy AleksandryOprócz musu, dyniowego ciasta, kremowej zupy czy dyniowej latte można przygotować z jej dodatkiem wiele innych potraw. Po jesiennym leczo przyszła pora na bigos z dynią. Pyszny! A do czego Wy lubicie dodawać dynię? Na średni garnek bigosu: 600 g łopatki wieprzowej bez kości 300 g dyni hokkaido 300 g pieczarek 600 g białej kapusty 300 g kapusty kiszonej
Ze smakiem i z pasjąpodudzi po to, żeby był odpowiednio tłusty i zawiesisty. Skórka, chrząstki stawowe, kości – to mnóstwo kolagenu. Tłuszcz jest w tej zupie najlepszym nośnikiem smaku, dodatkowo pozwala na lepsze wchłanianie witamin z użytych do wywaru warzyw. Do wywaru nie używam kapusty włoskiej – zmienia ona zarówno kolor jak i smak wywaru . Rosół z kapustą jest bardziej słodki, ma specyficzny, charakterystyczny dla tego(...)posmak i zapach. Zaleca się gotowanie warzyw kapustnych bez przykrycia – żeby pozbyć się z nich nieprzyjemnych dla nosa olejków eterycznych. A rosół gotujemy pod przykryciem, więc cały zapach z kapusty zostaje. Staram się, żeby wszystkich warzyw w rosole było mniej więcej tyle samo. Niektórzy dodają do rosołu więcej marchwi – ja nie. Dla mnie rosół ze zbyt dużą jej ilością jest
Karo in the KitchenMoże być gotowana z samymi warzywami ( marchewka, kalafior, grzyby, kapusta, brokuł, malutkie kukurydze- wariacji jest sporo ), z kurczakiem, tofu, samymi krewetkami, kalmarami lub z miksem owoców morza. Najbardziej lubię z krewetkami i owocami morza i taki przepis dziś podaję :) Składniki na około 6-8 miseczek zupy 1 litr bulionu z kurczaka lub litr wody 2 "laski" trawy cytrynowej
Jemy Pijemyświata, jednak bardziej zależy nam na nie marnowaniu jedzenia. To podstawa racjonalnego gotowania. Składniki: 250 g mielonej cielęciny 4 marchewki 2 pietruszki 1 seler korzeniowy 500 g ziemniaków 2 kapusty pak choi 1 puszka żółtych pomidorów 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 50 ml koncentratu barszczu Vitapol 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 150 g fasolki sojowej wraz z zalewą(...)Warzywa wyciągamy, marchew kroimy na plastry, seler w kostkę. Ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę, dodajemy do zupy, gotujemy 15 min., po czym wrzucamy marchew i seler, pokrojone pomidory wraz z zalewą, koncentrat barszczu, gałkę muszkatołową, fasolę z zalewą, posiekaną kapustę. Całość gotujemy kolejny kwadrans, do smaku doprawiając ketchupem, solą oraz pieprzem
R'n'G Kitchengościom zupa bardzo, bardzo smakowała i każdy wyszedł z przepisem! A na pytanie, czy nie boję sie zdradzać innym swoich receptur, zawsze odpowiadam, że nie, bo każdy wykorzysta do przygotowania potrawy ten sam składnik, ale każdy włoży w to swoją część serca… Składniki 600 g marchewki 2 litry bulionu jarzynowego (marchewka, pietruszka, por, seler, natka pietruszki, kapusta włoska, cebula(...)bulion warzywny. Do bulionu dodałam kilka małych marchewek, korzeń pietruszki, kawałek selera, połówkę pora, kawałek kapusty włoskiej i dużą cebulę. Po ugotowaniu usuwamy jarzyny. Do gotowego bulionu wkładamy pieczoną marchew, wiórki kokosowe, doprawiamy kolendrą, imbirem, gałką, solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu. Zupę miksujemy. Teraz dodajemy mleczko kokosowe oraz śmietankę. Chwilę gotujemy całość. Podajemy z podpieczoną bagietką lub małymi
Raj dla Podniebieniawychodziły, np. zupa krem z kukurydzy i chili, wystarczyło wykorzystać funkcję smażenia, gotowania i turbo do zmiksowania zupy. Kolejnym krokiem było przygotowanie kompletnego obiadu na parze. Faszerowane szpinakiem i serem solankowym piersi kurczaka, surówka z marchwi i kapusty, oraz ziemniaki – wszystko było gotowe w 45 minut. Jako pierwszą przygotowałam surówkę, wystarczyło do stalowej misy z wirującym nożem wrzucić(...)świeży koperek, a potem jednocześnie pokrojone marchewki, kawałki kapusty, przyprawy, cukier, ocet jabłkowy i oliwę i poszatkować przez 30 s, surówka była gotowa. Następnie zabrałam się za danie główne, do misy urządzenia wystarczyło wlać zalecaną ilość wrzącej wody, do sita włożyć obrane ziemniaki, a na sicie do parowania ułożyć mięso z ziołami. Ten robot ma przewagę nad tradycyjnym parowarem – gdyż
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSezon szparagów już uznałam za rozpoczęty. Przy przygotowaniu szparagów naginamy je tak aby pękły same tam gdzie uznają za stosowne. Kawałki z łepkami zajadamy ze smakiem
Moje Małe Czarowanie