zupa z kapusty - 2453 przepisów (strona:86/164)

Gołąbki z mięsem i papryką 128

kapusta kiszona też jest pyszna. A teraz wymyśliłam sobie, że z główki kapusty przygotuję dwie potrawy: młodą kapustę na gęsto z pieczarkami i gołąbki. Jak mówi mój mąż, moja żona gotuje po niemiecku, czyli oszczędnie, np. robię 2 kotlety, 2 talerze zupy, smażę 4 naleśniki itp. Nie lubię jeść 2 razy z rzędu tego samego. Dziś miałam w planie robienie(...)kolorową papryką pięknie wyglądać po przekrojeniu na talerzu. Na blogu jest cała masa przepisów na pyszne gołąbki , z różnym farszem: mięsnym, bezmięsnym, z kaszą, z ryżem i w różnej kapuście: młodej, białej, pekińskiej, włoskiej, kiszonej, czy modrej, możecie wybierać, przebierać i znaleźć przepis na swoje ulubione. Składniki na gołąbki z mięsem i papryką, oraz ryżem dla 2-3 osób

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Świętujemy – recenzja nowej książki Wegan Nerd 115

majeranek, jałowiec i liście laurowe nadają smaku klasycznym polskim daniom, więc jeśli umiejętnie przyprawimy warzywa, będą one smakować jak mięsne wersje polskich klasyków. Wiele smaków jak grzyby, kiszonki, zupy czy pasty do chleba jest przecież uniwersalnych. Świętujemy! To kuchnia polska widziana z nowej, wegańskiej strony. Jest pełna warzyw, comfort foodów, dań regionalnych i jest dobrze doprawiona. Ma też długą tradycję(...)chipsy z tortilli.. Co bym ugotowała z Świętujemy! Roślinne przepisy na uroczystości i święta? Dobrze wygląda fasola i kapusta z jabłkami, pasta do chleba z ziemniaków i pasta z makreli, wędlina z selera, ziemniaki faszerowane na Wielkanoc, kulebiak, zupa selerowa alla rybna, kalafior w cieście, dynia faszerowana, bigos, kopytka i kartacze z rydzami, boczniaki po kaszubsku i z winem

Ugotowane pozamiatane
7 ekspresowych diet oczyszczających 91

wypijaj 1 litr świeżo wyciśniętych soków z owoców i warzyw. Najlepsze do tego są jabłka, owoce cytrusowe, marchew, buraki szpinak,kapusta, ogórek .   Dieta owocowo-warzywna – przez 5 dni jedz surowe bądź ugotowane na parze warzywa i owoce , zupy warzywne i kiszonki. Potraw nie można dosalać, można przyprawiać oliwą, ziołami. Pij dużo wody, herbat owocowych i świeżych soków. Dieta

To Musisz Wiedzieć
Zupa pak choi 88

Kuchnia chińska Składniki 1 l bulionu warzywnego 2 główki kapusty pak choi 1 ząbek czosnku 5 łyżek sosu sojowego 2 łyżki płynnego miodu świeży imbir - ok

R'n'G Kitchen
Do szkoły z Bacówką – Praktycznie i zdrowo 175

Bacówki) lub ryby (wymiennie), kasze, np. gryczana, ryż, do tego warzywa, najlepiej świeże lub kiszone, takie jak kiszone ogórki i kapusta. W kolejnym dniu ugotujmy danie z roślin strączkowych. Z fasoli, soczewicy lub ciecierzycy można przygotować nie tylko zupę, ale także kotleciki, pasztety i sałatki. Jeżeli dziecko lubi makaron, to kupujmy pełnoziarnisty albo gryczany lub z grochu. Podajmy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Fit wigilia- odchudzamy potrawy wigilijne 240

sami, dodając mniejszą ilość miodu, a większą ilością bakalii. 6. Kapusta z grochem Zrezygnuj z zasmażki, już sam groch z kapustą jest wystarczająco kaloryczny. 7. Kompot z suszu Nie dosładzaj, ewentualnie użyj odrobiny miody zamiast tradycyjnego cukru. 8. Zupa rybna lub grzybowa Zrezygnuj z zabielania zup. Sam wywar z ryb i grzybów jest wystarczająco aromatyczny i pyszny; nie potrzebuje dodatkowego

Tradycyjna Kuchnia
Kapuśniak 173

Kapuśniak jest szybki w przygotowaniu, pełen zdrowia i delikatnego smaku młodej kapusty i koperku. Kapuśniak ugotowałam na powstałym sosie po pieczeniu Soczystego udźca z indyka , który

Kuchcik gotuje
Bigos z młodej kapusty 116

jest rok, w którym zacząłem robić nalewki. Owoce bardzo mi się przydadzą. Jesienią jest czas dyni i mojej ulubionej zupy dyniowej. Początek zimowych przymrozków to skorzonera, w której się zakochałem. Wiosna przynosi wiele, między innymi właśnie młodą kapustę. Bigos z niej nie ma sobie równych, tego smaku nie da się podrobić. Ostatnio właśnie Madzia zrobiła taki bigos

Marder&Marder Manufacture
Paszteciki z kapustą i grzybami 338

nowe świąteczne przepisy. Tym razem chodzi o paszteciki. Paszteciki to doskonała przekąska i smaczny dodatek do zup, szczególnie do czystego czerwonego barszczu. Można paszteciki nadziewać różnymi farszami przygotowywanymi według naszego uznania, mogą być mięsne, rybne, warzywne, a na Święta Bożego Narodzenia z kapustą i grzybami.Podstawą dobrych pasztecików zawsze jest ciasto. Przeważnie paszteciki, a właściwie krokiety robiłam z ciasta naleśnikowego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rozgrzewająca zupa jarzynowa z brukselką i fasolką szparagową 168

Rozgrzewająca zupa jarzynowa z brukselką i fasolką szparagowąSkładniki:  duża kość schabowa  1 mała cebula 1/4 główki młodej białej kapusty  300 g brukselki  300 g żółtej fasolki szparagowej kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziarenek jałowca 3 listki laurowe 3 średnie marchewki  2 małe pietruszki   sól i pieprz  Przygotowanie:  Warzywa myjemy i osuszamy

Moja smaczna kuchnia
TRADYCYJNY BARSZCZ UKRAIŃSKI 330

Ile rodzin, tyle przepisów na barszcz. U mnie w domu nie ucierało się buraków. Lubimy, kiedy warzywa "widać" na talerzu.  Ziemniaki do barszczu gotujemy

Przepisy Aleksandry
Surówka z młodych warzyw z rukolą 199

przepadam. Za to rukolę uwielbiam. Dodaję ją do wszelkich past kanapkowych, makaronowych, do zielonych zup, no i oczywiście całą kopą na kanapki. Surówka, którą chcę Wam zaprezentować powstała z młodych warzyw. Tak się składa, że wszystkie warzywa są młode, delikatne i kruche. Główny składnik stanowi kapusta, ale dodałam również młodą marchew, cukinię, paprykę, wspomnianą rukolę, koperek i natkę. Wszystkie składniki

Czerwień i błękit
Bigos z dynią i pieczarkami 215

Oprócz musu, dyniowego ciasta, kremowej zupy czy dyniowej latte można przygotować z jej dodatkiem wiele innych potraw. Po jesiennym leczo przyszła pora na bigos z dynią. Pyszny! A do czego Wy lubicie dodawać dynię? Na średni garnek bigosu: 600 g łopatki wieprzowej bez kości 300 g dyni hokkaido 300 g pieczarek 600 g białej kapusty 300 g kapusty kiszonej

Ze smakiem i z pasją
Złoty rosół – król wszystkich zup. Jak ugotować idealny rosół z kurczaka 48149

podudzi po to, żeby był odpowiednio tłusty i zawiesisty. Skórka, chrząstki stawowe, kości – to mnóstwo kolagenu. Tłuszcz jest w tej zupie najlepszym nośnikiem smaku, dodatkowo pozwala na lepsze wchłanianie witamin z użytych do wywaru warzyw. Do wywaru nie używam kapusty włoskiej – zmienia ona zarówno kolor jak i smak wywaru . Rosół z kapustą jest bardziej słodki, ma specyficzny, charakterystyczny dla tego(...)posmak i zapach. Zaleca się gotowanie warzyw kapustnych bez przykrycia – żeby pozbyć się z nich nieprzyjemnych dla nosa olejków eterycznych. A rosół gotujemy pod przykryciem, więc cały zapach z kapusty zostaje. Staram się, żeby wszystkich warzyw w rosole było mniej więcej tyle samo. Niektórzy dodają do rosołu więcej marchwi – ja nie. Dla mnie rosół ze zbyt dużą jej ilością jest

Karo in the Kitchen