zupa z kapusty - 2453 przepisów (strona:86/164)

Corn dogi piwne z dipem 320

papryki wędzonej 1 jajko 140 mililitrów piwa 2 łyżki parmezanu startego 4 parówki  dip: 1 łyżka śmietany gęstej do zup 1 łyżka ketchupu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz pozostałe: 1 łyżka mąki pszennej 0,7 litra oleju Sałatka: kapusta pekińska, oliwki czarne, pomidorki koktajlowe, cebula czerwona, ogórek zielony,pomidory suszone, oliwa od pomidorów suszonych, koperek suszony, natka pietruszki. Ciasto

wesoła kuchnia
Krokiety z kurczakiem i młodą kapustą 188

dlatego przyrządzam je często na obiad. Poza tym krokiety to tani obiad . Przyrządzając krokiety z kurczaka mam rosół na zupę i mięso na krokiety, czyli nawet dwa tanie obiady. Dzisiaj postanowiłam zrobić krokiety z gotowanego kurczaka i młodej kapusty. Poza tym krokiety zapiekłam pod serem. To danie jest wygodne w przyrządzeniu. Można Naleśniki można nafaszerować wcześniej i przechować w lodówce

codojedzenia
Mao – recenzja restauracji 180

można zjeść w restauracji Mao? Szefem kuchni w Mao jest Jurek Dong, więc możemy zjeść tu pierożki na parze, zupy i przystawki i dania, które podaje się z małą porcją ryżu i ulubioną przez wszystkich Polaków surówką z kapusty. Po menu łatwo się poruszać, bo wszystkie dania z danej kategorii są w tej samej cenie. Będzie więc łatwo podjąć decyzje

Ugotowane pozamiatane
Zupa pieczarkowo cebulowa z groszkiem, kurczakiem i pak choi 161

ebule, czosnek, groszek, pak choi, przyprawy i   świeże  zioła pozapraszały.  Wspólnie w bulionie "tańcowały" i ciekawą zupę ugotowały. Składniki: 0,5 kg pieczarek, 250 g białej cebuli, 2-3 ząbki czosnku, 1 szt. pak choi (kapusta chińska), ok.1 l bulionu, 4 - 6 szt. polędwiczek z kurczaka, 400 g groszku zielonego (mrożony ewentualnie z puszki), 3 łyżki oleju

Moniki Smakołyki
Świąteczne potrawy na ostatnią chwilę 366

macie zakwasu polecam przygotować szybki ROSÓŁ GRZYBOWY do przygotowania potrzebujesz tylko kilka składników. Zupa ta jest bardzo popularna w wielu rejonach polski.     Na waszym stole nie może zabraknąć przekąski PASZTECIKÓW DROŻDŻOWYCH z kapustą i grzybami lub podobnej, ale szybszych w przygotowaniu PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO   Jako przystawkę proponuje

kuron.com.pl
Naleśniki z kapustą białą 197

ogniu. Odstawiamy do przestygnięcia. W misce przygotowujemy ciasto naleśnikowe z podanych produktów, smażymy naleśniki. Naleśniki smarujemy przestudzonym farszem z kapusty zwijamy lub składamy w chusteczkę podsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju. Podajemy na gorąco z barszczem lub zupą krem. Smacznego

kgwjanczewo
Retrowarzywa 177

miejskim i innym lewakom. Książka została wyróżniona Złotym Wałkiem w plebiscycie na męską książkę kulinarną roku. W Retrowarzywach znajdziecie m.in. zupę z czosnku i pasternaku, chłodnik z jarmużem i miętą oraz liśćmi buraka i czarnuszką, golonkę z jarmużową kiszoną kapustą i jabłkami, pieczony schab nadziewany skorzonerą, sajgonki z burakiem i łososiem, sushi z marynowaną brukwią, keks rabarbarowy z suszoną żurawiną

GRUBY WAŁEK
Moja wersja surówki Colesław 373

rzadko podaję przepisy na dania główne, zupy czy surówki bo nie jestem w tym dobra, jednak z tej surówki jestem dumna :D Składniki: Mała biała kapusta Duża marchewka Mała cebula Sok z około połowy cytryny (można dać więcej zależy od smaku) Pęczek koperku 250g jogurtu greckiego light Sól, pieprz, ksylitol do przyprawienia Sposób przygotowania: Kapustę szatkujemy w robocie kuchennym

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Zrazy wieprzowe z ogórkiem kiszonym zapiekane z warzywami 159

Chciałam wykorzystać ogórki kiszone. Dobrym pomysłem jest od czasu do czasu "rzucic okiem" na zawartość lodówki:) Z części ogórków zrobiłam zupę ogórkową , a część zużyłam właśnie do zrazów. Do tego podałam ziemniaki zapiekane razem z mięsem i surówkę z kapusty . Składniki: 3 kotlety 3 ogórki kiszone 1 marchewka ziemniaki w ilości po ok. 3-4 szt. "na głowę" - zależy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa jarzynowa z brukselką, fasolką szparagową i kalafiorem 255

Zupa jarzynowa z brukselką, fasolką szparagową i kalafioremSkładniki:  duża kość schabowa  2 małe cebule  1/4 główki młodej białej kapusty  300 g brukselki  300 g żółtej fasolki szparagowej  1/4 kalafiora  kilka ziaren ziela angielskiego  kilka ziarenek jałowca  3 listki laurowe  3 średnie marchewki   2 małe pietruszki  sól

Moja smaczna kuchnia
Najprostsza zupa gulaszowa 368

gulasz jest najlepszym wyjściem z sytuacji. Wystarczy jakiekolwiek warzywo np. ziemniaki, kawałek mięsa i może powstać nam super pyszna, syta zupa. Składniki można do woli zmieniać, dodać np. paprykę świeżą, fasolkę zieloną mrożoną, groszek, puszkę fasoli albo cieciorki, soczewice, kapustę kiszoną, co tylko wam przyjdzie do głowy, albo to co macie pod ręką. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Koreańska zupa z kurczakiem i szczypiorem 288

szczypioru, lekko posypaną prażonym sezamem.   Ta zupa, tak samo jak japońska zupa miso – uwielbia sezonowe dodatki. W lecie warto wzbogacić ją dodatkiem groszku cukrowego, młodego bobu lub fasolki szparagowej. Na jesieni świetnie sprawdzą się grzyby – boczniaki i kanie, grzyby enoki i mun – a także szpinak lub kapusta bok choy.   Pasta ssamjang to pasta powstająca z wymieszania ziaren sfermentowanej

Karo in the Kitchen
Zupa jarzynowa z buraczkami 180

jest takie kolorowe, pachnące, można kombinować ile wlezie, a i tak będzie dobrze ;-) np. zupa, o której dzisiejszy post, to taka zwykłą letnia jarzynowa tyle że wzmocniona burakiem... Polecam Wam to połączenie :-) delikatne młode warzywa, słodycz buraków, czego chcieć więcej...  SKŁADNIKI 1/4 młodej kapusty 3 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka 3 młode buraczki  kawałek selera 2 cebulki(...)Kapustę cienko szatkujemy, cebulkę i szczypior drobno siekamy, pozostałe warzywa obieramy i kroimy - ziemniaki w kostkę marchewkę i buraczki w ćwierćplaserki, pietruszkę i selera ścieramy na tarce jarzynowej. Wszystko to wkładamy do garnka i zalewamy wodą (bulionem) tak, by zakrywała warzywa, dodajemy vegetę, listek i gotujemy do miękkości. Śmietanę wlewamy do kubeczka, dolewamy kilka łyżek gorącej zupy, dokładnie mieszamy

Czary - gary w kuchni
Rosół z kaczki i wołowiny z domowym makaronem 265

Święta za pasem więc trzeba pomyśleć o świątecznym obiedzie. Może taki rosół z domowym makaronem zadowoli domowników i gości? Zachęcam do ugotowania bo warto zajadać się

Moje Małe Czarowanie
Zupa z kiszonych ogórków (dieta dr. Dąbrowskiej) 175

wywaru wystarczy tylko dodać starte kiszone ogórki i, jeśli lubicie kwaśne zupy, nieco soku z ogórków. Wtedy należy uważać z ilością soli, bo z reguły sok jest bardzo słony. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty

Kulinarne przygody Gatity
Wiejska zupa z klopsikami 118

Wiejska zupa z klopsikami Treściwa, syta i aromatyczna zupa z mnóstwem warzyw, pieczarkami, kaszą oraz mięsnymi klopsikami. Pyszny obiad dla całej rodziny!     Składniki: 1,5 – 2 litra wody lub bulionu warzywnego 1/4 główki kapusty 1-2 ziemniaki 1 marchew 1 kalarepa 30dkg fasolki szparagowej pół kalafiora 3-4 pieczarki 1 cebula garść zieleniny typu: pietruszka, koperek, nać(...)jajko 1 łyżka kaszki manny sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra 1/3 szklanki mąki do obtoczenia klopsików Zasmażka 2 łyżki masła 1-2 łyżki mąki     *** Kapustę kroimy w grubą kostkę *** *** Ziemniaki, marchew i kalarepę obieramy oraz kroimy w kostkę *** *** Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki *** *** Fasolkę szparagową myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki *** *** Pieczarki dokładnie myjemy

Blog z Apetytem
Kwaśnica 179

Składniki: 300 g wędzonych żeberek 200 g wędzonego boczku 700 g kiszonej kapusty 3 listki laurowe 8 ziarenek pieprzu 6 ziarenek ziela angielskiego 1 duża cebula

Atlas Smaków
Kapuśniak z przewagą świeżej kapusty 172

Sposób żeberka z dużą ilością mięsiwa na bulion 1 mała główka białej kapusty garść kapusty kiszonej 5 ziemniaków 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 małe

Kuchenne aromaty
kapuśniak z kiszonej kapusty na golonce 147

Przedstawiam Wam efektowny przepis na pyszną potrawę Produkty: 0,5 kg kiszonej kapusty 2 marchwie 1 selera 1/4 selera 1 pora 3 ząbki czosnku 8 ziarenek

Ugotujmy Coś
Bigos staropolski 195

Kolejna odsłona bigosu, tym razem w wersji bardziej zbliżonej do tradycyjnej polskiej kuchni. Składniki  2,5 kg kapusty kiszonej 0,5 kg wołowiny na gulasz

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kapusta chińska pak choi 146

Kapusta chińska, czyli bok choy albo pak choi ma pyszne, grubsze, bardziej mięsiste łodygi i liście. Jest delikatnie gorzkawa w smaku i doskonale pasuje do zup i dań z woka, ale najlepsza jest po prostu podsmażona z  czosnkiem. To jedno z warzyw, które chciałabym posadzić kiedyś na działce, bo podobno jest dość łatwa w uprawie i ma dobry stosunek(...)Internet np. w Rano Zebran o. Jest dobre samo w sobie, ale jeśli dodamy podsmażony tempeh, tofu lub garść krewetek, to będziemy mieć gotowy obiad.   Składniki: 3 “główki” kapusty pak choi – liście oddzielone, umyte i pokrojone wzdłuż na pół 2 ząbki czosnku przetartego przez praskę pół łyżeczki startego imbiru (świeżego startego na tarce) ćwierć chilli bez pestek

Ugotowane pozamiatane
Kapuśniak za słodkiej kapusty 154

pokroiłem w kostkę , dodałem do wywaru mięsnego. Kapustę i por po opłukaniu pokroiłem na cienkie paski, wrzuciłem do wywaru. Dodałem liść laurowy, ziele angielskie, kminek, ziarenka pieprzu, doprawiłem solą. Gotowałem około 45 minut. Pod koniec gotowania wsypałem lubczyk i pieprz mielony. Zdjąłem z ognia, wyjąłem mięso, które po pokrojeniu dodałem ponownie do zupy. Wrzuciłem na koniec posiekany koperek i natkę

R'n'G Kitchen
Barszcz czerwony z buraczków na żeberkach 155

dodać marchewki, pietruszkę i ziemniaki pokrojone w kostkę, buraczki starte na tarce o grubych oczkach i poszatkowaną kapustę czerwoną. Wsypać 1 czubatą łyżkę cukru i odrobinę kwasku cytrynowego. Gotować do miękkości warzyw. Wyjąć żeberko, obrać z kości i mięso wrzucić do zupy. Doprawić solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Można zagęścić delikatną zasmażką, ale nie jest to konieczne. Podawać

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Oberiba – śląska zupa z kalarepy 221

Co to oberiba pewnie wie tylko rodowity Ślązak. Więc już wyjaśniam. Otóż oberiba to po śląsku kalarepa. Samo słowo zostało zapożyczone z języka niemieckiego, ale musiało

wiecejwarzyw.pl
zupa warzywna na ostro na śniadanie... 161

minuty. Wsypać rozdrobnioną w blenderze włoszczyznę razem z nacią selera, pokrojoną dość drobno kapustę, przyprawę węgierską, czerwoną paprykę, podsmażać wszystko z 3 minuty mieszając. Wlać wodę, wsypać pieprz ziołowy, paprykę ostrą i izagotować, na średnim ogniu gotować z 30 minut, na koniec wsypać koperek - zupa jest smaczna, aromatyczna, my lubimy zupę warzywną również zjeść na śniadanie, daje nam energii

W Mojej Kuchni Lubię