zupa z kapusty - 2453 przepisów (strona:95/164)

Kapuśniak po węgiersku z grzybami 113

się ugotuje niż na mięsie a jest syta i bardzo dobra. Smakuje mi bardziej niż tradycyjny kapuśniak. Idealna zupa na chłodne dni. 2 marchewki 1 kawałek korzenia selera 1 por biała część 1 papryka czerwona 3 ziemniaki 1 cebula 250 g kapusty kiszonej 250 g boczku wędzonego 150 g kabanosów 1 łyżeczka papryki wędzonej 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz

wesoła kuchnia
Krupnik 183

jest dosyć warzywna. Moi rodzice i mąż lubią żołądki, ale ja się ich brzydzę. Nie przeszkadza mi jednak zupa ugotowana na nich. Składniki na krupnik (około 5 litrów): żołądki drobiowe około 400 g 4 marchewki 3 - 4 pietruszki 1/2 selera 1/4 kapusty (włoskiej) 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej natka pietruszki śmietana 12 % (ilość wedle uznania) sól pieprz Gotować umyte, oczyszczone żołądki

Karola gotuje
Przegląd tygodnia na moim blogu-1 145

Tagliatella z sosem grzybowym                                    Zupa grzybowaPieczona karkówkaWiejski chlebGołąbki tradycyjneKnedle z mięsemZapiekanka z ryżemŁosoś w sosieRozgrzewający napójNalewka świątecznaPigwaŁosoś Kapusta kiszonaPasta z tuńczykaSMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Zupa z kurczakiem, groszkiem i batatami 137

zaoferowania. Na pewno pójdziemy gdzieś dobrze zjeść…Jakiś spacer…Rodzinnie, bez stresu. Zupa z kurczakiem Składniki: 1 mały kurczak, około 1,2 kg 1,5 l wrzątku 1 liść laurowy 4 liście pora + resztę pora 1 cebula 1 czosnek solo 2 rozetki kapusty pak choi 1 pietruszka 1 batat 150 g groszku, mrożonego 2 łyżki natki pietruszki(...)cebulę, liście pora i liść laurowy. Mięso obierz z kości i skóry i włóż z powrotem do garnka. Pokrój resztę pora w krążki. Poszatkuj pak choi i dodaj do zupy. Dodaj również rozmrożony groszek. Zagotuj zupę, dopraw pieprzem, curry i gotuj przez 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj utartą mozzarellę i śmietankę. Mieszaj zupę, aż mozzarella się rozpuści. Usmaż boczek

codojedzenia
Musztardowiec 202

warzywo o lekkim musztardowym smaku jakim jest musztardowiec to wspaniały dodatek do wielu dań - sałatek, zup, past. Jeśli tylko znajdziecie to warzywo w sklepie lub targu kupcie je koniecznie! Sprawdźcie dlaczego!    Musztardowiec należy do rodziny kapustowatych. Znany także jako gorczyca sarepska lub kapusta sitowata jest coraz popularniejszym warzywem w Polsce. Z jego nasion produkowana jest musztarda. Jeśli kiedykolwiek(...)smak. Liście i pędy musztardowca znajdują szerokie zastosowanie w kuchni. Można je zapiekać, dusić, smażyć, robić z nich pasty jak i różne inne dodatki do sałatek. Doskonale pasują do zup, twarogu i mozzarelli. Przed spożyciem liście musztardowca należy opłukać w wodzie, następnie wykroić grube nerwy z dużych liści i odciąć łodyżki. Przeważnie takie liście wymagają obgotowania. Najczęściej liście dodaje się

Gotuję Testuję
Chłodnik - cud 142

Parę ładnych lat wstecz  byłam w moich ulubionych Górach Świętokrzyskich. To te góry o których  mówią że kapusta na szczytach  rośnie. No i dobrze ! Niech sobie rośnie ,ale piękne są . Godzinami mogę chodzić po Puszczy Świętokrzyskiej , gdzie słoneczko delikatnie gra pod konarami drzew. Gdzie chłód daje wytchnienie w taki dzień jak dziś.   W taki dzień(...)zamieszała ,ciut posoliła i rozlała do miseczek.  To co zjadłam to było coś wyjątkowego . Chłodne i orzeźwiające i syte.  Troszkę ją zmodyfikowałam i jest to moja popisowa zupa w każdy  upalny dzień.      Składniki  200 g mleka z zsiadłego 200 g jogurtu  100 g kefiru 2 ogórki świeże  1 ogórek kiszony pęczek

Eli Gotowanie
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem czosnkowo - koperkowym 211

Pełna witamin surówka z kapusty pekińskiej i papryki to doskonały dodatek do dań obiadowych. Jest pyszna, a dodatkowo błyskawiczna w przygotowaniu. Jeśli nie macie pomysłu na

kuchnia doski
Udka z kurczaka duszone w kociołku węgierskim 400

Jest to kociołek węgierski w nowej odsłonie. Zazwyczaj w kociołku przygotowujemy gulasz, leczo lub poprostu zupę węgierską. Dziś przedstawiam przepis na udka z kurczaka duszone w garnku nad ogniskiem. Składniki: 10 udek z kurczaka 10 dag wędzonej słoniny 2 cebule 4 ząbki czosnku 200 ml śmietanki 18 lub 30 % 250 ml bulionu lub 150 ml białego wytrawnego wina świeże, mrożone(...)będą miękkie dodajemy masła, koperku i wkładamy do naczynia żeliwnego (u mnie zwykły emaliowany garnek) i stawiamy obok ogniska. Ziemniaczki się podsmażą i nabiorą ogniskowego smaku. Młoda zasmażana kapusta Składniki: główka młodej kapusty 2 cebule masło 1-2 czubate łyżka mąki (w zależności od wielkości kapusty i ilości płynu w którym sie gotowała) gałązka lubczyku, koperek, sól, pieprz, sos sojowy

Dobra karma
"Kuchnia lwowska" Andrzej Fiedoruk - recenzja 160

znajdziemy tu najróżniejsze... duża część pisana już z większą precyzją i dokładną ilością składników. Znajdzie się zupa ze szparagów, wino z porzeczek, móżdżek po polsku, hreczuszki, domowe piwo, bobrowe ogony, łazanki, pierożki z jaj... kajzerki, domowy ocet, a nawet risotto z włoską kapustą czy kalafior z rakami ! To tylko kilka (bardziej egzotycznych) przykładów. Wśród wielu przepisów na potrawy zwykłe(...)cytat z książki): Sos rakowy.  20 lub 25 raków ugotować z koprem w słonej wodzie, obrać mięso z nóżek i szyjek, a ze skorupek wysmażyć smak jak na zupę. Rozbić pół łyżki mąki z pół litrem śmietany kwaśnej, dodać parę łyżek smaku, w którym się smażyły skorupki, dać do rondla łyżkę masła rakowego ze smaku, wlać śmietanę i zagotować

Kraina Tysiąca Smaków
Pikantna kokosowa zupa z kapustą pak choi, marchewką i łososiem 125

zupy jest bardzo krótki czas jej powstawania. Łososia nie trzeba przecież gotować, wystarczy zaparzyć we wrzącej zupie, a posiekane drobno warzywa są gotowe w kilka minut. W tej zupie mocno wyczuwalny jest posmak i delikatna słodycz mleczka kokosowego, co w połączeniu z ostrą papryczką (ilość podałam orientacyjnie, dopasujcie ją do swojego smaku) i smakiem łososia, daje naprawdę pyszny efekt(...)marchewkę i mieszając podsmażać kolejne około 2 minuty. Wlać wodę, dodać kapustę pak choi, przyprawić solą i całość ugotować do miękkości. Na końcu zmniejszyć ogień na minimalny, dodać kawałki łososia i wlać mleczko kokosowe. Całość ewentualnie doprawić jeszcze solą i gotować przez około minutę. Spróbuj także pikantnej zupy porowo-selerowej z łososiem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa z kurczakiem w azjatyckim stylu z wolowara 199

soczysty i smaczny. Oczywiście ważne abyśmy użyli drobiu dobrej jakości, najlepiej z  wolnego wybiegu. Zupa jest mocno mięsna. Nie potrzebuje wielu dodatków, te które podałam wystarczą, ale oczywiście jeżeli mamy ochotę, możemy dodać to co lubimy na przykład grzyby mun lub shitake, kapustę pak choi.     inspiracja był przepis z książki "The slow cook book" - Heather Whinney składniki(...)kurczaka obrać ze skóry, rozdrobnić  mięso, odrzuci kości. Mięso przykryć i odstawić. Ostrożnie przecedzić rosół z wolnowaru do garnka. Doprawić solą, sosem sojowym i rybnym. Dodać mięso, (jeżeli zupa jest za gęsta uzupełnić wywarem warzywnym), podgrzać i ewentualnie jeszcze doprawić.   Ugotować makaron zgodnie ze wskazówkami z opakowania. Na każdy talerz położyć porcję makaronu, zalać rosołem z mięsem, posypać

Stare Gary
Kapuśniak z młodej kapusty 115

prosty i najlepszy kapuśniak z młodej kapusty . To bardzo tradycyjny i stary przepis na kapuśniak ze świeżej kapusty, który gotuje się w jednym garnku. To mój błyskawiczny kapuśniak na boczku. Polecam! - bez zasmażki i podsmażania warzyw - tylko 10 minut szykowania składników - zupa gotuje się dosłownie 20 minut - kapuśniak na boczku lub na kiełbasie

AniaGotuje.pl
50 przepisów na wrzesień 201

pieczonej dyni Spaghetti z pesto z pieczonej dyni Surówka z dyni z rukolą i orzechami Kremowa zupa z pieczonej dyni z cukiniową gremolatą Masło z orzechów włoskich Domowe kakao Kuskus z cukinią, ciecierzycą i bakłażanem Bigos Gęsta jarzynowa z brukselką Kapusta kiszona z suszonymi grzybami Korzenne muffinki z kaszy manny Kopytka Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą Murzynek

Moja smaczna kuchnia
Bary mleczne w Warszawie 195

jedzenia nie mam żadnych zastrzeżeń, codziennie są 2 inne zestaw obiadowe do wyboru. My trafiłyśmy na: zupa jarzynowa lub chłodnik z buraczków - 3 zł, bitki, młode ziemniaki lub papryka nadziewana ryżem z warzywami - 6 zł  a do tego do wyboru  kapusta młoda duszona, mizeria, buraczki, ogórki konserwowe  czyli na bogato :-)  Wszystko pięknie podane, czyściutko, gwarno

pieprzny smaczek
Restauracja Kryształowa - Katowice 129

aromat podbił nasze serca. Połączenie grzybów z kasztanami w zupie - jak dla Nas coś wspaniałego. Polecamy tę zupę każdemu smakoszowi bo jest wyśmienita. Następnie wybrałyśmy danie główne. U Konczi padło na długo marynowaną pieczeń z karkówki z kluskami śląskimi i modrą kapustą . Całość doprawiono szczyptą świeżo zmielonego pieprzu jak i świeżymi ziołami. Danie wyglądało apetycznie. Smak całości wyśmienity, pieczeń

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Lekka zupa z białej kapusty (porcja - 130 kcal) 236

Składniki (porcja): 500 ml bulionu (lub ok. 400 jeżeli lubimy bardziej gęste) 150 g białej kapusty 30 g pietruszki 110 g (1 cała) marchewki 40 g

Malowane smakiem
Przepisy Świąteczne 181

pozostałe przepisy zapraszam tu. Wigilia: Barszcz czerwony na zakwasie Zakwas buraczany   Zupa migdałowa Śledzie korzenne Sałatka śledziowa z burakami Śledzie z suszonymi pomidorami  Śledź po kaszubsku      Kompot z suszu Kutia Racuchy na Wigilię     Pierogi z kapustą Paszteciki Dania wytrawne Polędwiczki w glazurze Polędwiczki korzenne Polędwiczki z suszonymi pomidorami Polędwiczki miodowo-musztardowe Schab faszerowany

Sto kolorów kuchni

Proponowane wyszukiwania