zupa z kapusty - 2453 przepisów (strona:95/164)

Udka z kurczaka duszone w kociołku węgierskim 405

Jest to kociołek węgierski w nowej odsłonie. Zazwyczaj w kociołku przygotowujemy gulasz, leczo lub poprostu zupę węgierską. Dziś przedstawiam przepis na udka z kurczaka duszone w garnku nad ogniskiem. Składniki: 10 udek z kurczaka 10 dag wędzonej słoniny 2 cebule 4 ząbki czosnku 200 ml śmietanki 18 lub 30 % 250 ml bulionu lub 150 ml białego wytrawnego wina świeże, mrożone(...)będą miękkie dodajemy masła, koperku i wkładamy do naczynia żeliwnego (u mnie zwykły emaliowany garnek) i stawiamy obok ogniska. Ziemniaczki się podsmażą i nabiorą ogniskowego smaku. Młoda zasmażana kapusta Składniki: główka młodej kapusty 2 cebule masło 1-2 czubate łyżka mąki (w zależności od wielkości kapusty i ilości płynu w którym sie gotowała) gałązka lubczyku, koperek, sól, pieprz, sos sojowy

Dobra karma
"Kuchnia lwowska" Andrzej Fiedoruk - recenzja 163

znajdziemy tu najróżniejsze... duża część pisana już z większą precyzją i dokładną ilością składników. Znajdzie się zupa ze szparagów, wino z porzeczek, móżdżek po polsku, hreczuszki, domowe piwo, bobrowe ogony, łazanki, pierożki z jaj... kajzerki, domowy ocet, a nawet risotto z włoską kapustą czy kalafior z rakami ! To tylko kilka (bardziej egzotycznych) przykładów. Wśród wielu przepisów na potrawy zwykłe(...)cytat z książki): Sos rakowy.  20 lub 25 raków ugotować z koprem w słonej wodzie, obrać mięso z nóżek i szyjek, a ze skorupek wysmażyć smak jak na zupę. Rozbić pół łyżki mąki z pół litrem śmietany kwaśnej, dodać parę łyżek smaku, w którym się smażyły skorupki, dać do rondla łyżkę masła rakowego ze smaku, wlać śmietanę i zagotować

Kraina Tysiąca Smaków
Pikantna kokosowa zupa z kapustą pak choi, marchewką i łososiem 129

zupy jest bardzo krótki czas jej powstawania. Łososia nie trzeba przecież gotować, wystarczy zaparzyć we wrzącej zupie, a posiekane drobno warzywa są gotowe w kilka minut. W tej zupie mocno wyczuwalny jest posmak i delikatna słodycz mleczka kokosowego, co w połączeniu z ostrą papryczką (ilość podałam orientacyjnie, dopasujcie ją do swojego smaku) i smakiem łososia, daje naprawdę pyszny efekt(...)marchewkę i mieszając podsmażać kolejne około 2 minuty. Wlać wodę, dodać kapustę pak choi, przyprawić solą i całość ugotować do miękkości. Na końcu zmniejszyć ogień na minimalny, dodać kawałki łososia i wlać mleczko kokosowe. Całość ewentualnie doprawić jeszcze solą i gotować przez około minutę. Spróbuj także pikantnej zupy porowo-selerowej z łososiem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa z kurczakiem w azjatyckim stylu z wolowara 201

soczysty i smaczny. Oczywiście ważne abyśmy użyli drobiu dobrej jakości, najlepiej z  wolnego wybiegu. Zupa jest mocno mięsna. Nie potrzebuje wielu dodatków, te które podałam wystarczą, ale oczywiście jeżeli mamy ochotę, możemy dodać to co lubimy na przykład grzyby mun lub shitake, kapustę pak choi.     inspiracja był przepis z książki "The slow cook book" - Heather Whinney składniki(...)kurczaka obrać ze skóry, rozdrobnić  mięso, odrzuci kości. Mięso przykryć i odstawić. Ostrożnie przecedzić rosół z wolnowaru do garnka. Doprawić solą, sosem sojowym i rybnym. Dodać mięso, (jeżeli zupa jest za gęsta uzupełnić wywarem warzywnym), podgrzać i ewentualnie jeszcze doprawić.   Ugotować makaron zgodnie ze wskazówkami z opakowania. Na każdy talerz położyć porcję makaronu, zalać rosołem z mięsem, posypać

Stare Gary
Kapuśniak z młodej kapusty 118

prosty i najlepszy kapuśniak z młodej kapusty . To bardzo tradycyjny i stary przepis na kapuśniak ze świeżej kapusty, który gotuje się w jednym garnku. To mój błyskawiczny kapuśniak na boczku. Polecam! - bez zasmażki i podsmażania warzyw - tylko 10 minut szykowania składników - zupa gotuje się dosłownie 20 minut - kapuśniak na boczku lub na kiełbasie

AniaGotuje.pl
50 przepisów na wrzesień 203

pieczonej dyni Spaghetti z pesto z pieczonej dyni Surówka z dyni z rukolą i orzechami Kremowa zupa z pieczonej dyni z cukiniową gremolatą Masło z orzechów włoskich Domowe kakao Kuskus z cukinią, ciecierzycą i bakłażanem Bigos Gęsta jarzynowa z brukselką Kapusta kiszona z suszonymi grzybami Korzenne muffinki z kaszy manny Kopytka Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą Murzynek

Moja smaczna kuchnia
Bary mleczne w Warszawie 199

jedzenia nie mam żadnych zastrzeżeń, codziennie są 2 inne zestaw obiadowe do wyboru. My trafiłyśmy na: zupa jarzynowa lub chłodnik z buraczków - 3 zł, bitki, młode ziemniaki lub papryka nadziewana ryżem z warzywami - 6 zł  a do tego do wyboru  kapusta młoda duszona, mizeria, buraczki, ogórki konserwowe  czyli na bogato :-)  Wszystko pięknie podane, czyściutko, gwarno

pieprzny smaczek
Restauracja Kryształowa - Katowice 132

aromat podbił nasze serca. Połączenie grzybów z kasztanami w zupie - jak dla Nas coś wspaniałego. Polecamy tę zupę każdemu smakoszowi bo jest wyśmienita. Następnie wybrałyśmy danie główne. U Konczi padło na długo marynowaną pieczeń z karkówki z kluskami śląskimi i modrą kapustą . Całość doprawiono szczyptą świeżo zmielonego pieprzu jak i świeżymi ziołami. Danie wyglądało apetycznie. Smak całości wyśmienity, pieczeń

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Lekka zupa z białej kapusty (porcja - 130 kcal) 238

Składniki (porcja): 500 ml bulionu (lub ok. 400 jeżeli lubimy bardziej gęste) 150 g białej kapusty 30 g pietruszki 110 g (1 cała) marchewki 40 g

Malowane smakiem
Przepisy Świąteczne 185

pozostałe przepisy zapraszam tu. Wigilia: Barszcz czerwony na zakwasie Zakwas buraczany   Zupa migdałowa Śledzie korzenne Sałatka śledziowa z burakami Śledzie z suszonymi pomidorami  Śledź po kaszubsku      Kompot z suszu Kutia Racuchy na Wigilię     Pierogi z kapustą Paszteciki Dania wytrawne Polędwiczki w glazurze Polędwiczki korzenne Polędwiczki z suszonymi pomidorami Polędwiczki miodowo-musztardowe Schab faszerowany

Sto kolorów kuchni
BARSZCZ UKRAIŃSKI 286

zupy. tzn kilka jest...Ale za mało :) Zupy robię często ale jakoś nie ,,focę" ich tak jak innych dań. Pora to zmienić. Zapraszam na barszcz ukraiński   Składniki: 1 szkl fasoli karłowej Jaś 3 buraki ugotowane 4 ziemniaki duże 1 pietruszka 2 marchwie 1,4 selera pól szklanki zielonego groszku 4 liście kapusty liść laurowy 2 ziela angielskie 3litry bulionu(...)oraz oszatkowaną kapustę,doprawiamy sola i pieprzem,gotujemy do miękkości  fasoli,dorzucamy ziemniaki pokrojone w sporą kosteczkę,oraz pietruszkę, ,marchew i selera, tez pokrojone w duże kawałeczki.Gotujemy do momentu miękkości ziemniaków. Dorzucamy  starkowane na dużych oczkach buraki, dodajemy zielony groszek.Gotujemy jeszcze ok.5 minut. W razie potrzeby jeszcze doprawiamy solą i pieprzem.W szklance hartujemy gorącą zupą śmietanę

Z Majeczką w kuchni
Paszteciki z kapustą i grzybami 112

roku na Wigilię zawsze przygotowywała dwie zupy – grzybową z makaronem oraz barszcz czerwony z uszkami. Co do grzybowej ciężko tu polemizować z tym by zastępować czymś makaron o tyle barszcz jest już bardziej łaskawy. W tym roku do świątecznego barszczyku (przepis na barszcz z kiszonych buraków znajdziecie TUTAJ ) przygotuję paszteciki z kiszonej kapusty oraz grzybów. W tym przepisie podstawą

Życie ze smakiem
Tradycyjny barszcz ukraiński, przepis z Doniecka 268

garnka z wywarem. Teraz już z górki - ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę, kapustę szatkujemy. Wszystko gotujemy do miękkości. Gdy warzywa są miękkie wyłączamy ogień, dokładamy pokrojone mięso, solimy, pieprzymy porządnie, wciskamy czosnek, posypujemy natką pietruszki i już prawie gotowe. Jedyne czego teraz zupa potrzebuje to czas. Przykrywamy i odstawiamy, aby smaki się przegryzły. Najlepsza jest następnego dnia. Pyszka

Ale Pyszka!