Nadeszła jesień i chłodne dni, a więc zapraszam na smaczną, sycącą i rozgrzewającą zupkę. Składniki: 3 litry wody 1/2 kg kapusty kiszonej 1 marchewka 1 pietruszka
Kuchnia u BietkiSkładniki: 2 średnie marchewki 2 łodygi selera naciowego 3 średnie ziemniaki 1 mała pietruszka 1 kawałek selera 1 mała główka kapusty włoskiej 2 l bulionu mięsnego
O kuchni z uczuciemMiałam straszną ochotę na pierogi. W domu pierogożerców nie ma, Małżon tylko te z kapustą w wykonaniu swojej mamy, Córcia buraczane z mięsem tylko... aż do
Dzieje kuchennej Wiewiórywłaśnie ten jeden jest najlepszy na świecie. Barszcz to też ukochana zupa Polaków. Najczęściej gotujemy go jesienią i zimą. A przepis mamy z ukraińskiego domu i od lat się go trzymamy, bo wychodzi po prostu najlepiej. Być może niektórych z was zaskoczy obecność kapusty kiszonej, ale wierzcie, podkręca smak barszczu tak, że buty spadają. Inna rzecz – warzyw nie wrzucamy
Kulinarna Polskaugotować, doradzali, co można by dodać dla polepszenia smaku potraw :) Postanowiłyśmy wykonać rybną zupę a'la leczo z rybą i rybnym bulionem i burgera z mielonym mięsem (rybn ym oczywiście) , żurawiną i suszonymi śliwkami. Hitem okazał się sos, który powstał przy udziale jednego z Kucharzy. Kapusta kiszona duszona w mleku kokosowym z curry - świetnie pasował do naszych kanapek. Na wierzchu
Moje Kuchenne Rewelacjenieokreślonym smaku ). Szkoda tej niedoróbki, bo mogłaby to być prawdziwa kulinarna perełka. Zamiast zupy rybnej zdecydowaliśmy się na wołowe flaczki – poprawne, ale twarde i podane w temperaturze pokojowej. Daniem główny miała być pieczona kaczka. Nie wiem, dlaczego skusiły nas jednak pieczone kacze piersi na modrej kapuście! Z zazdrością spoglądaliśmy bowiem później na tych, którzy wybrali kaszkę pieczoną z jabłkami
Smaki Ewypyszna i zdrowa! Opiera się ona na grillowanych warzywach i mięsach, delikatnych zupach i chłodnikach, aromatycznych gulaszach i pysznym winie! W hotelu mieliśmy szansę skosztować kjufte, kebabcze (wspaniale doprawione mięsko mielone w formie podłużnych kiełbasek lub kotlecików), sarmi (gołąbki z ryżem i mięsem mielonym w liściach kapusty lub winogrona, o ile się nie mylę) czy bardzo popularną sałatkę szopską (pomidory(...)ludzi, zwłaszcza, że w tym względzie ten kraj ma wiele do zaoferowania. Zaś kuchnia bułgarska jest pyszna i zdrowa - grillowane i duszone mięsa i warzywa, aromatyczne i lekkie zupy sprawiły, że przez tydzień moje chore jelita też miały urlop. Kochani, jeśli macie okazje spróbować jakichś bułgarskich pyszności lub wybrać się tam na wakacje, to nie wahajcie się ani przez
Cooking Monsterumyte warzywa, warzywa kroję na mniejsze kawałki (oprócz kapusty którą dodaję w jednym kawałku). Cebulę obieram tylko z wierzchniej łupy i przekrawam na pół. Odnośnie cebuli to możemy ją od razu włożyć do garnka z pozostałymi warzywami lub wbić na widelec i opiec nad ogniem i następnie dodać do zupy. Całość zalewam zimna wodą. Gotowanie rosołu: Rosół gotuję
Uwaga Babcia Gotujeopcjonalnie szczyptą pieprzu. Krem jest bardzo sycący. Można go serwować bez ziół lub z ich dodatkiem. Ja miałam akurat szałwię i bazylię - no i padło na bazylię. Barwę zupy można delikatnie rozjaśniać poprzez dolanie śmietany. Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 1 min 45 sek Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: 4 -5 JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ(...)TUTAJ Składniki 1 duża czerwona cebula, obierz i posiekaj 800 g bulwy selera, obierz i pokrój w kostkę ok. 2 cm x 2 cm 500 g czerwonej kapusty, posiekaj w kawałki o szerokości 0,5 cm oliwa i masło do smażenia łyżka masła śmietana kremówka 30% sól morska, himalajska, opcjonalnie czarny pieprz ok. 700 ml zimnej wody świeża
Szybko SzybkowarPiękne kolory jesieni w lesie, ogrodzie a u mnie również na talerzu. Dużo się dzieje, jest kolorowo, zupa mega sycąca i treściwa. Makaron warzywny zakupiłam w markecie ze zdrową żywnością. Można zastąpić innym makaronem lub kilkoma o różnych kształtach. Dość gęsta i głód zaspokoi na długo. Zapraszam do przepisu. Składniki 200 g makaronu warzywnego lub według swojego uznania 1 duża(...)pietruszki posiekana 150g kapusty włoskiej 2l bulionu warzywnego lub rosołu mięsnego oliwa sól, pieprz Czosnek, cebulę, zeszklić na oliwie. Dodać paprykę, marchewkę, cukinię ,łodygę selera, ziemniak oraz pomidor. Dusić około 10 minut. Zalać bulionem dodać pozostałe składniki i gotować około 30 minut. Pod koniec wsypać makaron i zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego:) Artykuł Jesienna zupa z warzywnym makaronem pochodzi
gotuj ze mnądowóz. Menu zmienia się co tydzień, ale zawsze są stałe elementy tj. zupa, burger, danie główne, shot i sok. Są też opcje bezglutenowe. Wszystkie dania można zobaczyć na zdjęciach. Minimalna kwota zamówienia to 25 zł. kasza jaglana kurkumowa, kotlet szpinakowo-ziemniaczany, surówka z czerwonej kapusty gulasz afrykański, kasza jaglana kurkumowa Savoury pancake cake The photo presents a veggie and feta
Qlinarnie i Qlinarniejeść codziennie… Później na stół wjechała ČESNEČKA (15 zł), czyli tradycyjna zupa czosnkowa z serem i grzankami z pieczywa. Bardzo rozgrzewająca. Następnie nadeszła pora na danie główne i ja wybrałam dla siebie VEPRO KNEDLO ZELO (32 zł), czyli karkówka wieprzowa (150g) confit duszona z kapustą i kminkiem, knedlik karlowarski. Bardzo przyjemne i sycące danie. Pamiętajcie, że my mieliśmy porcje
karmelowyzrobienia i gotowe w pół godziny. Znajdziemy tu przepisy na świąteczną kapustę z fasolą, śliwkami i migdałami, gulasz dyniowy z czerwoną fasolą, świąteczne wieże elfów, chleb gryczany z orzechami włoskimi, ciastka świętego Mikołaja z żurawiną itd. 3. Wiosna - 34 ulubione przepisy autorki na wiosnę. Zupa z zielonym groszkiem, zupa kalafiorowa z młodych warzyw, pasta z bobu do kanapek, brokuły
kruche babeczkiDziś mocno rozgrzewająca zupa z trzema rodzajami kaszy, warzywami, grzybami i mnóstwem przypraw i ziół. Smacznego! Składniki: 3 łyżki masła 3 łyżki oleju 1 większa marchew 1 pietruszka 1 mały kawałek selera 1 mały kawałek białej kapusty 2-3 ziemniaki 1 większa cebula 2-3 ząbki czosnku 4-5 łyżek kaszy jaglanej 4-5 łyżek kaszy gryczanej 4-5 łyżek
Qlinarnie i Qlinarnieulubioną przez moją rodzinkę brukselkę. Uwielbiamy te małe, słodkie kapustki. Lubię je w zupie jarzynowej, w sosie śmietanowym albo otoczone złocistą bułką tartą. Podaje je np. do kotleta zamiast ziemniaków, czy ryżu. Jest syta, zdrowa i przepyszna. Polecam!!! Składniki na brukselkę w bułce tartej 250 g kapusty brukselki 2 łyżki margaryny 2 łyżki bułki tartej sól Kapustki
Rozpustne gotowaniepolach dojrzewają więc dynie. Żal nie skorzystać! Dzisiaj mój sposób na pyszną, rozgrzewającą zupę krem z dyni, idealną na ponure jesienne dni. Piękny żółty kolor rozjaśni troszkę jesienną szarość na zewnątrz! Składniki: 2 kg dyni 1l bulionu warzywnego: 3 marchewki, 3 pietruszki, por, seler, cebula, kawałek kapusty, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego puszka mleczka kokosowego
PastelFood