warzywna zupa z kulinarnych „śmieci” mojego dzieciństwa. Choć nie miałam do niej awersji, to zawsze czułam, że czegoś mi w niej brakuje. Pewnego dnia jednakże, ta zwykła zupa, doprowadziła mnie do niezwykłego i niezapomnianego odkrycia kulinarnego. W miesiącach zimowych, kiedy świeże warzywa nie były zawsze dostępne lub nie miała czasu żeby je pokroić, mama kupowała często mieszankę pokrojonych(...)włoszczyzna, w rzadkich przypadkach mieszanka zawierała kawałek kalafiora (lub dwa). Pewnego dnia jednakże torebka mrożonych warzyw zawierała coś kompletnie mi nieznanego – małe zielone kulki, które wyglądały jak miniaturowe kapusty. To było pierwsze w moim życiu, spotkanie z Brukselkę! Brukselka to powszechnie, jedno z najbardziej pogardzanych przez dzieci warzyw. Podczas kiedy rodzice próbują przemycać ją swoim pociechom w najbardziej kreatywny
Jem więc Jestempotasu i jest odpowiedzialna za żółty kolor klusek). Zasadniczo do tego dania używa się jednego z trzech rodzai bulionu: mięsny (wołowina, wieprzowina, drób – mięso i kości), warzywny (marchew, por, kapusta, jarmuż, glony), morski (glony, ryby, skorupiaki – dodaje się zarówno mięso jak i ości, pancerzyki a później odcedza). Możecie się tez spotkać z mieszankami tych wywarów. Bardzo często bulion jest przyprawiany(...)japońskiego makaronu pszenno – gryczanego Soba (cudownie aromatyczny) . Jest on co prawda przeciwieństwem grubego, pszennego makaronu Ramen, uważam jednak, że równie dobrze pasuje do ramenu. Oto moja dzisiejsza propozycja japońskiej zupy ramen. Przygotowanie jej to dla mnie za każdym razem inna wariacja dodatków. Składniki na ramen dla 4 osób: Składniki na rosół: 300 g udek z kurczaka 200 g porcji rosołowej
Kierunekuchniaprzynęty. Nie - robali nie wcinałyśmy! :) Glisty zostawiłyśmy dla ryb a my zadowalałyśmy się kukurydzą. I nagle pyszne wspomnienie uruchomiło mózgownicę. Połknęłyśmy haczyk. Przyszła chętka na kukurydziane danie. Powstała rozgrzewająca zupa. Krem kukurydziany. SKŁADNIKI: - wywar mięsno-warzywny, szklanka (+/- do uzyskania odpowiedniej konsystencji.) - kukurydza - 2 kolby/puszka, - ziemniak, 2 - marchew z wywaru, - cebula, 1 mała czerwona, - śmietana 30% - 1/2 kubeczka (+/- do uzyskania(...)woli. WYKONANIE: Gotujemy wywar mięsno-warzywny - u nas żołądki indycze (1-1,5 kg) i tacka warzyw (2 marchewki, 2 pietruszki, seler, 2 pory, kawałek kapusty + przyprawy: pieprz czarny, domowa typu vegeta, ziele angielskie, liść laurowy). Wywar przecedzamy, gotujemy w nim obrane, pokrojone w kostkę ziemniaczki - jeśli wykorzystujemy kukurydzę z puszki to możemy dolać zalewę. Pokrojoną w kostkę
Wypisz Wymalujtakich warzyw jak marchew, buraczki, seler, kapusta, por czy kalarepa. To tylko niektóre warzywa po jakie sięgnąć można robiąc surówki. Ja najczęściej przygotowywuję surówkę na bazie marchewki. Ostatnio jednak kupiłam selera i postanowiłam z niego właśnie coś do obiadu wyczarować. Seler naciowy jest dla mnie uniwersalnym warzywem. Robiłam już z niego kotleciki, frytki, zupę. Ma bardzo wiele zastosowań
mecookskasza gryczana podwieczorek jabłko kolacja zupa z dynii ( przepis tutaj ) +kromka chleba orkiszowego pełnoziarnistego (30 g) +szklanka fasolki szparagowej SRODA < CZWARTEK śniadanie filet z kurczaka gotowany na parze (120 g) +por z papryką II śniadanie makrela wędzona (80 g) +fasolka szparagowa obiad klops i indyka (porcja 120 g - przepis tutaj ) +surówka z kapusty pekińskiej z zielonym ogórkiem i porem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lenistwa, troszkę z ciekawości przygotowaliśmy tę zupę. Teraz po Polsku się żywimy, bo za chwilę będziemy kosztować innej kuchni. Postaramy się przywieźć mnóstwo przepisów ;) Składniki 1 duża cebula 250 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 2 łyżki oleju 190 g koncentratu pomidorowego 1,2 l bulionu warzywnego 100 g ryżu 1/2 główki młodej kapusty (małej) 1 pęczek koperku sól, pieprz
R'n'G Kitchenzupa chrzanowa również, pozostałe dwie zupy nie trafiły w moje gusta smakowe. Ale to nic, bo na spotkanie każdy z uczestników przyniósł coś od siebie. I tak nasz stół zapełnił się obficie pysznościami. Były śledzie w śmietanie i śledzie z chili, była sałatka z tuńczykiem oraz klasyczna sałatka jarzynowa, ponadto tartaletki z kapustą kiszoną i żurawiną, paszteciki z kaszą gryczaną
kolorowotorcikowolodówki i następnego dnia usuwamy cały biały tłuszcz zebrany na wierzchu zupy. - Mięso i warzywa wkładamy do miski, a nie z powrotem do rosołu. Sprawią one, że zupa zmętnieje i będzie wyglądać nieapetycznie. Wyjątkiem jest sytuacja, gdy wiemy, że rosół zjemy tego samego dnia. - Rosół znakomicie sprawdza się w charakterze obiadu jednogarnkowego: po ugotowaniu obieramy mięso z kości, rozkładamy(...)pora, dodajemy porcję makaronu i całość zalewamy rosołem. Posypujemy natką pietruszki. A teraz przepis na rosół. Oczywiście każda gospodyni ma swój przepis. Niektórzy lubią dodawać lubczyk, niektórzy dodają kawałek kapusty. Ale podstawowy przepis jest ten sam i tak właśnie ja przygotowuję rosół w swoim domu. Rosół drobiowo – wołowy pół wiejskiej kury 500 g szpondra wołowego 3 marchewki 2 pietruszki pół
Posadzone i zjedzoneliści jarmużu, kapusty bądź w ostateczności garść grubo poszatkowanej naci pietruszki opcjonalnie po 2 płatki nori na porcję Przygotowanie: Makaron: 1. Gotować makaron przez 4-7 minut, by był ugotowany ale nie rozgotowany 2. Przełożyć makaron do miseczek i dodać olej sezamowy po 1/4 łyżeczki do każdej miseczki i dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostudzenia. Zupa: 1. W rondelku bądź garnuszku
KreatywnePinyPyszny domowy rosół z makaronem to podstawa obiadu niedzielnego w moim domu. Do tego jeszcze rolada , modro kapusta i śląski łobiod momy gotowy. Składniki
magiczna kuchnia KasiJeśli jesteście aktualnie na diecie, albo chcecie zmienić swój sposób odżywiania to polecam na początek naszą propozycję. Sałatka z pomidorami i mozzarellą to bardzo prosta propozycja
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dziś zapraszam Was do ugotowania gulaszu według mojej receptury. Trochę czasu pochłania i trochę składników wymaga, ale dzięki temu jest gwarancja doskonałego smaku bez potrzeby użycia
Kawa z mlekiemPożywna zupa z kaszą, mięsem i warzywami. Składniki 300 g łopatki wieprzowej 1 duża marchew 1 pietruszka 1 mały seler korzeniowy 1 por (biała część) 1 pomidor malinowy 100 g pieczarek 2 ziemniaki 1 cebula 1 łyżka masła 1,5 l rosołu drobiowego 3 łyżki kaszy pęczak 1/4 główki kapusty włoskiej sól, pieprz Przygotowanie Normal
R'n'G Kitchenznajdziecie m.in. przepis na rewelacyjną zupę dyniową przygotowaną na mleczku kokosowym lub idealnie kremowe tiramisu . Dzisiaj zachęcam do przygotowania gołąbków w sosie dyniowym. Będziecie zaskoczeni smakiem poniższego sosu - lekko pomidorowego, a zarazem delikatnie słodkiego. Wbrew pozorom, puree z dyni idealnie pasuje do sosu pomidorowego. Składniki na porcję dla 4-6 osób: główka białej kapusty* 0,5 kg mięsa mielonego
Ugotowaćsię tym podzielić.Właśnie ta zupa jest takim eksperymentem i muszę przyznać bardzo udanym.Przepis kiedyś ten umieściłam na starym blogu ,ale po spotkaniu trzeciego stopnia z hakerami wszystko miałam skasowane i do tej pory wielu przepisów i zdjęć niestety nie odzyskałam.Dlatego uważam że ten przepis jest wart aby go przypomnieć.Zapraszam. 1 kapusta czerwona 5 szt.ziemniak
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiKolejny raz wykorzystujemy to, co jest pod ręką. "Nowalijki" pojawiły się, więc co???...do dzieła ;) Smaku udzielił Rafex Składniki 4 młode marchewki 1 młody seler 400
R'n'G Kitchen