zupa z kapusty - 2453 przepisów (strona:102/164)

Restauracja Róg Mysikrólika na warszawskim Ursynowie 137

Kopytka z wędzonym serem Potem na naszym stole pojawiła się pyszna zupa krem z zielonego groszku z dodatkiem świeżej mięty oraz serem halloumi.  Bardzo mi ta mięta tutaj podpasowała! Nie tylko kolorystycznie 😋. Pora na drugie dania: udko z kaczki confit z aronią, domowymi kopytkami i czerwoną kapustą sandacz z puree z cukinii, emulsyjnym sosem z małży i jarmużem

Kulinarne przygody Gatity
Rosołek jak u Mamy – przepis 127

rosołek często służy u mnie jako baza do wielu, wielu innych zup (tej poniedziałkowej pomidorowej również). Składniki: 1 nieduży kurczak kukurydziany (maks. 1,5 kg) 4-5 marchewek 2-3 nieduże korzenie pietruszki ¼ średniego lub ½ małego selera 10 – 15 cm pora Ok. 15-20 dag włoskiej kapusty Kilka gałązek selera naciowego Kilka ziaren ziela angielskiego Kilka ziaren czarnego pieprzu

Kate's Kitchen
Barszcz wigilijny na domowym zakwasie z buraków 248

pasuje dla smaku – dla mnie ilość którą podałam w przepisie była idealna. Zupę solimy i pieprzymy do smaku, grzejemy całość do granicy wrzenia, chociaż nawet jeśli barszcz zagotujecie, to dzięki zakwasowi nie powinien zmienić koloru. Barszcz podajemy na stół od razu –tradycyjnie z uszkami lub pasztecikami z kapustą i grzybami . SKŁADNIKI 800g buraków, najlepiej długich (waga po obraniu) 2 średnie

Karo in the Kitchen
Potrawka z soczewicy, równie dobra jak wczorajsza zupa;) 242

Dzisiaj miałam zamiar zrobić powtórkę z zupy z soczewicy. Tym razem bez kaszy jaglanej, a za to wzbogaconą o mleczko kokosowe. Ale podczas jej powstawania stwierdziłam, że zrobię tym razem danie gęściejsze, coś w rodzaju potrawki. Dodałam seler i zwiększyłam ilość kapusty (na zdjęciu nawet trochę przypomina bigos;). Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Przepis na piernik świąteczny dojrzewający 225

Przepis na piernik świąteczny dojrzewający jest w rodzinie państwa Malesów przekazywany z pokolenia na pokolenie od XIX wieku. Jest zarazem obowiązkową potrawą na Boże Narodzenie - podobnie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bigos orientalny 190

Bigos "chodził" za mną już od dawna. A ponieważ w Al - Khobar zaczęła się prawdziwa jesień, temperatura spadła do marnych + 30 stopni, pojawiły się silne wiatry

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Witaminy w zimie - tradycyjna kuchnia polska bogata w niezbędne składniki 177

które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Dlatego w miesiącach, w których nasze zapotrzebowanie na witaminy jest większe, ziemniaki powinny stanowić ważny element naszej diety. Wspomnieliśmy już o zbawiennym działaniu kapusty kiszonej na marynarzy odciętych od świeżych warzyw. Nie inaczej było z ziemniakami. Są wystarczającym, choć nie najbogatszym źródłem witaminy C, i dlatego w dawnych wiekach były wykorzystywane na hiszpańskich statkach(...)pracy, ale również stosować jako dodatek do tradycyjnych polskich zup. Olej z pestek dyni zawiera duże ilości witamin: E, B1, B2, B6 oraz A, C i D. Zbilansowana dieta dobra o każdej porze roku Mamy dużo możliwości spożywania naturalnych witamin w zimie. Oprócz zakonserwowanych i odpowiednio przechowywanych warzyw takich jak kapusta i ogórki konserwowe, możemy wykorzystywać także mrożonki. Wystarczy zamrozić

Tradycyjna Kuchnia
Tradycyjna zupa ogórkowa 212

które moim zdaniem mają dość istotny wpływ na jej ostateczny smak.  Waszej ocenie zostawiam, czy jest to przepis lepszy czy gorszy. Wypróbujcie sami. :) Pamiętajcie również, że podstawą dobrej zupy jest ... dobra podstawa. :)  Tradycyjnie zatem moją ogórkową gotuję na żeberkach wieprzowych - moim zdaniem nie jest ich w stanie zastąpić np. kurczak (znajdziecie przepisy np. na skrzydełkach), nie da się(...)uciekać (czasem na siłę) do nowoczesności i starać się ulepszać to, czego nie da się po prostu ulepszyć. :) Składniki: 0,5 kg żeberek wieprzowych  1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty) 1 słoik (270 gramów) przecieru ogórkowego - ja użyłam przecieru Ogródek Dziadunia  lub 6 ogórków kiszonych 3,4 ziemniaki 1 pęczek świeżego koperku sól, pieprz 3 liście laurowe 4 ziarenka

Garniec Magalie
Barszczyk Wigilijny II 174

możemy sięgnąć po koncentrat buraczany (w buteleczce) i nim spróbować doprawić zupę (jest on dość intensywny więc kilka łyżek wystarczy). W ostateczności, kiedy wykorzystamy już wszystkie dodatki - a jednak nadal brakuje nam czegoś w smaku, można dodać 3-4 kostki bulionowe warzywne. Podawać z uszkami np. z kapustą i grzybami. Źródło: kwestiasmaku.com linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin

Świat Domowej Kuchni
Sałatka „prawie” Cesar 197

Sałatka „prawie” Cesar to nasza wariacja na temat klasycznej sałatki Cesar. Prawdziwa sałatka zawiera ściśle określone składniki, choć przepisów jest wiele :) Nasza sałatka to

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wiosenna sałatka. Wesołych Świąt! 154

Zdrowych i spokojnych Świąt Wielkiej Nocy przepełnionych wiarą, nadzieją i milością serdecznych spotkań w rodzinie i z przyjaciółmipogody ducha, smacznej święconki i mokrego poniedziałku życzy z

dolcevitainmykitchen
Surówka z kalafiora i warzyw 236

powiedzieć, że uwielbiamy ją wszyscy na równi z surówką z młodej kapusty . Surówki przeważnie doprawiam domowym octem jabłkowym (można go zastąpić sokiem z cytryny lub octem winnym), odrobiną oliwy, solą i pieprzem Surowego kalafiora zawsze podjadam, gdy przygotowuję go z bułką tartą, albo jak mam zamiar ugotować zupę kalafiorową, robiłam to nawet w dzieciństwie kiedy mama przygotowywała coś z kalafiora

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Barszczyk czerwony z mlekiem kokosowym i wietnamskie naleśniki 193

No to zaczynamy moi mili. Barszczyk czerwony przeważnie podajemy z krokietami, pasztecikami i jest to danie iście staropolskie. Ja dzisiaj poeksperymentowałam z daniami tradycyjnymi i wymyśliłam

Moje Małe Czarowanie
Zimowy ramen. 186

azjatyckiego sklepu i być może humoru możemy przyrządzić sobie pyszną zupę, która będzie wiernym odwzorowaniem japońskiego smaku, lub luźną inspiracją formą. Albo czymś pomiędzy. W końcu chyba jest tyle wersji ramenu, ilu Japończyków. Czyli dużo ;) Składniki (na 4 porcje):  2 piersi z kurczaka 4 jajka 1/2 kapusty pekińskiej 1 opakowanie kiełków słonecznika 1 pęczek szczypiorku 600 ml bulionu

zadanie-gotowanie