grzybami. Jeśli grzyby to zapraszam serdecznie na domową zupę grzybową :) Składniki: ok 50dag suszonych grzybów, ok 2 szklanki bulionu, makaron, marchewka, natka pietruszki, śmietana, sól, pieprz do smaku. Przygotowanie: Grzyby namoczyć na ok 3-4 godziny. Ugotować (ja swój wywar z grzybami przygotowałam, robiąc farsz do pierogów z kapustą i grzybami, więc warto go zachować). Dodać pokrojoną marchewkę, oraz makaron
ChilliJemyCaldo verde to tradycyjna zupa portugalska, która wywodzi się z prowincji Minho i była podawana przede wszystkim na ważnych uroczystościach takich jak święta, wesela i urodziny. Dziś jest to bardzo popularne danie nie tylko w całej Portugalii ale też w USA. W mojej wersji kapusta została zastąpiona jarmużem, który wzbogaca ją o wiele cennych witamin i minerałów takich
Milion Smakówzawiera konserwantów i barwników. Polecany do: - zup - sosów - łazanek - potraw mięsnych Opakowanie: 250 g Tak wygląda po ugotowaniu. Faktycznie - nie łatwo było by go rozgotować. Nie jak wiele makaronów, które po 4 minutach w wodzie - rozpuszczają się... ŁAZANKI - przepis Składniki: 30 dag pieczarek cebula 400 g kapusty kiszonej opakowanie Łazanek Wielickich sól, pieprz Przygotowanie: Kapustę ugotować do miękkości
kolorowotorcikowoMarchewki, pietruszki, selery, kapusty, cebule, czosnki, pory, świeże zioła. Natura nie na darmo obdarzyła nas takim bogactwem, w naszej strefie klimatycznej, abyśmy mieli je pomijać, czy co gorsza, marnować. Na straganach piętrzą się piękne selery, bulwy i nacie, pomarańczowią się cudownie słodkie, powykrzywiane w karykaturalne kształty marchewki, bielą się pietruchy, dumnie prężą się pory, zielenią zioła, natki pietruszki, lubczyki, oregana(...)podawać powodu dlaczego. To co robią z naszym organizmem to chyba każdemu wiadomo, jednak wielu idzie na łatwiznę i trzyma w szafkach takowe sklepowe kostki. Jeśli chcemy zrobić błyskawiczną zupę lub szybko potrzebujemy dosmaczyć jakąś potrawę proponuję własna kostkę, czy pastę bulionową. Jest bardzo zdrowa, chemii w niej nie ma żadnej, zawsze jest pod ręką i nie trujemy siebie
Naturalna KuchniaPokrojone w kostkę marchew i pietruszkę oraz posiekaną cebulę przesmażamy kilka chwil na patelni z resztą koncentratu pomidorowego. Po ugotowaniu kapusty, do glinianego naczynia wkładamy kolejne warstwy przygotowane wcześniej - kapustę (wyjąć kości), marchew, pietruszkę i cebulę podsmażone razem oraz mięso z bulionu. Wszystko zalewamy wywarem z żeberek. Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i całość zapiekamy około pół(...)wersji obecnej, ze zdjęcia, ponieważ kiedyś zrobiłam prawdziwy, dobowy kapuśniak rosyjski i przyznam, że żaden nie może się z nim równać. Niektórzy podają go ze śmietaną... ja nie zabielam zup. Tracą one dla mnie cały urok i smakują już wyłącznie śmietaną. Zawsze jednak posypuję je świeżą, posiekaną natką pietruszki
Kuchenna KontrrewolucyaCo potrzeba: 200 g wołowiny, 4 skrzydełka, 2 duże marchewki, 1 duża pietruszka, 1/2 dużego selera, 1 cebula, 150 g fasoli Jasiek, 1/4 małej białej kapusty
Bułka z ChlebemKuchnia kaszubska Składniki pół kg kości wołowych 1 kg buraków 1 marchew 1 pietruszka por mały seler 1 cebula 1 łyżka masła kilka liści kapusty włoskiej
R'n'G KitchenPomału na straganach pojawi się młoda kapustka. Naszła mnie na nią wielka chęć i zrobiłam. Ale tym razem nie skorzystałam ze starego przepisy na kapustę wg
Z Majeczką w kuchniunikamy tych w oleju i śmietanie, wybieramy raczej te w occie. Porcja karpia smażonego w panierce to 300 kcal Porcja karpia pieczonego w piekarniku to 147 kcal Pierogi z kapustą i grzybami Im cieńsze ciasto, tym lepiej - pierogi są mniej "zapychające" i kaloryczne. Możemy zrobić ciasto tylko z mąki razowej/pełnoziarnistej, ale możemy też wymieszać ją z jasną mąką. Dzięki(...)zioła i czosnek). Taki trik dodatkowo poprawi trawienie. Szklanka barszczu bez uszek to 36 kcal, natomiast taka sama ilość z 10 uszkami to już 230 kcal. Zupa grzybowa Grzyby składają się w większości z wody i są niskokaloryczne. Niestety mają to do siebie, że są ciężkostrawne. Dlatego jeśli ktoś ma problem z chorobami wątroby, żołądka czy jelit, powinien
Powiedz dietom niepiersią mogą jeść potrawy wzdymające, takie jak grochówka, czy kapusta. Zgodnie z najnowszą wiedzą medyczną nie istnieje coś takiego, jak dieta matki karmiącej. Podczas karmienia piersią można jeść grochówkę, kapuśniak czy fasolę bez szkody dla niemowlaka. Dziś ku pokrzepieniu serc młodych mam publikuję więc przepis na pyszną domową grochówkę. Taką zupę można też podać maluchom po skończeniu 1. roku życia
Dieta bez mlekaewentualnie kasza lub ryż. Często też gotuję pożywne zupy krem, które starczą mi na kilka dni. Powyżej przygotowałam cukiniowe mielone (po przepis kliknijcie w link ;) ) z tym że do masy dodałam jeszcze ząbek czosnku. Moje kotleciki podałam z ryżem i surówką pt. ,,wszystko co znajdziesz w lodówce" - sałata lodowa, kapusta kiszona, marchewka, ogórek kiszony i pomidor. Posypałam rukolą
Kuchnia EllieMisiek wyżarł) ugotowana 1- 2 marchewki (gotowałam, przygotowując zupę) 100 g kremu marchewkowego (użyłam do faszerowania rurek, przepis tu, ale można pominąć w tym przepisie) 300-350 ml wegańskiego jogurtu naturalnego (mam zawsze w lodówce, przepis tu ) 50 g mąki z ciecierzycy (około 2 czubatych łyżek) 100-150 g kapusty włoskiej lub innej (to jest to, co wydłubałam robiąc kapustę
greenscarfodcedzeniu ziemniaków dodajemy masło i porządnie je rozgniatamy. Kapustę pekińską kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na dużych oczkach. Dodajemy przyprawy i mieszamy. Kilka słów o suszonych ziemniakach firmy SyS Otrzymałam je w ramach testowania od firmy SyS. Stanowią wyśmienity dodatek do dań z mięsem jak również do sałatek czy zup. Smak mają taki sam jak "normalne" ziemniaki :) Zabierają dużo mniej
Emcia PichciSkładniki duża główka kapusty, ugotowana i podzielona na liście pęczek szczypiorku drobno pokrojony lub 1 cebula sól i pieprz do smaku 800-1000 gr mięsa – u mnie łopatka 1 ½ szklanki ryżu ciemnego 2-3 obrane marchewki 1 obrana pietruszka kawałek selera 860 gr. świeżych pomidorów pęczek koperku łyżeczka tymianku 6-8 ząbków czosnku opcjonalnie ( my lubimy czosnek) 3-4 ziarna(...)delikatny, lekko gorzkawy smak. Ze względu na mocny aromat rośliny, potrawy należy przyprawiać niewielką ilością świeżych lub suszonych liści. Przede wszystkim jest to dobry dodatek do wzmacniania s maku zup, sosów, potraw mięsnych i rybnych oraz dań z ryżu i makaronu. Przyprawę powinno się dodawać pod koniec sporządzania dania, aby zachowała swoje właściwości (zarówno lecznicze jak i smakowe). Jako
w mojej kuchni