No to zaczynamy moi mili. Barszczyk czerwony przeważnie podajemy z krokietami, pasztecikami i jest to danie iście staropolskie. Ja dzisiaj poeksperymentowałam z daniami tradycyjnymi i wymyśliłam
Moje Małe Czarowanieazjatyckiego sklepu i być może humoru możemy przyrządzić sobie pyszną zupę, która będzie wiernym odwzorowaniem japońskiego smaku, lub luźną inspiracją formą. Albo czymś pomiędzy. W końcu chyba jest tyle wersji ramenu, ilu Japończyków. Czyli dużo ;) Składniki (na 4 porcje): 2 piersi z kurczaka 4 jajka 1/2 kapusty pekińskiej 1 opakowanie kiełków słonecznika 1 pęczek szczypiorku 600 ml bulionu
zadanie-gotowaniegrzybami często kojarzą się z Wigilią. Przepis na wigilijne krokiety z kapustą i grzybami jest na blogu od dawna, możecie je przygotować na Wigilijną kolację zamiast uszek , pasztecików drożdżowych, pasztecików z ciasta francuskiego , groszku ptysiowego i innych dodatków, które można podać do wigilijnego barszczu , czy do czystej zupy grzybowej. Jak przygotować pieczarkowy farsz do krokietów? Farsz: 1 duża cebula
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięUkrainy, ale w taki sposób gotowała/gotuje moja mama. Taką zupę pokochałam w dzieciństwie i lubię do dziś. Dlatego nie chcę nic modyfikować, zmieniać, ulepszać - jest już wystarczająco pyszna! mięso na wywar 3/4 szklanki fasoli typu Jaś 3 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek kapusty 3 buraki (ugotowane) 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego ocet jabłkowy
Di gotujewarzywnym. Klasyczna włoszczyzna, mięso z kością - wołowina, porcja rosołowa z drobiu, chuda wieprzowina. Moja pomidorowa tworzy się na kilka sposobów: - dodaję passatę pomidorową, - koncentrat pomidorowy - wersja mojej Babci, kolor zupy wspaniały z dodatkiem śmietany, - zmiksowane pomidory z puszki, - świeże pomidory, najlepiej smakują sezonowe. Włoszczyzna z wywaru świetnie nadaje się do sałatki jarzynowej, tkwi w niej sekretny aromat wywaru(...)kością - wołowina lub porcja rosołowa, może być mix mięsa 1,5 l wody włoszczyzna: 1 marchew, 1 pietruszka, kawałek korzenia selera, 1/2 białej części pora, 1 cebula, trochę kapusty przyprawy: liść laurowy, 2 ziela angielskie, szczypta cukru, sól, pieprz 500-600 g świeżych pomidorów ok. 150 ml śmietany 200 g makaronu opcjonalnie: suszony lubczyk Przygotowanie: Mięso umyć, przełożyć do garnka
Zasmakuj KuchniDuszona kapusta na zimę - przepis z miesięcznika Moje Gotowanie. Bardzo długo szukałam przepisu jak zrobić młodą kapustę na zimę. Słyszałam, że można pasteryzować duszoną białą kapustę
Cztery FajeryWprawdzie sylwestrowe szaleństwa już za nami, ale przed nami karnawałowe bale. A nie ma lepszej rzeczy po długiej i zabawowej nocy, jak dobry, esencjonalny rosół. Z
Kulinarne przygody GatityDzisiaj gościła u nas zupa, naszła nas chęć na barszcz ukraiński, przepisów na barszcz ukraiński jest naprawdę wiele, każdy robi tak, jak mu smakuje. Na pewno znajdą się osoby, które powiedzą, że to nie jest prawdziwy barszcz ukraiński itp, ok jasne :), ale każdy ma jakiś swój przepis na niego, i każdy robi inaczej. Ale żeby już nie przedłużając zapraszam(...)buraków (u mnie były 4 małe i jeden większy) 500g mięsa (ja dałam polędwicę wieprzową) 200g boczku surowego wędzonego 3 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera biała kapusta pokrojona drobno (ja dałam tak z 4 łyżki posiekanej) biała fasola (użyłam fasoli z puszki) 4 ziela angielskie 3 ziarenka pieprzu mały kawałek pora 1,5 łyżki majeranku śmietana 30% sól
Gotuj z MąkąDzisiaj będzie przepis na pyszne danie obiadowe dla kilku osób. Schab nadziewany białymi, cienkimi kiełbaskami, dobrze doprawiony, upieczony na domowej, kiszonej kapuście z żurawiną i miodem. Coś pysznego! Opowiem Wam też o systemie pakowania próżniowego FoodSaver, który trafił niedawno do mojej kuchni i już go nie oddam, bo bardzo ułatwia mi życie. Dzięki niemu łatwiej mi było przygotować ten pyszny(...)schab, ale też łatwiej mi dbać codziennie o to, żeby jedzenie dłużej zachowywało świeżość i nie marnowało się. Świeżość mam pod kontrolą. Mogę m.in. naszykować porcje warzyw na zupę , na cały tydzień. Zapakowane próżniowo nie obeschną, nie zmienią koloru i nie stracą świeżości przez kilka dni. Mogę zapakować mięso, wędlinę czy ser w wygodnych do jednorazowego zużycia kawałkach. Mogę bezpiecznie
Smaczna PyzaSałatka kebabowa to sałatka z kapusty pekińskiej z wołowiną oraz dodatkiem świeżych warzyw - pomidorów, ogórka, papryki i czerwonej cebuli. Podana jest z sosem czosnkowym i obowiązkowo
Kuchnia MagdaLenyZ czym kojarzy wam się piątkowy obiad? Nam często z rybą, a jak ryba to surówka z kiszonej kapusty. A jakby połączyć te smaki? Składniki 300
R'n'G KitchenBrzmi znajomo? Łatwo tutaj o wpadkę, bo rassolnik z naszym rosołem zbyt wiele wspólnego nie ma. Bardziej przypomina polską ogórkową, tyle, że... z kapustą. Bo, co
Kuchenna Kontrrewolucyapoprzednich kategorii. ZUPY Zupa rybna ; blog Pysznie i zdrowo Zimowa Zupa Grzybowa ; blog rabarbarowo Barszcz biały z grzybami ; blog Czerwień i błękit PIEROGI i USZKA Pierogi z soczewicą ; blog Weekendy w domu i ogrodzie Orkiszowe pierogi z ziemniakami i grzybami ; blog Weekendy w domu i ogrodzie Pierogi z kapustą i grzybami ; blog Barbara Maria w kuchni Pierogi z kapustą
Weekendy w domu i ogrodziesłodko, na słono, a także upiec groszek ptysiowy do zup. Nie należy ono do gatunku trudnych w wykonaniu, tu moim zdaniem, prym wiedzie jednak ciasto drożdżowe. Wszyscy znamy ptysie, ale nie każdy wie, że „nazwa pochodzi z języka francuskiego. Petit choux, wymawiane pti szu, to dosłownie mała kapusta. Nazwa ta odnosi się do kształtu”. Przyjrzyjmy się, więc dokładniej ptysiom.Składniki
mojewypiekiinietylkoposiłek, a to sprawia, że jest idealna do wzięcia np. do pracy. Przepyszna i na ciepło, i na zimno. Co prawda M nie lubi, jak tak mówię, ale ta zupa to prawdziwa PETARDA Czuć delikatny smak szparagów i nie został on zdominowany smakiem wędzonki. No na prawdę… przepycha. A oto mój przepis: Składniki: 300 g wędzonych kości wołowych(...)kurczaka ekologicznego 8-10 dorodnych białych szparagów „Włoszczyzna” – kupiłam taką tackę, w której skład wchodziły: 2 małe marchewki 1 nieduży korzeń pietruszki kawałeczek selera 1 mała cebula kawałeczek włoskiej kapusty kawałeczek pora (tylko ta biała część) sól do smaku (u mnie były to 3-4 łyżeczki) cienkie plasterki wędzonego boczku drobno posiekana natka pietruszki 2 – 2,5 litra wody Przygotowanie
Kate's Kitchen