zupa z kapusty - 2453 przepisów (strona:106/164)

Ramen w 3 minuty – OYAKATA Kurczak po japońsku 289

przez szczypior, świeżą kolendrę, groszek cukrowy, kapustę pak choy, grzyby świeże i suszone, ziarna prażonego sezamu, tofu, młodą soję, gotowane krewetki lub mięso kraba, płaty wodorostów nori i algi kombu, smażony, gotowany bądź pieczony boczek, gotowane solone mięso wieprzowe, wołowe, drobiowe, prażone orzechy ziemne, masło orzechowe, pastę sezamową, pastę chili itd. itp. etc. Zupy z makaronem instant w takiej postaci

Karo in the Kitchen
Żurek z białą kiełbasą i suszonymi grzybami 187

litrami zimnej wody i zaczynamy gotować. Kiedy woda zacznie wrzeć zmniejszamy ogień, tak aby woda tylko pyrkała (tak jak na rosół). Po 30 minutach dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę, seler, kapustę i czosnek. Warzywa wrzucamy w całości. Do wywaru dorzucamy jeszcze liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotujemy go na małym ogniu przez około godzinę. Po tym czasie wszytko wyciągamy, najlepiej(...)bulion przez sito. Do czystego bulionu wrzucamy kiełbasę, namoczone grzyby wraz z wodą, chrzan i majeranek. Doprawiamy solą. Gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Dodajemy zakwas na żur. Zupę podgrzewamy do momentu, aż zacznie wrzeć. Gotujemy 5 minut, co jakiś czas mieszając żeby się nie przypalił i ściągamy z ognia. Żurek zabielamy zahartowaną śmietaną, czyli do miseczki odlewamy szklankę

PatiGotuje
Pikantna zupa Thai z kewetką i polędwiczką kurczęcą 168

ViolaPassion Kolejna odsłona zupy Tajskiej tym razem z polędwiczką kurczeca i krewetką. Składniki:( 8 osób) Składniki: 300g krewetek królewskich 8 polędwiczek kurczęcych podsmażonych bez dodatku tłuszczu zalanych sokiem z limonki 3 łyżki masła 2 łyżki pokrojonej Okry sok z jednej limonki 6 łyżek kiełków bambusa 1 kapusta Pak Choi opalona na patelni 1 szczypiorek drobno posiekany 2 laski trawy cytrynowej

Viola cooks with passion
Chłopski garnek 178

Lubię takie pożywne i sycące zupy, które już w trakcie gotowania zachęcają aromatem do jedzenia :) Często zabieram ją w termosie do pracy jako drugie śniadanie.Składniki:- 100 g boczku- 200 g kiełbasy cienkiej- 5 ząbków czosnku- 1 l wody- 5 grzybków suszonych- 1 papryka czerwona- 1/2 małej główki kapusty- 1 łodyga selera naciowego- 1/2 puszki kukurydzy- 5 ziemniaków

Zainspirowana w kuchni
Rosół 197

Ile kucharek w domach, tyle przepisów na rosół. Różnią się dodanymi przyprawami, użytego mięsa, sposobem gotowania. Widziałam dużo przepisów, gdzie dodaje się przysmażoną cebulę oraz kawałek

Wołowina od rekina
Japońskie jedzenie Madame Wu 163

Dziś podajemy przepis autorstwa MadameWu z zaprzyjaźnionego bloga Dziękuję za wypowiedź Blog świetnie prowadzony, z dużą dawką humoru z pewnością zainteresuje wszystkich miłośników Kraju Kwitnącej Wiśni

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Gulasz bawarski z kapusty, kiełbasy, ziemniaków i lagera 231

Wrzucamy kapustę do rondla, wszystko dokładnie mieszamy, zmniejszamy płomień do niskiego i przykrywamy garnek pokrywką. Dusimy kapustę z dodatkami przez około 7-8 minut, co jakiś czas mieszając – kapusta powinna zmięknąć i odrobinę zmniejszyć swoją objętość. Zdejmujemy przykrycie, przeciskamy przez praskę trzy ząbki czosnku, mieszamy. Dodajemy liście laurowe, jałowiec i ziele angielskie. W moździerzu ucieramy razem kminek i czarny pieprz(...)zagotowujemy – gotujemy na małym ogniu, bez przykrycia, do momentu aż połowa piwa odparuje.   W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w dużą kostkę, sporo większą niż do zupy i podgrzewamy rosół. Kiedy w rondlu zostanie połowa piwa wlewamy gorący rosół, wkładamy pokrojone ziemniaki i dodajemy pół łyżeczki soli. Wszystko dokładnie mieszamy tak, żeby ziemniaki były całkowicie zanurzone

Karo in the Kitchen
Menu na tydzień: Coś gorącego na chłodną jesień 391

wróciliśmy do naszego niedzielnego gotowania. Menu jest proste, niewyszukane. Chcieliśmy, żeby było w nim dużo zup, bo gorąca zupa jest najlepszym przyjacielem człowieka w jesienne chłody. Są zatem trzy zupy. Wspólnym mianownikiem dla nich są rozgrzewające przyprawy. Do tego dwa pożywne, mięsne dania. Całe menu wygląda tak: Spaghetti bolognese z dyniowym makaronem Czekaliśmy na nie, długo i cierpliwie, ale było(...)piękne makaroniki. Po prostu czary:) Prawdziwa magia zaczyna się w momencie, kiedy dyniowy makaron zostaje zapieczony z sosem bolognese! Wtorek: Krem z pieczonej cieciorki i kalafiora Kalafior jest krewnym kapusty i rzeczywiście pokrewieństwo można łatwo wyczuć podczas gotowania:) Upieczony kalafior pachnie znacznie subtelniej, a smakuje… orzechami. Orzechowy smak ma również pieczona cieciorka, która zresztą wygląda po upieczeniu jak prażone

Niedzielny kucharz
Rosol z rosolu z wczoraj 166

rosół, jedni dodają suszone grzybki, inny liść kapusty, jeszcze inni ostrą papryczkę, opalaną cebulę czy goździki. Podobnie jest z wyborem mięsa, wołowina, kurczak, indyk, kaczka czy też wszelkie kombinacje - nie ma jednej uniwersalnej receptury. Idąc tym tropem, postanowiliśmy wykorzystać rosół z poprzedniego dnia, jako bazę do stworzenia rosołu orientalnego. Dodatek do zupy stanowiły pierożki nadziane mięsem z podudzi kurczaka

Kuchnia od dwojga
Potrawy na Wielkanoc 142

żurek Zakwas pszenny na barszcz biały Zupa pomidorowa Pieczone mięsa i potrawy na ciepło: Biała kiełbasa pieczona w cydrze Pieczona pierś gęsi Dietetyczny pasztet z kurczaka Kotlety à la Pożarski (kotlety pożarskie) Rolada z indyka z suszonymi pomidorami Pieczeń rzymska z białą kiełbasą Chrupiące polędwiczki kurczaka Pieczone pierożki z młodą kapustą i białą kiełbasą Chrupiące polędwiczki z kurczaka Bigos świąteczny

Codziennik Kuchenny
Baeckeoffe 209

piwach. W Alzacji robią też kiszoną kapustę, zupełnie jak u nas. Nie jest to smakołyk powszechnie znany w wielu krajach.  Na talerzu danie nie prezentuje się może porywająco, ale za to całość w garnku wygląda świetnie. Bulion wołowy, który otrzymujemy, przy okazji tej potrawy możemy potem wykorzystać do przygotowania np.  zupy cebulowej . Podaną w przepisie goleń wołową możecie

W kuchni wieczorem
Barszcz ukraiński 178

SKŁADNIKI: ( 6 porcji )             1 porcja = 263 kcal 350 g mięsa wieprzowego 2 litry wody  3 marchewki korzeń pietruszki

Atlas Smaków
SOK Z NATKĄ MARCHEWKI 182

Nać marchwi możemy wykorzystać do dipu, zupy, sałatki, a także świeżego soku. To właśnie w tym ostanim "zmieścimy" jej bardzo dużo, dzięki temu dostarczymy organizmowi potężnej dawki chlorofilu, witamin i minerałów. Wypity rano sok dał mi dużego kopa energii. Polecam! Składniki na 1l soku: 7 małych marchewek z natką, ćwiartka główki kapusty, 1/2 buraka z botwinką, 2 ogórki

Jeść, by żyć w zdrowiu
Lekka zupka 174

                Dziś pogoda za oknem deszczowa i bardzo zimna , więc nabrałam ochoty na coś gorącego a zarazem lekkiego

Mój Smak
Drożdżowe paszteciki z mięsem. 155

warzywny np. z kapusty kiszonej i pieczarek. Jednak uważam, że ten jest najsmaczniejszy :) Podane proporcję wystarczają na przygotowanie około 22 sztuk pasztecików. Składniki na farsz: 500 g mielonego  mięsa  wołowo – wieprzowego 100-200 g mięsa gotowanego  lub pieczonego    1 kotlet z panierką 2 cebule   marchewka i pietruszka z zupy   1 jajko

Symfonia smakowa

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję