zupa z kapusty - 2453 przepisów (strona:94/164)

Bulion warzywny 87

bulion warzywny jest bardzo dużo. Tym razem proponujemy taka wersję. Bulion warzywny stanowi podstawę do przyrządzania wielu zup, sosów i innych potraw. Składniki 2 marchwie 1 duża pietruszka 2 pory 1 średni selera 1 cebula 2 łyżki masła kawałek kapusty włoskiej pół pęczka natki pietruszki 2 ziarenka ziela angielskiego 6 ziarenek czarnego pieprzu 1 liść laurowy sól pieprz Przygotowanie Warzywa

R'n'G Kitchen
BARSZCZ UKRAIŃSKI 145

Chłodne poranki, chłodne wieczory.Po powrocie do domu dobrze zrobi talerz gorącej zupy. Nasyci i rozgrzeje. Pamiętajmy wiec o zupach w naszej diecie, są pyszne i zbawienne na nasze zdrowie.  Składniki: 2 skrzydełka kurczakowe szponder wołowy- kawałek 1 żeberko wieprzowe 1/4 kapusty 2 garście fasolki szaragowej garść fasoli typu jaś 2 marchewki 1 pietruszka 2 średnie buraki kawałek selera

Z Majeczką w kuchni
Wigilijne pierogi dla dzieci (z kapustą i pieczarkami) 220

papierem do pieczenia. Gdy pierogi całkowicie już zamarzną możemy przełożyć je do pojemnika. Sprawdźcie też inne wigilijne przepisy! Kapusta wigilijna z pieczarkami (idealna dla dzieci) Kruche mini rogaliki makowe Brownie z fasoli (z lekko orzechową nutą) Biszkoptowa zebra Tradycyjna wigilijna zupa grzybowa Wigilijny barszcz czerwony z uszkami (doskonały dla dzieci

Dieta bez mleka
Ramen wegetariański II 78

Był już jeden Ramen, teraz pora na drugi. Jestem wielką miłośniczą sycących azjatyckich zup więc często goszczą na moim stole. Ten przepis jest wariacją wariantu pierwszego, która przyszła mi do głowy po przyniesieniu z Lidla kapusty Pak choi i mini-kukurydzy. Wyszła równie pyszna. Podobnie jak wersja pierwsza, nie jest to oryginalny Ramen, tylko moja interpretacja, zgodna z moimi kulinarnymi

Milion Smaków
Ramen wegetariański II 82

Był już jeden Ramen, teraz pora na drugi. Jestem wielką miłośniczą sycących azjatyckich zup więc często goszczą na moim stole. Ten przepis jest wariacją wariantu pierwszego, która przyszła mi do głowy po przyniesieniu z Lidla kapusty Pak choi i mini-kukurydzy. Wyszła równie pyszna. Podobnie jak wersja pierwsza, nie jest to oryginalny Ramen, tylko moja interpretacja, zgodna z moimi kulinarnymi

Milion Smaków
Wywiad - Jak wyglądały święta podczas okupacji oraz przepis na okupacyjną polewkę. 119

wojennego. K: A na wigilię staraliście się robić coś wigilijnego? W: Staraliśmy się robić wigilijne dania. Mama robiła zupę z ryb z kluskami. Ryb nie było za wiele, ale coś tam było. Kluski z makiem też były. K: A pierogi? Kapusta z grzybami? W: Pierogi to są wschodnie. U nas pierogów w Poznańskiem nie było. Kapusta była, bo kapustę robiliśmy

Kryzysowa Książka Kucharska
Kapuśniak z czerwoną fasolą i makaronem pełnoziarnistym 135

pokapywanie. Do domu wróciłam trochę zziębnięta, a w takiej sytuacji najbardziej lubię rozgrzać się talerzem gorącej, gęstej zupy :) Składniki: 1 łyżka masła mały kawałek bulwy selera 1 łodyga selera naciowego 1 pietruszka 1 marchewka kawałek pora ćwierć małej główki kapusty włoskiej puszka 420 g czerwonej fasoli konserwowej 3 garście pełnoziarnistego makaronu świderki 2 drobiowe kostki bulionowe 2 litry wody

Kuchenne zapiski Edyty
Restauracja Śląskie Ranczo - Zabrze 158

krem z pomidorów z serem feta ,   posypany prażonymi migdałami. Smak całości bez zastrzeżeń, delikatna zupa i chrupiące migdały, które świetnie ją uzupełniały. Jako danie główne dostałyśmy polędwiczkę wieprzową w sosie grzybowym podaną z kaszą gryczaną i kapustą zasmażaną. Dania tego jeszcze podobno nie ma w karcie,  załapałyśmy się zupełnie przypadkiem na testowanie nowego urządzenia do gotowania metodą

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Jarzynka na zimę do słoików 337

Jarzynka na zimę ( Doskonały dodatek do zup,sosów i mięs ) Składniki : 1,25 kg marchewki 65 dkg pietruszki    ( korzeń ) 65 dkg selera         ( korzeń ) 25 dkg cebuli 25 dkg kapusty włoskiej 20 dkg porów 20 dkg natki pietruszki  10 dkg natki selera 60 dkg soli Sposób wykonania :  Wszystkie warzywa umyć obrać i zetrzeć

Przepisy i porady kulinarne
Barszcz ukraiński 172

Fasolę do barszczu można oczywiście namoczyć wcześniej (najlepiej na całą noc) i następnie ugotować w zupie, jednak ta z puszki pozwala znacznie zaoszczędzić na czasie. Inspiracja: ( klik ) Składniki: 1/2 puszki fasoli 500 g buraków 100 g marchewki 150 g ziemniaków 75 dag białej kapusty 50 g selera 50 g pora 50 g pietruszki 1/3 cebuli 1,2 litra wody kostka(...)wodę, dorzucić kostkę rosołową oraz fasolę, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liście laurowe i czosnek. Gotować na małym ogniu aż wszystkie warzywa zmiękną - około 30 minut. Zdjąć garnek z ognia. Zupę doprawić solą, pieprzem, cukrem, majerankiem i sokiem z cytryny. Można dodatkowo zabielić śmietaną. Przed podaniem posypać świeżo posiekanym koperkiem

My simple kitchen
Zupa zielona z serem 182

mnie do tej pory zupy mogły nie istnieć, a teraz ciągnie mnie do nich i coraz częściej stanowią podstawę mojego obiadu (albo wręcz są moim obiadem). Dzisiaj będzie zupa, którą ugotowałam wzorując się na przepisie Basi . Trochę w niej namieszałam i wyszła nieco inna i w kolorze przypominająca bardziej szczawiową, ale nic to! Zupka pyszna, syta i rozgrzewająca(...)bulionu jak Basia nie miałam. Z ugotowanego bulionu wyjęłam jarzyny oprócz kapusty i pora, a dorzuciłam brokuła i jeszcze chwilę gotowałam, żeby brokuł zmiękł. W międzyczasie poddusiłam na patelni pokrojoną w plasterki cukinię  razem z cebulą, wyciśniętym czosnkiem i odrobiną oliwy i bulionu. Wrzuciłam cukinię do zupy, jeszcze chwilę pogotowałam i na końcu całość zmiksowałam. Wlałam porcję do miseczki

Zdrowa Kuchnia Sowy
Zupa rybna 106

zupie pływało”, a całość doprawiona „na oko” i po swojemu. Zupę z tego przepisu na pewno jeszcze ugotuję! Składniki: 1 pstrąg patroszony 200g krewetek koktajlowych 150g łososia 150g dorsza norweskiego 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1/2 pora 1/4 kapusty włoskiej 1 łyżeczka wędzonej papryki 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka masła 2 łyżki oleju(...)warzywa zmiękną, dodaję pokrojonego w kostkę łososia i dorsza oraz podsmażone krewetki. Teraz czas na sól, pieprz, sos rybny oraz ząbek czosnku. Gotuję całość jeszcze 10 minut. Gotowe! Artykuł Zupa rybna pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Barszcz z pieczonych buraków z uszkami 150

wody 50g miękkiego masła szczypta soli około 20 suszonych grzybków kiszona kapusta 2 łyżki masła sól, czarny pieprz Wykonanie: Barszcz: Buraki szorujemy, osuszamy i zawijamy pojedynczo w folię aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach C przez 1h. Odwijamy, studzimy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. Grzyby (zarówno do zupy jak i do uszek) gotujemy w niedużej ilości wody (wywar zachowujemy(...)cukrem i ewentualnie świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przed podaniem odcedzić i podgrzać ale nie zagotować bo straci kolor! Uszka: W garnku rozgrzewamy łyżkę masła i przesmażamy na niej kiszona kapustę. Podlewamy niewielka ilością wody i dusimy do miękkości dolewając wody w razie potrzeby. Kapustę drobno siekamy. Łączymy z grzybami, łyżką masła, sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Z maki, żółtka

Pyry na Gaz
KIMCHI: PRZEPIS 108

suszonych płatków papryczek chili. Podstawowy przepis zakłada przygotowanie kimchi z kapusty pekińskiej i wybranych warzyw: marchewki, białej rzodkwi lub rzepy, cebuli, czosnku i imbiru. Kimchi potrawa.    W Korei kimchi jest bardzo popularną potrawą i ważnym elementem każdego posiłku. Kimchi bywa także składnikiem innych potraw takich jak zupa kimchi lub smażony ryż z kimchi.     Zrobienie kimchi(...)czasem nabiera jeszcze więcej smaku i dobroczynnych właściwości.  Jak zrobić kimchi - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie. Oto składniki i przyprawy na kimchi. SKŁADNIKI NA KIMCHI: 1 dużka główka kapusty pekińskiej, ok. 3kg 3/4 szklanki soli morskiej lub himalajskiej (ew. soli kamiennej do przetworów, niejodowanej) 2 główki czosnku, drobno posiekać 1 cały por, białą część przekroić wzdłuż na pół, następnie

Moja Książka Kucharska
Zupa-krem z białych szparagów 103

Dziś prezentuję pierwszy z sezonowych przepisów na białe szparagi, a mianowicie pyszną zupę – krem z chipsem z boczku. Składniki: 20-30 dag wędzonych żeberek 3-4 skrzydełka z kurczaka 10-20 dag wędzonego boczku 1-2 nieduże marchewki 1 nieduży korzeń pietruszki 1 cebula kawałek włoskiej kapusty 3-4 średnie ziemniaki pęczek białych szparagów 1 łyżka pasty miso(...)smaczne chipsy) Przygotowanie: Mięso zalewamy ok. 2-3 litrami wody i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. godzinę, po pierwszym zagotowaniu zbierając białkowe szumy. Następnie dodajemy marchew, pietruszkę, cebulę, kapustę i obrane ziemniaki. Całość gotujemy gotujemy ok. 45 minut, dopóki warzywa nie zmiękną. Z gotowego bulionu wyjmujemy mięso. Szparagi obieramy: aby uniknąć zdrewniałych końcówek szparagi lekko zginamy – miejsce, w którym

Kate's Kitchen
Zupa jarzynowa z dynią (krem) 117

serem bądź skropić olejem z pestek dyni, który maksymalnie wyciągnie jej dyniowe aromaty. U mnie zupa wystąpiła w towarzystwie grzanek czosnkowych. Może zainteresuje Cię też: * syty krem z dyni i soczewicy * pikantny krem z marchewki Na 4 porcje lub 3 duże: - pęczek włoszczyzny bez kapusty ( 4-5 marchewek, 2-3 pietruszki, mały por, 1/5 selera ) - obrana i oczyszczona dynia(...)garnka dodać mleko, łyżkę masła, chili i sól do smaku. Zmiksować blenderem na gładki krem. Podawać z grzankami lub bagietką / bułką. Przed podaniem polecam skropić olejem z pestek dyni - zupa nabierze głębi smaku. Ale bez tego dodatku też jest pyszna. Ostrość zupy jest wartością indywidualną - regulujemy ją ilością chili w daniu. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej

kawawszklance
Przepisy na staropolski i nowoczesny rosół 88

gotujemy 6 minut, po czym odsączamy go i przelewamy zimną wodą. Do miseczek nalewamy porcję zupy. Podajemy z makaronem, kawałkami mięsa, marchewki i karmelizowanymi rzodkiewkami. Smacznego. Rosół staropolski z borowikami Rosół: 3 marchewki, 2 pietruszki, 1 seler, kawałek pora, cebula opalona nad ogniem, liść kapusty włoskiej, gałązka natki pietruszki, gałązka natki selera, gałązka lubczyku, porcja rosołowa, filet z kury, kawałek(...)selera oraz lubczyk i gotujemy kolejne 2 godziny. Makaron Lubella Jajeczna 5 jaj nitki gotujemy 6 minut, po czym odsączamy go i przelewamy zimną wodą. Do miseczek nalewamy porcję zupy. Podajemy z makaronem, kawałkami mięsa i borowikami. Posypujemy natką pietruszki. Smacznego. *Na podstawie wyników badania konsumenckiego na ogólnopolskiej, reprezentatywnej próbie użytkowników makaronów, liczącej 402 osoby. Badanie zostało przeprowadzone metodą CAPI

Mienta blog
Zupa szczawiowa z lanymi kluskami i karmelizowaną fasolką szparagową. 194

fasolki szparagowej. To idealnie zbalansowało smak i mogę stwierdzić, że to jedna z moich ulubionych zup jest od dziś. Czego użyłem? Do bulionu: -kawałek wołowiny (antrykot) -szyja indycza -skrzydełko indycze -4 marchewki -3 pietruszki -pół dużego selera -dwa ząbki czosnku -por cały -kawałek kapusty włoskiej -cebula opalona -natka pietruszki -sól -ziele angielskie -liście laurowe -pieprz czarny ziarnisty Mięso umyte zalewamy(...)łyżeczką cukru. Do mniejszego garnka wrzucamy szczaw, zalewamy odcedzonym bulionem i gotujemy 15 minut. Jajko roztrzepujemy dodajemy łyżkę mąki i łączymy w jedną masę, można dodać kapkę mleka. Zupę mieszamy, tak by powstał wir, słodzimy i wlewamy ciurkiem masę z jajka i mąki. Gotujemy jeszcze kilka minut. Fasolę wykładamy na talerz  zalewamy zupą. Smacznie wyszło

BaRepas
Kapuśniak po węgiersku z grzybami 113

się ugotuje niż na mięsie a jest syta i bardzo dobra. Smakuje mi bardziej niż tradycyjny kapuśniak. Idealna zupa na chłodne dni. 2 marchewki 1 kawałek korzenia selera 1 por biała część 1 papryka czerwona 3 ziemniaki 1 cebula 250 g kapusty kiszonej 250 g boczku wędzonego 150 g kabanosów 1 łyżeczka papryki wędzonej 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz

wesoła kuchnia
Krupnik 183

jest dosyć warzywna. Moi rodzice i mąż lubią żołądki, ale ja się ich brzydzę. Nie przeszkadza mi jednak zupa ugotowana na nich. Składniki na krupnik (około 5 litrów): żołądki drobiowe około 400 g 4 marchewki 3 - 4 pietruszki 1/2 selera 1/4 kapusty (włoskiej) 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej natka pietruszki śmietana 12 % (ilość wedle uznania) sól pieprz Gotować umyte, oczyszczone żołądki

Karola gotuje
Przegląd tygodnia na moim blogu-1 145

Tagliatella z sosem grzybowym                                    Zupa grzybowaPieczona karkówkaWiejski chlebGołąbki tradycyjneKnedle z mięsemZapiekanka z ryżemŁosoś w sosieRozgrzewający napójNalewka świątecznaPigwaŁosoś Kapusta kiszonaPasta z tuńczykaSMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy

Proponowane wyszukiwania