zupa z kapusty - 2453 przepisów (strona:92/164)

Zupa rozgrzewająca na mięsie 147

pęczek włoszczyzny (bez kapusty) sól do smaku pieprz ziołowy do smaku kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe natka pietruszki Wykonanie: Grzyby umyć, namoczyć i odstawić. Mięso opłukać, pokroić na większe kawałki, zalać osoloną wodą , wrzucić namoczone z wywarem grzyby i gotować na wolnym ogniu z ziołami. Warzywa umyć, pokroić i wrzucić do gotującej się zupy razem z pokrojonymi ziemniakami

Tradycyjna Kuchnia
Barszcz grzybowy na zakwasie z uszkami 278

znalezć, ususzyć.Taki barszcz jadamy tylko raz w roku i cały rok za nim tęsknimy. Dziś jednak postanowiłam zrobić takowy barszcz i poczęstowac nim Świętego Mikołaja!Składniki-uszka z kapustą i grzybami  Iglotex-garść suszonych grzybów -słoiczek (150 ml) zakwasu na barszcz ZAKWAS TU-4 ząbki czosnku, rozgniecione lub pokrojone w cienkie plasterki-150 ml śmietany(...)gotowania zahartować śmietanę, mieszając z kilkoma łyżkami gorącej zupy, a następnie wlać mieszaninę do zupy. Ja wlewam do garnuszka i miksuję mikserem aby uniknąć grudek na powierzchni. Przyprawić zgniecionymi ząbkami czosnku, pieprzem i solą. Jeszcze chwilke gotować. Wyłączyć gaz. Następnie wysypać uszka z kapustą i grzybami Iglotex do garnka i zalać wrzątkiem. Gotować 5- 6 minut. Wyłożyć

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa grzybowa na żurku wg Iwony 177

coś w tym jest, bo w ubiegłym roku spędziliśmy święta tam, gdzie nie było tejże zupy...to i w tym roku grzybów u nas nie było... Może śmieszne, ale u nas przywiązujemy do tego wagę, jemy ją jako przerywnik pomiędzy fasola z kapustą, a makiem z łazankami. Polecam wszystkim. A oto przepis: Składniki: • 1 szklanka suszonych grzybów • 1 duża cebula(...)Wlać cebulę do grzybów, zagotować, dodać pieprz ziołowy, maggi, łyżkę masła, zalać żurkiem ok,1,5 szklanki. 5. W zależności jak jest kwaśny, zagotować i ewentualnie posolić, najlepiej ugotować zupę wcześniej, bo zyskuje na smaku, kiedy odstanie. 6. Można podać ja z ziemniakami puree lub całymi . Polecam

W mojej kuchni
Letnia zupa jarzynowa. Przepis krok po kroku. 143

posiada własnego ogródka, a szaberku nie polecam Dlatego najlepiej jest przejść się na najbliższy bazarek, wybrać po prostu kilka swoich ulubionych warzyw i jazda.   Letnia zupa jarzynowa poleca się na obiad. Zwłaszcza, że przygotowana jest w formie „krok po kroku”. Jeżeli zasmakuje Tobie nasz przepis lub coś byś(...)ziemniaki pokrojone w kostkę, poszatkowaną młodą kapustę oraz ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj 20-25 minut na małym ogniu.     Po tym czasie wlej sok z cytryny, śmietanę oraz dopraw do smaku pieprzem i solą. SMACZNEGO!!!     Artykuł Letnia zupa jarzynowa. Przepis krok po kroku. pochodzi z serwisu

kuron.com.pl
Barszcz czerwony bez zakwasu – szybki i aromatyczny 237

czerwony, do przygotowania którego zakwas potrzebny nie będzie! Ja przygotowuję zawsze duże ilości tej zupy, jeśli nie potrzebujesz jej aż tyle, podziel składniki zachowując proporcje: 8 litrów zimnej wody 2,5 kg buraków 1 kg włoszczyzny (używam gotowych zestawów: marchew, pietruszka – korzeń i natka, seler, kapusta) 2-3 duże cebule Kilka ząbków czosnku Pęczek świeżego majeranku Suszona lub świeża ostra(...)koncentratu Przyprawy: owoce jałowca, pieprz ziarnisty, liść laurowy, ziele angielskie, kmin rzymski, cukier, sól. W przepisie używamy koncentratu, jednak jego ilość jak na liczbę porcji jest niewielka, a smak zupy, dzięki użytym świeżym składnikom będzie mocno buraczany, przez co koncentrat nie będzie wyczuwalny, a zupa będzie miała sporo wartości odżywczych. Do zimnej wody wrzucamy wszystkie warzywa, które myjemy i obieramy

MarcinChef
Poldal, Pretzels (Seinfeld) 191

polsku z warzywami wg E. Kowalewskiej ( Pokochaj wegetarianizm ). Rozgrzewająca i sycąca zupa (przepis zmieniony). Można ją jeść solo lub podawać  z ryżem, ziemniakami lub kopytkami. Składniki: włoszczyzna  (1-2 marchewki, 1 pietruszka, 1 mały kawałek selera, 1 kawałek pora ,  3-4 liście kapusty włoskiej lub zwykłej ) – wszystkie warzywa drobno pokroić lub zetrzeć na tarce 250 g brązowej(...)pietruszki Gotuj do miękkości soczewicę i włoszczyznę z dodatkiem oleju i majeranku w dużej ilości wody (20-30 minut). Rozprowadź mąkę kukurydzianą w zimnej wodzie, wymieszaj i wlej do zupy. Doprowadź do wrzenia . Dodaj przyprawy i zioła. Na talerzu posyp szczypiorem i natką. The Alternate Side   (Season 3, Episode 11) Kramer’s been offered a role in a Woody

Qlinarnie i Qlinarnie
Żur wigilijny z suszonymi grzybami 104

mnie z jakimi potrawami kojarzy mi się Wigilia ja bez wachania postawiłabym na zupy. Żur i barszcz czerwony to zdecydowanie moje ukochane potrawy świąteczne Żur wigilijny z suszonymi grzybami Składniki: około 500 ml zakwasu na żur 2 marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera 2 liście kapusty włoskiej (opcjonalnie) 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 8 ziarenek pieprzu 3 gałązki(...)najmniej szklanka suszonych grzybów sól Do podania: ugotowane ziemniaki lub chleb Najpierw grzyby zalewamy dwoma szklankami wody i pozostawiamy na 2-3 godziny do namoczenia. Obraną marchewkę, pietruszkę, seler, kapustę i czosnek zalewamy około 2 litrami wody. Następnie do wywaru dorzucamy jeszcze sól, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotujemy go na małym ogniu przez około godzinę. Po tym czasie

PatiGotuje
Kulebiak z kaszą gryczaną i kapustą 185

kulebiaki, w wigilię zagryzaliśmy nim kremową zupę z pieczonych buraków, a dziś był dodatkiem do zupy grzybowej (jutro Wrzucę przepis). Jako danie główne starczy dla 3-4 osób. Składniki na farsz do 2 kulebiaków, czyli na 2 opakowania ciasta francuskiego: 500 g kapusty kiszonej (polecam ekologiczną z Lidla) 250-300 g pieczarek 1 duża cebula (u mnie była to cebula

greenscarf
Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i sadzonym jajkiem 274

biały był właśnie zakwaszany sokiem z ogórków, po kiszonej kapuście lub serwatką. Z tego powodu jest znacznie prostszy do wykonania (domowy zakwas musi przecież kisić się kilka dni), a kiszone ogórki ma pod ręką niemal każdy (a jeśli nie – to mama czy ciocia zawsze poratują). Brak zakwasu mącznego w zupie niesie za sobą kolejną różnicę – barszcz będzie zawsze

Poezja smaku
Tarta grzybowa z kiszoną kapustą, jabłkiem i grzybami 190

pokocha ją każdy kto lubi świąteczne smaki. Ciasto kruche jest grzybowo kminkowe, nadzienie to kiszona kapusta zasmażana z prawdziwkami, kminkiem i jabłkiem. Rada: do ciasta dodałam greckiego jogurtu, aby nie było zbyt kruche, jednak jest miękkie i chrupiące. Podanie z filiżanką czerwonego barszczu lub zupy grzybowej. Ciasto kruche o smaku kminkowo - grzybowym : 500 gram mąki orkiszowej jasnej ( może być krupczatka(...)żółtka, jogurt, wsypać sól i mielony kminek oraz dodać puder z mielonych grzybów. Ciasto szybko zagnieść, owinąć w folię i umieścić w lodówce na 30 minut. Farsz z kiszoną kapustą i grzybami i jabłkiem 750 gram kiszonej kapusty kilka kapeluszy prawdziwków olej rzepakowy sól i pieprz do smaku jabłko szara reneta cebula kminek cały 1/2 łyżeczki 2 liście laurowe kilka

AZgotuj!
Bulion warzywny 111

bulion warzywny jest bardzo dużo. Tym razem proponujemy taka wersję. Bulion warzywny stanowi podstawę do przyrządzania wielu zup, sosów i innych potraw. Składniki 2 marchwie 1 duża pietruszka 2 pory 1 średni selera 1 cebula 2 łyżki masła kawałek kapusty włoskiej pół pęczka natki pietruszki 2 ziarenka ziela angielskiego 6 ziarenek czarnego pieprzu 1 liść laurowy sól pieprz Przygotowanie Warzywa

R'n'G Kitchen
BARSZCZ UKRAIŃSKI 172

Chłodne poranki, chłodne wieczory.Po powrocie do domu dobrze zrobi talerz gorącej zupy. Nasyci i rozgrzeje. Pamiętajmy wiec o zupach w naszej diecie, są pyszne i zbawienne na nasze zdrowie.  Składniki: 2 skrzydełka kurczakowe szponder wołowy- kawałek 1 żeberko wieprzowe 1/4 kapusty 2 garście fasolki szaragowej garść fasoli typu jaś 2 marchewki 1 pietruszka 2 średnie buraki kawałek selera

Z Majeczką w kuchni
Wigilijne pierogi dla dzieci (z kapustą i pieczarkami) 270

papierem do pieczenia. Gdy pierogi całkowicie już zamarzną możemy przełożyć je do pojemnika. Sprawdźcie też inne wigilijne przepisy! Kapusta wigilijna z pieczarkami (idealna dla dzieci) Kruche mini rogaliki makowe Brownie z fasoli (z lekko orzechową nutą) Biszkoptowa zebra Tradycyjna wigilijna zupa grzybowa Wigilijny barszcz czerwony z uszkami (doskonały dla dzieci

Dieta bez mleka
Ramen wegetariański II 106

Był już jeden Ramen, teraz pora na drugi. Jestem wielką miłośniczą sycących azjatyckich zup więc często goszczą na moim stole. Ten przepis jest wariacją wariantu pierwszego, która przyszła mi do głowy po przyniesieniu z Lidla kapusty Pak choi i mini-kukurydzy. Wyszła równie pyszna. Podobnie jak wersja pierwsza, nie jest to oryginalny Ramen, tylko moja interpretacja, zgodna z moimi kulinarnymi

Milion Smaków