zupa z kapusty - 2453 przepisów (strona:83/164)

Menu na tydzień: Jednego dnia przygotowuję, drugiego gotuję 124

robić, żeby nie zmęczyć się za bardzo przy gotowaniu na tydzień! Menu na ten tydzień wygląda tak: Poniedziałek: Tajska zupa Tom Yum ze słoika z krewetkami Wtorek: Kaczka po chińsku z ryżem i surówką z czerwonej kapusty Środa: Steki z kalafior z pęczakiem Czwartek: Filety z kurczaka w sosie balsamicznym z kukurydzą i marchewką Piątek: Letnia pasta z cukinią(...)sobotni wieczór, a dzięki poświęconemu czasowi, w niedzielę mogliśmy sprawnie zabrać się za pracę. Całość zaplanowaliśmy tak, żeby w piekarniku upiec razem: kaczkę, kalafiory na steki, krewetki do zupy tajskiej, i dopiec podsmażone wcześniej filety z kurczaka. Kiedy składniki się piekły, ugotowaliśmy ryż do kaczki po chińsku i kaszę do kalafiora i kurczaka. Osobno robiliśmy prostą pastę z cukinią. Tajska

Niedzielny kucharz
Kapuśniaczek z kuskusem 156

Pyszna zupka.. porcja rosołowa  kasza kuskus Kupiec kawałek młodej kapusty  marchewka  ziemniaki sól,pieprz listek , ziele koperek Porcję rosołową umyć, zalać

Moje domowe kucharzenie
Krupnik jarzynowy 155

fajna pożywna zupka jarzynowa Składniki: - 1 por - 1 średnia kalarepka - 1 marchew - 1 garść czerwonej kapusty - 3 łyżki kaszy jęczmiennej - 2 ziemniaki - pęczek zieleniny ( pietruszka seler lubczyk ) - wywar rosołowy -sól pieprz do smaku Sposób przygotowania: 1. - Por pokroić w kawałki Marchew i kalarepkę zetrzeć na dużej tarce Pokroić ziemniaki w kostkę.          - Warzywa przełożyć do garnka(...)zalać wszystko wywarem rosołowym zagotować.          -  Kaszę przelać zimną wodą na sitku wrzucić do zupy mieszać od czasu do czasu            gotować 30 minut doprawić solą i pieprzem jak to woli można kostkę rosołową .          -  Na koniec dodać pokrojoną zieleninę

W królestwie smaków Beaty
Tradycyjny barszcz ukraiński 128

marchewka pietruszka kawałek selera kawałek pora 1/8 główki kapusty 3-4 ziemniaki 1/2 kg buraków mała puszka białej fasoli puszka pomidorów łyżka masła 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego sól morska do smaku sok z cytryny lub kwasek cytrynowy do smaku opcjonalnie: śmietana do zabielenia zupy Wykonanie:   Ćwiartkę z kurczaka umyliśmy, możemy zdjąć(...)buraki, marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, por, ziele i liście laurowe i gotowaliśmy 2 godziny. Następnie dorzuciliśmy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz 15 minut przed końcem gotowania dorzuciliśmy pokrojoną kapustę oraz pomidory z puszki. Na patelni zeszkliliśmy cebulkę, która posłużyła nam jako zasmażka. Na sam koniec dodaliśmy przepłukaną fasolkę, przegotowujemy i zdejmujemy z ognia. Podaliśmy do stołu z łyżką śmietany

Sprawni w smaku
Jesienna zupa krem z brukwi 118

naszych rodzimych stołach. Czym jest i jak smakuje to zapomniane warzywko? To niebanalna krzyżówka rzepy z liściową kapustą o ostrym smaku, zbliżonym nieco do rzodkiewki, a dodatkowo pełna wartości odżywczych, witamin i minerałów W Słonecznej Kuchni brukiew zadebiutowała pod postacią aromatycznej zupy krem doprawionej rozgrzewającym chili, delikatnie cytrusową kolendrą, z grzankami i słodką gruszką na kleksie kwaśnej śmietany. Smak absolutnie

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Szczaw – poznaj wyjątkowe właściwości tego niedocenianego przysmaku! 217

Szczaw, wielu osobom do dziś kojarzy sięz niesmaczną zupą ze szkolnej stołówki. Stąd też zapewne wynika niezbyt duża popularność tej rośliny na polskich stołach – a

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
155. Barszcz ukraiński 133

pierwszy raz spróbowałam tej zupy w ukraińskiej restauracji wiedziałam, że będę chciała gotować ją w domu. Gęsta i pożywna często podawana jest na obiad i choć jest dosyć pracochłonna a raczej czasochłonna, to jej smak  wynagradza nam wszystko. 1 szklanka suchej fasoli Piękny Jaś 1 ząbek czosnku 4 buraczki ok. ½ kg mięsa i kości do nagotowania wywaru(...)angielskie i pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Gotować ok. 10 minut i następnie dodać pokrojonego pora, kapustę i podsmażoną cebulę. Zagotować dodać fasolę wraz z wywarem i mięso. Na samym końcu dodać starte buraczki i już nie gotować, aby zupa nie straciła koloru. Dodać sok z cytryny, majeranek, pieprz, posiekaną natkę pietruszki i ewentualnie sól. Przed podaniem

Jadło i czytadło
GÓRALSKA KWAŚNICA 142

Lubicie kapustę kiszoną?Ja za nią przepadam.Kocham wszystko co z niej się zrobi.Czy to Bigos , czy kapuśniak , ale KWAŚNICA nie ma sobie równych , zwłaszcza jeśli mamy sezon grypowy.Polecam tę zupę dla zmarzluchów takich jak ja bo zawiera dużo naturalnej Wit.C. 1 op.żeberek wieprzowych 20dag.boczku wędzonego 50dag.kapusty kiszonej pęczek włoszczyzny 50dag.ziemniaków 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 3 liście

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Minestrone – letnia zupa 165

zupy. Był to mój debiut jeżeli chodzi o tę zupę. Jestem pewna, że częściej będzie gościć na naszym stole. Polecam ją i wam. Składniki: 100 g fileta z kurczaka 1-2 młode cukinie ( małe ) 2 szklanki zielonego groszku 2 marchewki 3-4 ziemniaki 3 ząbki czosnku 2 garści poszatkowanej kapusty Kawałek pietruszki Pomidory z puszki – 1 Sól Pieprz(...)kolejności trafiają pokrojone w kostkę marchewki, pietruszka. W dalszej kolejności ziemniaki, groszek a na koniec kapusta z cukinią i oczywiście pomidory z puszki. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz czosnkiem. Gotujemy do miękkości wszystkich produktów. Fileta z kurczaka wyjmujemy, kroimy i ponownie umieszczamy w zupie. Podajemy na ciepło. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy
Żur kujawski 224

gramów surowej białej kiełbasy 200 gramów boczku wędzonego włoszczyzna jak do rosołu (oprócz kapusty) 5 średnich ząbków czosnku 3 średnie cebule sok z połowy cytryny 5-6 liści laurowych 6-8 sztuk ziela angielskiego majeranek sól, pieprz do smaku niewielka ilość oleju śmietana do zup zakwas na żur (ilość według uznania) jajka kilka gałązek natki pietruszki Wykonanie: Białą kiełbasę

Garniec Magalie
PIEROGI ZE SŁODKĄ KAPUSTĄ I SUSZONYMI GRZYBKAMI 187

grzybów i zlepiać pierogi.Ugotować we wrzącej ,osolonej wodzie .Smacznego!. Farsz: ************* 1mała główka słodkiej kapusty 10 dag.suszonych grzybków 2 jaja 2 cebule masło 2 łyżki sól i pieprz **************************** Grzybki namoczyć na noc.Ugotować je w wodzie w której się moczyły.Wywar wykorzystać np.na sos lub zupę grzybową albo barszcz.Odcedzić , pokroić drobno.Kapustę drobno poszatkować i ugotować z odrobiną wody

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Solić? Nie solić? 143

roślin strączkowych. Majeranek i tymianek to uzupełniające się wzajemnie bardzo aromatyczne zioła, które dodane do dań z kapusty oraz z roślin strączkowych nie tylko wzbogacą ich smak, ale uczynią potrawę lepiej strawną. Idealnie pasują także do ziemniaków. Liść laurowy pasuje do zup, sosów i wołowiny. Zwykłą sól kamienną lepiej zastąpić albo mieszanką soli ziołowej (sól + zioła, można zrobić samodzielnie), albo

Kucharzyca
GRZYBOWA Z ŁAZANKAMI 110

grzyby i wodę w której się moczyły.Gotujemy ok godziny. Przecedzamy wywar. Połowę ugotowanych grzybówodkładamy( przydadzą sie do kapusty np) połowę kroimy w paseczki.Doprawiamy solą i pieprzem wywar, wrzucamy makaron łazanki gotujemy do miękkości. Dokładamy pokrojone grzyby. Śmietanę hartujemy ciepłą zupę, zabielamy

Z Majeczką w kuchni