zupa z kapusty - 2453 przepisów (strona:71/164)

szybkowar-kacze udka na czerwonej kapuście z jabłkami... 168

majeranek 1 łyżka, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki, masło klarowane 2 łyżeczki, kapusta czerwona 1 mała główka, jabłka 2 sztuki, ziele angielskie 2 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, cukier 2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, ocet jabłkowy 2 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, woda

W Mojej Kuchni Lubię
Jarmuż – właściwości zdrowotne 210

Jarmuż jest to roślina z rodziny kapusty warzywnej. Znana była już w starożytności i była wykorzystywana jako roślina ozdobna, jak i jadalna. Niestety w Polsce, mało

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa ziemniaczana z soczewicą 152

jest ta zupa ziemniaczana. Moja ulubiona. Nie ma w niej nic skomplikowanego, a jednocześnie to proste połączenie warzyw z tymankiem jest inne, ciekawsze, smaczniejsze A podana z musztardą zachwyca Zresztą, nie ma co więcej zachwalać – wypróbujcie i sami się przekonajcie! Składniki: 5 średnich ziemniaków 2 cebule 5 ząbków czosnku 3 średnie marchewki 1/4 małej główki kapusty 1 szklanka surowej(...)warzywa będą prawie ugotowane. Wówczas dodajemy kapustę, marchewkę, płatki drożdżowe i gotujemy przez kilka minut – dzięki temu te warzywka będą pysznie chrupiące Jeśli preferujecie je bardziej miękkie, to po prostu wrzucacie je wcześniej. Ja zwykle dodaję też szpinak lub jarmuż – dla smaku i podkręcenia zdrowotnych właściwości tej pysznej zupy Po ugotowaniu solimy do smaku – jeśli nie macie

Lamarida.pl
zupa chińska z kurczakiem - po polsku 278

papryka, sos sojowy...Ugotowałam zupę na wzór chińskiej. Przyznaję nieskromnie, że proste potrawy zawsze się sprawdzają. Nie prosiłam o żadne pochwały, ale domownikom bardzo smakowało :D Składniki (porcja dla 3 osób): * 1/2 piersi kurczaka * 1/2 małej papryki czerwonej * 1 marchew średniej wielkości * 2 -3 pieczarki * 1 cebula * 1 gałązka selera naciowego * 1-2  liście kapusty pekińskiej * dowolny makaron chiński(...)pokrojoną w paski paprykę. Przyznam się, że paprykę obierałam ze skórki. Gotowałam jeszcze ok 6 minut i wyłączyłam ogień pod zupą. Przyprawiłam do smaku sosem sojowym, przyprawą 5 smaków i solą. Przed podaniem chciałam dodać do miseczek pokrojonej kapusty pekińskiej.....no zapomniałam...Trudno, następnym razem będę pamiętać :D Nie trzeba kapusty gotować, można wrzucić garść przed samym

Pieprzyć z Fantazją
Kimchi - tradycyjne danie kuchni koreańskiej 165

Kimchi (czyt. kimczi) jest znaną potrawą w kuchni koreańskiej. W skrócie to kiszona/sfermentowana kapusta pekińska z warzywami. Doskonale smakuje jako przystawka, dodatek do dania głównego, czy składnik zup oraz gulaszy. Na pewno znajdzie wielu zwolenników, jak też takich osób którym nie podpadnie do gustu, ponieważ posiada naprawdę specyficzny i ostry smak. W zależności od upodobań można je podawać w różnym(...)opisanych przepisów na kimchi. Skusicie się? Dodam, że kimchi zawiera mnóstwo witaminy  A, B i C oraz dobroczynnych bakterii. Poprawia trawienie i zwiększa odporność. Spróbujcie! 1 kg kapusty pekińskiej 2 łyżki soli 1/2 szklanki marchewki pokrojonej w słupki 1/4 szklanki rzodkwi pokrojonej w słupki 1/4 szklanki szczypioru pociętego ukośnie 1/4 szklanki pora pokrojonego w grube półplasterki 1 mała cebula

Di gotuje
Zimowa zupa z wołowiną 198

tłuszczu (użyłam smalcu)garść świeżej pietruszki + trochę do przybrania2 litry bulionu wołowego (miałam wywar na baranich kościach)ew. 2-3 łyżki przecieru pomidorowego (dodajemy jeśli pomidory nie dadzą zupie czerwonego zabarwienia)Przyprawy:2 łyżeczki słodkiej papryki2 łyżeczki pieprzu ziołowego2 łyżeczki kolendry1 łyżeczka soligwiazdka anyżuew. zyra (doczytałam w internecie ,że to kmin rzymski, jeżeli nawet nie, to pasował idealnie)przygotowanieMięso(...)dodać kapustę, wlać pomidory z czosnkiem, wymieszać. Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją.  Do misy wolnowaru przełożyć warzywa z garnka, dodać mięso i przyprawy. Do garnka wlać bulion i zagotować. Gorącym bulionem zalać mięso z warzywami,dodać pietruszkę,  ustawić program wolnowaru na low (80 - 90 st C) i zostawić w spokoju na 8 - 10 godzin.Do zupy dodajemy

Stare Gary
Paszteciki na piwie. 172

     Witajcie Kochani. Czy i u Was pada? Korzystając z niepogody mam chwilę, żeby spędzić czas w domu nadrabiając zaległości.  Bardzo lubię sobie

Rozpustne gotowanie
Barszcz z młodych buraczków i fasolki szparagowej 176

kurczaka (0,5 kg) 50 dkg mlodych buraczków 30 dkg fasolki szparagowej 2 średnie  młode ziemniaki 20 dkg białej kapusty 1 srednia marchewka 1 średnia cebula 10 cm pora  100 g słodkiej śmietany do zup 1 łyżka pokrojonego świeżego  koperku 2  ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 1 łyżka octu winnego Spsób przygotowania: Udka umyć

Gosia gotuje
Kapuśniak na wędzonym żeberku 183

skutecznie rozgrzewać. Dla mnie takim najprostszym sposobem jest zjedzenie gorącej zupy. Staram się, by zupa była w domu codziennie. Jest dobra nie tylko na obiad, ale i na podwieczorek, czasem dla Taty na śniadanie przed wyjściem do pracy. 1 duże wędzone żeberko 1/2 kg kiszonej kapusty 1 marchewka 4 ziemniaki 1 cebula koncentrat pomidorowy sól pieprz czarny pieprz ziołowy czosnek(...)drobno i wrzucić do gotującego się żeberka.  Marchewkę i ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić do gotującej się kapusty. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać do niej 2 łyżki koncentratu pomidorowego, podusić chwilkę i dorzucić do kapuśniaku.  Zupę przyprawić solą, pieprzem czarnym i ziołowym, czosnkiem i kminkiem do smaku. Żeberko można obrać z kości i mięsko wrzucić do zupy

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Czerwony ryż z papają i kapustą Pak Choi 191

wiele cennych mikroelementów, w tym magnez, fosfor i potas, a także witaminy z grupy B. Sparzoną wrzątkiem można dodawać do zup. Pasuje też do dań typu stir fry. Składniki (dla 2-3 osób): 1 kubek czerwonego ryżu 2 główki kapusty Pak Choi 1 papaja 2 papryczki chilii (użyłem 'Bird's Eye') 2 cebule ze szczypiorem 2 łyżki jasnego sosu sojowego

W SMAK
Zakręcone łazanki 223

się skusić, choć potem kazał sobie wybierać tylko makaron z mięsem. Niech żyje kopciuszek… ale do rzeczy. Składniki: pół sporej główki kapusty białej jedna cebula 2 łyżki oleju 300 g ugotowanego mięsa (najlepiej żeberek z zupy) dwie łyżeczki majeranku, pół pęczka świeżego koperku (albo dwie łyżeczki suszonego), łyżeczka papryki słodkiej, odrobina kminku mielonego, łyżeczka soli (albo pół kostki rosołowej(...)1.Kapustę poszatkować drobno. Pokroić cebulę w kostkę. Obrać pieczarki i pokroić. 2. W garnku podgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę, zeszklić.Dodać pieczarki i chwilę je podsmażyć. Dodać poszatkowaną kapustę. Po chwili lekkiego podsmażania podlać szklanką wody. Dodać przyprawy i dusić ok. 30 min aż kapusta będzie miękka. 3. W między czasie pokroić lub porwać gotowane mięso na małe kawałki

Mama z miasta
duszona kapusta czerwona... 140

sztuki, liście laurowe 1 sztuka, ziele angielskie 3 sztuki, cukier 2 łyżki, woda 1 szklanka, ocet jabłkowy 2 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, pieprz czarny mielony - do smaku, mąka pszenna 1 łyżka kapustę czerwoną dość drobno pokroić do większej miski, zalać wrzącą wodą, zostawić na 15 minut w tym czasie kilka razy zamieszać, odlać wodę

W Mojej Kuchni Lubię
KREM Z ZIELONEGO GROSZKU 146

Kremowa , delikatna zupa z zielonego groszku .Prosta w wykonaniu . 1/2 kg.zielonego groszku lub groszku mrożonego  włoszczyzna bez kapusty 1 listek laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego mały kubek kremówki 30% 1 łyżka soku z cytryny szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz cząber Cukier *********************************** 1 .Warzywa z włoszczyzny umyć , pokroić , dodać listek laurowy i ziele angielskie ,zalać wrzątkiem . 2. Do wywaru

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Barszcz ukraiński 171

blogu. Takie tradycyjne i takie, które warto spróbować. Zbliżają się zimne dni, a na rozgrzewkę najlepszy talerz gorącej zupy. Składniki 500 g wołowiny z kością 2 duże marchewki 4 ziemniaki 1/2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej (lub świeżej) 1/2 główki małej kapusty 1 kg buraków 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego koperek 2 liście laurowe 3 ziela(...)seler. Smażyć chwilę i dodać do wywaru z mięsa. Dodać pokrojone w kostkę buraki, poszatkowaną kapustę, liście laurowe, ziele angielskie i fasolkę szparagową. Doprawić solą i pieprzem. Gotować do miękkości warzyw. Mąkę wymieszać z odrobiną wody i wlać do garnka z zupą. Zagotować. Na koniec wsypać posiekany koperek i wymieszać. Na talerzu podawać z kleksem śmietany. barszcz ukraiński

O kuchni z uczuciem
Ziemniaczana zupa krem z brokułami 180

kalafiora z chili, z dyni, z cukinii z lubczykiem, z kapusty, z pomidorami, z porem, z marchewką. Dziś przedstawiam jej kolejna wersję . Tym razem będzie to krem z ziemniaków z dodatkiem brokułów.  Gęstość zupy pozostawiam Waszemu gustowi, jeśli wyda się Wam za gęsta dodajcie po prostu więcej bulionu.  Krem jest bardzo

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania