zupa z kapusty - 2453 przepisów (strona:69/164)

Aromatyczne gołąbki 160

Gołąbki inspirowane przepisem na dolme znalezionym w książce „Zupa z granatów” Marshy Mehran. Teraz już chyba nie powstrzymam się przed umieszczeniem tutaj, czegoś w rodzaju recenzji wspomnianej książki ;) Składniki (10 dużych gołąbków): - 1 najlepiej młoda kapusta - 0,5 kg mielonej szynki - 2 woreczki ryżu basmati ( 200g) - 4 cebule - 6 pieczarek - kilka ząbków czosnku - kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego - olej rzepakowy

Corner With Recipes
Obiad za 10 zł - Zupa krem z kalarepy z prażonym słonecznikiem i śmietaną. 188

tydzień w cyklu "Obiad za 10zł" zapraszam na zupę - krem ze smażonej kalarepy z dodatkiem słonecznika. Po pierwszym poście z cyklu pisaliście do mnie, że pomysł jest dobry, ale wyczekujecie nie przepisów z jednostkowym kosztem 10zł, a pomysłów na obiad dla rodziny w tej kwocie. Zadanie z pozoru łatwe i też do zrobienia, dlatego dziś i w każdy następny poniedziałek(...)26zł -pół serka topionego tylżyckiego; koszt 1/2 kostki 1zł -garść słonecznika; koszt 0,40zł Łączny koszy potrzebny do przygotowania zupy 9,94zł. Marchewkę, ziemniaki, pietruszkę, seler obieramy, kroimy w grubą kostkę i zalewamy trzema litrami wody, gotujemy wywar. Kapustę włoską, por, liście i łodygi kalarepy i natkę pietruszki związujemy sznurkiem i wkładamy do gotującego się wywaru. Gotujemy wszystko do momentu

BaRepas
Krem z kiszonej kapusty z wędzonym łososiem i koperkiem 137

kiszonej kapusty Hortex 150g wędzonego łososia 2 cebule 3 ząbki czosnku 8 liści laurowych 10 ziela angielskiego 1,5l wywaru mięsnego z żeberek 2 łyżeczki kminku mielonego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 pęczek świeżego koperku 3 łyżki śmietany 18% sól pieprz olej Wykonanie: 1. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dodać opakowania zupy kapuśniak i jeszcze

Szalona Kuchnia Eweliny
Gulasz kolożwarski - kolozsvári gulyás - czyli rumuńska zupa gulaszowa 252

klusek na parze. Na Węgrzech i w krajach ościennych (m.in. w Rumunii), gulyás to rodzaj gęstej zupy. Zupy o charakterystycznym kwaśnym smaku, w kraju hrabiego Draculi, noszą nazwę ciorbă.  Składniki - proporcje dla 3-4 osób Podobno optymalne proporcje mięsa, ziemniaków i kapusty powinny wynosić 1:1:1, ale nam najbardziej odpowiada poniższy wariant. 40 dag wołowiny lub wieprzowiny(...)kiszoną kapustę (jeśli jest zbyt kwaśna przepłukać najpierw wodą). Całość uzupełnić wodą lub bulionem, tak aby wszystkie składniki były zakryte. Gotować, do czasu, aż mięso będzie miękkie (w zależności od rodzaju mięsa może to być od 1 do 2,5 godziny. Na 15-20 minut przed końcem gotowania dodać pokrojoną w w paski czerwoną paprykę i czuszkę. Zupę podajemy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
ZUPA A'LA ROSOŁEK W STYLU AZJATYCKIM 92

restauracjach azjatyckich. Rzecz jest w tym, że moja zupa jest smaczniejsza i mogę ją zrobić sama i dosłownie nie zajmuje dużo czasu. Jestem pewna, że zadowoli wszystkich fanów takich smaków. Jest to a'la rosół tylko że wzbogacony w wersji azjatyckiej.  Składniki: filety z kurczaka 2 szt. liście kapusty pekińskiej 2 szt. kostka warzywna 1 szt. warzywa suszone(...)Wodę wlać do garnka i zagotować z kostką warzywną i suszonymi warzywami. 4.  Kiedy się rozpuści dodać filety z kapustą. Gotować ok. 30 min. Makaron ugotować według opakowani. Do talerza nałożyć makaron i zalać zupą. Posypać cebulą prażoną

Kuchnia Paulettes
Zupa z warzywami i pierożkami wonton... 142

Oczywiście pomysł pojawił się z powodu okazjonalnego zamiłowania moich dzieci do nawynosów: zamówiłam zupę 'wonton z warzywami' i dostałam pojemniczek pełen płynu (smacznego i owszem, ale wciaż), z pływajacymi kawałeczkami chińskiej kapusty i pierożkami - sztuk 3... Słownie: trzy... W całej porcji!  Dlatego, podobnie, jak wcześniej, przy sosie do stir-fry , wykazałam się pomysłowościa zrodzona z łakomstwa, i postanowiłam zupę

Lejdi of the house
Zupa krem z brokułów 132

Zupa krem z brokułów Dzisiejsza moja propozycja to zupa krem z brokułów. Zupa krem z brokułów Składniki: 1 mała pietruszka 1 średnia marchewka ¼ małej główki białej kapusty plasterek selera (ok 1 cm) por biała część (ok 5 cm) 350 g brokułów ( może być mrożony) 2 łyżki oliwy sól, pieprz do smaku ok 1 litr wody grzanki z chleba tostowego razowego(...)obrać, opłukać. Por i kapustę opłukać. Zagotować wodę i wrzucić do niej włoszczyznę. Gotować ok 30 minut. Brokuły opłukać, podzielić, na różyczki. Następnie wyjąć włoszczyznę, a do wywaru dodać brokuły, gotować ok 5 minut. Po lekkim ostudzeniu wszystko zmiksować. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać oliwy. Marchew zetrzeć na tarce o dużych i dodać do zupy, wymieszać. Gotową zupę krem

Pomysłowa kuchnia
szybkowar-cielęcina z kiszoną kapustą i pieczarkami... 125

łyżeczka, czosnek granulowany 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, smalec 1 łyżka, cebula 1 sztuka, pieczarki 1/2 kg, kapusta kiszona 1 kg, cukier 1 łyżeczka, kostka rosolowa 1 sztuka/grzybowa, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, ziele angielskie 3 sztuki, liście laurowe 1 sztuka, woda 250 ml cielęcą łopatkę z kością opłukać, osuszyć(...)zrumienić mięso z każdej strony, odłożyć na talerz na tłuszczu po mięsie podsmażyć pokrojoną cebulę, wsypać pokrojone pieczarki i podsmażyć bez solenia, pieczarki nie puszczą wody na patelni kiszoną kapustę włożyć do szybkowara, posypać cukrem, wymieszać, dodać kostkę grzybową, na kapuście położyć mięso, kości same odchodzą od mięsa na mięso wyłożyć z patelni pieczarki, dodać ziele i liść laurowy, wlać

W Mojej Kuchni Lubię
Kmin rzymski – właściwości zdrowotne 157

kuchni jako przyprawa do dań. Występuję w ziarenkach lub zmielonej formie. Jest aromatyczny i pikantny, posiada nieco gorzki smak. Używany najczęściej do mięs, zup, ryb i gulaszów. Sprawdza się w połączeniu z warzywami strączkowymi, kapustą kiszona oraz jako dodatek do ryżu i kasz. Niekiedy bywa tak, że jesteśmy nieświadomi tego, ile dobra może płynąć z dobrze wykorzystanych produktów, o których

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gołąbki bez zawijania – szybki przepis 103

align="aligncenter" width="1024"] Gołąbki bez zawijania[/caption]   Zobacz inne przepisy na gołąbki: Pieczone Gołąbki Z Farszem Mięsno-Pieczarkowym Gołąbki Z Młodej Kapusty Mojej Mamy Kresowe Gołąbki Z Kaszy Jęczmiennej Gołąbki Po Meksykańsku Zupa Gołąbkowa Artykuł Gołąbki bez zawijania – szybki przepis pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Najlepsze pierogi ruskie 281

wersja pasty z krewetkami, ale zdecydowanie n... Pieczony schab z cebulką Schab pieczony z cebulką to moja ulubiona pieczeń schabowa, ... Zupa z suszonych borowików Zupa z suszonych borowików - niezwykle aromatyczna i treściw... Placki z kiszonej kapusty Placki z kiszonej kapusty, czyli łemkowskie "Fuczki&quo... Post Najlepsze pierogi ruskie pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami 217

Pieczemy do zrumienienia ok 25-30 min, w 180 stopniach. 4.20 http://mieszamwgarnku.pl/boze-narodzenie/paszteciki-kapusta-grzybami/ MieszamWGarnku   Artykuł Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Domowa kiszona kapusta do słoików 186

miejsca. W każdym słoiku kapustę dodatkowo ugniatamy. Zakręcamy i odstawiamy na ok. 1 tydz. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/domowa-kiszona-kapusta-sloikow/ MieszamWGarnku     Artykuł Domowa kiszona kapusta do słoików pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
PRZYKŁADOWY DZIENNY JADŁOSPIS WEGAŃSKIEGO DZIECKA 195

stopniach przez 25 minut.  W inny dzień możecie dziecku podać na obiadokolacje pasztet z ciecierzycy w towarzystwie brokuła, kalafiora, buraczka, itp, zupę warzywną na mleku kokosowym lub inną. Zamiast ogórka natomiast łyżkę kapusty kiszonej domowej roboty, świeżą paprykę, rzodkiew czy domowego ogórka kiszonego.  Ostatnio moja córka nie domaga się jedzenia pomiędzy posiłkami. Gdy jednak jej się to zdarzy

Jeść, by żyć w zdrowiu
Przepis na pierogi z kapustą i grzybami 318

Wrzucamy na osolony wrzątek z 1 łyżką oleju. Gotujemy 2 min od wypłynięcia. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/pierogi-z-kapusta-i-grzybami/ MieszamWGarnku   Artykuł Przepis na pierogi z kapustą i grzybami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Kapusta z grochem 164

zasmażki. Dodajemy olej i wrzucamy kapustę i groch. Dodajemy przyprawy. Dusimy razem kilka minut. Najlepsza na kolejny dzień. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/kapusta-z-grochem/ BosowKuchni Artykuł Kapusta z grochem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Drożdżowe zawijańce z kapustą i pieczarkami 140

kolejne 15-20 min. Opcjonalnie posypujemy przyprawami. Pieczemy ok 20 min w 180 stopniach. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/drozdzowe-zawijance-kapusta-pieczarkami/ BosowKuchni Artykuł Drożdżowe zawijańce z kapustą i pieczarkami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Kuchnia Polska wg Karola Okrasy - prezentacja nowej książki 139

Uczestnicy warsztatów przygotowywali tatary: wołowy, z jelenia, z sandacza, ze śledzia i z łososia.  Wszystkie pyszne, wędzone i zaskakujące w smaku. Dodatkowo podano zupę grzybową z białymi warzywami ugotowaną na wywarze z kwasu z kapusty i placuszki ziemniaczane przygotowane z ugotowanych ziemniaków. Ogromnym zaskoczeniem smakowym była wędzona śmietana, która idealnie komponowała się z tatarem z sandacza.  Wszystkie przepisy

Kuchnia Bon Appetit
Potrawy z grzybami – inspiracje 157

Krokiety można przyrządzić na wiele sposobów, a od nas samych zależy to, jaki on będzie. Oprócz krokietów z grzybami można przygotować bigos, zarówno z kapusty słodkiej, jak i kwaśnej. Grzyby są także podstawowym elementem wielu zup oraz sosów, charakterystycznych (tak jak wcześniej wymienione dania) dla polskiej kuchni. Dawniej stanowiły one podstawowy składnik diety ubogich mieszkańców naszych ziem – stąd tak głęboko

Codogara
Zupa kalafiorowo-grzybowa 119

marchwi. Do zmiksowanych warzyw dorzucić ugotowane grzyby, liście laurowe i ziele angielskie. Wlać też wodę z gotowania grzybów - ilość zależna od pożądanego koloru zupy. Zupę doprawić do smaku solą, czarnym pieprzem i octem jabłkowym. ----- Podobne: Kapusta z grochem Kapusta z grzybami i śliwkami Wegańskie gołąbki z grzybami

Weekendy w domu i ogrodzie
Kwasówka - zupa wigilijna 145

zupa zawsze gościła na naszym wigilijnym stole i do tej pory tak pozostało, jest to pierwsze danie podawane u nas na kolacji wigilijnej:) Kwasówka - zupa wigilijna Składniki: 3 litry wody 1 litr kwasu z kiszonej kapusty 100 g kaszy gryczanej 1 szklanka śmietany 3 łyżki mąki 1 jajko sól i pieprz do smaku Wodę zagotować, dodać kaszę gryczaną i troszeczkę

Kuchnia u Bietki

Proponowane wyszukiwania