zupa z kapusty - 2453 przepisów (strona:63/164)

Zupa kalafiorowa delikatnie orientalna 161

łodygą a kwiatem - w smaku przypomina głąb z kapusty! Uwielbiam go... delikatnie posypanego solą... aż się rozmarzyłam i już się nie mogę doczekać kiszenia kapusty na jesień!!! Ale wracając do kalafiora... bardzo lubię latem spożywać zupy a ta jest naprawdę wyjątkowa. Cheddar idealnie podkreśla smak kalafiora i ta nutka curry i kuminu w tle - pycha! ZUPA KALAFIOROWA Z SEREM CHEDDAR

sierotka maRysia w kuchni
Surowy chlebek z cebulą/nasionami chia - PuraVida 126

warzywnym stanowiły ciekawą feerię smaków.  Podsumowanie: Jak widzicie wzbudziły w nas skrajne emocje.  Nie wiemy jak pierwsza wersja smakowałaby w zupie ale to nie zmienia faktu, że obie jedzone solo odebrałyśmy inaczej. Zdecydowanie chlebek z kapustą i chia chętnie kupiłybyśmy drugi raz aby móc raczyć się nim w naszym ulubionym kremie warzywnym. Jednak z powodu słabej dostępności cieszymy

Candy Pandas
Kapuśniak na wypasie 121

Syta i rozgrzewająca zupa na żeberkach z dodatkiem wędzonego boczku i ziemniaków. 500 gramów mięsnych żeberek ok.200/250 gramów boczku wędzonego 500 gramów kapusty kiszonej 1 średnia cebula 500 gramów ziemniaków 200 gramów włoszczyzny(użyłam mrożonej ) 8 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe pół łyżeczki kminku 1 łyżka majeranku sól i pieprz do smaku opcjonalnie wegeta Mięso podzielić na mniejsze części(...)będzie miękkie. Następnie dodać kapustę kiszoną jeżeli kapusta bardzo kwaśna można przepłukać na sicie zimną wodą. Gotujemy do momentu aż kapusta zmięknie. W między czasie kroimy boczek wędzony i cebulę w kostkę Przesmażamy na patelni i dodajemy do zupy wraz z majerankiem. Ugotowane mięso wyciągnąć, oddzielić od kości i włożyć ponownie do zupy. Całość gotować jeszcze ok. 10 minut

Andzia Pichci
Wiosenny rosołek z kiełkami 169

mięso obgotowujemy ok. 15 minut, wodę z szumowinami odlewamy i wlewamy świeżą. Gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę.Dodajemy cebulę, pora, liście cykorii lub kapusty, ulubione przyprawy.  Gotujemy jeszcze kwadrans i dosalamy.Wyjmujemy z zupy mięso i warzywa a wrzucamy kiełki. Gotujemy przez chwilę, posypujemy natką lub koperkiem. Zupę podajemy z drobnym makaronem typu muszelki (podobnej wielkości co kiełki fasolki

prawdziwe jedzenie
Akademia Kulinarna GoCook  i przepis na najlepszą zupę minestrone 178

przepis.   Włoska jarzynowa zupa minestrone alla Bogdan Magierski   Składniki: cebula pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku drobno posiekanego 150 g wędzonego boczku w kawałku pokrojonego w kostkę papryczka chili 3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę pół selera pokrojonego w kostkę marchewka pokrojona w kostkę 2 litry bulionu cukinia pokrojona w kostkę pół kapusty włoskiej poszatkowanej na cienkie paseczki(...)kształcie małych muszelek puszka pomidorów pelati świeża bazylia pieprz, sól,   Jak przygotować zupę minestrone? W dużym garnku podgrzać oliwę. Podsmażyć cebulę z boczkiem, chili i czosnkiem. Następnie dodajemy ziemniaki, marchewkę i selera. Mieszamy i zalewamy bulionem. Po 10 minutach dodajemy cukinię, fasolkę, seler naciowy i kapustę. Po kolejnych kilku minutach dodajemy makaron, pomidory i doprawiamy pieprzem i solą. Podajemy

Ugotowane pozamiatane
Kapuśniak szlachcica 140

pieprz kolorowy kminek bazylia papryka słodka w proszku oregano curry Przygotowanie: Żeberka chwilkę przesmażyć w garnku na dużym ogniu. Wyłączyć gaz i lekko zalać zimną wodą.  Warzywa pokroić: kapustę i paprykę na cienkie paski, por w plastry o średniej grubości, cebulę (połówki) na cienskie plastry, pomidory sparzyć, zdjąc skórkę i pokroić na plastry średniej grubości, marchew na cienkie plastry(...)zmielonym kolorowym pieprzem. Gotować na małym ogniu pod przykryciem (można lekko uchylić pokrywkę). Na ok 20min przed końcem gotowania, pomidory lekko podsmażyć na patelni lub lekko zgrilować, dodać do zupy, doprawić odrobiną bazylii  i dalej gotować.  Po ugotowaniu dodać posiekaną natkę pietruszki i zostawić pod przykryciem bez ognia. Talarki ziemniaków wcześniej wymieszać z niedużą ilością soli, curry

Ukojenie Podniebienia
Krem kapuściany na delikatnym wywarze grzybowym z szybkowaru 159

uwaga - kapusta wcale nie jest ciężkostrawna! Jest tak jedynie, gdy łączy się ją z mięsem - zwłaszcza tłustym. Sama w sobie jest niezwykle delikatnym i smacznym warzywem. Ja uwielbiam kapustę i odkąd pojawiła się młoda, zjadam ok. litr kremu lub gulaszu kapuścianego prawie każdego dnia :-). Krem wyśmienicie skomponuje się z takimi ziołami, jak: tymianek - smakuje swojsko bazylia tajska (azjatycka(...)dodaj sól  zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie z przepisem Etap II  dodaj kapustę pekińską i marchewkę (w razie konieczności dopraw wywar do smaku) zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie z przepisem Etap III  ugotowaną zupę zmiksuj w blenderze w następujący sposób: najpierw przełóż łyżką cedzakową same warzywa dolej część wywaru i zmiksuj

Szybko Szybkowar
Zupa chińska z pac choi, boczniakami i jajem 153

Tak dziś po chińsku będzie. Zupa jest bardzo aromatyczna, bardzo treściwa i bardzo smakowita. Polecam serdecznie bo warto rozkoszować się smakami zawartymi w produktach użytych do

Moje Małe Czarowanie
Jesienna zupa warzywna 186

jeszcze jedna wersja popularnej zupy, polecam.Składniki : 2 ziemniaki 1/2 brokuła pół puszki bobu 1 marchew pół małej główki białej kapusty sól, pieprz, liść laurowy, tymianek i natka pietruszki ewentualnie śmietana lub jogurt Przygotowanie : Do około 700 ml wody wrzucamy liść laurowy, kilka ziaren pieprzu, pokrojone ziemniaki i obsmażoną na oleju startą marchew Dokładamy pokrojoną kapustę i brokuła Gdy warzywa

Proste Potrawy
Zupa z białej kapusty 142

gotujemy. Zbieramy szumowiny i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodajemy marchew pokrojoną w plasterki i kapustę obieraną z zewnętrznych liści, umytą i poszatkowaną w małą kostkę. Gotujemy do miękkości. Mięso wyciągamy, kroimy na małe kawałki i dodajemy do zupy. Solimy i pieprzymy do smaku. Posypujemy natka pietruszki

Atlas Smaków
ZUPA POMIDOROWA Z KAPUSTĄ KISZONĄ 110

masło klarowane. Wrzućcie cebulę i czosnek, kiedy staną się szkliste dorzućcie kiełbasę, seler naciowy i marchewkę, chwilę później drobno posiekaną kapustę kiszoną. Smażcie kilka minut. Kiedy ziemniaki staną się miękkie przełóżcie do garnka zawartość patelni. Zmniejszcie ogień i gotujcie zupę około pół godziny-do ugotowania warzyw. Dodajcie koncentrat pomidorowy, doprawcie solą, pieprzem i szczyptą cukru, jeśli to konieczne. Posypcie posiekaną

OliveandThyme
Ogórkowa na Dzień Taty! 231

cukrem (tak z cukrem! - mój mąż mało nie zszedł na zawał jak pierwszy raz takie cudo mu zaserwowałam :) ) i perfekcyjnie poszatkowaną kapustą pekińską <3 <3 <3 Tatusiu najlepsze życzenia w dniu Twojego święta :* Zupa ogórkowa Składniki na 4 porcje: wędzone żeberka 6 ogórków kiszonych 5 ziemniaków (użyłam młodych) średnia marchewka pietruszka kawałek selera 1/4 pora koperek

Miksturownik
Klasyczny barszcz ukraiński :) 183

barszczu po ukraińsku z fasolą. To jedna z naszych ulubionych zup, a Wy jakie zupy preferujecie ? Pochwalcie się, a tym czasem lecimy gotować barszczyk :)  Barszcz ukraiński z fasolą (4-5 osób) Składniki: 4 średnie ziemniaki 4 buraki gotowane 1 puszka fasoli białej 1/3 niewielkiej kapusty pekińskiej 2 marchewki 1/4 opakowania mrożonej zielonej fasolki 1 duża cebula 1 por (zielona(...)się zagotuje dodajemy mrożoną fasolkę i górną zieloną cześć pora, wcześniej dobrze wymytą. Zmniejszamy ogień, aby zupa nie gotowała się mocno tylko delikatnie. Teraz dodajemy kostkę bulionową i przyprawy. Gotujemy do momentu kiedy ziemniaki będą już miękkie. Teraz czas na dodanie buraków i kapusty pekińskiej pokrojonej w paseczki. Możecie je pokroić w kostkę lub zetrzeć na grubych oczkach tarki. Dodajemy

vegetanie
zupa gołąbkowa 173

SKŁADNIKI -500g mięsa (może być szynka wieprzowa lub łopatka) -0,5 główki kapusty -2 cebule -1 koncentrat pomidorowy dobrej jakości -3 marchewki -3 ząbki czosnku -troszkę oleju -łyżeczka słodkiej papryki -150g ryżu -dodatkowo wegetę, pieprz oraz maggi do smaku -3 litry wody * Ja do zupy dodaję jeszcze fix do gulaszu dowolnej firmy. Zupa wtedy wyraźniej smakuje i jest(...)marchewkę. Wszystko mieszamy i chwilkę dusimy. Dodajemy kapustę i czosnek przepuszczony przez praskę. Dusimy całość chwilkę na małym ogniu.  Następnie dodajemy wodę. I gotujemy około 7 minut, po tym czasie dodajemy ryż i gotujemy do miękkości ryżu. następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy.  Całość mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut. Zupa wychodzi lekko gęsta, bardzo smaczna i smakuje

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Kapusta włoska z wędzonymi żeberkami 83

czosnek, pokrojoną w ćwiartki cebulę, przyprawy i gotować pod przykryciem do miękkości. Wody nie należy dodawać dużo, ponieważ mamy otrzymać sos a nie zupę. Zawsze lepiej dolać trochę wody w trakcie gotowania niż długo wygotowywać. Kapustę obrać z wierzchnich, brzydkich liści, pokroić na ćwiartki, włożyć do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować 10 -15 minut. Kapustę wyjąć z wody

królestwo garów