niedużej główki kapusty białej1 duża cebula2 łyżki masłaodrobina oleju2 liście laurowe5 kulek czarnego pieprzu50 ml bulionu (dowolnego)ok 100 ml śmietany (u mnie 18% do zup)sok z cytrynysiekany kopereksól, pieprzSposób przygotowania:1. Kapustę poszatkować.2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.3. W rondlu rozgrzać masło i olej, dodać cebulę, chwilkę podsmażyć, posolić.4. Dodać kapustę, liście laurowe
Kuchnia domowa Anikapusta przelewamy do garnka z bulionem i warzywami i całość gotujemy przez ok. 10 min, tak żeby smaki się połączyły. Zupę możemy jeszcze doprawić świeżo zmielonym pieprzem. 6. Wegański kapuśniak będzie miał bardzo głęboki smak kiszonej kapusty, chrzanu i wędzonej papryki. Polska kuchnia górą! Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe PolePrzepis na zupę pochodzi z książki Danuty i Henryka Dębskich "Zupy świata" . Skąd ta nazwa, nie wyjaśniono, ja tylko napiszę że zupa jest bardzo
Moje Małe CzarowanieU mnie znów kolejna zupka...Gdzieś kiedyś w necie natknęłam się na zupkę z dodatkiem soku z kiszonej kapusty..Nie pamiętam gdzie to było,bo nie
Moje domowe kucharzeniepotraw, ale niektórzy wliczają w to chleb, opłatek, uszka do barszczu, kiszone ogórki, sól i napoje, więc nie jest tak źle. Na pewno musi być zupa (barszcz na zakwasie lub grzybowa), pierogi z kapustą i grzybami, bigos wigilijny czyli bezmięsny, sałata jarzynowa, śledzie (mogą być różne rodzaje), deser z makiem (np. makowiec lub kutia), coś piernikowego (np. pierniczki na choince
Ugotowane pozamiatanekiszoną i grzybami doskonale smakują z barszczem czerwonym. Smacznego. Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Naleśniki z jabłkami, pomarańczami i sosem karmelowym Zupa grzybowa krem z leśnych grzybów Pikantne Skrzydełka KFC Artykuł Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-SmakuKapuśniak na diecie dr Dąbrowskiej jest nie tylko zupą rozgrzewającą, ale też orzeźwiającą. Składniki: – 1/2 kg kapusty kiszonej – 2 marchewki – 1 cebula, 2 liście laurowe, 4 sztuki ziela angielskiego Wykonanie: – Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę w półplasterki i poddusić przez ok. 10 minut w niewielkiej ilości wody. – Dodać
To co kochamPyszny kapuśniak z sezonowych warzyw. Z młodą kapustą, ziemniaczkami, marchewką i pietruszką. Ugotowany na domowym rosole, z dodatkiem passaty pomidorowej. Wyrazisty w smaku, szybki i
cool and mintyrybna przygotowana z karpia 2. Barszcz czerwony na zakwasie 3. Zupa z suszonych grzybów Dodatki: 1. Uszka z kapustą i grzybami 2. Domowy makaron, np. cienkie nitki 3. Kompot
Ugotowaćupalne dni mijają to chce się nam bardziej kalorycznych posiłków, a do tego koniecznie gorących, w ogóle bez zup nie ma kuchni. Przy okazji przetestowałam też kapustę kiszoną , która niedawno robiłam i powiem Wam palce lizać, muszę jeszcze dorobić kilka słoików, bo do wiosny daleko. Składniki dla 4-6 osób: Bulion: - ok. 1 kg mięsnych żeberek - na bulion: kilka
Apetyczna babeczkadodatkiem do mięs. Jest delikatna i lekka, gdyż zawiera niewielką tylko ilość oleju. Wzdymające właściwości kapusty łagodzi majeranek, więc... jedzmy ją bez obaw :) Jeśli lubicie kapustę, to możecie ja również wykorzystać od przygotowania zupy krem, podobnej do białego kremu z pietruszki i kalarepy . Niebawem pokażę Wam własnie taką kapuścianą delikatną zupę
Codzienna kuchnia niecodziennaKolejne, proste danie makaronowe , kojarzące się z domem i smakami dzieciństwa (oprócz Murzynka , paprykarzu czy zupy NIC ), ale niestety zapomniane- łazanki z kiszoną kapustą oraz z podsmażoną cebulą i kiełbasą. Mimo, że przepis jest bardzo prosty, składniki tanie i dostępne w każdym sklepie, a sama potrawa wyglądem nie zachwyca, to smak jest po prostu
Kraina Miodem Płynącajeść jak piernik, nawet pół roku po upieczeniu). Poza wymienionymi wyżej, w Wielkim Poście żywiono się także żurem postnym, kartoflami, gotowaną i surową kwaszoną kapustą, gotowaną brukwią, śliwkami suszonymi, rozgotowanymi na gęstą zupę. Często tłuste mięsa, cukier, miód i nabiał w ogóle na sześć tygodni znikały z kuchni. Zatem w sumie poza salami nasza pizza nie jest aż tak niedozwolona
Przepysznik - BLW i nie tylko(ok. 50 małych uszek) Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej pół szklanki ciepłej wody szczypta soli 1 żółtko Farsz: 2 spore garści suszonych grzybów 1 średnia
Kuchenna KontrrewolucyaMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Czy toskańska kuchnia jest taka prosta? Czy w książce, którą dostałam zebrano wszystkie najłatwiejsze przepisy? -Nie wiem, bo w Toskanii …
My Blueberry Corner