zupa z kapusty - 2453 przepisów (strona:56/164)

Kapuśniak z wkładką ze słodkiej kapusty 142

SKŁADNIKI -600 g słodkiej kapusty -100 g kalafiora -2 marchewki -1 pietruszka -2 czubate łyżki prażonej cebulki -5 średnich ziemniaków -kostka rosołowa wołowa -woda nie całe

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Surówka bajecznie kolorowa. 147

Ta surówka to miłość od pierwszego wejrzenia, już ze względu na jej kolorystykę...Potrafi zainspirować do kreatywnych zajęć. Kto wie, może oczarowani tyloma kolorami namalujecie piekny

dolcevitainmykitchen
Kapuśniak 116

Lubicie zupkę z młodej kapusty? bo ja tak. młoda kapusta marchewka korpus z kurczaka ziemniaki koncentrat pomidorowy (3-4 łyżki) sól, listek, ziele koperek Porcję rosołową

Moje domowe kucharzenie
Sałatka z colą 301

pół świeżej  (niewielkiej) białej kapusty pół papryki czerwonej pół papryki żółtej pół czerwonej cebuli Kapustę szatkujemy, obie papryki kroimy w cienkie paseczki, Cebulę kroimy w

Humanistka w kuchni
Młoda kapusta zasmażana z boczkiem 208

Witam Was!Uwielbiam kapustę! A Wy? Mogłabym ją jeść w każdej formie, na surowo, kiszoną, duszoną, gotowaną, w zupie.Z racji tego, iż mamy okres wiosenny, w

Pora coś zjeść
Zupa krem z fioletowych batatów 166

Fioletowa zupa krem! Rewelacja, pyszna jak diabli :D Gotujcie i smakujcie :)  Lubię wszelakie kombinacje z kremowymi zupami, można do nich dodać rozmaite warzywa, tym razem wykorzystałam kawałek kapusty pekińskiej, do tego fioletowe bataty, rzodkiewki... i mamy pyszny obiad !  2 bataty fioletowe 2 pęczki rzodkiewek 2 młode cukinie mały por 2 średnie marchewki kawałek kapusty pekińskiej ( u mnie tylna(...)rzodkiewka zmieni kolor, dodaję marchew, bataty, seler, posypuję solą i ziołami prowansalskimi. Na koniec wkładam cukinię i kapustę pekińską, wsypuję resztę przypraw, chwilę całość mieszam i podsmażam.  Zalewam warzywa gorącą wodą i gotuję do miękkości ( około 30 minut) Do prawie gotowej zupy wlewam mleko ( napój jaglany) całość miksuję. Podaję z grzankami

Takie tam pichcenie
Warianka 105

Łemkowskie smaki <3 kochamy, bardzo <3 Zupa idealna dla koneserów kwaśnicy :P Składniki 1 l kwasu z kapusty kiszonej 4 łyżki mąki 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki mielonego kminku ząbek czosnku 50 g słoniny 800 g młodych ziemniaków   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Słoninę kroimy w drobną kostkę, smażymy(...)suchej patelni. Sok z kapusty zagotowujemy. Mąkę rozprowadzamy z wodą (około 500 ml), dodajemy do soku. Podgrzewamy i dodajemy liść, kminek oraz czosnek. Całość gotujemy ok. 20 min. Zupę podajemy ze skwarkami i ziemniakami. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding

R'n'G Kitchen
Chiński rosół z kapustą pak choi 77

kurczaku (można go przygotować dzień wcześniej). Aby podkręcić jego smak (tym bardziej, że nie przepadam za klasycznym polskim rosołem) dodałam trochę orientalnych składników, jak kapusta pak choi, imbir, sos sojowy i japońskie sake. Taka zupa z powodzeniem może stanowić kompletny obiad. Smaki są głębokie i wyraziste więc zadowolą większość smakoszów

Milion Smaków
Zupa kminkowa z uszkami 155

lubimy. A przecież to takie pyszne danie, które kiedyś jadło się na śniadanie, z zasmażką, z groszkiem ptysiowym, lub na obiad z grzanką jak w Ratuszowej. Przede wszystkim taką zupę robi się dosłownie chwilę – zwłaszcza jeśli mamy gotowy bulion z poprzedniego i kupne mrożone uszka. Warto tylko upewnić się, że pochodzą ze sprawdzonego źródła. Uszka na zdjęciu(...)posolona 2 płaskie łyżki kminku po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, 3 listki laurowe ząbek czosnku 20 gotowych uszek – u mnie z kapustą i grzybami koperek do posypania Przepis na zupę z kminku Wszystkie składniki zupy gotować przez 2 godziny. Przecedzić i podawać z ugotowanymi uszkami (ok 5 na porcję) i odrobiną koperku. Można też użyć gotowego bulionu

Ugotowane pozamiatane
Kapuśniak na żeberkach 238

razy jeśli jest bardzo kwaśna. Kapustę wrzucić do bulionu, dodać majeranek i gotować do miękkości. Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować w osobnym garnku. Gdy kapusta będzie już miękka dodać odcedzone ugotowane ziemniaki. Gdyby zupa była za bardzo gęsta należy dolać nieco gorącej przegotowanej wody. Ugotowane żeberka pokroić na mniejsze kawałki z kostką lub obrać całkowicie z kości i podzielić

Monia miesza i gotuje
Barszcz ukrański na zakwasie 157

Barszcz ukraiński jest pyszny, pożywny i zdrowy. Idealna rozgrzewająca zupa na jesienno-zimowe chłody. Przygotowany ze świeżych pokrojonych w kostkę buraczków i ziemniaków z dodatkiem kapusty włoskiej i białej fasolki. To solidna porcja warzyw. Barszcz zakwasiłam zakwasem z buraków, a to dodatkowo podnosi jego walory, nie tylko smakowe, ale przede wszystkim zdrowotne. W zależności od upodobań barszcz można przygotować(...)zagotować w międzyczasie obrać i pokroić w kostkę ziemniaki, następnie poszatkować kapustę. Dołożyć do barszczu. Gotować do miękkości, około 30 minut na koniec dodać fasolkę z puszki wraz z zalewą (zwróć uwagę, by w składzie była tylko fasola i woda), koncentrat pomidorowy i odczekać, by zupa się zagotowała. Na sam koniec wlać zakwas z buraków. Zupę zagrzać, ale pilnować

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Krupnik Ukraiński 190

sami. Zapraszam!!!!   Składniki: żeberka ( lub inne mięso na wywar), 4 marchewki, 2 korzenie pietruszki, 0, 5 selera ( dużego), 1 cebula, 1 szkl. kaszy jęczmiennej (drobnej), 0,5 kg. kapusty kiszonej, 1 łyżeczka ziela angielskiego, 5 listków laurowych, pęczek natki pietruszki, sól, pieprz, woda, olej do smażenia warzyw   Wykonanie: Gotujemy wywar na żeberkach. Przyprawiamy go solą, pieprzem i jeżeli(...)grubych oczkach. Cebulę drobno kroimy. Wszystkie warzywa podsmażamy. Jak mięso będzie miękkie dodajemy ziemniaki i podsmażone warzywa.   Kaszę dokładnie płuczemy i również dodajemy do zupy. Jak kasza i ziemniaki będą miękkie to dodajemy kapustę. Gotujemy do momentu jak kapusta będzie miękka.   Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Smacznego

Passion of Cooking
Wegański kapuśniak z kaszą 146

kiszonki, które są świetnym źródłem witaminy C. Ta zupa cieszyła się ogromnym powodzeniem, Miśki całość zjadły w dwa dni- 5 litrów zupy, ja załapałam się tylko na porcję do zdjęć Składniki na 8 porcji: 400-500 g kiszonej kapusty *jeżeli kapusta jest bez marchewki, to dodatkowo 2-3 marchewki (200-300 g) 1-2 korzenie pietruszki(...)Kolejno dodaj kapustę kiszona, wymieszaj i duś wszystko razem mieszając od czasu do czasu przez 10 minut. Co całości dodaj suchą (nieugotowaną) kaszę. Dodaj wody, 2-3 litry, tak aby było 5 cm od góry garnka wolnego miejsca. Dodaj liście laurowe, i gotuj pod przykryciem aż kasz będzie miękka (15-20 minut). Dopraw solą. Smacznego! ps. Podaj zupę przybraną natką

greenscarf
Zupa kapuściana 165

Kapuściana na pomidorowo to pyszny pomysł na zupę, którą śmiało można przygotować na dwa dni - bo kto z nas nie lubi kapuśniaku? ;)   Zupa kapuściana Składniki : porcja rosołowa lub udka bądź skrzydełka 200 g kapusty kwaszonej około 200 g kapusty białej 1 marchewka 1 pietruszka 600 g ziemniaków 350 g kiełbasy 1 cebula 2 łyżeczki koncentratu sól, pieprz, papryka(...)zalewy wodą - gotujemy wywar. Warzywa obieramy, kroimy w kosteczkę, przekładamy do wywaru o gotujemy 10 minut. Dodajemy kapustę kwaszoną i poszatkowaną białą, solimy i gotujemy całość około 25-30 minut. Kiełbasę i cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na patelni. Smażonkę przekładamy do zupy. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i paprykami

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wigilijny krem z suszonych grzybów 177

Prawda jest taka, że u nas grzyby je się przede wszystkim w pierogach, kapuście, ewentualnie żurku, ale wiem, że w niektórych regionach Polski zupa grzybowa jest jedną z tych potraw, bez których kolacja wigilijna w ogóle nie może mieć miejsca. Czyli coś jak u mnie barszcz czerwony z uszkami-właśnie z grzybami leśnymi. Choć te z dodatkiem pieczarek też

Kuchnia w czekoladzie
kapusta z łopatką... 148

rosołowa 1 sztuka, smalec 2 łyżki, łopatka bez kości 1 kg, cebula 2 sztuki, pomidory 5 sztuk, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku średniej wielkości główkę kapusty drobno pokroić, w garnku zalać wodą i gotować z 10 minut, wodę odlać z garnka wsypać do kapusty przyprawę do bigosu, kostkę rosołową i wymieszać

W Mojej Kuchni Lubię
Bosacka po polsku – Katarzyna Bosacka – Recenzja 190

wersja tego klasycznego dania zachwyca kolorami, smakami, sosami czy dodatkami. Coś czym zdecydowanie będzie można zadziwić swoich znajomych. Niekoniecznie już tylko ruskie, czy pierogi z kapustą i grzybami powinny stać na naszych stołach. Zupy – Już na początku tego rozdziału możemy dowiedzieć się, że statystyczny Polak zjada jej w ciągu roku aż 103 litry. Jesteśmy niekwestionowanymi mistrzami w tej dziedzinie(...)ciekawymi dodatkami, aromatyzowanego Indyka, piersi z kaczki czy gęś owsianą. Jest także ulubiony przez wiele osób schabowy, jednakże w trochę zmienionej wersji. W maślance, z puree z ziemniaków i kapusty kiszonej z miętową mizerią. Szczególnie to ostatnie brzmi ciekawie i wędruje do mojej listy do sprawdzenia. Desery – Ostatnim rozdziałem książki są desery, czyli to co tygryski lubią najbardziej. Truskawki

Mr. Taste
Zupa pho z kurczakiem z wolnowaru 209

zupa jest niezwykle esencjonalna i aromatyczna. Jednego dnia ugotowałam rosół i oddzieliłam mięso, drugiego zupę wykończyłam, co zajęło już bardzo mało czasu. Makaron robię zawsze osobno, zwłaszcza jeżeli zupa nie będzie w całości zjedzona - po nocy w wywarze makaron nie będzie smaczny.   Bardzo polecam! inspiracją był przepis  tej  strony składniki (6 porcji) wywar(...)kości to je usunąć a mięso podzielić na podłużne, pojedyncze włókna. Zupę przecedzić do garnka, przyprawy wyrzucić. Na tym etapie możemy zupę i mięso wstawić do lodówki  i skończyć następnego dnia. Rosół w garnku zagotować, dodać pokrojoną kapustę pak choi i pokrojone w plasterki grzyby, gotować parę minut na małym ogniu aż kapusta i grzyby zmiękną. W międzyczasie czasie

Stare Gary