Jak nigdy nie przepadałam za zupami, tak od kilku lat nie istnieje dla mnie obiad bez pierwszego dania. Najbardziej lubię zupy syte, które z powodzeniem zaspokajają
Przepisy AleksandryNasza propozycja zupy chińskiej. Świeży ,lekki aromat z nutą anyżu idealnie komponuje się z mięsem i kapustą pekińską. Świetna propozycja na zimowe dni. Składniki 500 g karkówki wieprzowej kilka grzybów mun 2 łyżki oleju sezamowego duża marchew pietruszka mały seler por (biała część) kawałek świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 500 ml bulionu wołowego(...)grzybami oraz roztartymi w moździerzu nasionami kopru włoskiego. Jeszcze chwilę smażymy razem i zalewamy gorącym bulionem warzywno-wołowym. Zmniejszamy płomień i gotujemy 15 min. Kapustę siekamy (niezbyt drobno) ,wrzucamy razem z ryżem do zupy i gotujemy do jego miękkości. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem ,mielonym imbirem i odrobiną octu ryżowego
R'n'G Kitchenzalej litrem wody, zagotuj i zdejmij szumowiny. Lekko posól i gotuj dalej na małym ogniu do miękkości. Wyjmij żeberka, obierz je z kości i pokrój drobno. Kapustę kiszoną pokrój drobno, wrzuć do zupy i ugotuj do miękkości. Posiekaj obraną cebulę, zeszklij ją na łyżce masła. Oprósz cebulę mąką, przesmaż ją chwilę razem po czym dodaj do zupy. Dodaj mięso
Gotuj Sam!czarwonym na zakwasie . Intensywny, kwaskowy smak i piękny zapach grzybów zadowolą miłośników obu wigilijnych dań, szczególnie tych, którzy lubią wyraziste zupy. Taki barszcz to proste, postne danie. Swój urok zawdzięcza pachnącym, samodzielnie zbieranym jesienią grzybom i sokowi z kiszonej kapusty, którą też sama zakisiłam kilka tygodni temu. Wierzcie mi, że taki barszcz ma wspaniały smak. Żeby usprawnić sobie świąteczne przygotowania
Smaczna Pyzawiem już wszystko. No, może prawie wszystko. Lata praktyki i setki litrów ugotowanego rosołu pokazują jednak, że za każdym razem odkrywam w tej magicznej zupie coś nowego. Szczypta przypraw, dodanie innego mięsa albo dorzucenie liścia kapusty potrafi tak zmienić smak bulionu, że ta sama znana i lubiana zupa nabiera innego posmaku, by z każdą kolejną łyżką podbijać nasze podniebienia(...)najlepiej wiejskiej, domowej) 1 skrzydło indyka 1 szyja indyka kawałek (ok 200g) wołowiny z kością 3 duże marchewki 2 pietruszki kawałek selera (ok 200g) kawałek pora 1 liść włoskiej kapusty (można pominąć) 1 cebula 1 ząbek czosnku pęczek łodyg pietruszki i selera gałązka lubczyku 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego pół łyżeczki ziaren pieprzu 1 goździk sól do smaku
Obiad gotowydanie ulubione o tej porze roku. Składniki wędzona kość schabowa 4 marchewki 2 pietruszki mały seler 2 pomidory malinowe mała główka kapusty włoskiej kilka młodych ziemniaków kilka ziaren ziela angielskiego listek laurowy koperek sól pieprz śmietana do zup 8 szt buraczków z botwinki 150 g żółtej fasolki szparagowej Przygotowanie Do garnka włożyłem wędzoną kość, zalałem zimną wodą, dodałem sól(...)skórki i nasion) zielem angielskim i listkiem laurowym oraz kilkoma ziarnami pieprzu.. Po 20 minutach gotowania dodałem poszatkowaną dość grubo kapustę włoską i fasolkę szparagową oraz por. Gotowałem do miękkości. Koperek posiekałem i wsypałem do zupy, doprawiając ją solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wlałem zahartowaną śmietanę. Zupa najlepiej smakuje po odgrzewaniu
R'n'G Kitchenwinem dostępną w Lidlu, ale niestety ostatnio jest coraz rzadziej dostępna. Gotujemy jeszcze kilka minut, aż kapusta zmięknie i na koniec dodajemy sól oraz świeżo mielony czarny pieprz. Gotujemy jeszcze małą chwilkę i wyciągamy liście pora i pietruszkę. Dodajemy ziemniaki. Możecie zaprawić zupę niewielką ilością roztworu 1/2 łyżki mąki na 1/3 szklanki wody. Wtedy zupa nieco zgęstnieje. My lubimy taki(...)naszego przepisu. A może macie ciekawsze wersje i pochwalicie się nimi w komentarzach ? Jeszcze na koniec jedna rzecz ! Jeśli macie np. dość słodką kapustę mało ukiszoną lub zbyt mocno przepłukaliście ją, to polecamy wtedy dodać do zupy łyżkę koncentratu pomidorowego. Fajnie podbije smak i będzie równie smaczna :) Pozdrawiamy
vegetaniepietruszkę zetrzeć na tarce, cebulę, ziemniaki i seler pokroić w kostkę Kapustę pokroić w paski Do garnuszka z wodą wrzucić pokrojone ziemniaki i pokrojony seler oraz cebulę, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu oraz mały kawałek czerwonej ostrej papryczki - gotować Startą marchew przesmażyć na oleju dodać do gotującej zupy, tak samo zrobić z pietruszką, posolić(...)gotować prawie do zupełnej miękkości warzyw Następnie dodać pokrojony w krążki por i umytą, pokrojoną kapustę, zioła, wymieszać i gotować krótko by kapusta się nie rozleciała. Jeśli dysponujemy warzywami suszonymi ( marchew, pietruszka, por, seler, cebula) to taka zupa też może się udać, choć nie będzie miała pięknego koloru od przesmażonej, świeżej marchewki. Z tej ilości składników otrzymamy spory garnek zupy
Proste PotrawyKapuśniak z boczkiem, kiełbasą i fasolą to rozgrzewająca i przepyszna gęsta zupa. Wspaniały smak kapuśniaku jest dzięki połączeniu gotowanej kapusty kwaszonej ze smażonym boczkiem, kiełbasą oraz świeżymi przyprawami. Efekt na pewno zadowoli każdego domownika, gustujące w kwaśnych smakach. Podajemy z kromkami świeżego, chrupiącego chleba. Składniki: 2 litry wywaru lub wody 450 gr. kiszonej kapusty 4 ziemniaki 50 gr. fasoli perłowej(...)dzonk ę w średnią kostk ę. Przesmażamy, dodajemy łyżk ę stołową mąki. Łączymy ze sobą ziemniaki i kapust ę , obydwa wywary, cebul ę z boczkiem fasol ę , koncentrat pomidorowy. Dobrze wymiesza ć i zagotowa ć. Doprawiamy zup ę świeżymi przyprawami. Smacznego. Podoba Ci się ten przepis? Pokaż go innym kliknij,, Udostępnij” i ,,Lubię
Smaczne Potrawymajeranek oregano bazylia Do garnka włożyć posiekaną cebulę, czosnek i mięso mielone, dodać łyżeczkę tłuszczu i podsmażyć. Wlać ok 1,5 l wody, Kapustę pokroić w kostkę , marchewkę i pietruszkę również w drobną kosteczkę. Dodać do zupy warzywa i ryż, przyprawić do smaku następnie dodać pokrojone w kostkę pomidory i gotować
Gotowanie jest łatwesztuki, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, papryka ostra 1 łyżeczka, groszek konserwowy 1 puszka, natka pietruszki 1 pęczek Białą kapustę, włoszczyznę, kalafior, cukinię, ziemniaki drobno pokroić, zalać wodą, zagotować, wsypać ziele angielskie, liść laurowy, kostkę rosołową i gotować z 15 minut. Do zupy włożyć białą surową kiełbasę i na mniejszym ogniu gotować z 20 minut, kiełbasę wyjąć i pokroić na plastry
W Mojej Kuchni LubięOstatnio pokazywałam wam zupę pho. Składa się ona z wielu dodatków, które zależą od tego co lubimy, co mamy w lodówce. W mojej znalazła się smażona kapusta pok choi. To bardzo smaczna, wdzięczna kapusta, idealny dodatek do dań nie tylko w kuchni azjatyckiej. Dlatego poniżej macie przepis na jej proste i pyszne przygotowanie, nie tylko jako wkładka
Bernika - moj kulinarny pamietnikwtedy znalazła jakiś hotel. Dziś nie wie jaki to był hotel, ale pamięta, że gdy weszła do restauracji poczuła aromatyczny zapach ni pomidorów ni ...kapusty. Zamówiła to co tego dnia serwowała tamtejsza kuchnia. Podana zupa bardzo jej smakowała, choć nie była zbyt wyszukana. Kiedy odwiedziła mnie dziś, poczęstowałam ją ...zupą. Stwierdziła, że zna już taki smak, ale już dawno(...)potrawy. Poprosiła o dokładkę... I nie wiem, czy to przez sentyment do minionych lat, czy rzeczywiście moja zupa była podobna do tamtej w smaku ? Składników ma niewiele, kto ugotuje poczuje dwa w jednym; pomidorową i kapuśniak :) Składniki : 15-20 dag kiszonej kapusty, niezbyt kwaśnej 250 g pomidorów drobno krojonych z puszki, ewentualnie do tego łyżka koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki
Proste PotrawyByć może większość z Was już doskonale wie, że uwielbiam tradycyjną kuchnię i kiedy prezentuję przepisy mocno zakorzenione w historii danego miejsca- staram się aby były
PichceniomaniaPyszna zupa o bogatym smaku. Oryginalna wersja zawiera sporą porcję mięsa, skwarki ze słoniny, pomidory, kwaśne jabłka, cukinię lub kabaczka, białą kapustę, fasolę i ... na końcu buraki, które są tutaj tylko skromnym dodatkiem :)) Zupa jest bardzo gęsta i bardzo pyszna. Moja wersja zdecydowanie lżej strawna i mniej tłusta od oryginału ale baaardzo smaczna. Polecam gorąco! Składniki(...)Mięso od szynki lub łopatki gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego ok. 30 minut. Następnie wyjmujemy i kroimy w kostkę . Kapustę szatkujemy. Ziemniaki, pietruszkę i marchewkę kroimy w słupki. Warzywa przekładamy do garnka z wywarem mięsnym, który uzupełniamy wodą i gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut (nie powinny być rozgotowane
Walijskie Pichcenie