dobry znajomy, za co wielkie dzięki :-) Źródło TM W odróżnieniu od poprzedniej wersji , ten kapuśniak jest zarówno ze słodkiej jak i z kwaśnej kapusty. Dodatkowo drobno pokrojone warzywa, czynią tę zupę prawdziwą perełką... Polecam bardzo gorąco. Przepis na 2 litry pysznej zupki. Składniki: - 150g kiszonej kapusty (lekko odciśniętej) - 100g białej kapusty - 80g cebuli - 1 ząbek czosnku - 20g oliwy
Smaczne ZdroweZapraszam również do skorzystania z innych przepisów z serii POST DR DĄBROWSKIEJ: Zupa warzywna - BAZA. Post dr Dąbrowskiej Bigos postny z kiszonej kapusty i warzyw. Post dr Dąbrowskiej. Orientalna zupa z pieczonych warzyw i z dynią piżmową. Niezwykle zdrowy i aromatyczny wegański krem. Post dr Dąbrowskiej. Niezwykle aromatyczna toskańska zupa warzywna. Wersja wege. Post dr Dąbrowskiej
Naturalna KuchniaPietruszkę i seler ścieramy na tarce do jarzyn. Marchew kroimy na większe kawałki. Ziemniaki kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy na kawałki. Kapustę szatkujemy. Wszystkie składniki dodajemy do zupy, liście laurowe i ziele angielskie. Wsypujemy szczyptę kminku, dodajemy sól i pieprz. Po kwadransie, udka wyjmujemy, studzimy, zupę gotujemy na wolnym ogniu. Mięso z kurczaka oddzielamy
R'n'G Kitchenporcje rosołowe ze skrzydłami 1 garść suszonych grzybów mun ok. 50g pędów bambusa 0,5 małej kapusty pekińskiej 3 szalotki 2 jajka 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka pieprzu cayenne 4 łyżki koncentratu pomidorowego Do tej zupy bulion najlepiej przygotować na pieczonym kurczaku, ale nie zaszkodzi także użyć, jak u mnie, zwykłych porcji rosołowych, które(...)patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego lub innego tłuszczu (za wyjątkiem smalcu, który zmieni smak) i podsmażamy na nim koncentrat pomidorowy, który następnie dodajemy do zupy. Tę ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do miękkości kapusty pekińskiej na niewielkim ogniu. Na koniec 2 jajka roztrzepujemy widelcem w miseczce, po czym wlewamy je do gotującej się zupy i energicznie mieszamy. Jeśli zupa
Kuchenna KontrrewolucyaSkoro był barszcz to czas na uszka z farszem z domowej, kiszonej kapusty z grzybami, które zebrał jesienią mój mąż. Do wigilijnego barszczu takie uszka są
Bernika - moj kulinarny pamietnikmoże po prostu odpowiedzią jest fakt, że jest równie smaczna jak tradycyjne gołąbki :) W każdym razie zachęcam do jej spróbowania, bo ugotowanie tej zupy to zaledwie pół godziny. Spróbujcie :) Składniki: pół główki kapusty 50dag mięsa mielonego 2 duże cebule 2 ząbki czosnku torebka ryżu mały słoiczek koncetratu pomidorowego (ok200g) 2-3 litry bulionu liśc laurowy ziele angielskie sól, pieprz(...)mięso. Doprawiamy koncentratem pomidorowym, paprykę słodką i ostrą, solą i pieprzem. Wyciskamy czosnek przez praskę i zaprawiamy mąką wymieszaną z odrobiną wody, aby zagęścić zupę. Najlepsza na gorąco ( ja uwielbiam następnego dnia kiedy kapusta jest mocno pomidorowa). Smacznego
ChilliJemyCześć :)Pewnie pamiętacie jak ostatnio pisałam o tym, jaki mam stosunek do zup...Zaczynam się powoli przekonywać i szukać przepisów w książkach, które mam na półce :)Miałam główkę kapusty, więc postanowiłam coś z niej wykombinować :) Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćDziś przychodzę do was z przepisem na kapuśniak! Jest to jedna z wielu pysznych i polskich zup. Składniki: 250 g kiszonej kapusty 200 g wędzonego boczku 3-4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 3-4 ziela angielskie 1-2 liście laurowe sól pieprz do smaku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka kminku Przygotowanie: Marchewki, pietruszkę(...)umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dalej gotujemy przez ok 35-40 minut do czasu, aż kapusta i ziemniaki będą miękkie. W międzyczasie na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony w kostkę boczek i smażymy aż się ładnie zrumieni, a tłuszcz delikatnie stopi. Dodajemy do zupy. Doprawiamy majerankiem, kminkiem, oraz solą i pieprzem do smaku
Gotuj z MąkąBarszcz na Święta Bożego Narodzenia to rzecz święta. Z dodatkiem pierożków z grzybami i kapustą to jedna z 2 zup jadanych na Wigilie. Idealny jest domowy na własnym zakwasie, bez chemii, sztucznych dodatków, naturalny, zdrowy i smaczny. Dla mnie nie ma nic lepszego. A jak ugotować na zakwasie barszcz przeczytacie tutaj. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikczęsto podajemy tę wersję kapuśniaku ze słodkiej kapusty, dlatego jest to doskonały pomysł na zupę wiosenną i zimową, pożywną i sycącą, warto skorzystać z tej propozycji! Składniki: 0,5 kg żebra wędzonego 3 marchewki 2 pietruszki 0,5 selera 1 por mała główka włoskiej kapusty 4 ziemniaki pół łyżeczki pieprzu ziołowego parę ziarnek kminku liść laurowy, parę ziaren ziela angielskiego
kgwjanczewododatkiem surówek :) Zapraszam do wypróbowania, nie zabiera dużo czasu w przygotowaniu:) Kapusta czerwona ma wszystkie zalety lecznicze białej kapusty, ale lżejszą konstrukcję, więc idealnie nadaje się do faszerowania. Jej aromat jest przyjemniejszy, dlatego bywa chętniej dodawana do zup i rosołów. Swój kolor zawdzięcza antocyjanom, czyli najsilniejszym przeciwutleniaczom. Jest wyjątkowo bogata w tiaminę, czyli witaminę(...)podczas gdy biała o ponad 20 mcg mniej. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kapusty-wlasciwosci-lecznicze_33947.html Kapusta czerwona ma wszystkie zalety lecznicze białej kapusty, ale lżejszą konstrukcję, więc idealnie nadaje się do faszerowania. Jej aromat jest przyjemniejszy, dlatego bywa chętniej dodawana do zup i rosołów. Swój kolor zawdzięcza antocyjanom, czyli najsilniejszym przeciwutleniaczom. Jest wyjątkowo bogata w tiaminę, czyli witaminę
Sama słodycz i szczypta chilizupa kurkowa – kalafiorowa – przepis na kwaśnicę – zupa pieczarkowa – zupa jarzynowa – najlepsza ogórkowa BARSZCZ UKRAIŃSKI PRZYGOTOWANIE: 2 h ILOŚĆ PORCJI: 6-8 SKŁADNIKI: – 400 g żeberek surowych lub 500 g kości wieprzowych – 4 średnie buraczki – 2 cebule – 2 marchewki – 1 mała pietruszka – 1/4 selera – 200 g kapusty kiszonej – 600 g ziemniaków – 1 puszka(...)podsmaż na nim starte warzywa. Smażenie powinno trwać ok 10 minut. Jeśli gotujesz bulion na kościach wyjmij je, jeśli używasz żeberek mogą zostać w środku. Do zupy dodaj warzywa oraz poszatkowaną kiszoną kapustę. Dopraw do smaku solą i pieprzem i gotuj około 30 minut. W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój je w mniejszą kostkę. Gotuj je w osobnym garnku
nietylkopasta.plmną zupa warzywna, ale jakoś nie miałam ochoty na zwykłą śmieciówkę, więc postawiłam na chińskie smaki. Sorry za zdjęcia ale robione na drugi dzień i czerwona kapusta stała się już bezbarwna :) ale zupa smakowała jeszcze lepiej :) Składniki (średni garnek) 1 pojedyncza pierś z kurczaka (opcjonalnie) 2 średnie ziemniaki 1 szklanka marchewki z groszkiem 1 szklanka zielonej fasoli szparagowej 1 szklanka(...)żółtej fasoli szparagowej 5 różyczek kalafiora 5 różyczek brokuła 1/4 średniej główki czerwonej kapusty 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 czerwonej papryczki chili 1 łyżka masła 1 kostka rosołowa 1 łyżeczka ostrej papryki 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu ostrygowego (opcjonalnie) świeżo zmielony pieprz Cebulę kroimy w drobną kostkę, tak samo postępujemy
Piekielna Kuchnia Patiinnego. Przygotowanie ich jest banalne, daje możliwości eksperymentowania ze składnikami, ośmiela :) Zapewne klasyczne zupy dla wielu z Was to też przysłowiowa "bułka z masłem", jeśli tak, kremy mogą okazać się przyjemną odmianą i odświeżeniem menu. Dzisiaj na warsztat wzięłam sezonowe, jesienne warzywa, czyli kapustę i ziemniaki. Rezultaty poniżej :) Składniki: pół główki kapusty kilka ziemniaków kilka łodyg selera naciowego bulion warzywny(...)seler. Doprawiamy solą, pieprzem, suszonym majerankiem, który możemy śmiało dodawać do wszystkich potraw o właściwościach "wzdymających" jak kapusta, fasola, etc. Nadal gotujemy. Gdy warzywa zaczną się rozpadać, dodajemy bulion. Po zagotowaniu, odstawiamy do wystudzenia. W razie potrzeby dodatkowo doprawiamy. Ostygniętą zupę blendujemy. Podajemy z grzankami, które możecie przygotować sami - o ich przygotowaniu pisałam przy okazji przepisu na Zupę
Taste Of My Day