zupa z kapusty - 2453 przepisów (strona:40/164)

PORADNIK BOŻEGO NARODZENIA 239

czasami warto zabielić go, aby zyskał na smaku. W tym celu można dodać śmietanę, kefir, jogurt, albo mleko.  pamiętajmy, że śmietana bardzo łatwo warzy, przede wszystkim w kwaśnych zupach. Dodajemy ją do gotowanej już potrawy.  Co możemy dodać do barszczu, aby zachował swój czerwony kolor? Aby barszcz zachował swój intensywny kolor czerwony należy dodać odrobinę soku z cytryny(...)barszcz nabierze intensywnego koloru.  Zbyt mdły - gdy wywar okaże się za mało kwaśny, możemy do niego dodać zalewę z ogórków kiszonych, sok z cytryny, kiszonej kapusty, czerwonej porzeczki lub żurawiny. Zupa nabierze też smaku, jeśli postoi w lodówce przez 2 - 3 dni.  Plamy na dłoniach - buraki zawierają bardzo dużo soku, dlatego ich obieranie bywa kłopotliwe. Aby uniknąć zabarwienia

Ciastka - domowe słodkości
Zupa z kapusty pekińskiej 138

jest...zupa z pekinki, niesamowicie warzywna, pomimo wołowego wywaru.   Składniki 300-400 g szpondra wołowego 2 cm świeżego imbiru 1 ząbek czosnku 1 suszony kapelusz podgrzybka 2 liście kaffiru 5 ziaren ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 pietruszka 1 duża marchew 1 mały seler 100 g pieczarek 1 por (biała część) 1 czerwona papryka 1/2 małej kapusty pekińskiej(...)krążki, pieczarki tak, jak lubimy. Wrzucamy do wywaru razem z pokrojonym mięsem, gotujemy do momentu, kiedy warzywa będą al dente. Paprykę kroimy w paski, dodajemy do zupy. Chwilę gotujemy i wrzucamy grubo pokrojoną kapustę pekińską. Gotujemy dalej 5-7 min, po czym wrzucamy makaron. Całość podgrzewamy na małym ogniu do miękkości makaronu. Zupę do smaku doprawiamy solą, pieprzem, kozieradką. Podajemy

R'n'G Kitchen
Zupa z brukselki po cystersku 139

Przepis na zupę znalazłam w książce z 1987 roku "zupy świata" D.i H. Dębskich. Wypróbowałam już kilka przepisów z książki i na żadnym się

Moje Małe Czarowanie
Zupa z Kalafiora i Kapusty 119

SKŁADNIKI 600g kapusty 1,8l bulionu 300g kalafiora 170g marchwi 300g ziemniaków sól pieprz 1 łyżka koperku 1/4 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki lubczyku WYKONANIE: .Do bulionu

Dziś Ja gotuje
BIGOSIK Z MŁODEJ KAPUSTY 142

Młoda kapusta już coraz częściej i więcej pojawia się na straganach. Możemy z niej wyczarować pyszne danie w kilka chwil. Ja uwielbiam młodą kapustkę, a Wy

Z Majeczką w kuchni
Kapuśniak – czerwony diabeł 140

Połączenie kiszonej kapusty z łagodnymi malinowymi pomidorami. Składniki 200 g wędzonego boczku 1 strąk czerwonej papryki 2 cebule olej 1 łyżka koncentratu pomidorowego ostra mielona papryka

R'n'G Kitchen
Uszka z kapustą i grzybami 205

Uszka z kapustą i grzybami od zawsze kojarzyły mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Idealnie pasują do gorącego, czerwonego barszczu.  Wbrew pozorom ich przygotowanie nie

Ugotować
Zupa pomidorowo-kapuściana o smaku gołąbków 133

Lubicie gołąbki? Bo ja tak. A lubicie je robić? Ja nie:)) Zniechęca mnie ta cała zabawa z gotowaniem kapusty, odkrajaniem twardych kawałków, i formowaniem gołąbków. Strasznie dużo z tym roboty. Żeby jednak mieć ten sam smak przy mniejszym nakładzie pracy robię zupę o smaku gołąbków. To zupa pomidorowo-kapuściana z małymi klopsikami i ryżem. Czyli wszystko(...)gołąbkach, ląduje w zupie. Mniej pracy a poza tym w taką pogodę zupy są najlepsze. Ta jest tak pożywna, że zastępuje cały obiad. Zupa pomidorowo-kapuściana o smaku gołąbków 1/4 główki białej kapusty 2 łyżki oleju 2 litry wywaru warzywnego ( albo mięsnego) 2 marchewki (można użyć wcześniej ugotowanej z wywaru) 100 g ryżu ( najlepiej w torebce) mała puszka przecieru pomidorowego

Smaczny zeszyt
Barszcz ukraiński - przepis Magdy Gessler 350

ziele angielskie i gotujemy ok. 1 godziny. 2. Marchewkę, buraki i pietruszkę ucieramy na tarce o dużych oczkach, pora kroimy w talarki, ziemniaki w kostkę a kapustę szatkujemy. Warzywa dodajemy do zupy i gotujemy 10 minut. 3. Mięso wyciągamy, kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do zupy. Na koniec dodajemy fasolę, przecier pomidorowy, utarty czosnek, kwas z buraków

My Culinary Art
Domowy kapuśniak 189

Kolejna z zup o których często zapominam. Kiedyś przypomniał mi się krupnik a teraz kapuśniak. Wniosek jest jeden, robię go chyba zbyt rzadko. Oczywiście zrobiony został na bazie własnej kiszonej kapusty. Składniki: Ok. 3 l wody 1 szyja indycza 200 gram antrykotu 150 gram boczku wędzonego Kilka marchewek ( ja miałam małe ) Kawałek selera Korzeń pietruszki 3 ziemniaki Kapusta kiszona ( tyle(...)patelni, również dodajemy do gotującej się zupy. Gdy mięso będzie miękkie wyjmujemy je, po wystudzeniu obieramy i kroimy na mniejsze kawałki i ponownie umieszczamy w zupie. Na sam już koniec dodajemy kapustę kiszoną ( można ja trochę pokroić ale niekoniecznie ) Nie dajemy kapusty wcześniej, gdyż w kwasie wszystko gotuje się znacznie dłużej . Gotujemy jeszcze kilkanaście minut, doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą

Smaki Ewy
Kotlety z młodej kapusty 250

Młoda kapusta zazwyczaj kończy jako bigos lub  zupa - nie mamy nic do tego, ale dla odmiany dzisiaj proponujemy kapuśniakowe kotlety, idealne na lato :) Kotlety z młodej kapusty Przepis na ok. 17-20 sztuk Potrzebujemy: 1/2 główki młodej kapusty 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej 1/2 czerwonej papryki 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 5 łyżek mąki Przyprawy

Bananowe Pole
ZUPA JARZYNOWA Z POMIDORAMI I CHORIZO 184

Pożywna i szybka zupa pełna warzyw. Z marchewką, pietruszką, ziemniaczkami oraz papryką, cukinią i groszkiem. Z ciekawym akcentem w postaci podsmażonych plasterków kiełbaski chorizo, które, jeśli przygotowujemy bezmięsna wersję zupy, należy oczywiście pominąć. Całość zagęszczona pomidorami z puszki lub passatą pomidorową i doprawiona suszonymi ziołami prowansalskimi, które idealnie podkreślają smak warzyw. Podałam ją z kleksem jogurtu naturalnego, świeżymi kiełkami oraz(...)średnia  marchewka 1 średnia pietruszka 1 średni  ziemniak 1 cebula 1 szklanka mrożonego zielonego groszku 1 szklanka pokrojonej w półplasterki małej cukinii 1 szklanka poszatkowanej czerwonej kapusty 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 puszka pomidorów / np.  takich sól i świeżo zmielony czarny pieprz garś listków posiekanej natki pietruszki i/lub szczypiorku DO PODANIA: świeże kiełki brokułu, jogurt naturalny, pieprz

cool and minty
Szczi 177

Popularna zupa w kuchni rosyjskiej. Jest jej wiele wariantów. Podstawowy to z wołowiną i kiszoną kapustą. Proponujemy na wędzonych kościach wieprzowych. Wg nas jest to taka zupa pomiędzy barszczem ukraińskim a kapuśniakiem. Doskonale nadaje się do ogrzewania na następny dzień.  Składniki 500 g kiszonej kapusty 4 łyżki masła 4 ziemniaki 1 marchewka 1.5 l rosołu 1 cebula 1 pietruszka

R'n'G Kitchen
Żeby zycie miało smak…kapuśniak 239

Uwielbiam kwaśne zupy, w tym kapuśniak. Jest prosty, a przy tym pyszny dlatego dziś chcę Wam przedstawić moją wersję. Kapusta kiszona jest najtańszym źródłem witaminy C, więc warto ją jeść nie tylko w postaci zupy, ale jako dodatek w postaci surówki np. do pierogów ruskich. Kapuśniak najbardziej smakuje mi z chlebem, najlepiej z takim domowym. Składniki : 3-4 ziemniaki kość(...)zupę(najlepiej ze sporą ilością mięsa) lub 2 nieduże mięsne żeberka 300-400 gr. kiszonej kapusty 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu 2-3 ziarna ziela angielskiego Na zasmażkę: 1 nieduża cebula łyżka smalcu łyżeczka mąki Do garnka wlać wodę, zagotować. Dodać kość oraz przyprawy. Gotować na średnim ogniu aż mięso będzie miękkie – około 20 minut. Ziemniaki obrać, opłukać

Niebieski kubek z kawa
Gołąbki według przepisu mojej mamy 10521

mąki pszennejZ kapusty wyciąć głąb i sparzyć ( ja zalewam główkę wodą, doprowadzam wodę do wrzenia i wyjmuje kapustę). Ryż ugotować al'dente i wystudzić. Do garnka wlać bulion, dodać koncentrat pomidorowy i zagotować. Mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną wywaru. Dodać do zupy i zagotować. Zupę odstawić. Mięso mielone wymieszać z ugotowanym ryżem. Dodać majeranek oraz sól (ja daje niedużo

Monia miesza i gotuje