zupa z kapusty - 2453 przepisów (strona:37/164)

Zalewajka ogórkowa – kuchnia podkarpacka 203

różnorodne składniki, zup podawanych w niedzielę i od święta. Jednak zupy spożywane niegdyś na co dzień były proste i szybkie w przygotowaniu. Skromne zasoby spiżarni były wykorzystywane w taki sposób, by zaspokoić głód, ale też by potrawa miała smak. Do tego celu podkarpackie gospodynie często wykorzystywały kwas z kiszonej kapusty(...)bądź wodę z kiszonych ogórków. Składniki te były dostępne przez cały rok, nie było dla nich innego zastosowania, a doskonale sprawdzały się w roli bazy do zupy. Kwasówki (z kwasu z kiszonej kapusty) i zalewajki (z wody z kiszonych ogórków) podawane były zwykle z gotowanymi ziemniakami – najczęściej całymi, czasem tłuczonymi. Bywały też okraszone słoniną, czy nawet boczkiem, o ile gospodyni

Trzeci talerz
Zupa gołąbkowa 117

Zupa gołąbkowa to świetna sprawa – prosta i szybka w przygotowaniu a przy tym sycąca – robi za cały obiad! PRZEPIS NA ZUPĘ GOŁĄBKOWĄ Składniki na zupę gołąbkową: 500g mięsa mielonego 1 mała kapusta 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 1 słoik 200g koncentratu pomidorowego olej sól pieprz majeranek liść laurowy 5 szt ziela angielskiego Jak zrobić zupę gołąbkową(...)mielone i chwilkę podsmażamy. Dodajemy posiekaną grubo (w duże kawałki) kapustę, pokrojoną w kostkę lub starta na tarce marchew, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalewamy wodą (ok 1-1,5l). Gotujemy ok 25-30 min. Dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze 5 min min. Doprawiamy do smaku. Artykuł Zupa gołąbkowa pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
PYSZNE PRZEPISY NA JESIEŃ- WYDAŁAM E- BOOK "FLEXI JESIEŃ" 129

masłem.  Cztery świetne pomysły na sezonowe pizze, umilą Ci niejeden wieczór, a przygotowanie pysznej sałatki zajmie kilka minut.  W chłodne, jesienne popołudnie rozgrzejesz się aromatyczną zupą lub kapuśniakiem bez kapusty! “FLEXI JESIEŃ” to również te małe, kawowe przyjemności. Bo właśnie teraz pumpkin spice coffee smakuje najlepiej, a w połączeniu z puszystym orzechowym ciastem lub kremowym sernikiem to czysta

SMYKWKUCHNI
Letnia zupa z kapustą 89

Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ! ) Available from: Condition: Good ! Order now!

Eksplozja smaku
Zupa z młodej kapusty 129

Jedna z pierwszych wiosennych zup to z młodej kapusty z koperkiem. Polecam  Składniki: 1/2 główki młodej kapusty 2 marchewki 1 cebula 4-5 ziemniaków około 1,5 litra bulionu lub woda np. ćwiartka z kurczaka 3 łyżki masła pęczek koperku sól, pieprz ewentualnie łyżeczka kminku mielonego Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę. Jeśli nie mamy gotowego bulionu należy

talerz przyjemności
Chinkali (khinkali) - gruzińskie pierogi z mięsem 133

się, gdy są to znane mi już wcześniej potrawy. Kuchnia gruzińska zawsze gdzieś tam przemykała w naszym domu, a to za sprawą kurczaka tapaka (tabaka), chaczapuri lub zupy charczo,  a to kapusty gurijskiej i adżyki. Pierogów chinkali natomiast nigdy nie robiliśmy. Może dlatego, że prościej było ulepić pielmienie albo manty, które smakowały podobnie, a roboty z nimi było jednak

Obiad gotowy
NAJLEPSZY KAPUŚNIAK NA ŻEBERKACH - zarzucajka 113

Kapuśniak na żeberkach fot. Moja Książka Kucharska Pyszna zupa kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach, dawniej zwany zarzucajką. Przepis na najlepszy kapuśniak z kiszonej kapusty, suszonymi grzybami, cebulą i ziemniakami. Kapuśniak ugotowany na rosole z żeberek, doprawiony czosnkiem, selerem i kminkiem. Do kapuśniaku można dodać 1/2 szklanki namoczonego i ugotowanego wcześniej grochu. Tradycyjny kapuśniak na żeberkach - zobacz wypróbowany przepis, składniki

Moja Książka Kucharska
Kapuśniak po słoweńsku-Vipavska corba 107

font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Miłośnikom kapuśniaku z pewnością przypadnie do gust ta wersja bałkańskiej zupy. Składniki 300 g kapusty kiszonej 150 g białej fasoli 3-4 średniej wielkości ziemniaki 250 g surowego wędzonego boczku 1 łyżka smalcu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki 1 liść

R'n'G Kitchen
Pikantny kapuśniak z wkładką 105

Category: Product #: Regular price:$ (Sale ends ! ) Available from: Condition: Good ! Order now!

Eksplozja smaku
Krokiety z kapustą i czerwony barszczyk 200

Krokiety lubi cała moja rodzina. Przygotowuję je często na Wigilię lub Sylwestra ze znajomymi jako jedno z dań gorących. Polecam :) Naleśniki: 500ml mleka 400g mąki pszennej

Smakołyki Asi
Szczi 158

Tradycyjny kapuśniak prosto z kuchni rosyjskiej. Smaczna i prosta propozycja! Post Szczi pojawił się poraz pierwszy w PanCook - Przepisy Kulinarne .

Pancook
31 dań jednogarnkowych 5573

różowym winie pod płatkami owsianymi Ziołowy makaron omlecikowy z kiełbaską peperoni Zupa jarzynowa z brukselką i fasolką szparagową Zupa jarzynowa z brukselką, fasolką szparagową i kalafiorem Zupa jarzynowa z białą kapustą i groszkiem

Moja smaczna kuchnia
Kapuśniak 91

Klasyczna, rozgrzewająca zupa ze zdrowej kiszonej kapusty, marchewek, ziemniaków, pietruszki i cebuli to prawdziwy zastrzyk energii na cały dzień. Idealna na chłodniejsze dni, prosta w przygotowaniu, pożywna, a do tego smaczna. Przepis z instrukcji mojej mamy

Milion Smaków
Zupa jarzynowa z białą kapustą i groszkiem 179

gotować zupy o każdej porze roku. Z brukselką, groszkiem, kalafiorem czy fasolką szparagową. Świetny pomysł na obiad na dwa dni. Dzisiaj zapraszam na zupę w wiosennej odsłonie! Zupa jarzynowa z białą kapustą i groszkiem Składniki: 3 duże marchewki 2 pietruszki szklanka groszku konserwowego 3 podudzia z kurczaka 1/2 główki małej, białej kapusty 1 cebula pęczek szczypiorku 4 duże ziemniaki

Moja smaczna kuchnia
Kwaśnica 147

Zgodnie z tym co podaje Wikipedia „Kwaśnica - tradycyjne danie polskiej kuchni góralskiej, zupa otrzymywana z kiszonej kapusty z dużym udziałem soku z kwaszonej kapusty i mięsa, spożywana zwykle z ziemniakami lub chlebem. Dobra kwaśnica jest bardzo kwaśna, zaś tłuszcz z mięsa jest „przegryziony” przez kwas kapusty. Niedopuszczalne jest dodawanie jarzyn jak marchewka itp. bo wówczas powstaje kapuśniak, który

mojewypiekiinietylko