zupa z kapusty - 2453 przepisów (strona:28/164)

Zupa z kapusty na wędzonce 116

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Pyszna zupa wzorowana na tradycyjnym kapuśniaku.  Lubię wszystkie z dodatkiem kapusty, więc nie muszę pisać, że dla mnie smakuje rewelacyjnie. Do zupy można dodać śmietanę, jogurt naturalny czy tez zasmażkę.    koście lub żeberka wędzone na wywar 1/3-1/4 główki kapusty (średniej) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 2 listki laurowe(...)wywar mięsny z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego. Koście/żeberka wyjąć i oddzielić od nich mięso. Dodać pokrojone warzywa (w tym posiekaną kapustę). Gotować do miękkości.   Na końcu dodać mięso i prażoną cebulkę. Gotową zupę doprawić do smaku i posypać posiekaną zieleniną. (Można zabielić śmietaną

Di gotuje
Zupy – dieta dr Dąbrowskiej 261

rozgrzewają. Dzięki zupom można na tej diecie spokojnie wytrwać pełne 42 dni. Wywar warzywny na włoszczyźnie, przyprawy i dodatek głównego składnika zupy, np. pomidor, ogórek kiszony, kalafior, brokuł, cebula, burak, kapusta – tworzą bardzo smaczne kompozycje. Warto przygotować sobie taką zupę na śniadanie czy na obiad, a zmiksowaną w postaci kremu(...)Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę w półplasterki i poddusić przez ok. 10 minut w niewielkiej ilości wody. – Dodać pokrojoną kapustę kiszoną i przyprawy, gotować jeszcze przez 30 minut.   Zupa botwinkowa z włoszczyzną zdjęcie Przepis jest tutaj   Zupa dyniowa z kiszonym ogórkiem zdjęcie Przepis jest tutaj

To co kocham
na maśle zupa z młodej kapusty... 166

większa/młoda, masło 2 łyżki, natka pietruszki 1 pęczek włoszczyznę mrożoną, ziele angielskie, liście laurowe, ziemniaki pokrojone w kostkę, kostki rosołowe, gotować z 20 minut do zupy wsypać pokrojoną drobno młodą kapustę, gotować z 15 minut dodać masło i gotować z 3 minuty dodać kucharka, paprykę ostrą i gotować z 2 minuty, na koniec dać posiekaną natkę pietruszki zupa

W Mojej Kuchni Lubię
Biały krem z pietruszki i selera z dodatkiem jabłek i smażonych na maśle listków szałwii 156

opłukać, dokładnie osuszyć. Z obu stron podsmażyć na maśle, na średnim ogniu. Udekorować nimi zupę. Jeśli lubisz takie gęste, kremowe zupy, to spróbuj również kremu z białej kapusty z dodatkiem pieczarek , błyskawicznej zupy z cukinii lub lekko przecieranej zupy jarzynowej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kryzysowa wigilia 176

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy do zupy. Przyprawiamy i możemy dodać małej ilości octu. Smak będzie ciekawy. Podajemy z ugotowaną kaszą gryczaną. Buraczane pierogi z kapustą i grzybami. Miejsce zupy mamy już zajęte, a poza tym barszcz czerwony z uszkami jest nudny :) Lepsze rozwiązanie to barszcz z uszkami w jednym czyli pierogi z ciastem buraczanym z kapustą kiszoną

Kryzysowa Książka Kucharska
Zupa jarzynowa letnia 177

Zupa jarzynowa letnia z kalafiorem, fasolką szparagową, młodą białą kapustą, marchewką, selerem i koperkiem. Lekka, warzywna, idealna na lato. Świetna dla wegetarian, lubiana przez dzieci. Łatwa do przygotowania. Składniki: (4-6 porcji) 2 małe marchewki 1 mały seler 6 szklanek wrzącej wody 250 g fasolki szparagowej (białej lub zielonej) lub szklanka zielonego groszku 1 średni kalafior 250 g kapusty białej(...)masła pęczek koperku sól morska i świeżo mielony pieprz   Przygotowanie zupy jarzynowej: Marchewki i seler obierz, umyj, pokrój w małą kostkę. Wrzuć do garnka, zalej wrzącą wodą. Przykryj i gotuj 10 minut. W tym czasie umyj fasolkę szparagową, odkrój końcówki i pokrój w 1 cm kawałki. Kapustę białą poszatkuj w kostkę. Kalafior umyj, podziel na małe różyczki, a łodyżki

Moja Delicja
Kapuśniok golōnkowy (Kapuśniak golonkowy) 140

golonko i przecedźcie tyn wywar. Do wywaru wciepcie pokrōne 24 kartołfle i grincojg, lubczyk i niech sie trocha powarzōm (ze 10 minut). Pokrejcie kiszonoł kapusta na mańsze kōnski 25 i wciepcie do zupy. Łobiercie golonka i te chude miyso, co tam znojdziecie, wciepcie pokrōne do gorka. Na patelnia wsypcie mōnka i niech sie chwila podpiecze. Potyn dejcie(...)poskwiyrczy (niy brōnołćcie 28 tyj zasmażki za mocno) i wlyjcie jōm do garca. Prziprołwcie 29 ta zupa pieprzym, solōm i kminkym- jak niy mogecie żyć bez maggi, to tyż mogecie łonego trocha kapnōńć, choć to niy je te maggi co piyrwy. Jak kapusta zmiynknie to nasz kapuśniok je fertich. 30 Smacznego 1 ostatnio 2 ktoś 3 został

Chop w kuchni
Łazanki z kapustą i grzybami 160

zostawić w chłodnym miejscu lub po prostu zamrozić. Łazanki  z kapustą i grzybami będą też pysznie smakować w  duecie z  wigilijną zupą grzybową .   Łazanki  z kapustą i grzybami Czas przygotowania:  60 minut + czas moczenia Składniki: 500 g  domowej kiszonej kapusty 1 duża cebula 200 g pieczarek 1 szklanka suszonych grzybów

Kulinarne przygody Gatity
Zupa wiosenna z krewetkami 89

zrobienia dania delikatnego, jednak bardzo wyrazistego. A, że krewety uwielbiamy, to po prostu musiały zaistnieć ;) Składniki 2 marchewki 1 l bulionu warzywnego 1 łyżka sosu sojowego 100 g kapusty pekińskiej 2 dymki ze szczypiorem 200 g mrożonych krewetek 200 g fasoli mamut 135 g makaronu konjac 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka oleju sezamowego     Przygotowanie   Normal(...)garnka, dodajemy sos sojowy i zalewamy zimnym bulionem. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy 5-6 min na średnim ogniu. Fasolę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy, gotujemy kolejne 5 min. Posiekaną kapustę i dymkę ze szczypiorem dodajemy do zupy, po chwili krewetki i gotujemy   na wolnym ogniu kolejne 5-6 min. Do zupy wrzucamy osączony z zalewy makaron

R'n'G Kitchen
Zupa z grzybami shiitake 221

znalazłam ją na stronie  Piotra Adamczewskiego  . Zupa jest dosyć delikatna, ale całkiem sycąca - jajka i makaron robią swoje. Polecam, bo to smaki bardzo sympatyczne! składniki 4 szklanki rosołu z kurczaka (może być z kostki) 10 dag świeżych grzybów shitake, 1 - 2  jajka, 200 g  kapusty pekińskiej, 1 łyżka siekanej zielonej kolendry, szczypta ostrej papryki(...)grzyby i gotować ok 5 minut,  dodać kapustę  i gotować jeszcze minutę. Zaraz po dodaniu kapusty wlać cienkim strumykiem roztrzepane jajka. Mieszać, jajka zetną się, tworząc nitki. W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją. Do misek nałożyć porcję makaronu, zalać zupą, posypać siekaną kolendrą, dodać kiełki. Podawać od razu, bardzo gorącą. Smacznego

Stare Gary
Barszcz ukraiński 150

dlaczego barszcz ukraiński? Bo to treściwa i rozgrzewająca zupa w sam raz na zimową porę roku, która aktualnie jest za oknami. Składniki: dowolny kawałek ulubionego mięsa 5 ziemniaków 4 czerwone buraki kilka suszonych grzybków 200 g fasoli 2 pietruszki 3 marchewki kawałek pora kawałek selera ćwiartka średniej włoskiej kapusty pieprz sól ziele angielskie - kilka ziaren 3 liście laurowe 2 łyżki(...)seler, i por drobno pokroić ( najlepiej w słupki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Dodać do zupy i gotować do miękkości. Ziemniaki pokroić w kostkę, a kapustę drobno poszatkować. Dodać do zupy i gotować 10-15 minut. Dodać przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i fasolę. Doprawić solą i pieprzem. Można zakwasić sokiem z cytryny. Na koniec dodać śmietanę

Pysznie & Pięknie
Zupa gołąbkowa 196

powstaje pyszna zupa gołąbkowa! Danie inspirowane jest przepisem ze strony Takie tam pichcenie . Zapraszam do przygotowań! Składniki na 1 ogromny gar zupy: 1 pęczek włoszczyzny, obranej 3 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 800 g białej kapusty, posiekanej 3 i 1/2 l wody  2 łyżki oleju 2 średnie cebule, drobno posiekane 1 ząbek czosnku, zgnieciony nożem 500 g mielonego(...)cebulką i surowy ryż. Całość gotujemy przez ostatnie 15 minut, aż ryż zmięknie. Zabielamy śmietaną, przekładamy na talerze i dekorujemy natką pietruszki. Smacznego! :) Przydatne wskazówki: * Zupę można przygotować na gotowym rosole. Posiekaną kapustę zalewamy przecedzonym rosołem i gotujemy 45 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Gotujemy kolejne 30 minut. Dalej postępujemy jak w przepisie * Aby śmietana nam się

My Culinary Art
Kapuśniak na żeberkach z kaszą jęczmienną 147

wszelkimi nowinkami, co również raduje moje serduszko, bo na moim blogu znajdziecie sporą ilość tradycji, której tak ostatnio poszukujecie.  Specjalnie dla Was zatem przygotowałam kolejną tradycyjną zupę - jesienny kapuśniak, z kiszonej kapusty, na żeberkach i z dodatkiem boczku wędzonego. Z kaszą jęczmienną, całkiem jak u mojej Mamy.  Tym razem zupełnie nie odeszłam od tradycji mojego rodzinnego domu - proponuję

Garniec Magalie

Proponowane wyszukiwania