tych przypomniała mi o tej jakże polskiej, smacznej propozycji obiadowej. Zdecydowałam się na kapuśniak na wędzonce, bo lubię jej smak w zupach. Wyszedł bardzo smaczny, więc szczerze polecam ten przepis! Składniki: 250g żeberek wędzonych 500g kapusty kiszonej 3 marchewki 2 pietruszki (korzeń) 1/2 selera 3 duże ziemniaki 200g boczku 2 małe cebulki 2 łyżki masła 2 łyżki mąki(...)ziela angielskiego 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz Wykonanie: Kapustę umieścić w garnku, zalać wodą, gotować do miękkości. W czasie gotowania, wodę z gotującej się kapusty odlewać (1-2razy) w zależności, jak kwaśną zupę chcemy osiągnąć. W dużym garnku (4 litrowym) ugotować bulion na wędzonce: do garnka włożyć żeberka, włoszczyznę, listki laurowe, ziele. Gdy kapusta będzie miękka, należy przełożyć
Raj dla PodniebieniaCaldo verde, czyli "zielony rosół", to chyba najbardziej znana poza Portugalią tamtejsza zupa. Bardzo dobra zupa. Właściwie należy powiedzieć: pyszna! Szczególnie w moim wydaniu ;) Jednocześnie niezwykle prosta w przyrządzeniu. Oryginalnie Portugalczycy używają do niej odmiany kapusty, którą nazywają "galicyjską", ale ponieważ raczej trudno byłoby ją znaleźć w naszych warzywniakach, to bez problemu można posłużyć się jarmużem (czyli również kapustą(...)ogniu do miękkości. Dodać czosnek pokrojony na cienkie plasterki i kiełbasę również pokrojoną w plasterki. Smażyć razem około 10 - 15 minut. Pokrojone ziemniaki, cebulę z kiełbasą, kapustę oraz sok cytrynowy dodać do zupy i gotować na małym ogniu jeszcze 10 minut
zadanie-gotowanieszkoda, bo właściwie przygotowana zupa dostarcza cennych witamin i minerałów, odchudza, a nawet leczy. Zupa z "wkładką" może stanowić cały posiłek. Fioletowy kapuśniak to już absolutny rartytas. Pokusiłam się o eksperyment i zrobiłam go jedynie dzięki temu, iż wcześniej sama zakisiłam czerwona kapustę (jak kisić czytaj tutaj ), w handlu z tego co w wiem jest nieosiągalna. Kapuśniak jest pyszny(...)około 30 minut, aż zmięknie obrać warzywa i pokroić w kostkę i ugotować w odzielnym garnku około 20 minut, aż będą miękkie. Warzywa gotowane z kapustą nie ugotują się, pozostaną twarde (możesz gotować zupę w jednym garnku - najpierw warzywa i do miękkich, już ugotowanych dołożyć kiszoną kapustę i gotować razem warzywa i kapustę do miękkości) połączyć oba wywary. Skorygować ilość
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Bożego Narodzenia nie ma bez pasztecików lub krokietów z kapustą i grzybami. I nie, nie pieczarkami, tylko prawdziwymi grzybami leśnymi. I z zapachem gotowanej kiszonej kapusty i gotowanych suszonych grzybów i na zupę grzybową i na farsz, kojarzy mi się zapachowo Boże Narodzenie. paszteciki z kapustą i grzybami Tak jak kiedyś wam pisałam, najlepszy na świecie farsz robi mój tata(...)tniemy w 3 cm kawałki. Kawałki smarujemy żółtkiem i opcjonalnie posypujemy przyprawami. Pieczemy w 200 stopniach na rumiano. Artykuł Drożdżowo – kruche paszteciki z kapustą i grzybami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuząbek czosnku Wykonanie: Umyte pokrojone w kostkę ziemniaki gotować w 1 litrze wody wraz z kostką rosołową. Pod koniec gotowania dodać posiekaną kapustę, pokrojoną na mniejsze kawałki kapustę oraz czosnek. Gdy zupa się ugotuje doprawić do smaku solą, pieprzem oraz pieprzem ziołowym i śmietaną
Pychotkaaazupa idealna jest na każdą porę dnia. Super rozgrzewa rano, zamiast śniadania albo przed snem w chłodniejsze wieczory. Tym razem wykorzystałam beżowe warzywa Read More Artykuł Zupa jarzynowa z fasolką szparagową i młodą kapustą pochodzi z serwisu flymetothespoon - blog kulinarny
Flymetothespoonzalałam 2 litrami zimnej (!) wody i zagotowałam. Zdjęłam flufki, które wydzieliły się w trakcie gotowania, a następnie dodałam liść, ziele i pokrojoną, nieprzepłukaną z kwasu kapustę. Cebulę zeszkliłam na patelni. Dorzuciłam do zupy w trakcie, wraz z kminkiem i tymiankiem. Przyprawiłam. Całość gotowałam do miękkości ok. 45min. Kwaśnica najlepsza podobno z prażuchami. 4-5 średnich ziemniaków
bastalenamiękkiej, ugotowanej kapusty.Pokrojona w drobną kostkę cebula.Duża ilość posiekanego koperku.I pyszny słodko - kwaśny smak.Idelany dodatek do obiadu.Polecam!Składniki:Główka młodej kapusty; Pęczek koperku;2 duże cebule;2 łyżki masła;1 liść laurowy1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;5 łyżeczek białego cukru;2 - 3 łyżki octu spirytusowego 10%;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Kapustę umyć, osuszyć, pokroić(...)paseczki lub poszatkować. Włożyć do garnka, zalać 1,5 litra gorącej, przegotowanej wody i odstawić na 15 minut, aby kapusta zmiękła.Po tym czasie, do kapusty z wodą dodać łyżkę ulubionej przyprawy do zup, liść laurowy, łyżeczkę soli, 5 łyżeczek cukru i pieprz. Gotować na średnim ogniu, aż kapusta stanie się miękka.Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę.Koperek umyć
Gospodyni Miejskapodanych składników wychodzi duży garnek zupy, na około sześć dużych porcji, a każda ma tylko 148 kcal. Składniki (na ok 6 porcji zupy): 500 g młodych ziemniaków duży pęczek botwinki pół główki małej młodej kapusty 2 marchewki pietruszka kawałek pora kawałek selera puszka fasoli czerwonej sok z połówki cytryny sól, pieprz po kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego koperek(...)tarce o grubych oczkach (ja ścieram tylko marchew, można również do zupy dodać pietruszkę i selera). Starte warzywa ponowie wkładamy do zupy wraz z pokrojonymi w kostkę ziemniakami, również startymi na grubej tarce burakami i posiatkowaną kapustą. Gotujemy ok 15 minut i dodajemy posiekane liście botwinki. Gotujemy do miękkości wszystkich warzyw, dodajemy sól i pieprz. Na końcu do zupy dorzucamy
e-PrzepisyKulinarnecebulką, ogórkiem i grzybkami marynowanymi: Śledzie w przyprawach korzennych: Śledzie z majerankiem i czosnkiem: Śledzie w śmietanie: Śledzie smażone w zalewie octowej: Ryba w łagodnej zalewie octowej: Kapusta z suszonymi grzybami: Francuska zupa grzybowa: Barszcz wigilijny: Uszka z grzybami na mące orkiszowej: Pierogi z kapustą i grzybami na mące orkiszowej: Domowy zakwas z buraków: Zakwas buraczany: PASZTETY: Pasztet drobiowy pieczony
Smaczne ZdroweKapuśniak na żeberkach - kuchnia podkarpacka Kapuśniak z kiszonej kapusty ugotowany na wywarze z żeberek i warzyw rozgrzeje nawet w największą zawieruchę. Na Podkarpaciu przygotowuje się go na różne sposoby. Na północy regionu do zupy często dodaje się kaszę jęczmienną i groch. Na południu kapuśniak zagęszcza się zasmażką, podaje się z całymi ziemniakami i okrasza skwarkami ze słoniny. Gdzieś pomiędzy(...)kostkę lub plasterki. Żeberka gotujemy nadal, aż zupełnie zmiękną. Wyciągamy je z wywaru i obieramy z kości. Mięso kroimy na mniejsze kawałki. Kapustę kiszoną odciskamy z soku (warto go zachować i wykorzystać do innej zupy, na przykład zalewajki), kroimy ją drobniej i dodajemy do gotującego się wywaru z żeberek. Całość gotujemy około godziny. W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy
Trzeci talerzmiska pożywnej ciepłej zupy. Taką robiłam pierwszy raz, mąż nie mógł się nachwalić :* Tak więc z pewnością zrobimy ją nie raz :) Składniki: 1/2 lub 1/3 niedużej główki kapusty włoskiej 300-400 g mięsa mielonego (łopatka) 1 duża marchewka 1 cebula 1 mały seler ziele angielskie liść laurowy 1 łyżka słodkiej mielonej papryki koncentrat pomidorowy 1/2 filiżanki ryżu sól, pieprz(...)kosteczkę. 3. Marchew i seler zalać 2 litrami wody, zagotować, dodać ziele angielskie, liść laurowy, mięso i kapustę. Gotować ok 15 minut. Po tym czasie dodać suchy ryż, ewentualnie uzupełnić wodę. Gotować ok 15 minut. 4. Na koniec do zupy dodać słodką mieloną paprykę, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz oraz siekany koperek. Zagotować. Smacznego!!! Źródło: Zjem
Kuchnia domowa Aniblogerek to aż wstyd pokazać mi swoją ubogą zbieraninę;) A tymczasem przygotowałam dziś dla Was zupkę :) Kapuśniak z dodatkiem młodej kapusty i pomidorów :) Jeśli tak jak ja lubicie to warzywo, to nie może zabraknąć na Waszym stole tej wiosennej zupy :) Jest znacznie delikatniejszy niż tradycyjny kapuśniak, lecz to niebywale jego zaleta - wiosną przecież szukamy nieco mniej kalorycznych potraw. Składniki(...)kapusty odciąć głąb i poszatkować ją. Na gotującą się wodę wrzucić najpierw marchew, pietruszkę oraz seler. Po kilku minutach dodać ziemniaki, kapustę oraz przecier pomidorowy. Gotować na średnim ogniu aż warzywa zmiękną. Boczek oraz skrzydełka wyjąć z zupy. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru i vegetą. Dodać pokrojone w kawałki mięso oraz boczek. Przed podaniem posypać świeżo posiekanym
My simple kitchenpokrojone w kostkę razem z burakami. Barszcz ukraiński Składniki: 3 podudzia z kurczaka 3/4 szklanki fasoli Piękny Jaś 5-6 średnich buraków 2 marchewki pietruszka kawałek selera kawałek białej kapusty 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka octu winnego/jabłkowego (lub soku z cytryny) 4-5 liście laurowe 6-7 ziarenek ziela angielskiego 6-7 ziarenek czarnego pieprzu 3 ząbki czosnku(...)marchewkę, pietruszkę, seler i czosnek. Warzywa mają być w całości. Zupę solimy. Do wywaru dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Po godzinie możemy wyciągnąć mięso i wykorzystać go np. do pierogów. Buraki obieramy i dwa z nich ścieramy na tarce o dużych oczkach, a dwa pozostawiamy w całości, kapustę szatkujemy. Warzywa dusimy na maśle klarowanym przez 5-10 minut
PatiGotujePomidory i kapusta świetnie rozgrzewają jeżeli podane są w zupach. Są też zdrowymi składnikami naszego jadłospisu. Dzisiaj zapraszam na krem pomidorowo-paprykowy, który raz wypróbowany na stałe wkomponował się w moje menu :) Krem pomidorowo-kapuściany SKŁADNIKI: 1 cebula czerwona 150 g kapusty białej puszka pomidorów krojonych 750 ml wywaru z warzyw koncentrat pomidorowy Pudliszki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki