zupa z kapusty - 2453 przepisów (strona:22/164)

zupa z młodej kapusty na maśle i śmietanie... 166

minut. Śmietanę słodką wymieszać z mąką i wlać do zupy mieszając do zagotowania, wsypać posiekaną natkę pietruszki, pieprz zielony zmielony, paprykę chilli, curry, sól do smaku - zupa z młodej kapusty na śmietanie i maśle jest lekka, nie za kaloryczna, jednocześnie sycąca i rozgrzewająca...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kwas wigilijny - kuchnia podkarpacka 172

Kwas wigilijny - kuchnia podkarpacka We wsi Cygany, położonej na północy Podkarpacia, nieopodal Tarnobrzega, od wielu pokoleń kwas wigilijny stanowi obowiązkowe danie podawane podczas wieczerzy wigilijnej. Jest to zupa na wodzie z kiszonej kapusty i wywarze z suszonych grzybów. Gotuje się ją z odrobiną kapusty i z kaszą jaglaną, a podaje z całymi ugotowanymi ziemniakami. Kwas wigilijny okraszony jest cebulą, która(...)litrach zimnej wody i otrzymujemy tak zwaną „ kwaśną wodę”. Około 1/3 kapusty wkładamy z powrotem do wody i gotujemy pół godziny (pozostałą kapustę można wykorzystać do przygotowania innych dań). Do gotującej się zupy wsypujemy kaszę i gotujemy aż zmięknie. Do kwasu kapuścianego dodajemy pokrojone w paseczki grzybki, sól, wlewamy część wywaru grzybowego (w zależności od gustu – ja dodałam cały

Trzeci talerz
Światowe zupy z plagiatem w tle. Podsumowanie akcji 204

grzybami mun z bloga FOODMANIA15. polska zupa z raków z bloga bastalena16. turecka zupa z czerwonej soczewicy z bloga cynamonichilli.blogspot.com17. zupa z chińskiej kapusty pak choi z bloga Kuchnia z wyrakiem18. zupa minestrone z ementalerem z bloga kardamonovy19. bouillabaisse wg przepisu Julii Child z bloga Widelce20. zupa

bastalena
KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY 239

rosół wrzucić poszatkowaną drobno kapustę,ziemniaki pokrojone w kostkę oraz ugotowaną wcześniej i pokrojoną marchewkę. Teraz już nie przykrywamy garnka, aby zachować piękny, zielony kolor zupy. Gotujemy, aż ziemniaki i kapusta będą miękkie. Na maśle przesmażamy pokrojony w kosteczkę boczek (lub kiełbaskę), dodajemy do zupy. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy obficie posiekanym koperkiem

Walijskie Pichcenie
Wigilijny rybny kapuśniak 160

Niezwykle aromatyczna, dobrze przyprawiona polska zupa z kiszonej kapusty, warzyw, pachnących leśnych grzybów, przygotowana  na wywarze z karpia to idealna propozycja tradycyjnej wigilijnej zupy w nowatorskiej odsłonie. Wigilijny rybny kapuśniak z pewnością zaskoczy naszych gości i bez wątpienia będzie hitem świątecznej kolacji. Składniki: 2kg karpia 250g kiszonej kapusty 10g suszonych grzybów np. borowików 3 marchewki 2 pietruszki 60g selera

Szalona Kuchnia Eweliny
Zupa gołąbkowa na kaszance 134

kaszankę w ladzie i od razu zapragnęliśmy. Tym bardziej, że pierwszy raz spotkaliśmy się w wersji z bazylią i papryką. Na jej bazie powstała zupa, smaczna , syta i mega aromatyczna. Składniki 250-300 g młodej kapusty 3 pętka białej kaszanki z bazylią i papryką 1 cebula 1 słoik sosu pomidorowego z bazylią 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka mielonej papryki(...)MicrosoftInternetExplorer4 Kaszankę obieramy z osłonki, kroimy na plasterki i smażymy na rozgrzanym oleju razem z posiekaną cebulą. Następnie dodajemy sos, mieszamy i zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy przyprawy. Do zupy wrzucamy poszatkowaną kapustę, kaszę i gotujemy do miękkości tych składników. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym koperkiem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Barszcz, o którym na Ukrainie nie słyszeli 284

radę. No to do roboty! 1,5l wywaru drobiowego (w tym ziele angielskie, liść laurowy) 4 ziemniak pokrojone w kostkę marchew pokrojona w kostkę 1/4 główki poszatkowanej kapusty groszek zielony 1 zupa Czerwony barszcz ukraiński (bez nazwy) przyprawy do smaku (sól, pieprz itp.) natka pietruszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego kleks śmietany  2 jajka ugotowane na twardo Do wywaru wrzuciłam(...)pokrojoną marchewkę i ziemniaki. Gotowałam do pół miękkości. Poszatkowaną kapustę lekko przysmażyłam na łyżce oliwy. Dorzuciłam do wywaru z warzywami. Pogotowałam ok. 20 min.  razem. Na koniec dorzuciłam trochę zielonego groszku i jeszcze 5- 10 min. gotowałam. W międzyczasie zupę Czerwony barszcz ukraiński przygotowałam zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodałam do wrzącego warzywnego wywaru i dobrze wymieszałam. Doprawiłam

bastalena
42 przepisy z nowalijkami 143

Specjalnie dla Was wybrałam najlepsze przepisy z nowalijkami, które znajdziecie na blogu. Chrupiące rozdkiewki, świeża sałata i młoda kapusta, szczypiorek, pomidorki, to tylko z ulubionych nowlaijek. Nie zabrakło przepisów z ogórkami zielonymi, są i małosolne, moje ulubione. Zapraszam do wiosennego gotowania! Które przepisy zrobicie w pierwszej kolejności? Ciabatta z rukola, kiełbasą krakowską i zielonym ogórkiem Ogórki małosolne z czarnuszką(...)ziemniaczana z kapustą pekińską i pomidorkami Spaghetti w pomidorach z czosnkiem i natką Surówka z kapusty z pomidorem w jogurcie Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką Jarzynowa zupa z młodą kapustą Koktajl owocowo - warzywny Koktajl warzywny na maślance Surówka z młodej kapusty z truskawkami

Moja smaczna kuchnia
Zupa z białej rzodkwi 251

łyżka chrzanu sól, pieprz, łyżeczka nierafinowanego cukru 200 ml mleka kokosowego 2-3 gałązki selera naciowego (można pominąć, lub zastąpić selerem korzeniowym lub korzeniem pietruszki) *(jak pamiętacie zrobiłam zupę z młodej kapusty, zużyłam połowę zawartości puszki, celowo, aby starczyło do tej zupy, bo kolejne zakupu mam zaplanowane na sobotę, i mam zamiar wytrwać) do dekoracji i podkreślenia smaku starte jabłko

greenscarf
Kapuśniak z młodej kapusty 191

Dziś szybciutka propozycja - kapuśniak ze świeżej kapusty. Delikatny, wspaniały, z przepisu i z poradami od mojej mamy :) Taki kapuśniak jest naprawdę lekką zupą w sam raz na lato(...)wiosnę. Smacznego! Składniki: cebula 1 marchew pół niedużej główki kapusty 1,5 l wody lub bulionu łyżka koncentratu pomidorowego 3 łyżki śmietany do zup koperek 2 łyżki masła sól, pieprz do smaku Wykonanie: Kapustę siekamy i wrzucamy do garnka, zalewamy go wodą i czekamy aż się zagotuje. Gdy tylko się zagotuje - wyłączamy i odcedzamy kapustę. Dzięki temu nie będzie

psgotujemy
Prosta zupa gołąbkowa czyli Zupowy Wtorek odc.82 200

miłośniczka nie jestem. W ubiegły weekend miałam ochotę na smak kapusty i mięsa. No i w końcu postanowiłam rozprawić się z połowa białej kapusty zalegającej w lodówce.  Do przyrządzenia obiadu przyczynił się przepis na zupę znaleziony na blogu R'n'G Kitchen . Dokonałam kilku zmian a zupa okazała się bardzo smaczna i sycąca. Moje dzieci, które nie są miłośnikami(...)przecier pomidorowy, chwilę smażymy i zalewamy wywarem warzywnym. Wkładamy listek i ziele angielskie. Wsypujemy ryż, gotujemy 10 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę i całość gotujemy do miękkości. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolewamy trochę wywaru lub wody. Dodajemy posiekany koperek i mieszamy. Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Ja zupę podałam z upieczonymi ziemniaczkami

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kwaśnica na gęsinie. 126

Najsmaczniejszą kwaśnicę jaką jadłam zaserwowano w karczmie w Kościelisku. Zupa była ugotowana na gęsinie, składała się głównie z kapusty, ziemniaków, marchewki i minimalnej ilości gęsiny. Talerz z zupą prezentował się wyjątkowo skromnie wręcz ubogo, ale jej smak był genialny. A to zasługa gęsiny. Ugotowałam kwaśnicę na rosole z gęsi, według własnego pomysłu i bardzo przypominającą tę góralską. Była kwaśna, aromatyczna(...)wyjątkowo smaczna. Składniki kwaśnicy: 4 ziemniaki 2 marchewki 4 szkl. kapusty kiszonej (pokrojonej, dobrze ukiszonej) 8 szkl. rosołu z gęsi woda w ilości takiej, aby zakryć warzywa 3 liście 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 5 ziaren pieprzu czarnego sól do smaku 1/2 łyżeczki cukru ugotowane mięso z gęsi Składniki rosołu z gęsi: 2 korpusy z gęsi (kupiłam korpusy

Codziennik Kuchenny
"Parzybroda" czyli kapuśniak ze słodkiej kapusty 193

babcia, pamiętam że była dobrze doprawiona i lekko pikantna. Pamiętam także że babcia mówiła że sekret tej zupy leży w świeżo zmielonym pieprzu. Taką jaką ją pamiętałam tak sobie zrobiłam, polecam bo jest pyszna. "Parzybroda"czyli kapuśniak ze słodkiej kapusty. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kapuśniak a la kwaśnica wg Aleex 168

wraz z niewielką ilością wody, w której czekały po pokrojeniu. Gotować do absolutnej miękkości ziemniaków. Gdy dodamy kapustę, już nie zmiękną. 6. Gdy ziemniaki są już miękkie, do zupy dodać ugotowaną kapustę. Wymieszać, chwilkę gotować. 7. W tym czasie na patelni rozgrzać olej, cebulkę pokrojoną w kosteczkę zrumienić. 8. Do rumianej cebulki wsypać 1 łyżkę mąki krupczatki, wymieszać, podsmażyć

W mojej kuchni