Kapuśniak z kiszonej kapusty, to obowiązkowa do przygotowania zupa w sezonie jesienno-zimowym. Świetna na przeziębienia i jesienną szarówkę. Ugotowana na mięsnym wywarze, z dużą ilością warzyw i przypraw, jest sycąca, aromatyczna i rozgrzewająca. Można dodatkowo podawać z pieczywem. Jeśli chcecie przechować zupkę na późniejsze dni, wystarczy przelać bardzo gorącą zupę do słoików ( wyjętych prosto ze zmywarki lub wyparzonych wrzątkiem(...)minut. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do zupy i gotujemy 15 minut. Wrzucamy też kawałek pora, łodyżki natki pietruszki, listki laurowe i ziele angielskie Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do zupy razem z kminkiem, mielonym pieprzem i suszonym majerankiem. Gotujemy pod przykryciem 30 minut. Wyjmujemy cebulę, pora i łodyżki natki. Wyrzucamy. Wyjmujemy marchewkę, pietruszkę
cool and mintyszybkiego przygotowania. Jest to ściągawka z przepisów, aby nie tracić czasu na poszukiwania. Potrawy na Wigilię Barszcz czerwony wigilijny Czysta zupa grzybowa z wędzoną śliwką Zupa grzybowa Uszka z grzybami Pierogi z kapustą i grzybami Wigilijna kapusta z grochem Łazanki z kapustą Ryba po grecku w wersji odchudzonej Karp smażony z sosem szarym Śledzie marynowane w oleju lnianym Najlepsze śledzie(...)kapustą Tradycyjna sałatka jarzynowa Suszone grzyby w cieście piwnym Aromatyczny pasztet z Kotlety z kalafiora Wegeburgery z marchewką Potrawy dla dzieci Barszcz czerwony wigilijny Zupa grzybowa Uszka z grzybami Pierogi z kapustą i grzybami Pierogi ruskie Kotleciki z łososia Chrupiące polędwiczki z kurczaka z pieczonymi ziemniakami Ryba po grecku w wersji odchudzonej Tradycyjna sałatka jarzynowa Sałatka z paluszków krabowych
Codziennik Kuchennyuczulone na mleko krowie to nie obawiajcie się. Większość świątecznych potraw można zrobić bez mleka. Wszystkie podane przeze mnie potrawy mogą bez problemu jeść mamy karmiące piersią. Nawet zupę grzybową i kapustę z grzybami. Dla dzieci do 12. roku życia pozostaje alternatywa, czyli kapusta z pieczarkami. Na moim blogu znajdziecie też zestawienie ciast i świątecznych wypieków dla alergików . Wszystkie(...)pokolenie. Tradycyjnie przyrządzało się ją ze śmietaną. W mojej wersji zupa zabielana jest mleczkiem kokosowym. Nie obawiajcie się tego połączenia. Mleczko kokosowe doskonale podkreśla smak zupy grzybowej i nadaje jej niezwykle kremową konsystencję. Kapusta wigilijna z pieczarkami Tradycyjna wigilijna kapusta z grzybami leśnymi niestety nie nada się dla małych dzieci. Ale można zamiast niej przygotować alternatywną wersję tego wigilijnego przysmaku
Dieta bez mlekaLubicie gołąbki? Jeżeli tak to mam dla Was równie smaczną jednak zdecydowanie mniej pracochłonną propozycję. Dzisiaj zapraszam na pyszną zupę gołąbkową ;) Na przepis natchnęłam się już jakiś czas temu i powiem szczerze, że dość ostrożnie do niego podchodziłam. Przez długi czas odstawiałam go do zrobienia na później. Jednak z racji braku pomysłu na obiad, wczoraj postanowiłam dać(...)pokroić w plasterki. Jarzyny przełożyć do garnka i zalać 3 litrami przegotowanej wody. Dodać liście laurowe, ziarna pieprzu oraz ziele angielskie, całość zagotować. W między czasie kapustę pokroić w kostkę. Gdy zupa się zagotuje dodać do niej pokrojoną kapustę oraz podsmażone z cebulą mięso, całość gotować około 15 minut. Następnie wsypać do zupy ryż i gotować do jego miękkości
Krakowskie smaki Aniwigilijnej” zupy, ale teraz kilka słów o tym, co wyróżnia nasz przepis. Przede wszystkim zawiera on na liście składników sok („kwas”) z kiszonej kapusty – i to w ilości 2 razy większej niż śmietana. Nadaje on zupie bardzo charakterystycznego smaku, choć dokładnymi proporcjami każdy może manipulować wg upodobań. Uzasadnia to również pośrednio nazwę „wigilijna” – na wigilię podajemy też często uszka(...)oprócz ryby, marchewki i cebuli. Rybę wyjmujemy tylko na chwilę – usuwamy wówczas możliwie starannie ości, płetwy i inne niepożądane części po czym kroimy na mniejsze kawałki. Do zupy dolewamy najpierw sok z kapusty, a potem śmietanę. Doprawiamy majerankiem i solą, wkładamy z powrotem pokawałkowaną rybę. Podgrzewamy jeszcze chwilę, ale już nie gotujemy. Przez Krystian Kulinarna Pokusa #gallery-220 {margin: auto
Kulinarna PokusaDzisiejsza zupa to wynik zagospodarowania resztek kapusty z robienia gołąbków. Tym razem robiłam je z bardzo dużej ilości mięsa, więc i końcówek kapusty też zostało sporo. Prosta zupa jarzynowa to było zbyt banalnie, więc postanowiłam zrobić krem. Dodając ziemniaki uzyskałam ciekawą, aksamitną konsystencję. Taka zupa jest dość delikatna w smaku. Smażone na maśle pieczarki cudownie ten smak uzupełniły. Składniki(...)garnku rozgrzać olej i na średnim ogniu zeszklić cebulę i czosnek. Dodać kapustę i mieszając poddusić przez 3-4 minuty. Dodać ziemniaki, wlać wodę, posolić i na niewielkim ogniu gotować do miękkości warzyw. Kiedy warzywa będą miękkie, zdjąć z ognia, dodać 50 g masła i zblendować zupę do pożądanej gładkości. Zupę przyprawić świeżo mielonym pieprzem. Pieczarki oczyścić i pokroić
Codzienna kuchnia niecodziennadiety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej Dzień pierwszy Śniadanie: szklanka letniej wody z sokiem z 1/2 cytryny zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem II śniadanie surówka z kapusty z marchewką 1 jabłko Obiad zupa z kiszonych ogórków kalafior w pikantnym sosie pomidorowym Podwieczorek sałatka z pomidorów, cebuli i miksu sałat+sok z cytryny lub ocet jabłkowy, przyprawy, świeże zioła owocowe lody(...)cytryny 1 szklanka zakwasu buraczanego podgrzanego do 40 stopni C. zielony koktajl z grejpfrutem II śniadanie: surówka z młodej kapusty z koperkiem 1 jabłko Obiad: surówka z kiszonej kapusty z granatem zupa-krem z marchewki Podwieczorek frytki z dyni piżmowej 1/2 grejpfruta Kolacja pomidory z cebulą i koperkiem ryż z kalafiora z marchewką Dzień trzeci Śniadanie: szklanka letniej
Kulinarne przygody GatityKiedy pojawia się młoda kapusta wpadam w trans. Pierwsza jest młoda kapusta na gęsto a zaraz poźniej ta zupa. Pachmie i smakuje wiosną. Potrzebujemy: 3 skrzydełka z kurczaka 1/4 główki młodej kapusty 4 młode marchewki 1mały młody por 1 mały młody seler z natką 2 gałązki natki pietruszki 1 mkoda c ebulka 1 ziemniak (stary) 1/2 pęczka koperku mały(...)oczyściłam, starkowałam.Pora umyłam i drobno pokroiłam. Selera opłukałam..Do garnka ze skrzydełkami włożyłam marchewkę, pora, selera i pokrojoną w kostkę cebulę oraz poszatkowaną kapustę.Gotowałam 30 min. Wyjęłam gałązkę selera a zupę zaprawiłam śmietanką, posypałam obficie posiekanym koperkiem
Co w garnkach piszczyporowa Krem z fioletowych ziemniaków z wędzonym łososiem Zupa ziemniaczana z rozmarynem i wędzonym łososiem Zupa ze świeżych ogórków z dodatkiem grzanek Zupa fasolowa z pieczarkami na ostro Zupa z białej kapusty i białych warzyw, z dodatkiem pieczarek Zupa z pomidorów z dodatkiem sera pleśniowego Zupa z cukinii Zupa jarzynowa z chrupiącym boczkiem Zupa z fioletowej marchwi Zupa dyniowa
Codzienna kuchnia niecodziennazeszklić na oleju. Przełożyć cebulę do kapusty. Całość gotować do miękkości kapusty. Doprawić do smaku czarnym pieprzem i ewentualnie solą. ------ Podobne: Kapusta z grochem Badylarkowy śledź na piernatach Zupa ze słodkiej kapusty
Weekendy w domu i ogrodziewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Kapuśniak - zupa z poszatkowanej kapusty głowiastej (świeżej lub kiszonej) i warzyw często na wywarze z wędzonego boczku lub z żeberek. Znana w kuchni polskiej, góralskiej - kwaśnica (tam przygotowywana z kiszonej kapusty), słowackiej - kapustnica (z kiszonej kapusty), ukraińskiej - капусняк . (Wikipedia) żeberka, kości wędzone lub inne mięso na wywar 1/2 kg kiszonej kapusty(...)użyłam z firmy Rafex ) sól i pieprz Ugotować wywar mięsny z listkami laurowymi i zielem angielskim. Dodać pokrojone warzywa. Odrobinę podgotować i do garnka przełożyć kapustę (wcześniej opłukać, jeśli nie chcemy kwaśnej zupy) oraz kminek. Cebulę podsmażyć i dodać do reszty warzyw. Całość gotować pod częściowym przykryciem i na wolnym ogniu. Pod koniec wsypać prażoną cebulkę. Gotową zupę doprawić
Di gotujeZupy nadal królują w moim domu..i czasem brak już pomysłów, ale jakoś daję radę..no i tym razem prosta zupka z małym dodatkiem kapusty i pomidorów. 2-3 marchewki kilka ziemniaków 1-2 pomidorki kawałek białej kapusty bulion drobiowy suszone warzywa listek, ziele sól,pieprz koperek Marchewki, pomidory i ziemniaki pokroić, kapustę poszatkować,przełożyć do garnka, wlać bulion
Moje domowe kucharzenieDanie jednogarnkowe, gęsta, pikantna zupa z papryką, pomidorami, cebulą, kiełbasą i kapustą kiszoną. Zainspirowana przepisem z programu telewizyjnego przygotowałam moją wersję tego dania - jest pyszne! Składniki: 3 papryki czerwone, 1 papryka żółta, 2 cebule, 200 g kapusty kiszonej, 1 duży pomidor, 300 g kiełbasy, 80 g przecieru pomidorowego, łyżeczka słodkiej papryki, szczypta chilli, duża łyżka wędzonej papryki w proszku(...)czas mieszając. Pomidora należy sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w kostkę, dodajemy wraz z bulionem i przyprawami. Dusimy przez kolejne 5 minut. W tym czasie odsączamy kapustę z nadmiaru wody, siekamy. Dodajemy do zupy, gotujemy jeszcze przez 10 minut. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki
Lena Gotujejest! Pomidorowy zawrót głowy <3 Do tego pieczona fasola w pomidorach, poszatkowana kapusta i czegóż chcieć więcej? No, może więcej zupy ;) Składniki: 4 ziemniaki średniej wielkości 2 marchewki 1 cebula 1 łyżka masła 1,5 l bulionu drobiowego 1/2 główki małej kapusty 1 puszka pieczonej fasoli w pomidorach 1 łyżka koncentratu pomidorowego koperek sól, pieprz Przygotowanie: Pokrojone(...)kostkę ziemniaki oraz w plasterki marchew, razem z posiekaną cebulą, szklimy na maśle, zalewamy gorącym bulionem drobiowym (u nas z kaczki), gotujemy aż składniki będą miękkie. Kapustę szatkujemy, dodajemy do zupy, gotujemy przez kwadrans. Fasolę wraz z sosem i koncentrat pomidorowy dodajemy do całości, zagotowujemy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym koperkiem
R'n'G KitchenSłodko ostry kurczak po żydowsku, pożywna sałatka nicejska z pieczonymi ziemniakami, spaghetti primavera, risotto, zupa calo verde z młodą kapustą i misa obfitości z pęczakiem i krewetkami. W każdym daniu mnóstwo zielonych warzyw, zwłaszcza groszku, fasolki i szparagów – tak wygląda menu na ten tydzień. Warzywo dla kobiet w ciąży i niemowlaków Młoda fasolka i groszek! Co prawda sezon(...)sezonu szparagowego i szczytem wszystkiego byłoby tego nie wykorzystać! Po raz pierwszy w tym roku w naszym jadłospisie pojawiła się młoda kapusta – w ciekawej, eksperymentalnej formule, jako zamiennik jarmużu (sezon na niego dopiero się zacznie) w portugalskiej zupie calo verde (taka nasza polska wersja, do której zainspirowała nas Czytelniczka bloga – Marta). Całe menu na tydzień kosztowało
Niedzielny kucharz