zupa z kapusty - 2453 przepisów (strona:13/164)

Kapuśniak z młodej kapusty 129

Taką zupę często przyrządzam wiosenną porą kiedy pojawia się młoda kapusta i warzywa. Kapuśniak jest smaczny i delikatny, moja rodzina go uwielbia. Składniki: 0,5 kilogram wędzonych żeberek 1 małą główka młodej kapusty 3 młode marchewki 1 pietruszka 5 młodych ziemniaków pęczek kopru 3 listki laurowe 5 ziaren pieprzu 3 ziela angielskie 1 łyżka smalcu 1 łyżka mąki pszennej sól(...)małym ogniu do miękkości mięsa. Umytą kapustę drobno kroimy, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, pietruszkę i marchewkę kroimy w drobną kostkę. wywaru wyjmujemy żeberka i cebulę, dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy do miękkości warzyw, musimy uważać żeby się nie rozgotowały. Na patelni roztapiamy smalec wsypujemy mąkę i lekko przesmażamy, dodajemy do zupy. Umyty koperek drobno siekamy,dodajemy do zupy

Bajeczna Kuchnia
Kapuśniak z kiszonej kapusty 176

Kapuśniak z kiszonej kapusty to zupa rozgrzewająca, w sam raz na mroźne zimowe powietrze. Podaję przepis na mój kapuśniak. Czego potrzebujemy: 1 słoik kiszonej kapusty ( najlepiej własny wyrób z marchewką) 30 dag boczku 3-4 ziemniaki  wywar mięsno -warzywny 1 cebula Wykonanie: Do wywaru dodajemy np. dwa udka, lub inne mięso, gotujemy z marchewką, ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Mięso

W kuchennym oknie Ewy
Podsumowanie akcji "Wytrawne potrawy wigilijne" 147

bloga Take It Izzy , za dodanie 4 przepisów. Mam nadzieję, że internauci zechcą skorzystać ze zgromadzonych tu przepisów, przygotowując wigilię w przyszłym roku :) Śledź na piernatach Badylarki Kapusta z grzybami i śliwkami Zupa kalafiorowo-grzybowa Śledzie po sułtańsku Łosoś wędzony à la tatar Pasztet z selera z orzechami włoskimi i oliwkami Tatar ze śledzia Wigilijna kapusta z pieczarkami Śledzie(...)Kapusta z grzybami po lasowiacku Barszcz czerwony z uszkami Sałatka śledziowa z burakiem Kapusta z Grzybami Łosoś w Miodzie i Sezamie Karp w sosie cytrusowo-maślanym Skandynawska zupa rybna Uszka wigilijne z kapustą i grzybami Frittata z łososiem i szpinakiem Sos z suszonych grzybów Kapuśniaki Świąteczny pasztet z soczewicy Pierogi z kapustą i pieczarkami! Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą

Weekendy w domu i ogrodzie
Pyszny kapuśniak z dodatkiem pieczarek 155

kuchni polskiej. Smakuje zarówno w lecie, jako lekka polewka z młodej kapusty, jak i w zimie, pobudzając krążenie kwaśną wersją z kapusty kwaszonej lub góralską kwaśnicą. My proponujemy zupę z kapusty z dodatkiem pieczarek i ziemniaków. Idealna nawet na największe chłody! Pyszny kapuśniak z dodatkiem pieczarek Składniki: ok. 200 g kiszonej kapusty 600 g pieczarek 5-5 średnich ziemniaków

Moja Mama Gotuje
Zupa gołąbkowa / Cabbage roll soup 284

przepyszna! Taki smak gołąbków w zupie, aż nie mogłam się sobie nadziwić, że nie przymierzyłam się do czegoś takiego wcześniej. Zupa wychodzi gęsta, z ryżem, mięsem i kapustą, jeżeli lubisz bardziej płynne zupy, dodaj więcej bulionu. Teraz rozważam nad zupą hamburgerową, lazaniową i pizzową, coś czuję że też będą pyszne. Jeżeli lubisz takie gęste i sycące zupy, z czystym sumieniem(...)gulaszową z wołowiną , jest boska! Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Zupa gołąbkowa (6-8 porcji) Składniki: 450 g mielonej wołowiny 150 g boczku lub kiełbasy, pokrojonych w kostkę 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę 4 ząbki czosnku, drobno posiekane 1/2 główki średniej kapusty, posiekanej 4 szklanki bulionu drobiowego 3 szklanki passaty pomidorowej 1 marchewka, obrana na starta

karmelowy
Zupa z pieczonych pomidorów i ciecierzycy 112

listkami bazylii. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.   Polecam również: Ekspresowa zupa z kapusty i fasoli, bez bulionu Zupa marchewkowa z pieczoną ciecierzycą

Chilli Czosnek i Oliwa
Najlepsza domowa grochówka. Zupa grochowa 940

powoli żeby nie przypalić rozpadającego się grochu, który powoduje, że całość nabiera takiego aksamitnego charakteru. Na wędzonych żeberkach pyszne są też inne zupy np. Kapuśniak ze słodkiej kapusty Dobra zupa grochowa jest bardzo pożywna więc spora porcja wystarczy za cały obiad. Tak też bywa u nas kiedy ją ugotuję. Przy grochówce nawet Żarłoczek, który nie przepada za zupami, nie marudzi

Smaczna Pyza
Dietetyczna zupa kapuściana z pulpetami 148

Zupa z przepisu mojej babci, niedawno ją robiłam, jest aromatyczna i smaczna, a do tego bardzo tania w wykonaniu.  Składniki na zupę: ½ główki kapusty, 15 dag kości drobiowych, ½ pęczka włoszczyzny lub wywar z kostek warzywnych, 25 dag ziemniaków, ½ szklanki mleka, 1 łyżeczka maki, 1 łyżeczka masła klarowanego, sól do smaku, pieprz ziołowy do smaku. Składniki na pulpety: ½ główki młodej(...)cebulą, dodać rozmącone jajka, olej, jogurt, mąkę, bułkę tartą i przyprawy do smaku. Wymieszać składniki, formować kuleczki i ugotować w osolonej wodzie. Wykonanie zupy: Z kości i włoszczyzny ugotować wywar na 2 litrach wody. Kapustę pokroić razem z ziemniakami i ugotować na wywarze do miękkości. Mąkę rozprowadzić mlekiem, dodać do zupy i zagotować. Na końcu dodać masło, rozlać na talerze

Tradycyjna Kuchnia
ZUPA Z WLOSKIEJ KAPUSTY 174

Pożywna i bardzo prosta w przygotowaniu ZUPA Z WŁOSKIEJ KAPUSTY, swym niebanalnym smakiem i ujmie niejedno podniebienie. Świetnie smakuje z ziemniakami okraszonymi skwarkami ze świeżej słoniny. Polecam przepis na tą zupę ! ----------------------------------- Liczba porcji: 4 Czas przygotowania : 30 minut ----------------------------------- SKŁADNIKI: 1/2 główki kapusty włoskiej, średniej wielkości (z lekko ułożonymi liśćmi) 2 marchewki tłuszcz do smażenia 1 litr rosołu mięsno-warzywnego mała(...)cebulę - zasmażamy przez minutę, mieszając. Krok 5. Do cebuli dodajemy kopiastą łyżeczkę mąki, cały czas mieszając zasmażamy razem, aż lekko się zrumieni - rozprowadzamy zasmażkę rosołem spod zupy, zagotowujemy i dodajemy do garnka z kapustą - całość jeszcze raz zagotowujemy, doprawiamy do smaku, jeśli trzeba. Po zdjęciu z ognia dodajemy posiekany koperek. Zupa świetnie smakuje z ziemniakami z wody okraszonymi skwarkami

Moja Książka Kucharska
zupa z kiszonej kapusty z kaszą i klopskikami... 111

wyrobić z jajkiem, tartą bułką, solą, pieprzem, cebulą, bułką odciśniętą z wody, na smalcu smażyć małe, rumiane klopsiki zupę podać z klopsikami, zupa nie jest mocno tłusta - zupa z kiszonej kapusty z dodatkiem kaszy jęczmiennej jest w naszym domu gotowana od wielu pokoleń, jest po prostu pyszna z różnymi dodatkami...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kapuśniak na ogonach wieprzowych 244

Kapuśniak na ogonach wieprzowych. Czy ktoś jeszcze gotuje kapuśniak na ogonach wieprzowych? My tak. Zapewniam Was, ze jest no najsmaczniejszy kapuśniak jaki znam. U nas świnskie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jesienna zupa z brukselki 123

Kapusta warzywna brukselska, nieprzegotowana wynagrodzi nam to cudownym smakiem. Zawsze kojarzy się z jesiennymi warzywami.  Składniki 400 g brukselki 100 g karkówki 100 g wędzonki 2 marchewki 1 pietruszka sól pieprz pół selera ząbek czosnku pęczek koperku pół szklanki śmietany do zup 3 woreczki ryżu   Przygotowanie   Warzywa pokroiłem w kostkę. Włożyłem do garnka zalałem 2 litrami wody

R'n'G Kitchen
Kapuśniak na żeberkach z młodej kapusty 161

młodej kapusty, np. gołąbki , parzybrodę , na słodko-kwaśno czy też w formie zapiekanki . Dzisiaj zachęcam do przygotowania lekkiej, warzywnej i niesamowicie aromatycznej zupy - kapuśniaka na żeberkach.  Składniki na porcję dla 6 osób: 3/4 główki młodej kapusty (0,75 kg) 0,5 kg surowych żeberek 0,5 kg wędzonych żeberek 0,5 kg młodych ziemniaków (waga przed obraniem(...)warzyw) . Po upływie czasu dodać pokrojone ziemniaki i startą marchewkę. Gotować kilka minut. W międzyczasie kapustę umyć, usunąć głąba i pokroić ją na mniejsze kawałki. Następnie do zupy dodać pokrojoną młodą kapustę. Garnek przykryć pokrywką i gotować, aż do miękkości kapusty. Ewentualnie, na sam koniec do zupy dodać koncentrat pomidorowy oraz posiekany koperek.  Poszczególne etapy gotowania kapuśniaka Po prawej

Ugotować
Zupa krem z kiszonej kapusty 148

kapuśniakiem jest czasami ten problem, że gorące włókna kapusty mogą parzyć brodę czy spadać z łyżki. Mam na to świetny sposób - robię kapuśniak w formie kremowej zupy! Ponieważ od jakiegoś czasu sama kiszę kapustę w słoikach to przeważnie mam jej choć trochę w zapasie. Najbardziej lubię podjadać kiszonki tak po prostu, ze słoika, no i są doskonałym dodatkiem do prawie(...)naturalnej wit. C i błonnika, a także dobrych probiotycznych bakterii. Polubcie kiszonki jeśli do tej pory mieliście z nimi nie po drodze. Kiszonki to też doskonały składnik zup! Z dziecięcych lat pamiętam kapustę kiszoną duszoną z kaszą - ależ to dobre! Oczywiście w zupie, kiedy kiszone warzywa zagotujemy, tych witamin i wartości jest mniej, ale przecież nie samą surowizną człowiek żyje

Smaczna Pyza
Zupa Pochlapka – kuchnia podkarpacka 136

wyboru składników, niż niedostatku, dlatego jesteśmy bardziej skłonni docenić te proste potrawy przygotowywane na naturalnych, lokalnych produktach. Pochlapka to typowa zupa na wywarze warzywnym, gotowana z warzyw korzeniowych, kapusty i ziemniaków. Zupa doprawiona jest przecierem pomidorowym i zagęszczona zasmażką. Jest to danie pochodzące z okolic Strzyżowa, z miejscowości Niewodna w gminie Wiśniowa. Przepisem podzieliły się gospodynie z KGW Niewodna(...)publikacji „Czarnorzecko-Strzyżowska Kraina Smaków. Tradycyjne przepisy kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska LGD”. Zupa Pochlapka - kuchnia podkarpacka Składniki: 500 g ziemniaków pół główki kapusty włoszczyzna (2 pietruszki, 3 marchewki, kawałek selera, 1 por) 2 cebule 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka mąki 1 łyżka masła pęczek koperku sól Kapustę drobno szatkujemy, cebule kroimy w kosteczkę

Trzeci talerz