propozycje na pyszne dania i słodkości. Tak więc zaczynamy od przepisów Pani Joli i znajdziemy tutaj propozycje obiadowe, sałatki, zupy. Wszystkie przepisy na wytrawnie. Jest kaczka faszerowana kapustą, zupa cygańska, tort naleśnikowy ze szpinakiem i wiele innych propozycji :-) Po pani Joli przychodzi czas na kuchnię Grzegorza, który swoje propozycje zaczyna od idealnego steku z sosem, czy szarpaną wieprzowiną na cydrze
kruche babeczkiZupa gołąbkowa z klopsikami Gęsta, pożywna i przepyszna zupa z ryżem, kapustą, klopsikami i przecierem pomidorowym. Inspirowana znanymi i lubianymi gołąbkami. Palce lizać! Składniki: 1/3 główki białej kapusty 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 niewielka marchewka 1,5 – 2 litra wody lub bulionu 1 szklanka przecieru pomidorowego lub mały słoiczek koncentratu pomidorowego 100g białego ryżu Przyprawy: sól(...)pokrojoną w kostkę cebulę *** *** Następnie dodajemy pokrojoną w dużą kostkę kapustę oraz startą na dużych oczkach tarki marchew. Całość podsmażamy przez chwilę ciągle mieszając *** *** Całość zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez około 25 minut *** *** Po tym czasie do zupy dodajemy suchy ryż, mieszamy i gotujemy dalej, przez około
Blog z ApetytemProduktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa. Jest to potrawa pochodząca z regionu częstochowskiego. Jest ona rodzajem kapuśniaku o słodkim smaku. Zupa jest gęsta, a w jej skład wchodzą: słodka kapusta, ziemniaki, boczek i kminek. Zupa parzybroda jest jednogarnkową potrawą wiejską. W dawnych czasach ze względu na łatwość przyrządzenia i dostępność produktów serwowana była najczęściej podczas żniw lub wykopków. Produkty wchodzące(...)skład (tj. ziemniaki i kapusta) zajmują wiodącą pozycje w jadłospisie mieszkańców rejonu częstochowskiego. Zupa parzybroda w mojej wersji. Składniki: - wywar mięsny lub warzywny - 1 kg młodej kapusty - 700 g ziemniaków - 2 – 3 marchewki - 300 g wędzonego boczku - 2 cebule - sól - pieprz - kminek Na patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek i cebule. Kapustę przekrawamy na ćwiartki, wycinamy głąb i kroimy
mojewypiekiinietylkoPyszna, rozgrzewająca zupa z kapusty włoskiej i białej fasoli. Ja dodatkowo dodałam do zupy ryżu p rzez co zupa stała się bardzo sycąc. Idealna na mroźne dni. Składniki: 2 L bulionu 1/2 główki kapusty włoskiej 1 puszka białej fasoli 1/2 szklanki ryżu 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego majeranek(...)umyć. Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w półksiężyce a marchewkę w talarki.W garnku rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę z marchewką i czosnkiem, podsmażyć. Dodać poszatkowaną kapustę, przesmażyć całość. Zalać bulionem, dodać przyprawy, zagotować. Następnie do gotującej zupy wsypać ryż. Gotować do miękkości ryżu. Na sam koniec dodać fasolę, zagotować. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Smaczneg
magiczna kuchnia Kasilżejszą wersję tej zupy. Gdy jednak pogoda za oknem nie rozpieszcza to zupa musi być sycąca i treściwa. Taki właśnie jest kapuśniak z pęczakiem. Pyszny i aromatyczny. Składniki: mięso na wywar ( u mnie dwa żeberka) wędzone kości 25 dag wędzonego boczku włoszczyzna 50 dag kiszonej kapusty 3 suszone grzybki 2 cebule 10 łyżek pęczaku 5 kulek ziela angielskiego(...)rozdrabniamy. Dokładamy do garnka z wywarem. Do zupy dodajemy boczek z cebulą i kaszę. Gotujemy przez ok. 10-15 minut (do czasu aż kasza stanie się miękka. Dokładamy ugotowaną kapustę. Zupę zabielamy śmietaną. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Wsypujemy majeranek. Wszystko dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy. Podajemy na ciepło. Uwaga: Jeśli zupę będziemy spożywać dopiero następnego dnia
Pobite gary Barbarykwaśny powinien on być. To oczywiście kwestia gustu – my preferujemy umiarkowane rozwiązania w tym zakresie. Dlatego wyciskamy sok z kapusty i nie dodajemy go już potem do zupy, ale też kapusty dodatkowo nie płuczemy. Na wszelki wypadek warto jednak wyciśnięty sok zachować. Jeśli pod koniec gotowania zupy uznamy, że chcielibyśmy mieć ją nieco kwaśniejszą, zawsze będziemy wtedy mogli to jeszcze(...)grubą (2-3cm) kostkę. Dodajemy do zupy, doprowadzamy do ponownego wrzenia i gotujemy do miękkości – zwykle ok. 15 minut. Pod koniec gotowania stopniowo dosalamy zupę. Możemy również dodać nieco odciśniętego wcześniej soku z kapusty. Przez Krystian Kulinarna Pokusa Post Kapuśniak z kiszonej kapusty pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa
Kulinarna Pokusakwaśny powinien on być. To oczywiście kwestia gustu – my preferujemy umiarkowane rozwiązania w tym zakresie. Dlatego wyciskamy sok z kapusty i nie dodajemy go już potem do zupy, ale też kapusty dodatkowo nie płuczemy. Na wszelki wypadek warto jednak wyciśnięty sok zachować. Jeśli pod koniec gotowania zupy uznamy, że chcielibyśmy mieć ją nieco kwaśniejszą, zawsze będziemy wtedy mogli to jeszcze(...)grubą (2-3cm) kostkę. Dodajemy do zupy, doprowadzamy do ponownego wrzenia i gotujemy do miękkości – zwykle ok. 15 minut. Pod koniec gotowania stopniowo dosalamy zupę. Możemy również dodać nieco odciśniętego wcześniej soku z kapusty. Przez Krystian Kulinarna Pokusa Post Kapuśniak z kiszonej kapusty pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa
Kulinarna PokusaMłoda kapusta smakuje pysznie w każdej postaci - czy to zasmażana z koperkiem, czy zapiekana, w surówce czy w bigosie, w zupach. Postanowiłam przełamać nieco tradycyjny przepis i przygotować zupę krem z kapusty. Podana z chipsami z boczku i chrupiącym słonecznikiem smakowała wyśmienicie, więc nic dziwnego, że w tym tygodniu gotowałam ją już dwa razy:) Składniki (na 4 porcje): 1 nieduża(...)prawie cała przykryta (w razie potrzeby dolać odrobinę wody), zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok 10-15 minut, aż kapusta będzie miękka. Doprawić do smaku. Kapustę zmiksować blenderem na kremową zupę, dodać posiekany koperek i jeszcze raz krotko zmiksować. Jeśli zupa będzie za gesta, można dolać trochę bulionu. Plastry boczku ułożyć na wyłożonej papierem blasze, wstawić do nagrzanego
Obiad gotowyKapuśniak to jedna z tych zup co bardzo lubię, pewnie dlatego że uwielbiam kapustę kiszoną. Zupa jest aromatyczna, syta i bardzo zdrowa. To mój rodzinny przepis na tradycyjny kapuśniak, tylko bez zasmażki, ale jak lubicie bardziej gęste zupy to śmiało możecie dodać zasmażkę. Składniki: 500 g wędzonych żeberek/kości 500 g kapusty kiszonej 5-6 ziemniaków 2 marchewki(...)dodajemy do wywaru. Kapustę pokroić na mniejsze kawałki, gdy warzywa bedą miękkie, dodajemy kapustę kiszoną. Całość gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Na koniec doprawiamy do samku solą i pieprzem. Mięso wyciągamy z garnak, kroimy w kostkę i dodajemy z powrotem do zupy. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Smacznego
magiczna kuchnia Kasitakiej pysznej, kwaśnej zupki. Zazwyczaj kapuśniak gotuję na wędzonym żeberku, z dodatkiem boczku i kiełbasy. Tym razem wyszła wersja "light", gdyż zupę ugotowałam na piersi z kurczaka. Wyszło lekko i pysznie. Zwłaszcza, że kilka lat temu odkryłam kapustę kiszoną Sandomierską, i do dziś jestem jej wierna. Jest apetyczna, jasna i pysznie kwaśna. Idealna do surówki lub ... właśnie do kapuśniaku(...)czasie do mięsa dodajemy pęczak oraz pokrojone w kostkę warzywa. Kiedy pierś jest miękka wyjmujemy ją na talerzyk, a po ostygnięciu kroimy w dużą kostkę, i ponownie wrzucamy do zupy. Kapustę szatkujemy zalewamy wodą i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie przekładamy do bulionu z mięsem i warzywami. Doprawiamy do smaku przyprawami, i gotujemy całość około 10 minut
Walijskie Pichceniekapusty młodej 4 ziemniaki 2 łyżki ryżu 3 łyżki fasoli 3 łyżki keczupu 3 łyżki przecieru z moreli suszonych 2/3 szklanki białego wytrawnego wina sól pieprz przyprawa do zup Kapustę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając głąb i grube nerwy, zalać wywarem, gotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, dodać do kapusty w połowie gotowania razem z ryżem
Camilla w kuchniobowiązkowe danie wigilijnej wieczerzy. Jest to postne danie, zwykle przygotowane z niewielkiej ilości składników. Wywar z ugotowanych grzybów zakwasza się zakwasem na biały barszcz lub kwasem z kiszonej kapusty. Do zupy dodaje się kaszę lub makaron. Na północy regionu zwykle podaje się ją z całymi ugotowanymi osobno ziemniakami. Najczęściej tego rodzaju zupa nazywana jest barszczem grzybowym, choć miewa też inne(...)regionu, a zacznę od wersji o wyjątkowo mocnym smaku. Kwaśnica z Dynowa to wywar z suszonych grzybów, który gotuje się z kaszą jęczmienną i kwasem odciśniętym z kiszonej kapusty. Nazwa zupy odzwierciedla jej intensywny kwaśny smak. Przepis na kwaśnicę w serwisie nowiny24.pl podała Pani Teresa Ferenc, szefowa kuchni z karczmy Wacławówka w Rzeszowie. Zupa tradycyjnie gości na wigilijnych stołach
Trzeci talerzMłoda kapusta z kalarepką – lekka zupa na podsmażonych skrzydełkach Zupy , uwielbiam prawie wszystkie , a szczególnie te z nowalijek . Kalarepka do tego typu dań pasuje znakomicie , a już szczególnie udany jest jej romans z młodą kapustą . W końcu oba warzywa są ze sobą spokrewnione , więc nic dziwnego że się doskonale dogadują Podsmażane na maśle skrzydełka ,wzbogacają aromat , smak i nadają(...)będą miękkie . Na koniec wlewamy śmietankę , gotujemy jeszcze 5 -6 minut . Wyłączamy gaz , doprawiamy pieprzem , natkami i podajemy . Doskonała sama , jak i z pieczywem . Smacznego ! Artykuł Młoda kapusta z kalarepką – lekka zupa na podsmażonych skrzydełkach pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyMogłam pójść za radą mojej czytelniczki <3 i zrobić inną wersję gołąbków. Jednak nie byłam zbyt dobrze przygotowana do tego....:/ Zrobiłam co mi wpadło akurat do głowy. Zupę z kapusty włoskiej. Można rzec kapuśniaczek. Zajęło mi to tylko kilka minut, przecież nie było tego aż tak wiele. Ostatecznie wyszło mi ok 2 litrów zupy. Posiekałam kapustę i zapakowałam
Pieprzyć z Fantazjąlasowiacku - podkarpacki blog kulinarny Jest taki typ zup, które nazywam męskimi, ponieważ są gęste i syte. Po takiej zupie nikt nie odchodzi od stołu głodny. Zupa po lasowiacku jest delikatna i świeża dzięki białej kapuście i marchewce, jednak ziemniaki i boczek sprawiają, że jest co jeść. Dodatkową zaletą tego dania jest łatwa dostępność składników przez cały rok. Polecam na obiad(...)Boczek kroimy w drobną kostkę, dodajemy pokrojoną włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, cebulę, ziemniaki pokrojone w kostkę, pokrojoną kapustę, czosnek i kminek. Wszystko to gotujemy około pół godziny. Z dwóch łyżek mąki i łyżki masła robimy zasmażkę, dodajemy ją do zupy i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przepis powtarzam za paniami ze Stowarzyszenia Rozwoju Gminy Cmolas („Wielka księga
Trzeci talerz