Zupa spalająca tłuszcz – to pyszna zupa wspomagająca przemianę materii, której głównymi składnikiem jest kapusta, która jest bogata w błonnik pokarmowy i zapewnia uczucie sytości. Poza tym znajdziecie w tej zupie seler naciowy, który ma właściwości odchudzające, a także oczyszczające (seler naciowy w 100g ma tylko 17 kcal), a co najważniejsze jest bogatym źródłem witaminy C (ma jej prawie(...)ogniu bez przykrycia (po tym czasie mięso można wyciągnąć z zupy, pozbawić je skór i ewentualnie na sam koniec rozłożyć do talerzy z zupą lub wykorzystać tak ugotowane mięsko do zrobienia sałatki z gotowanym kurczakiem). Kapustę umyć, osuszyć, poszatkować. Paprykę umyć, osuszyć, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w dużą kostkę. Seler naciowy umyć, osuszyć, pokroić w paseczki. Kalafior umyć, pozbawić głąbu
Kulinarne PrzebojeZupę z kapusty kojarzymy z kapuśniakiem robionym z kapusty kiszonej. Ja wolę jednak wersję ze świeżą kapustą, z którą zupa smakuje zupełnie inaczej, na pewno jest lżejsza:). 1 główka kapusty 400g żeberek 4 marchewki 1 por 1/2 selera 1 cebula 1 por 1 pęczek koperku 3 ziemniaki 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego vegeta, sól
Szefowa kuchnidania typu “sprzątanie w lodówce” są zazwyczaj najsmaczniejsze i możemy też w ten sposób pozbyć się produktów, które bardzo potrzebują już przetworzenia. Tym razem proponuję zupę z podsmażoną kiełbaską, kapustą, papryką i pomidorami, zabieloną słodką śmietanką – jest pyszna! Można zamienić warzywa na takie, które akurat mamy w lodówce. Zapraszam po przepis. Scroll down for recipe in English(...)Zupa warzywna z kiełbasą (6 porcji) Składniki: 150 g kiełbasy, pokrojonej w kostkę 1/2 główki kapusty, poszatkowanej 100 g fasolki szparagowej, pokrojonej na 2 cm kawałki 1 czerwona lub żółta papryka, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, posiekane 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki 4 pomidory, pokrojone w kostkę (lub 1x400g puszka krojonych pomidorów) 1 cebula, pokrojona w kostkę
karmelowyUwielbiam kapuśniaki, mogłabym jeść codziennie. Dzisiejszy kapuśniaczek jest z dodatkiem kminku. Warto dodać kminek do potraw. Jest bardzo zdrowy Na dużą patelnię wlać odrobinę oleju i
Kuchnia PokoleńCześć Pogoda nadal nas nie rozpieszcza, więc chociaż powspominam lato zamieszczając kolejny przepis z tych wypróbowanych latam. Tym razem będzie zupa z młodej kapusty z dodatkiem pomidorów. Zupa wyszła naprawdę smaczna, zupełnie inna niż tradycyjny kapuśniak. W poniższej recepturze (zaczerpniętej z prasy kobiecej) pominęłam jednak paprykę (nie wszyscy u mnie ją lubią) i oliwę (zupę gotowałam na żeberkach wieprzowych, więc(...)oliwa nie była już potrzebna). Kapuśniak z pomidorami / Zupa z młodej kapusty Przygotuj nóż i deskę do krojenia, duży garnek, miski, łyżkę, miarkę kuchenną, durszlak, chochlę. Przygotuj składniki (4 porcje): pół główki kapusty, 2 cebule ze szczypiorem, 4 młode ziemniaki, 2 duże pomidory, paprykę w dowolnym kolorze, 3 łyżki oliwy, 3 łyżki koperku, sól, pieprz, kminek, paprykę w proszku
blog.moje-pasje.infocoś kwaśnego i tym "czymś" okazuje się być wtedy zupa :) Ogórkowa.... szczawiowa ... bądź kapuśniak! Ten - przygotowany na żeberkach, z dodatkiem ziemniaków i marchewki jest niezwykle sycący i pożywny! Składniki: 6 żeberek wieprzowych 3 litry wody 3 marchewki mały por mały seler pietruszka 5-6 ziemniaków 500 g kiszonej kapusty pieprz ziarnisty pieprz mielony słodka papryka mielona ziele angielskie liść(...)kawałki. Wszystkie warzywa dodajemy do gotującego się wywaru. Kapustę kiszoną płuczemy na sitku - ja lubię aby kapuśniak był kwaśny więc nie przesadzam z wypłukaniem kapusty. Następnie ją szatkujemy i dodajemy do zupy. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osobnym rondelku. Po ugotowaniu dodajemy je do garnka z zupą. Całość doprawiamy pieprzem, odrobiną soli (jeśli potrzeba
Taste TherapyOczyszczająca zupa z kapusty. Edyta Guhl. Zawsze przed Wielkanocą staram się pościć i choć może rezygnacja z mięsa nie jest dużym wyrzeczeniem, bo mięso mi nie smakuje, to trudniej jest zrezygnować z cukru, slodyczy, czy ukochanej kawy. Przy moim niskim ciśnieniu brak kofeiny kończy się chodzeniem po ścianach i ciagłym przysypianiem. Próbowałam zastąpić ją colą, ale jaki to post
dolcevitainmykitchenzupę :-) Zupa jest bezglutenowa . Do przepisu dołączyłam filmik -> na końcu posta. * * * Składniki na wielki gar zupy: kawałek mięsa (u mnie golonka indycza) ok. 3 litry wody 3 marchewki 2 pietruszki (korzeń) kawałek selera (korzeń) kawałek pora 1 cebula 3 ziemniaki ćwiartka główki kapusty włoskiej garść liści laurowych i ziela angielskiego 3 łyżeczki soli szczypta czarnuszki i kozieradki eko-przyprawa(...)gotujemy przez 15 minut. 5. W międzyczasie siekamy drobno umytą ćwiartkę kapusty włoskiej. 6. Wyciągamy mięso. Możemy je rozdrobnić i na końcu z powrotem dodać do zupy. Wrzucamy kapustę, mieszamy. Sypiemy trochę mielonej kozieradki, mieszamy, przykrywamy i gotujemy tak jeszcze 5 minut. 7. Po tym czasie solimy 3 łyżeczki soli, trochę pieprzu, mieszamy i wyłączamy płytę/gaz. Dodajemy słoiczek
Kawa z mlekiemZupa pachnąca lasem, pomidorami i kapustą. Uwielbiam takie zupy są sycące, zdrowe.W sezonie kurkowym polecam zrobić taką zupę. 1/2 główki kapusty młodej 3 pomidory duże 20 dkg kurek 3 ziemniaki 3 gałązki selera naciowego 2 marchewki 2 liście laurowe 3 ziela angielskie sól, pieprz czerwony masło klarowane natka pietruszki i liście selera bazylia świeża 1 korpus z kaczki 4 parówki(...)pietruszki i liście selera które związuje razem nitką. Gotuje wywar około 45 minut. Wyjmuję natkę, dodaję kapustę, marchew, ziemniaki, seler naciowy i gotuję około 15 minut. Na końcu dodaję przesmażone pomidory. Kurki smażę na maśle klarowanym, i parówki też przesmażam. Dodaję do zupy, doprawiam solą, pieprzem, natką pietruszki, podaję z bazylią
wesoła kuchniaWitam serdecznie Podzielę się przepisem na pyszny kapuśniak z młodej kapusty z boczkiem. Zupa jest smaczna i pożywna i jeżeli ktoś jeszcze takiego kapuśniaku nie gotował to polecam wypróbować przepis. Do przygotowania kapuśniaku będziemy potrzebować: 2,5 l czystego wywaru warzywnego lub mięsno-warzywnego 1 główka młodej kapusty około 1,2 kg 350 g boczku wędzonego około 500 g ziemniaków(...)liści kapustę szatkuję. Boczek kroję w kostkę. Gotowanie kapuśniaku: Do garnka z wywarem przekładam kapustę, ziemniaki, marchew, doprawiam solą pieprzem dodaję listek laurowy, ziele angielskie, mieszam i gotuję zupę. Na początku kapusty jest bardzo dużo ale po chwili gotowania zmniejszy swoją objętość. W tym czasie gdy gotuje się zupa na patelni podsmażam boczek przez około 10 minut, następnie do podsmażonego
Uwaga Babcia GotujePyszna, gęsta, bardzo pożywna i kwaśna zupa z kapustą kiszoną, ziemniakami i wędzonym boczkiem :) Przepis pochodzi z magazynu 'Moje Gotowanie'. Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 6 osób: 1 ubita szklanka kapusty kiszonej 1/2 szklanki soku z kapusty 200 g wędzonego boczku 4-5 ziemniaków 1 marchewka 1 mała cebula 1 łyżeczka mąki 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe sól(...)się gotuje, na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i wytapiamy tłuszcz. Dodajemy cebulkę i łyżkę mąki - smażymy, aż mąka i cebulka zarumienią się. Dodajemy do zupy, zwiększamy ogień do średniego i gotujemy pod przykryciem do miękkości kapusty. Na koniec doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i maggi. Gotowe
My Culinary ArtKapuśniak musi być kwaśny ! Kapuśniak musi być kwaśny, prawda ? Uwielbiam kapuśniak taki prawdziwy z kiszonej kapusty, prosty nie przekombinowany. Ten dzisiejszy jest kwaśny taki jak winna być zupa na dzień kiedy rano się budzisz z bólem głowy i marzysz o czymś kwaśnym. Ta zupa taka jest i na dodatek prawie robi się sama. Kapuśniak 1 kg kiszonej kapusty(...)woreczku, delikatnie odcięłam górę woreczka i wycisnęłam sok z kapusty wprost do garnka. Kapustę wyłożyłam na deskę i pokroiłam ją nożem, przełożyłam do garnka, dodałam liście laurowe, ziele angielskie dolałam wodę. Kiełbasę i szynkę pokroiłam w kostkę i dodałam do garnka. Postawiłam garnek na gazie i zupa gotowałam się około 45 minut. W międzyczasie obrałam i ugotowałam pokrojone w kostkę
Kuchnia na wzgórzuSezon na zupy z młodych warzyw rozpoczęty! Wczoraj udało mi się kupić w bardzo atrakcyjnej cenie młodą kapustę i pomysł na obiad już miałam w głowie. Zupa jarzynowa z młodej kapusty, z fasolką szparagową, groszkiem i koperkiem to najlepszy pomysł na wiosenny obiad. Taką zupę można przechowywać do dwóch dni. Jest bardzo syta, pachnie wiosną, wiosennym targiem z warzywami. Czego(...)chcieć więcej? Na drugi dzień jest jeszcze smaczniejsza. Zupa jarzynowa z młodą kapusta, groszkiem i fasolką szparagową Składniki: 2 kości schabowe 2 korzenie pietruszki 3 marchewki 1/2 główki młodej białej kapusty 300 g fasolki szparagowej 1 puszka groszku konserwowego 1 pęczek koperku 4 liście laurowe 1 łyżka ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Pietruszkę i marchew obieramy
Moja smaczna kuchniaDziś proponuję wariację tradycyjnego kapuśniaku. Pyszna zupa z kapustą i makaronem z dodatkiem sosu sojowego, aromatycznych przypraw i makaronu z pewnością zadowolą wszystkich fanów orientalnych smaków. Polecam na rozgrzewający obiad w te chłodne dni. Zapraszam po przepis! Scroll down for recipe in English Kapuśniak w stylu orientalnym (6-8 porcji) Składniki: 4 łyżki sosu sojowego 4 łyżki octu ryżowego(...)ogniu przez 5 minut. Następnie dodaj mieszankę sojową i gotuj kolejną minutę. Wlej resztę bulionu, dodaj kapustę i gotuj aż zmięknie, przez około 15-20 minut. Dodaj wymieszaną mąkę z wodą i gotuj kolejną minutę. Następnie dodaj makaron i kurczaka i gotuj zupę aż makaron zmięknie. Dopraw solą, pieprzem, miodem, octem ryżowym i sosem sojowym do smaku, posyp pietruszką
karmelowy