zupa z kapusty - 2453 przepisów (strona:16/164)

Tradycyjny kapuśniak z wędzonym boczkiem 228

zostało. Ale nic na to nie poradzę. Uwielbiam smak kiszonej kapusty i smażonego boczku. Jest po prostu cudowny i silnie uzależniający :) Do zrobienia tej pysznej zupy, potrzebować będziemy:- 500 g kiszonej kapusty- 300 g wędzonego boczku lub bekonu- 2 duże marchewki- 2 duże ziemniaki- 5 kostek warzywnych- małą cebulę- 3 ziarna ziela angielskiego- po pół łyżeczki pieprzu ziarnistego(...)kostkami warzywnymi. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i kawałki marchewki. Po ok. 5 minutach dodać pokrojoną kapustę (razem z sokiem), ziele angielskie, kmin, majeranek i pieprz ziarnisty. Boczek pokroić w małą kostkę i podsmażyć na wolnym ogniu. Gotowy dodać do zupy, pozostawiając na patelni wytopiony tłuszcz. Pokrojoną w kostkę cebulę zrumienić na pozostałym tłuszczu i dodać do zupy (tłuszcz odsączyć

W poszukiwaniu inspiracji
76 przepisów na jesienne obiady 158

piękna, ale i smaczna. Zupy, dania z kaszą, ryżem czy makaronem, z pewnością rozgrzeją w zimny wieczór i poprawią nastrój. Najlepsze dania, w jednym miejscu, specjalnie dla miłośników dobrego jedzenia! Smacznego! Bulgur z warzywami śródziemnomorskimi Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki(...)pelati Ziołowe spaghetti z zieloną fasolką szparagową Zupa jarzynowa Zupa jarzynowa z brukselką i fasolką szparagową Zupa jarzynowa z brukselką, fasolką szparagową i kalafiorem Zupa jarzynowa z białą kapustą i groszkiem Zupa krem z kukurydzy z czarnuszką Zupa z żółtą fasolką szparagową

Moja smaczna kuchnia
Czerwony Kapusniak ala Rumcajs 195

zbędnego gadania, kapuśniak zna każdy. Kapuśniak jaki jest, każdy widzi. Znany w każdym domu, zupa z kapusty, na wywarze z warzyw, boczku, żeberek... Kwaśnica dla Górali, Słowaków  –  kapustnica , Ukraińców  –  капусняк . A teraz jeszcze w wersji Rumcajsowej, czerwonej.  Składniki (4 porcje): 750g ziemniaków 750g dobrej kiszonej kapusty 3 małe cebule 4 ząbki czosnku 1 średnia marynowana

Gotuj z Rumcajsem
Kapuśniak z czerwoną soczewicą 158

przypadku sprawdzają się zupy. Kapuśniak zna każdy, zupę z czerwonej soczewicy… no może nie każdy. Ale kapuśniak z czerwoną soczewicą będzie dla wielu nowością.      Składniki: - ok. 4 l bulionu (drobiowy lub warzywny)- 2 ugotowane marchewki z bulionu- ziemniaki (ilość według gustu)- 400 g czerwonej soczewicy- ok. 600g białej kapusty- 2 cebule- młode części pora- sól morska- świeżo mielony pieprz(...)minut). Do wrzącego bulionu dodajemy pokrojone w dużą kostkę ziemniaki oraz opłukaną soczewicę. Gotujemy 15 minut. Pod koniec dodajemy podsmażoną kapustę, pokrojoną ugotowaną marchew oraz przyprawy – sól, pieprz, paprykę wędzoną, kminek, majeranek. Gotową zupę posypujemy pokrojonym porem oraz cebulką prażoną.Kapuśniak z czerwoną soczewicą, to idealne połączenie smaków. Zupa jest delikatna, a jednocześnie bardzo pożywna. Można ją wzbogacić dodatkiem

mojewypiekiinietylko
Polski kapuśniak z chińską kapustą pakchoi 162

pietruszka Przygotowanie: Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż ją na 2-3 łyżkach oleju w garnku, w którym będziesz gotować zupę. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Co cebuli dodaj przyprawy, wymieszaj dodaj kapustę(...)kiszoną i marchewką, duś razem 2-3 minuty mieszając po czym dodaj 2- 2,5 litra wody. Zagotuj na małym ogniu pod przykryciem. W międzyczasie drobno posiekaj kapustę pakchoi/pekińską i gdy zupa będzie się już gotować a kapusta kiszona będzie już prawie miękka (po około 10-15 minutach gotowania) dodaj chińską/pekińską kapustę i gotuj razem

greenscarf
Kapuśniaczek na kurczaku. 182

Witajcie :)  Zapraszam dzisiaj na pyszny gorący kapuśniaczek. Nic tak nie stawia na nogi po ciężkim dniu pracy jak miska gorącej zupy. Do zupy użyłam  Kapusty kiszonej Orzech oraz przypraw od   firmy Becla. Zapraszam :)   Składniki : 1 udko z kurczaka 2 marchewki pęczek włoszczyzny do zupy 1 łyżka Suszonego lubczyku Becla 1 łyżka suszonego selera Becla(...)ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy kawałek selera i pora  około 6 ziemniaków 2   litr y wody 1 szklanka  Kiszonej kapusty Orzech   1 łyżka domowej vegety sól pieprz, szczypta chili do smaku Wykonanie : Warzywa obieramy , myjemy i kroimy w kostkę. Mięso myjemy, wkładamy do garnka razem z marchewką i włoszczyzną,  zalewamy połową wody. Zagotowujemy, dodajemy

Sama słodycz i szczypta chili
Kapuśniak! 148

ziele angielskie. Gotujemy tak ok. 30 minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, startą na grubych oczkach marchewkę i na koniec kapustę kiszoną. Musimy gotować naszą zupę aż ziemniaki i kapusta nie zrobią się miękkie. Pod koniec gotowania sprawdzamy smak naszej zupy i w razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec robimy zasmażkę. Margarynę roztapiamy na patelni i podsmażamy

Magia jedzenia.
Gołąbki ziemniaczane z gryką 162

smaczne. Składniki: 1 główka kapusty włoskiej 1 kg ziemniaków 1 szklanka kaszy gryczanej 2 białe cebule 1 jajko sól i pieprz do smaku 3 łyżki tłuszczu przyprawa do zup Wykonanie: Kapustę sparzyć, oddzielić liście i oczyścić z nerwów. Ziemniaki obrać, zetrzeć, odcisnąć nadmiar soku, dodać usmażoną cebulę, jajko, kaszę i przyprawy do smaku. Na liściach kapusty układać farsz, zwijać gołąbki

Tradycyjna Kuchnia
Kapuśniak rozgrzewający 158

wrzucamy do naszego wywaru z warzywami i mięsem. Ziemniaki ugotować osobno (w kwaśnym wywarze z kapustą nie ugotują się!), pokroić w kostkę i dodać do zupy.   Gotować na wolnym ogniu do miękkości kapusty. Dodać przepłukany pęczak i jeszcze podgotować, aż będzie odpowiedni. Kapuśniak zasadniczo najlepszy jest na drugi dzień. * kapusta kiszona i kwaszona to nie to samo. Kwaszona jest

Pociąg Do Kuchni
Zupa-kapuśniak na golonce 178

ViolaPasssion Uwielbiam "KAPUŚNIAK" ODSŁON TEJ POWSZECHNIE ZNANEJ ZUPY W POLSCE JEST WIELE. Ja jednak lubię z kapusty kiszonej zapalaną gotowaną na golonce. Jak już wspominałam przy przepisie na "golonkę pieczoną" zostawiłam wywar. Ale również możecie ugotować taką zupę na kurczaku. Sładniki: Wywar około 3 litrów 1 kg kapusty kiszonej 2 marchwie 6 ziemniaków średniej wielkości 3 listki laurowe sól, pieprz(...)kroimy w kostkę. Marchew tarkujemy na drobnych oczkach. Kapustę wyciskamy z soku i kroimy drobno. Zostawiamy kwas z kapusty bo może nam się przyda do redukcji zupy dodając jej więcej kwasowości. Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna radzę przepłukać ciepłą wodą, zimną nie wypłukamy kwasu!!! Umyte ziemniaki wkładamy do zimnego bulionu i zagotowujemy, Nigdy nie wkładamy do gorącego bo ziemniaki

Viola cooks with passion
Minestrone -włoska zupa z kapustą i fasolą 158

jarzyny. Trzeba też pamiętać o fasoli. Do minestrone Włosi używają białą fasolę. Ja dodałam dwa rodzaje białej fasoli i czarną. Zupa ma fajny smak i jest cudownie aromatyczna. Minestrone Składniki: 2 l mięsnego bulionu 350 g białej kapusty 150 g jarmużu 1 koper włoski 1 kalarepa 3 marchewki kawałek selera 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 150 g białej fasoli(...)czarna fasola farbuje. Posyp minestrone pietruszką i podaj z grzankami posypanymi parmezanem. Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Minestrone -włoska zupa z kapustą i fasolą appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Zupa gołąbkowa 530

ryżu. Dałam 100 g i jak dla mnie mogłoby go być odrobinkę więcej – wówczas zupa będzie mega gęsta i treściwa, i będzie to świetna propozycja na jednodaniowy/syty obiad. 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 duża cebula olej do smażenia 1/2 główki włoskiej kapusty 1-2 marchewki 1 nieduża pietruszka 1 ząbek czosnku ok. 3 litry rosołu lub bulionu(...)angielskie. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, słodką i ostrą papryką oraz dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy około 30 minut, do miękkości kapusty. Następnie wsypujemy suchy ryż i gotujemy według czasu potrzebnego na jego przygotowanie. Na koniec w razie potrzeby doprawiamy jeszcze zupę solą i pieprzem

Smaki Na Talerzu
Zupa cebulowa z kapustą 168

Mały eksperyment..zupa cebulowa z dodatkiem kapusty oraz makaronu. 3-4 cebule około 30-40 dkg białej kapusty  1-2 marchewki susz warzywny bulion sól, pieprz, liść laurowy,ziele angielskie koperek sok z cytryny dowolny makaron [ u mnie nitki] Cebulę i kapustę drobno pokroić,marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Cebulę zalać odrobiną bulionu i chwilkę poddusić, następnie

Moje domowe kucharzenie
41 przepisów na dania jednogarnkowe 348

płatkami owsianymi Zielona soczewica w pomidorach pelati Zupa jarzynowa Zupa jarzynowa z brukselką i fasolką szparagową Zupa jarzynowa z brukselką, fasolką szparagową i kalafiorem Zupa jarzynowa z białą kapustą i groszkiem Zupa krem z kukurydzy z czarnuszką Zupa z żółtą fasolką szparagową Zupa z botwinki z ziemniakami Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach

Moja smaczna kuchnia
32 rozgrzewające dania na jesień 1781

kalamata Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi Zupa jarzynowa z brukselką i fasolką szparagową Zupa jarzynowa z brukselką, fasolką szparagową i kalafiorem Zupa jarzynowa z białą kapustą i groszkiem Zupa z żółtą fasolką szparagową

Moja smaczna kuchnia