pyszną zupę przypomina mi się moja babcia Agnieszka nazywana przez wszystkich potocznie Gusią :)Pamiętam jak będąc dzieckiem chodziłam do babci a ona często gotowała taką "dziwną" zupę na soku od kiszonej kapusty z dużą ilością majeranku, kiełbaską ...i nazywała ja:kwas...Zupa kwas to potrawa tradycyjna znana już od kilkuset lat. Przygotowywana na bazie soku z kapusty kwaszonej, stąd(...)jest znana we wszystkich regionach Polski ale na Kujawach spożywana jest od niepamiętnych czasów, szczególnie od jesieni do późnej wiosny, czyli wtedy, kiedy jest dostępna kapusta kiszona. W innych rejonach Polski zupę tą określa się mianem białego barszczu. To jedna z moich ulubionych zup :) Niektórzy jedzą ja z kluskami, inni z ziemniakami polanymi skwarkami, a ja podaję
Walijskie Pichceniegruncie rzeczy lata jeszcze nie ma, ale temperatury wskazują na coś zupełnie odmiennego;) Dlatego proponuję Wam dzisiaj coś lekkiego i bardzo łatwego w przygotowaniu. Pyszna i szybka zupa z młodą kapustą, groszkiem i fasolką szparagową, zabielona śmietanką doskonale sprawdzi się na lekki obiad w upalny dzień. Jeżeli tak jak ja lubisz młodą kapustę polecam także inne pyszne przepisy ! Zapraszam. Scroll(...)down for recipe in English Letnia zupa jarzynowa (4 porcje) Składniki: 1 mała cebula, pokrojona w cienkie plasterki 1 łyżka oleju roślinnego 4 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego 1/2 główki młodej kapusty, posiekanej 1/2 szklanki groszku (może być mrożony) 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego duża garść fasolki szparagowej, pokrojonej
karmelowyteraz też w zupie gołąbkowej, która wychodzi przepyszna. Znajoma dała nam ten przepis i wiemy już, że zawsze będziemy ją robić. Przepis na zupę gołąbkową Składniki: 3 cebule, pół kilograma mielonej wieprzowiny, pół średniej główki białej kapusty, 2 marchewki, 2 puszki pomidorów w zalewie, 100 gramów białego ryżu, łyżka papryki w proszku, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, olej. Zrób(...)paprykę w proszku, wymieszaj, wlej wodę, zagotuj, dopraw solą i pieprzem, dorzuć liście i ziele, następnie gotuj wszystko pod przykryciem około 20-30 minut aż kapusta zupełnie zmięknie, a ryż rozpadnie się, nadając zupie konsystencję. Podawaj posypaną świeżym koperkiem. Artykuł Zupa gołąbkowa. Raz spróbowaliśmy, już zawsze będziemy ją robić. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie
Kulinarna Polskawszystko. Nasz wywar jest już gotowy! Teraz wystarczy ugotować w nim warzywa, które będą głównym składnikiem naszej zupy lub zupy krem, np. kalafiora, brokuła, czy kapustę. Taka zupa idealnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na ciepłą kolację, ponieważ jest nie tylko pożywna i rozgrzewająca, ale również bardzo smaczna Lubicie zupy? Często je przygotowujecie? Korzystacie z domowych wywarów
Okiem Blondynki by McBlondiPrzepyszna, bardzo sycąca, gęsta zupa z kurczakiem, pomidorami i młodą kapustą. Cebulę i mięso z piersi kurczaka pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić na niego pokrojoną
Bullioprzygotowuję surówkę z pora . Tym razem jednak postawiłam na kapustę pekińską. Można z niej zrobić naprawdę kulinarne cuda. Używam jej do potrawki z kurczaka , nie raz wykorzystałam też kapustę pekińską do zupy . Surówkę z kapusty pekińskiej polecam każdemu, kto lubi połączenia warzyw i owców. Wyszło pysznie, lekko i przede wszystkim słodko. Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 2 garście rodzynek puszka
Pobite gary Barbaryzaniedbałam gotowanie. Robienie przetworów na zimę tak mnie pochłonęło, że wrzucałam do gara wszystko co było pod ręką :) I tak oto powstał expresowy kapuśniaczek, ze świeżo kiszonej kapusty i zupa z serii - wszystko do gara lub - wietrzenie lodówki :) Składniki: - 1 kg kiszonej, młodej kapusty ( taka pięciodniowa ) -30 dag kiełbasy wiejskiej -30 dag boczku -jedna cebula Kapustę zalać wodą(...)mięciutka. Na patelni wysmażyć boczek na chrupko, dodać pokrojoną w kostkę cebule i podsmażyć do zrumienienia. Dodać do gotującej się kapusty wraz z pokrojoną w plasterki kiełbasą wiejską. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupa wszystko do gara lub wietrzenie lodówki :) Składniki: -dwie garście żółtej fasolki -dwie małe, młode marchewki -jeden korzeń pietruszki -plaster korzenia
Kulinarne przemysleniasycąca zupa z mięsem wieprzowym i mnóstwem warzyw. Idealna na chłodne jesienne i zimowe dni! Składniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego – łopatki, szynki, karkówki… 10 dkg wędzonego boczku 1 cebula 2 ząbki czosnku 10dkg pieczarek 1 marchew 1 czerwona papryka 1 papryczka chilli 1/2 papryki żółtej lub zielonej 2 duże ziemniaki 1/4 główki kapusty(...)kulki ziela angielskiego oraz pieprzu, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 40 minut *** *** Po tym czasie ziemniaki, marchew oraz papryki kroimy w kostkę *** *** Kapustę grubo szatkujemy *** *** Pokrojone warzywa dodajemy do zupy. Całość gotujemy przez około 25 minut, aż warzywa i mięso będą miękkie *** *** Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy *** *** Następnie dolewamy śmietankę wymieszaną z odrobiną gorącej zupy. Całość
Blog z Apetytemgrochówkę jadł mój tata. Niedawno sobie o niej przypomniałam, zadzwoniłam do mamy żeby dowiedzieć się jak ją robiła. Dokładną instrukcje dostałam i zaraz zabrałam się do pracy. Pyszna, polecam. Kapustę kiszoną można dodać świeżą ze słoika lub lekko przesmażoną na oleju. Groch zalać zimną wodą i zostawić na noc. Na drugi dzień zlać wodę i groch wrzucić do garnka. Wlać(...)momentu, aż groch będzie prawie ugotowany. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę, wrzucić do zupy. Gotować aż ziemniaki będą miękkie, a groch lekko rozgotowany. Ja lubię jak groch nie jest całkowicie rozgotowany. Rozlać grochówkę do talerzy, na górę nałożyć po łyżce kapusty kiszonej. Smacznego
Kuchnia PokoleńRobiliście kiedyś zupę krem ze zwyczajnej białej kapusty? Ja zrobiłam pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni. Ta zupa jest mniej aksamitna niż większość zup kremów. Smak jednak jest ciekawy i można go delikatnie modyfikować dodatkami. Jeśli doda się kawałek ostrej zielonej papryczki, wtedy wyjdzie pikantna. Jeśli natomiast ograniczyć ilość wody, a zastąpić ja większą ilością słodkiej śmietanki, wtedy(...)smak będzie łagodniejszy, śmietankowy. Ja smak zaostrzyłam podsmażonymi pieczarkami i garścią posiekanego szczypioru. Zupa dość szybko zniknęła z talerzy, a to znak, że wyszła pyszna. Składniki: 2 średnie pietruszki 1/2 małego selera 1 mała cebula biała kapusta - po skrojeniu objętościowo około 2-3 szklanki kilka pieczarek 1-2 łyżki masła 2 łyżki oleju sól, pieprz do smaku około
Codzienna kuchnia niecodziennaZupa miso z tofu i kapustą pekińską Czym jest zupa miso ? W skrócie jest to taki odpowiednik naszego rodzimego rosołu z wkładką. To co wyróżnia ten azjatycki rosół na tle innych zup, to tytułowa pasta miso. Dzięki występującym w paście bakteriom mlekowym wspiera pracę jelit. Pokarm jest łatwiej trawiony i lepiej wchłaniany. Wspomaga również układ odpornościowy w walce z wirusami(...)spartoliła robotę. Jedyne z czym możesz przesadzić to chilli, dlatego jeśli jesteś kulinarnym nielotem, to jej nawet nie tykaj. Sprawdź koniecznie pozostałe przepisy na zupy Artykuł Zupa miso z tofu i kapustą pekińską pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
BlendmanSezon na młodą kapustę trwa za krótko 😉 dlatego korzystamy jak możemy i w ostatnim czasie kilka razy na stole gościła zupa kapuściana w pomidorach. To takie połączenie zupy pomidorowej z kapuśniakiem 😀 . Okazało się, że bardzo smakuje… Artykuł Zupa kapuściana w pomidorach pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik
Kolorowy Przepisowniknastępnie dodać marchewkę i dalej gotować przez 10 minut. 3. Zawartość większej saszetki rozprowadzić w 250 ml zimnej wody i wlać do zupy, gotować przez 5 minut. Pod koniec gotowania wsypać zawartość mniejszej saszetki, dodać kapustę i por. Dokładnie wymieszać(...)gotować przez 1 minutę. Przygotować niespodziankę: 4. Liść z pora pokroić na 4 długie paski o szerokości 1 cm i wrzucić na 1 minutę do gorącej zupy, następnie wyjąć. Liście kapusty pekińskiej także włożyć do zupy na 1 minutę, aby się lekko sparzyły, następnie wyjąć i ułożyć każdy liść na płasko. 5. Oliwę rozgrzać na patelni
Jadło i czytadłodrobnych oczkach tarki ścieramy imbir, zachowująca cały cenny sok i pozbywając się włókien. Podgrzewamy prawie do zagotowania rosół. Jeśli używacie do zupy cykorii smak będzie zdecydowanie inny d zupy z kapustą – cykoria jest gorzka i ten smak mocno przekaże do płynu. Można go złagodzić, wycinając głąby cykorii przed jej krojeniem. Czy to cykoria, czy bok choy, czy sałata rzymska(...)kapusta pekińska – kroimy ją na centymetrowe plasterki. W garnku, w którym będziemy gotować zupę, rozpuszczamy i podgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy czosnek z imbirem, smażymy mieszając około 1,5-2 minut, aż czosnek straci surowy ostry zapach. Dorzucamy pociętą cebulę i jasne części szczypioru, smażymy razem jeszcze minutę, mieszając, do zeszklenia. Wrzucamy pokrojoną cykorię/sałatę/kapustę, podlewamy gorącym
Karo in the Kitchendrobnych oczkach tarki ścieramy imbir, zachowująca cały cenny sok i pozbywając się włókien. Podgrzewamy prawie do zagotowania rosół. Jeśli używacie do zupy cykorii smak będzie zdecydowanie inny d zupy z kapustą – cykoria jest gorzka i ten smak mocno przekaże do płynu. Można go złagodzić, wycinając głąby cykorii przed jej krojeniem. Czy to cykoria, czy bok choy, czy sałata rzymska(...)kapusta pekińska – kroimy ją na centymetrowe plasterki. W garnku, w którym będziemy gotować zupę, rozpuszczamy i podgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy czosnek z imbirem, smażymy mieszając około 1,5-2 minut, aż czosnek straci surowy ostry zapach. Dorzucamy pociętą cebulę i jasne części szczypioru, smażymy razem jeszcze minutę, mieszając, do zeszklenia. Wrzucamy pokrojoną cykorię/sałatę/kapustę, podlewamy gorącym
Karo in the Kitchen