zupa z kapusty - 2453 przepisów (strona:8/164)

Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach 161

W moim domu przepis na kapuśniak nie zmieniał się chyba od lat. Tradycyjnie kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach podawany był z tłuczonymi... The post Kapuśniak

Eksperymentalnie.com
Kapuśniak Krzysztofa 185

kapusta kiszona 30 dag · cebula biała · papryka 2 strąki · tłuszcz · koncentrat pomidorowy 2 łyżki · mąka pszenna 1-2 łyżki · parówki cienkie 2-3 szt · sól · pieprz · przyprawa do zup  Kapustę pokroić, zalać wywarem, ugotować. Cebulę i paprykę oczyścić, opłukać, pokroić w kostkę, podsmażyć, skropić wodą i dusić do miękkości; pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy, oprószyć mąką. Połączyć

Camilla w kuchni
Młoda kapusta gotowana 411

wszyscy Polacy. Fakt ten potwierdzony jest chociażby przez bigos, który jest naszym daniem narodowym. Nie ma się co nam dziwić gdyż z tego tak prostego warzywa powstają pyszne surówki, zupy, kapusta zasmażana, pierogi, łazanki, bigos… oj długo by pisał. Niewątpliwie cechą wspólną prawie wszystkich dań przygotownych z kapusty jest ich cena. Ich wykonanie kosztuje niewiele. Przygotowałam dzisiaj

mecooks
Ziemniaczana zupa z kapustą 111

Rozgrzewająca zupa ziemniaczana. W sam raz na chłodne, zimowe dni. ok. 800 g ziemniaków 1/4 małej białej kapusty 1 cebula 150 g boczku 3 l wywaru 2 – 3 ząbki czosnku sól pieprz słodka papryka Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na suchej patelni. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Kapustę posiekać. Cebulę obrać

Polska Zupa
Kapuśniak z mięsem mielonym 155

poniżej zapraszam Was do przetestowania zupy, która ma w sobie coś ze spaghetti , gołąbków i pomidorówki . Oboje z Marcinem uwielbiamy zupy. Tym razem chciałam zrobić taką, która będzie na tyle pożywna, aby zstąpić dwudaniowy posiłek. Mięso mielone, kapusta włoska oraz odpowiednio doprawiony wywar warzywny, pozwolą naładować akumulatory na drugą część dnia. 1 godzina 8 składniki: średnia główka kapusty włoskiej(...)marchew zacznie się gotować, dodać pokrojoną w nieregularną kostkę kapustę, pogotować 2 minuty a następnie dodać mięso z patelni. Gotować wszystko około 10 minut. Po tym czasie dodać ryż. Gotować kolejny kwadrans. Pod koniec gotowania odlać pół szklanki wywaru, rozprowadzić w niej przecier pomidorowy i wlać do zupy. Gotować jeszcze ok. 5 minut. Najważniejszy w kuchni jest smak. Jeżeli uznacie

Ania i Marcin gotują
Kapuśniak z młodej kapusty, z podsmażanymi warzywami 261

Kapuśniak z młodej kapusty,  z podsmażanymi warzywami. Podsmażenie warzyw podbija smak zupy. Składniki: 3 skrzydełka 1 mały por gałązka lubczyku pietruszka mały seler 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 10 ziaren pieprzu czarnego -------------------- 1 cebula 200 g marchewki 200 g ziemniaków 2 ząbki czosnku około 2 łyżki oleju -------------------- 0,5 kg młodej kapusty (ćwiartka niewielkiej kapusty) 1 płaska łyżeczka(...)miękkości (około 10 minut). Po kilku minutach bulion z kapustą doprawiamy przyprawą warzywną, pieprzem mielonym, maggi i solą. Ze skrzydełek obieramy mięso i ponownie dorzucamy do zupy. Gdy kapusta jest miękka, dodajemy podsmażone warzywa i gotujemy do ich miękkości. Jeśli zachodzi potrzeba, doprawiamy solą. Zupę wyłączamy. Dodajemy siekany koperek. Smacznego

Smak mojego domu
Żeberka zapiekane na kapuście 154

olej Żeberka zalać wodą w ganku, dodać marchewkę, pietruszkę, cebulę, listek laurowy, ziele angielskie i ugotować o miękkości. Żeberka wyjąć z wywaru i ostudzić (wywar wykorzystać do przygotowania zupyKapustę wypłukać w ciepłej wodzie, odcisnąć, włożyć do głębokiej patelni do duszenia dodać marchewkę startą na tarce , posiekaną cebulę, suszone jabłka (uprzednio wpłukać)  podlać olejem, ok 2-3 łyżki

Gotowanie jest łatwe
Japońska zupa z pasty miso – miso-shiru. Co to jest umami? 189

gryczany), makaron z tapioki – zawsze. Ryż biały, brązowy i dziki – według upodobań, zamiast makaronu. Krewetki, mięso kurczaka, biała ryba, małże – ugotowane w dashi lub na parze, do bardziej sycącej zupy. Kapusta pekińska lub bok choy – leciutko w bulionie zblanszowane. Pocięta cieniutko marchewka, grzyby mun, enoki, shiitake, pieczarki jako komponenty wywaru. Szpinak, rzodkiew, rzodkiewka, bakłażan a nawet ziemniaki. Algi nori, glony

Karo in the Kitchen
Kapuśniak 187

dorzucić pokrojone w kostkę warzywa, liść laurowy, kminek i ziele angielskie. Gotować, aż warzywa będą miękkie.5. W międzyczasie cebulę posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju.6. Do zupy dodać kapustę i zeszkloną cebulę oraz pokrojony drobno czosnek. Gotować, aż kapusta zmięknie. Na koniec dodać zrumienioną na patelni kiełbasę i jeszcze chwilkę gotować.7. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Palcem po mapie: Kazimierz Dolny 169

oliwo-czosnkowy - miałam okazję go spróbować i miałam wrażenie, że 2 dni później nadal zionę czosnkiem.   Zdjęcie pochodzi ze strony http://restauracja-ufryzjera.pl/ Ja na pierwsze danie zamówiłam zupę gulaszową. Była dobra, treściwa i pożywna, ale nadal jestem zdania, że najlepsza gulaszową na świecie robi moja Teściowa! I tego się będę trzymać ;) Na danie główne zdecydowałam się (po dość długim(...)Michelin - Wojciecha Modesta Amaro, który wyszkolił również kucharzzy restauracji. Ja zrezygnowałam z przystawki/zupy. PanMąż zjadł zalewajkę z ziemniaków i pora, robioną na zakwasie, podawaną z uszkami z farszem z kapusty - zupę, którą pamiętam z dzieciństwa, zupę, którą robił mój Dziadek. Ja pamiętałam ją trochę inaczej niż to, co zostało podane, ale na szczęście Mąż był zadowolony. Była ona również ciekawie

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Zupa krem z czerwonej kapusty 170

mianowicie zupę krem.Jest to moje największe odkrycie kulinarne,potrawa ta absolutnie zaskoczyła mnie swoim smakiem i aromatem i to bardzo,bardzo pozytywnie.Nigdy do tej pory nie jadłam zupy z czerwonej kapusty,ba nawet nigdy nie słyszałam o takiej zupie.Gdy przeczytałam w "Kulinarium"Tessy Capponi-Borawskiej ,że takowa istnieje i jak bardzo zachwyca smakiem,postanowiłam spróbować.Przypraw użyłam podobnych(...)marchewkę,pietruszkę,selera,pokroic w plasterki,pora w krążki i dodać do garnka dodać goździki,obrany,pokrojony imbir,sól,pieprz,cukier i gotować do miękkości 40 minut gdy kapusta jest miękka zupę zblendować.Na koniec delikatnie zakwasić octem by zbalansować całość smakowo,a dzięki zakwszeniu zupa na powrót nabierze pieknego czerwonego koloru

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Detoks - dzień 3 227

jakieś złogi, skąd to się bierze?!), aczkolwiek i tak przebiega w miarę łagodnie. Generalnie jest dobrze :) I jeszcze małe kulinarne eksperymenty. Na obiad mialam zjeśc jeszcze zupę  z młodej kapusty i ogórków - ta zupa to jeden wielki eksperyment - wczoraj miałam dość surówek, a wcześniej zrobiła dużą michę surówki z białej kapusty, ogórków gruntowych i pietruszki. Postanowiłam więc przerobić surówkę(...)zupę i wyszło całkiem smacznie :) Dodałam jeszcze trochę soku wyciśniętego z liści kalarepy (sic! to można jeść), tak dla zdrowotności ;) Wyszło smacznie, ale ostatecznie zupy nie zjadłam, jakoś kapusta mi się na razie nie widzi

pyszne zdrowości
Zupa gołąbkowa 199

wychodzi spory gar zupy. Dla mojej rodziny to obiad na dwa dni więc jeżeli macie zmniejszą rodzinę to polecam ugotować zupę z połowy porcji. Miseczka pełna treściwej zupy z mięsem mielonym, kapustą i ryżem zaspokoi wasz apetyt na dłuższy czas. Zupa gołąbkowa 500 g mięsa mielonego (szynka, łopatka) 2 cebule pół główki średniej kapusty białej 100 g ryżu 2 średnie(...)laurowy i 3-4 kulki ziela angielskiego. Gdy woda z mięsem się zagotuje dodać kapustę, pokrojoną w kostkę i starte na tarte o dużych oczkach warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler. Ryż przepłukać na sitku i po 15-20 minutach dodać do garnka z gotującą się zupą. Gdy ryż zmięknie dolać passatę i koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku papryką, solą

Pieguskowa Kuchnia
Zupa spalająca tłuszcz 20931

Zupa spalająca tłuszcz – to pyszna zupa wspomagająca przemianę materii, której głównymi składnikiem jest kapusta, która jest bogata w błonnik pokarmowy i zapewnia uczucie sytości. Poza tym znajdziecie w tej zupie seler naciowy, który ma właściwości odchudzające, a także oczyszczające (seler naciowy w 100g ma tylko 17 kcal), a co najważniejsze jest bogatym źródłem witaminy C (ma jej prawie(...)ogniu bez przykrycia (po tym czasie mięso można wyciągnąć z zupy, pozbawić je skór i ewentualnie na sam koniec rozłożyć do talerzy z zupą lub wykorzystać tak ugotowane mięsko do zrobienia sałatki z gotowanym kurczakiem). Kapustę umyć, osuszyć, poszatkować. Paprykę umyć, osuszyć, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w dużą kostkę. Seler naciowy umyć, osuszyć, pokroić w paseczki. Kalafior umyć, pozbawić głąbu

Kulinarne Przeboje