zupa z kapusty - 2453 przepisów (strona:24/164)

Kapuśniak na wędzonych żeberkach 200

przecież nasza tradycyjna popularna zupa, wiec nic odkrywczego. Ale ten wyszedł idealny i sama nie wiem dlaczego tak rzadko go robię, bo na domowej kiszonej kapuście wyszedł pysznie domowy, pachnący wędzonką. Najlepsza zupa na jesień.Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Jesienna zupa klopsikowa 116

obtoczenia klopsików przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler, por 2-3 ziemniaki 250g kapusty kiszonej 500g brukselki 2-3 łyżki kaszy gryczanej przyprawy do zupy: sól, pieprz, ziele angielskie, pieprz w kulkach, liść laurowy       *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami – do smaku *** *** Włoszczyznę(...)obieramy, kroimy w kostkę *** *** Ziemniaki przekładamy do gotującej się zupy. Dodajemy także łyżkę soli, po 2-3 kulki ziela angielskiego oraz pieprzu i liść laurowy *** *** Kapustę kiszoną drobno siekamy i dokładamy do garnka z zupą *** *** Z masy mięsnej formujemy małe klopsiki i obtaczamy je w mące *** *** Klopsiki wrzucamy kolejno do gotującej się zupy. Dodajemy także brukselkę *** *** Wsypujemy kaszę i gotujemy

Blog z Apetytem
Zupa krem z brokułów 96

zdecydowanie smak jesieni. Dyniowa, porowa, buraczana czy kalafiorowa pojawiają się na naszym stole dość często, a od niedawna do ich grona dołączył krem z brokułów. Podobnie jak zupę z młodej kapusty, podałam go z chrupiącymi pestkami słonecznika i chipsami boczku oraz kleksem śmietany. Zupa na medal:)  Zupa krem z brokułów Składniki: 1 główka brokułów 1 ziemniak (średniej wielkości

Obiad gotowy
Barszcz Ukraiński 162

przepis jest na duży gar zupy. Mam nadzieje, że i wam zasmakuje zupa z tego przepisu. Serdecznie zapraszam do zapoznania się z przepisem. Przepis: (4 litry zupy) Składniki: 1/2 główki białej kapusty 5 ziemniaków 4 marchewski 6 buraków 2 białe części pora 4 ząbki czosnku sok z 1 połówki cytryny 2 puszki butter beans/ fasola piękny jaś (razem(...)Kapustę szatkujemy, obrane ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do reszty warzyw.  5. Gotujemy około 30 minut, dodajemy odcedzoną fasolę, i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną pietruszkę  5. Wlewamy sok z cytryny, dodajemy 2 łyżeczki koncentratu, doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami.  6.  Trzymamy na małym ogniu jeszcze przez 10 minut.  *Zupę można podać

Mój pomysł na
Kanapa – Polska-Ukraina - łączy nas kuchnia 127

tatar oraz karasie w śmietanie. Do nich wino Chardonnay Kolonist. Kolej na zupę. Klasyka – barszcz ukraiński – ale za to jaki. Podany został nie w talerzu, ale w główce kapusty. Super pomysł. Zupa bardzo esencjonalna, gęsto naładowana smakami. Czujemy w niej wędzone gruszki i śliwki. Jak dla nas zaskakujące, ale pyszne. Do niej domowa nalewka chrzanowa. Nalewka doskonale intensywna, czuć(...)słodkawą brioszką połączenie absolutnie doskonałe, które błyskawicznie zniknęło z naszego stołu (puszka była za mała). Do tego podano wino Odeskie czarne Kolonist. Niestety nie sprostało pasztetowi. Pierogi z czarną kapustą, sandaczem oraz z mięsem zajęczym i orzechami leśnymi. Piękna niestandardowa prezentacja. Świetne cienkie ciasto i mocne aromatyczne farsze. Dobrze skomponowały się z winem Cabernet Merlot Kolonist. Chiken Kyiv – kotlet

królestwo garów
Zupa kapuściana. 132

Polecam dziś bardzo prostą i smaczną zupe ziemniaczano - kapuścianą. Robi się ja naprawde ekspresowo. Kiedys świat obiegła pewna zupa odchudzająca - to nie ta, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby ją ugotować. Składniki; 20 dag wędzonego boczku pół główki białej kapusty 1 marchew 4 ziemniaki sól,pieprz ziele angielskie, liść(...)laurowy przyprawa uniwersalna 1 łyzka (kopiasta) przecieru pomidorowego Boczek opłukać i zalać wodą. Marchew obrać, pokroić w kostkę dodac do garnka. Dorzucić ziele i liśc laurowy, kapustę poszatkować i również dodać do zupy. Ziemniaki obrać pokroić w kostke. Kiedy kapusta będzie już prawie miękka dodajemy wtedy ziemniaki. Doprawiamy do smaku solą pieprzem, przyprawą i gotujemy do miękkości. Boczek wyjąc

Radość kipiąca uśmiechem.
Kotlety z fasoli 101

Czasami zostają w domu jakieś resztki. Szkoda wyrzucić i tak powstają często nowe dania. U mnie w domu niestety często coś zostaje. Nie lubię wyrzucać jedzenia

Polska Zupa
Wiosenna surówka z kalarepki 103

Na targu kupiłam kalarepki giganty. Pan sprzedający powiedział, że w przypadku akurat tych warzyw, nic im nie szkodzi, że są takie wielkie. I mówił prawdę, moje

Polska Zupa
Pieczone ziemniaki i młoda kapusta 157

Prosto i pysznie. Zastanawiałam się, czy ten wpis powinien pojawić się na blogu. Bo prawie każdy robi w domu młodą kapustę czy piecze ziemniaki. I nie

Polska Zupa
Placki z kiszonej kapusty 117

Od jakiegoś czasu w różnych miejscach w sieci trafiałam na placki z kiszonej kapusty. Sposobów na ich zrobienie jest zaskakująco dużo. Postanowiłam więc je zrobić, po

Polska Zupa
Kapusniak z mlodej kapusty 136

młodych ziemniaków. Tym razem jednak postanowiłam zrobić z niej zupę, czyli kapuśniak, ale na słodko, bo zamiast jak zazwyczaj użyć kapusty kiszonej była młoda, jędrna, świeża kapusta. Wywar powstał na wołowinie co dodało zupie smaku. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
KIMCHI JIGAE 김치찌개 KOREAŃSKA ZUPA 176

temu zamówiłam potrzebne składniki i o to dziś na obiad miałam jedną z moich ulubionych zup.Przepis dostałam od mojej korespondencyjnej koleżanki - Hui-Jung.Głównym składnikiem tej zupy jest kimchi, czyli sfermentowana kapusta i papryczki chili. Czasami kimchi produkowane jest z innych sfermentowanych warzyw.Pozostałe składniki są już dowolne. Kimchi podaje się z ryżem, ale Hui-Jung napisała

Przepisy Aleksandry
Zupa pomidorowa 122

makaronem, ale czasami i z ryżem. To jedna z najpopularniejszych zup. Latem warto przygotować taką zupę ze świeżych pomidorów.  Zupa pomidorowa Składniki: 4 skrzydełka z kurczaka 3 marchewki 2 pietruszki 200 g przecieru pomidorowego kawałek kapusty włoskiej kawałek selera sól, pieprz do smaku Przygotowanie(...)Skrzydełka z kurczaka myjemy. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy, z powierzchni usuwamy "szumowiny". Marchew, pietruszkę, seler obieramy i wkładamy do garnka z mięsem. Do warzyw ddodajemy kapustę włoską. Gdy zupa podgotuje się, a warzywa będą miękkie, dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy.  Gotujemy na małym ogniu. Doprawiamy do smaku. Podajemy z ugotowanym ryżem lub makaronem. Układamy na wierzchu

Moja smaczna kuchnia
Wiejski kapuśniak na kiełbasie z młodej kapusty i ziemniaków 97

Wiejski kapuśniak na kiełbasie z młodej kapusty i ziemniaków Pyszny wiejski kapuśniak na kiełbasie z młodej kapusty i ziemniaków , to jest jedna z moich ulubionych zup sezonowych . Można oczywiście użyć kurczaka , osobiście robiłam nawet na podsmażanym kuraku , ale ten na kiełbasie ma taki dla mnie najfajniejszy smak Ogólnie u nas w domu to ja jestem zupożercą , reszta patrzy na moją(...)gęstą lubicie ) , doprawiamy solą do smaku i gotujemy . Jak już wszystkie składniki będą miękkie zupa jest gotowa . Serwujemy na gorąco obficie posypaną mielonym czarnym pieprzem i odrobiną natki pietruszki . Odgrzewana jest zawsze tylko lepsza .. Smacznego ! Artykuł Wiejski kapuśniak na kiełbasie z młodej kapusty i ziemniaków pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
TRADYCYJNY KAPUŚNIAK Z POMIDORAMI 186

KAPUŚNIAK ze słodkiej kapusty Z POMIDORAMI to w wielu domach... Artykuł TRADYCYJNY KAPUŚNIAK Z POMIDORAMI pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE