idealnie sprawdzają się mocno rozgrzewające zupy. Idealnym przykładem takiej zupy jest kapuśniak z ziemniaczkami. Kwaśny na bazie zasmażki mocno rozgrzewa i wyśmienicie smakuje. Kapuśniak z ziemniaczkami Składniki: 1 kawałek wędzonego żeberka korzeń pietruszki kawałek selera 3-4 liski laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 2 ząbki czosnku około 500 g kapusty kiszonej z marchewką (u mnie słoik 900 ml) 1 marchewka(...)angielskie. Lekko solimy i gotujemy na średnim ogniu około 40 minut. Z gotowego wywaru usuwamy wszystkie warzywa i przyprawy. W międzyczasie kroimy kapustę kiszoną (można ją zostawić w całości, ale ja nie lubię kiedy się „ciągnie” w zupie ) i ścieramy na tarce na dużych oczkach obraną marchewkę. Warzywa wraz z sokiem z kiszonej kapusty dodajemy do czystego wywaru. Całość gotujemy
PatiGotujeprzecież nasza tradycyjna popularna zupa, wiec nic odkrywczego. Ale ten wyszedł idealny i sama nie wiem dlaczego tak rzadko go robię, bo na domowej kiszonej kapuście wyszedł pysznie domowy, pachnący wędzonką. Najlepsza zupa na jesień.Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikobtoczenia klopsików przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler, por 2-3 ziemniaki 250g kapusty kiszonej 500g brukselki 2-3 łyżki kaszy gryczanej przyprawy do zupy: sól, pieprz, ziele angielskie, pieprz w kulkach, liść laurowy *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami – do smaku *** *** Włoszczyznę(...)obieramy, kroimy w kostkę *** *** Ziemniaki przekładamy do gotującej się zupy. Dodajemy także łyżkę soli, po 2-3 kulki ziela angielskiego oraz pieprzu i liść laurowy *** *** Kapustę kiszoną drobno siekamy i dokładamy do garnka z zupą *** *** Z masy mięsnej formujemy małe klopsiki i obtaczamy je w mące *** *** Klopsiki wrzucamy kolejno do gotującej się zupy. Dodajemy także brukselkę *** *** Wsypujemy kaszę i gotujemy
Blog z Apetytemzdecydowanie smak jesieni. Dyniowa, porowa, buraczana czy kalafiorowa pojawiają się na naszym stole dość często, a od niedawna do ich grona dołączył krem z brokułów. Podobnie jak zupę z młodej kapusty, podałam go z chrupiącymi pestkami słonecznika i chipsami boczku oraz kleksem śmietany. Zupa na medal:) Zupa krem z brokułów Składniki: 1 główka brokułów 1 ziemniak (średniej wielkości
Obiad gotowyprzepis jest na duży gar zupy. Mam nadzieje, że i wam zasmakuje zupa z tego przepisu. Serdecznie zapraszam do zapoznania się z przepisem. Przepis: (4 litry zupy) Składniki: 1/2 główki białej kapusty 5 ziemniaków 4 marchewski 6 buraków 2 białe części pora 4 ząbki czosnku sok z 1 połówki cytryny 2 puszki butter beans/ fasola piękny jaś (razem(...)Kapustę szatkujemy, obrane ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do reszty warzyw. 5. Gotujemy około 30 minut, dodajemy odcedzoną fasolę, i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną pietruszkę 5. Wlewamy sok z cytryny, dodajemy 2 łyżeczki koncentratu, doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami. 6. Trzymamy na małym ogniu jeszcze przez 10 minut. *Zupę można podać
Mój pomysł natatar oraz karasie w śmietanie. Do nich wino Chardonnay Kolonist. Kolej na zupę. Klasyka – barszcz ukraiński – ale za to jaki. Podany został nie w talerzu, ale w główce kapusty. Super pomysł. Zupa bardzo esencjonalna, gęsto naładowana smakami. Czujemy w niej wędzone gruszki i śliwki. Jak dla nas zaskakujące, ale pyszne. Do niej domowa nalewka chrzanowa. Nalewka doskonale intensywna, czuć(...)słodkawą brioszką połączenie absolutnie doskonałe, które błyskawicznie zniknęło z naszego stołu (puszka była za mała). Do tego podano wino Odeskie czarne Kolonist. Niestety nie sprostało pasztetowi. Pierogi z czarną kapustą, sandaczem oraz z mięsem zajęczym i orzechami leśnymi. Piękna niestandardowa prezentacja. Świetne cienkie ciasto i mocne aromatyczne farsze. Dobrze skomponowały się z winem Cabernet Merlot Kolonist. Chiken Kyiv – kotlet
królestwo garówPolecam dziś bardzo prostą i smaczną zupe ziemniaczano - kapuścianą. Robi się ja naprawde ekspresowo. Kiedys świat obiegła pewna zupa odchudzająca - to nie ta, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby ją ugotować. Składniki; 20 dag wędzonego boczku pół główki białej kapusty 1 marchew 4 ziemniaki sól,pieprz ziele angielskie, liść(...)laurowy przyprawa uniwersalna 1 łyzka (kopiasta) przecieru pomidorowego Boczek opłukać i zalać wodą. Marchew obrać, pokroić w kostkę dodac do garnka. Dorzucić ziele i liśc laurowy, kapustę poszatkować i również dodać do zupy. Ziemniaki obrać pokroić w kostke. Kiedy kapusta będzie już prawie miękka dodajemy wtedy ziemniaki. Doprawiamy do smaku solą pieprzem, przyprawą i gotujemy do miękkości. Boczek wyjąc
Radość kipiąca uśmiechem.Czasami zostają w domu jakieś resztki. Szkoda wyrzucić i tak powstają często nowe dania. U mnie w domu niestety często coś zostaje. Nie lubię wyrzucać jedzenia
Polska ZupaNa targu kupiłam kalarepki giganty. Pan sprzedający powiedział, że w przypadku akurat tych warzyw, nic im nie szkodzi, że są takie wielkie. I mówił prawdę, moje
Polska ZupaProsto i pysznie. Zastanawiałam się, czy ten wpis powinien pojawić się na blogu. Bo prawie każdy robi w domu młodą kapustę czy piecze ziemniaki. I nie
Polska ZupaOd jakiegoś czasu w różnych miejscach w sieci trafiałam na placki z kiszonej kapusty. Sposobów na ich zrobienie jest zaskakująco dużo. Postanowiłam więc je zrobić, po
Polska Zupamłodych ziemniaków. Tym razem jednak postanowiłam zrobić z niej zupę, czyli kapuśniak, ale na słodko, bo zamiast jak zazwyczaj użyć kapusty kiszonej była młoda, jędrna, świeża kapusta. Wywar powstał na wołowinie co dodało zupie smaku. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniktemu zamówiłam potrzebne składniki i o to dziś na obiad miałam jedną z moich ulubionych zup.Przepis dostałam od mojej korespondencyjnej koleżanki - Hui-Jung.Głównym składnikiem tej zupy jest kimchi, czyli sfermentowana kapusta i papryczki chili. Czasami kimchi produkowane jest z innych sfermentowanych warzyw.Pozostałe składniki są już dowolne. Kimchi podaje się z ryżem, ale Hui-Jung napisała
Przepisy Aleksandrymakaronem, ale czasami i z ryżem. To jedna z najpopularniejszych zup. Latem warto przygotować taką zupę ze świeżych pomidorów. Zupa pomidorowa Składniki: 4 skrzydełka z kurczaka 3 marchewki 2 pietruszki 200 g przecieru pomidorowego kawałek kapusty włoskiej kawałek selera sól, pieprz do smaku Przygotowanie(...)Skrzydełka z kurczaka myjemy. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy, z powierzchni usuwamy "szumowiny". Marchew, pietruszkę, seler obieramy i wkładamy do garnka z mięsem. Do warzyw ddodajemy kapustę włoską. Gdy zupa podgotuje się, a warzywa będą miękkie, dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy. Gotujemy na małym ogniu. Doprawiamy do smaku. Podajemy z ugotowanym ryżem lub makaronem. Układamy na wierzchu
Moja smaczna kuchniaWiejski kapuśniak na kiełbasie z młodej kapusty i ziemniaków Pyszny wiejski kapuśniak na kiełbasie z młodej kapusty i ziemniaków , to jest jedna z moich ulubionych zup sezonowych . Można oczywiście użyć kurczaka , osobiście robiłam nawet na podsmażanym kuraku , ale ten na kiełbasie ma taki dla mnie najfajniejszy smak Ogólnie u nas w domu to ja jestem zupożercą , reszta patrzy na moją(...)gęstą lubicie ) , doprawiamy solą do smaku i gotujemy . Jak już wszystkie składniki będą miękkie zupa jest gotowa . Serwujemy na gorąco obficie posypaną mielonym czarnym pieprzem i odrobiną natki pietruszki . Odgrzewana jest zawsze tylko lepsza .. Smacznego ! Artykuł Wiejski kapuśniak na kiełbasie z młodej kapusty i ziemniaków pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróży