Link do filmu z przygotowania: Kapuśniak z kiełbasa i boczkiem Przygotowanie: Najpierw przygotuję wszystkie składniki na zupę. Obrane ziemniaki kroję w kostkę. Oczyszczoną i umytą pietruszkę i marchewkę kroję w kostkę i dodaję do ziemniaków. Kiszoną kapustę kroję na mniejsze kawałki. Cebulę kroję w kostkę. Czosnek drobniutko kroję i dodaję(...)cebuli. Boczek kroję w kostkę i dodaję do cebuli. Kiełbasę kroję razem ze skórką w grubsze plasterki (kiełbasę możemy obrać). Gotowanie zupy kapuśniak: Do garnka przekładam ziemniaki, marchew, pietruszkę, dodaję przyprawy bez majeranku (majeranek dodam do boczku i kapusty na patelni), i zalewam wodą. Garnek stawiam na gazie i gotuję do miękkości ziemniaków ( od momentu zagotowania około 25 minut
Uwaga Babcia Gotujezupy dodaje się ugotowany makaron łazanki. Polecam ją szczególnie tym którzy z różnych względów nie mogą, albo nie mają możliwości ugotować barszczu grzybowego na zakwasie albo na kapuście kiszonej. To niepozorna zupa, ale może Was miło zaskoczyć :) Przepis na ten podkarpacki specjał udostępniły panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Krzemiennej w publikacji „Potrawy wigilijne Ziemi Brzozowskiej”. Zupa grzybowa z Krzemiennej
Trzeci talerzZupa kapuśniak z białą kiełbasą, ziemniakami, soczewicą – idealna na przednówku, kiedy zużywamy zapasy kapusty kiszonej, kiedy wzmacniamy nasz wyczerpany po zimie organizm właśnie kiszonkami (bo na nowalijki jeszcze przyjdzie nam poczekać) i kiedy czujemy już nadchodzącą Wielkanoc i biała kiełbasa jak najbardziej wpisuje się w klimat. Pyszna, kwaśna, rozgrzewająca, sycąca zupa – polecam! PRZEPIS NA ZUPĘ KAPUŚNIAK Z BIAŁĄ(...)kminek, soczewicę, ziemniaki pokrojone w kostkę. Zalewamy wodą (1-1,5l), zagotowujemy, zmniejszamy grzanie i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem 20 minut. Dodajemy kapustę kiszoną i gotujemy jeszcze 10 min. Doprawiamy do smaku. Artykuł Zupa kapuśniak z białą kiełbasą pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota SmakujeZupa z kaszą i grzybami (wigilijna) - kuchnia podkarpacka Prezentując tradycyjne podkarpackie zupy wigilijne wybierałam zupy kwaśne, na bazie zakwasu na barszcz, lub na wodzie z kiszonej kapusty. Tym razem prezentuję łagodną zupę grzybową z kaszą gryczaną. Zupę gotuje się na wywarze z warzyw, a ponieważ podawana jest w Wigilię, krasi się ją cebulką podsmażoną na oleju lnianym. Przepis
Trzeci talerzprzepisów zgodnych z dietą warzywno-owocową dr Dąbrowskiej, to nie lada wyzwanie. Za każdym razem, przy kolejnym poście staram się wykombinować coś nowego. W okresie jesienno-zimowym doskonale sprawdzają się zupy kremy. I dziś właśnie taki przepis chciałam Wam polecić. Krem z białych warzyw przygotowałam na bazie selera, pietruszki i kalafiora. Możecie ją ugotować na wodzie lub na wywarze, wtedy będzie(...)jadłospis. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: sos czosnkowy z kalafiora młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii
Kulinarne przygody Gatitypołączona. To czas szczególny, pełen wewnętrznej radości i wzajemnej życzliwości. Wigilia, to tradycja wspólnych posiłków zjadania, w przerwach kolęd śpiewania. Ja kocham pierogi ruskie, z kapustą słodką i kiszoną, zupę grzybową mojej mamy ulubioną. Zresztą wszystko mi zawsze smakuje, bo na ten dzień z jeszcze większą miłością się gotuje. W tym roku drożdżowe pierogi
Moniki Smakołykijaka to jest. Jeśli to zupa to już ją lubię. Madzia czasami robi mi takie drobne przyjemności (właściwie to nawet nie drobne wcale) i przygotowuje zupy. Tak było i teraz. Zostało nam trochę kapusty po jakiejś sałatce i Madzia chciała ją jakoś spożytkować. I powstała ta właśnie zupa. Delikatna w smaku, ale wyrazista. Idealna na obiad. Taka uniwersalna, powinna smakować(...)też odkładamy. Pietruszka nie będzie już potrzebna. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy drobno posiekaną cebulę, drobno posiekaną kapustę i smażymy aż kapusta znacznie zmniejszy swoją objętość. Podlewamy winem i gotujemy aż wino odparuje. Całość wrzucamy do odcedzonej zupy. Dodajemy pomidory, obskubane mięso, pokrojona marchewkę, kaszę jaglaną i gotujemy aż kasza zmięknie. Zaprawiamy śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy
Marder&Marder ManufactureZupa na którą czekam cały rok ponieważ uwielbiam młodą kapustę. Obowiązkowo musi być dużo koperku który mogę jeść łyżkami. Polecam gotować zupę na wywarze z kaczki, ma ona wtedy fajny smak. 1 szkielet od kaczki 2 skrzydła, szyjka od kaczki 1/2 główka kapusty młodej 4 ziemniaki 1 kawałek por 1 pietruszka korzeń 1 plaster selera 2 marchewki 1 kalarepa(...)litry wody, dodaje liść, ziele angielskie i gotuję. W między czasie obieram marchewkę i kroję w kostkę, kapustę szatkuję, kalarepę obieram i kroję w paski, seler i pietruszkę ścieram na tarce jarzynowej, por drobno kroję. Warzywa przekładam do garnka i gotuję razem. Zupę gotuje około godziny na wolnym ogniu. Na końcu doprawiam solą dodaję koper świeży
wesoła kuchniaPrzygotowanie: Gotujemy wywar na wołowinie, salami kroimy w słupki i po podsmażeniu dokładamy do wywaru. Paprykę, ogórki i cebulę także kroimy w słupki i dodajemy do zupy. Następnie dorzucamy pokrojone pieczarki, kapustę kiszoną i pomidory. Na samym końcu w garnku powinny się znaleźć pokrojone oliwki i kapary oraz czosnek. Zupę przyprawiamy solą, pieprzem i chili. Podajemy z kwaśną śmietaną
Życie zamknięte w smakuradością się z nim z wami dzielimy. Zaskoczy was, że w tej zupie nie ma ani grama mięsa czy innych produktów zwierzęcych – taki jest pożywny i pyszny A jednocześnie bardzo zdrowy. Warto przygotować go w dużym garnku. Szybko znika! Przepis na kapuśniak wegański Składniki: 600 gramów kapusty kiszonej, 3 cebule, dwie garści zielonej soczewicy, 200 gramów pieczarek, dwie marchewki(...)plasterki pieczarkami. Dodaj pokrojoną kapustę kiszoną, dopraw papryką w proszku, wymieszaj, wrzuć soczewicę i pozostałe przyprawy (kapuśniak powinien być dobrze przyprawiony, nie żałuj szczególnie pieprzu) razem z sosem sojowym, zalej wodą i gotuj około 40 minut pod przykryciem. W osobnym garnku ugotuj w pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i seler. Dodaj do garnka z zupą, wymieszaj i gotuj razem jeszcze
Kulinarna Polskasmakuje tak dobrze :) Zupa jest bardzo gęsta, aż łyżka stoi (ale taki kapuśniak właśnie najbardziej lubię), jest aromatyczna i bardzo treściwa, a ze względu na sporą zawartość witaminy C w kiszonce warto ją od czasu do czasu ugotować- szczególnie jesienią czy zimną, kiedy to nasza odpornośc jest odrobinę nadszarpnięta ;) Kapuśniak: * woda- 1,5 litra * kapusta kiszona- 500 g * ulubiona(...)masło- 3 łyżki Kapuśniak: Warzywa pokroić w kostkę i ugotować (mają być jędrne i nierozgotowane, takie typu 'ale dente') wraz z dodatkiem ziela i listka laurowego. Dodać kapustę (jeżeli wolicie mniej kwaśną zupę, to należy ją wcześniej odcisnąć z soku) i gotować na małym ogniu przez 15 minut- nie martwcie się o warzywa, nie rozgotują się, gdyż kwaśna kapusta zatrzymuje
Kraina Miodem Płynącawymieszać. Makaron ugotować, zahartować i odstawić. Bulion zagotować, wrzucić mięso i grzybki mu-err, pozostawić na małym ogniu. 2. Jeżeli mamy pak-choi zamiast kapusty pekińskiej, najlepiej przed dodaniem do zupy pokroić ją na grube kawałki i obsmażyć na silnym ogniu przez 3 minuty na małej ilości oleju, doprawić solą i pieprzem. 3. Rozgrzać patelnię, wlać olej, wrzucić(...)mięsem dodać sos z patelni i marchewkę, gotować 5 minut. Dodać wakami, cebulę i kapustę lub obsmażoną pak-choi, spróbować i ewentualnie doprawić solą, pieprzem lub sosem sojowym. Gotować jeszcze ok. 4-5 minut. 5. Do miseczek włożyć makaron, zalać gorącą zupą. Smacznego
Kuchnia Prezydentowejrazem z pokrojonymi jarzynami i ziemniakami. Następnie oprószamy mąką, chwilę razem smażymy i zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Po kilku minutach dodajemy kaszę i gotujemy 10 min. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Gotujemy na wolnym ogniu przez kwadrans, dodajemy sparzone i obrane ze skóry pomidory pokrojone na kawałki. Całość gotujemy
R'n'G KitchenRozgnieść część grochu ubijakiem do ziemniaków, by zagęścić zupę. Dodać kawałki szynki . Doprawić zupę solą, pieprzem i musztardą. Podawać z pieczywem, w Szwecji to pieczywo chrupkie. ----- Podobne: Kapusta z grochem Grochówka Gęsta zupa z fasoli
Weekendy w domu i ogrodzieKapuśniak z kiszonej kapusty fot. Moja Książka Kucharska Przepis na tradycyjny kapuśniak z kiszonej kapusty na sposób mazurski. Najsmaczniejszy kapuśniak z kiszonej kapusty gotowany na rosole, z cebulą, ziemniakami, zielem angielskim i liściem laurowym. Pyszna rozgrzewająca zupa kapuśniak przyprawiona papryką i koncentratem pomidorowym. Kapuśniak podajemy ze skwarkami ze świeżej słoninki. Zamiast słoniny kapuśniak można przygotować z boczkiem. Najlepszy(...)kapuśniaku jest tłusty rosół ugotowany na golonce lub żeberkach. Jak zrobić tradycyjny, polski kapuśniak z kiszonej kapusty - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie. Kapuśniak mazurski wyróżnia się pięknym pomarańczowym kolorem. Jest to zupa z dodatkiem papryki mielonej i koncentratu pomidorowego. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam. Oto składniki i przyprawy na kapuśniak z kiszonej kapusty: 2,5 litra tłustego
Moja Książka Kucharska