zupa z kapusty - 2453 przepisów (strona:34/164)

Soljanka 173

Przygotowanie: Gotujemy wywar na wołowinie, salami kroimy w słupki i po podsmażeniu dokładamy do wywaru. Paprykę, ogórki  i cebulę także kroimy w słupki i dodajemy do zupy. Następnie dorzucamy pokrojone pieczarki, kapustę kiszoną i pomidory. Na samym końcu w garnku powinny się znaleźć pokrojone oliwki i kapary oraz czosnek. Zupę przyprawiamy solą, pieprzem i chili. Podajemy z kwaśną śmietaną

Życie zamknięte w smaku
Pyszny kapuśniak bez mięsa. Lekki, a zarazem pożywny. [PRZEPIS WEGAŃSKI] 123

radością się z nim z wami dzielimy. Zaskoczy was, że w tej zupie nie ma ani grama mięsa czy innych produktów zwierzęcych – taki jest pożywny i pyszny A jednocześnie bardzo zdrowy. Warto przygotować go w dużym garnku. Szybko znika! Przepis na kapuśniak wegański Składniki: 600 gramów kapusty kiszonej, 3 cebule, dwie garści zielonej soczewicy, 200 gramów pieczarek, dwie marchewki(...)plasterki pieczarkami. Dodaj pokrojoną kapustę kiszoną, dopraw papryką w proszku, wymieszaj, wrzuć soczewicę i pozostałe przyprawy (kapuśniak powinien być dobrze przyprawiony, nie żałuj szczególnie pieprzu) razem z sosem sojowym, zalej wodą i gotuj około 40 minut pod przykryciem. W osobnym garnku ugotuj w pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i seler. Dodaj do garnka z zupą, wymieszaj i gotuj razem jeszcze

Kulinarna Polska
Kapuśniak z kiełbaską 139

smakuje tak dobrze :)  Zupa jest bardzo gęsta, aż łyżka stoi (ale taki kapuśniak właśnie najbardziej lubię), jest aromatyczna i bardzo treściwa, a ze względu na sporą zawartość witaminy C w kiszonce warto ją od czasu do czasu ugotować- szczególnie jesienią czy zimną, kiedy to nasza odpornośc jest odrobinę nadszarpnięta ;) Kapuśniak: * woda- 1,5 litra * kapusta kiszona- 500 g * ulubiona(...)masło- 3 łyżki Kapuśniak: Warzywa pokroić w kostkę i ugotować (mają być jędrne i nierozgotowane, takie typu 'ale dente') wraz z dodatkiem ziela i listka laurowego. Dodać kapustę (jeżeli wolicie mniej kwaśną zupę, to należy ją wcześniej odcisnąć z soku) i gotować na małym ogniu przez 15 minut- nie martwcie się o warzywa, nie rozgotują się, gdyż kwaśna kapusta zatrzymuje

Kraina Miodem Płynąca
Zupa Yokisoba 274

wymieszać. Makaron ugotować, zahartować i odstawić. Bulion zagotować, wrzucić mięso i grzybki mu-err, pozostawić na małym ogniu.  2. Jeżeli mamy pak-choi zamiast kapusty pekińskiej, najlepiej przed dodaniem do zupy pokroić ją na grube kawałki i obsmażyć na silnym ogniu przez 3 minuty na małej ilości oleju, doprawić solą i pieprzem. 3. Rozgrzać patelnię, wlać olej, wrzucić(...)mięsem dodać sos z patelni i marchewkę, gotować 5 minut. Dodać wakami, cebulę i kapustę lub obsmażoną pak-choi, spróbować i ewentualnie doprawić solą, pieprzem lub sosem sojowym. Gotować jeszcze ok. 4-5 minut.  5. Do miseczek włożyć makaron, zalać gorącą zupą. Smacznego

Kuchnia Prezydentowej
Kapuśniak na żeberkach 104

razem z pokrojonymi jarzynami i ziemniakami. Następnie oprószamy mąką, chwilę razem smażymy i zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Po kilku minutach dodajemy kaszę i gotujemy 10 min. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Gotujemy na wolnym ogniu przez kwadrans, dodajemy sparzone i obrane ze skóry pomidory pokrojone na kawałki. Całość gotujemy

R'n'G Kitchen
zupa gołąbkowa 181

niezwykle smaczna. Najlepszą rekomendacją dla tej zupy jest fakt, że moja Córcia zjadła na obiad aż dwa talerze, poprosiła o podgrzanie później, na kolację i była zła, że nie zostało już nic na śniadanie, następnego dnia... składniki: 500 g mięsa mielonego cebula 2 ząbki czosnku marchew pietruszka kawałek korzenia selera 1/2 główki kapusty 150 g ryżu koncentrat pomidorowy liść laurowy(...)posiekaną w kosteczkę cebulę i czosnek, zeszklić, dodać mięso, obsmażyć aż zmieni kolor. Warzywa korzeniowe obrać, pokroić w kostkę, dodać do mięsa, dolać ok 2 litrów wody. Kapustę poszatkować, wrzucić do zupy, dodać liść, ziele i kminek, doprowadzić do wrzenia, gotować ok 15 minut. Następnie dodać ryż, gotować całość aż warzywa i ryż będą miękkie, w razie konieczności dolewając nieco

6niebo
Grochówka w szwedzkim stylu 168

Rozgnieść część grochu ubijakiem do ziemniaków, by zagęścić zupę. Dodać kawałki szynki . Doprawić zupę solą, pieprzem i musztardą. Podawać z pieczywem, w Szwecji to pieczywo chrupkie. ----- Podobne: Kapusta z grochem Grochówka Gęsta zupa z fasoli

Weekendy w domu i ogrodzie
KAPUŚNIAK Z KISZONEJ KAPUSTY : mazurski. Przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie 115

Kapuśniak z kiszonej kapusty fot. Moja Książka Kucharska Przepis na tradycyjny kapuśniak z kiszonej kapusty na sposób mazurski. Najsmaczniejszy kapuśniak z kiszonej kapusty gotowany na rosole, z cebulą, ziemniakami, zielem angielskim i liściem laurowym. Pyszna rozgrzewająca zupa kapuśniak przyprawiona papryką i koncentratem pomidorowym. Kapuśniak podajemy ze skwarkami ze  świeżej słoninki. Zamiast słoniny kapuśniak można przygotować z boczkiem. Najlepszy(...)kapuśniaku jest tłusty rosół ugotowany na golonce lub żeberkach. Jak zrobić tradycyjny, polski kapuśniak z kiszonej kapusty - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie. Kapuśniak mazurski wyróżnia się pięknym pomarańczowym kolorem. Jest to zupa z dodatkiem papryki mielonej i koncentratu pomidorowego. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam. Oto składniki i przyprawy na kapuśniak z kiszonej kapusty: 2,5 litra tłustego

Moja Książka Kucharska
Gazpacho, czyli warzywny chłodnik (dieta dr Dąbrowskiej) 180

przywędrował do nas prosto z Hiszpanii. Tutaj najdziecie ten przepis w wersji klasycznej ( kliknij tu ) ,  natomiast dziś przygotowałam go w wersji dietetycznej, zgodnie z zasadami diety dr Dąbrowskiej. Zupę podajemy dobrze schłodzoną, możemy też do niej wrzucić pokrojone w małą kostkę pomidory, paprykę i ogórki. Zapraszam po przepis, a tutaj znajdziecie   podstawowe zasady diety warzywno-owocowej . Tutaj natomiast(...)blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: surówka z młodej kapusty z koperkiem młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii

Kulinarne przygody Gatity
Barszcz ukraiński 151

dodawać, uważam jednak, że z fasolą jest smaczniejszy.  Ilość porcji: 3 litry zupy Czas przygotowania: 90 minut Składniki na barszcz ukraiński: 500 g mięsa wieprzowego lub wołowego (żeberka, łopatka) 5 średniej wielkości buraków 4 ziemniaki 2 marchewki korzeń pietruszki 1/2 korzenia selera 1/4 główki białej kapusty 2 cebule 5 ząbków czosnku 200 g drobnej białej fasoli (u mnie Jaś(...)dużych oczkach, wymieszać z cukrem i odstawić na 10 minut. Pietruszkę i selera obrać, pokroić w małe słupki, podsmaży na maśle i dodać do zupy.  Do zupy dodać również drobno poszatkowaną kapustę. Buraki podsmażyć przez około 10 minut na maśle z dodatkiem oliwy i rozmieszanym w kilku łyżkach płynu z garnka koncentratem. Podsmażone buraki, pokrojone w kostkę jabłko, ocet

Gotuj w domu
Wiosenny kapuśniaczek z młodej kapusty - tradycyjne potrawy gospodyni 135

kapusta w ogródkach jeszcze nie rośnie, ale widząc w warzywniaku małe główki kapusty, młodej, słodkiej kapusty wprost nie mogłam się oprzeć, by jej nie kupić. No i ta mała słodka główka wylądowała w mojej kuchni :) Najlepszy jest kapuśniaczek z takiej kapuchy. A że dobre zupy gotujemy, to i wiosenny klasyk musiał zagościć(...)naszym wesołym domu:) A w zasadzie to I. gotowała, a ja odsypiałam nockę w pracy... No ok, bez przedłużania. Może i zupa, jak zupa - ale my uwielbiamy! Dobra, trochę słodka w smaku przez kapustę, ale treściwa, bo jest i włoszczyzna, ziemniaki, boczuś, może i kawałki mięsa, jeśli piesa nie zjadła :) Składniki: główka młodej kapusty porcja włoszczyzny - marchew, pietruszka, seler

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Kapuśniak z młodej kapusty 170

Uwielbiam kapuśniak. W ogóle bardzo kocham kwaśne zupy. Zimną często robię  kwąśnicę . Latem jednak bardziej mam ochotę na kapuśniak w wersji bardziej fit. Polecam każdemu, nie tylko tym co muszą dbać o linię. Składniki: główka młodej kapusty 0,5 l. przecieru pomidorowego 2 cebule włoszczyzna 7 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe sól, pieprz słodka papryka cukier pęczek koperku

Pobite gary Barbary
Polędwica wieprzowa w cieście francuskim 137

Polędwica w cieście francuskim świetnie się prezentuje i z całą pewnością może być ozdobą stołu. Można ją przygotować na różne z sposoby. U mnie z kapustą

Polska Zupa
Kapusta i papryka, czyli pyszne danie jednogarnkowe 104

Szukacie prostych dań na jesień? To danie takie właśnie jest. Dla mnie jest to danie wspomnienie. Związane dniem Wszystkich Świętych. Kiedy z mamą w ten zimny

Polska Zupa

Proponowane wyszukiwania