Metoda jest taka: To, co pod ziemią rośnie, wrzucamy do zimnej wody, zagotowujemy, oprószamy solą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie. Gotujemy przez 5 minut. Fasolkę i kapustę podsmażamy na maśle, dodajemy do zupy. Całość zagotowujemy, do smaku doprawiając solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym koperkiem
R'n'G Kitchengotowania dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Łączenie wywarów. Kapustę z wywarem przelewamy do gotującego się rosołu. Cebulę podsmażamy na łyżce masła , powinna być lekko przyrumieniona. Dodajemy do niej łyżkę mąki , dokładnie mieszamy nadal podmażając. Dodajemy do cebulki i mąki ,2 -3 łyżki kapuśniaku , razem mieszamy i wszystko dodajemy do gotującej się zupy. Kapuśniak doprawiamy majerankiem, solą , pieprzem ,maggi. Smacznego
Aromatyczne Podróżewodęi zagotować w międzyczasie obrać wszystkie pozostałe warzywa. Bataty pokroić w grubą kostkę, a warzywa zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Dołożyć do zupy i gotować do miękkości batatów, około 25-30 minut. W kwaśnej kapuście gotują się dłłużej niż zazwyczaj na koniec wmieszać skwarki jeśli lubisz. Podawać posypany natką pietruszki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!główne , co najwyżej jako przystawka , taki starter przed daniem głównym , ale to już i tak całkiem nieźle Polecam jesienną zupę kapuścianą , tania , zdrowa i prosta , czego chcieć więcej Może jeszcze tylko , ładnej słonecznej jesieni… składniki : 1 ćwiartka białej kapusty , niezbyt dużej 3 – 4 kiełbaski meksykańskie 2 mięsiste mocno dojrzale pomidory 2-3 ziemniaki mały pęczek koperku(...)gdyż miała robić jako wkładka Wrzucamy do gara , razem z pokrojoną kapusta , cebulą , czosnkiem i ziemniakami . Zalewamy bulionem , wsypujemy paprykę , sól do smaku i doprowadzamy do wrzenia . Gotujemy do momentu aż warzywa zmiękną . Wyłączamy gaz , wsypujemy siekany koperek , mieszamy i możemy podawać . Pyszny , sycący i pachnący koprem gar zupy kapuścianej … Smacznego ! Artykuł Jesienna zupa kapuściana pochodzi z serwisu Ogrodnik
Ogrodnik w podróżylada gratka dla koneserów zup. Składniki 500 g żeberek wieprzowych 300 g kapusty białej 1/4 sztuki kalafiora 1 duża marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera 4 ziemniaki 2 pomidory 4 łyżki pasty warzywnej 1 łyżka czerwonego curry 1 łyżka masła 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżka koncentratu pomidorowego koperek sól, pieprz Przygotowanie Żeberka kroimy na porcje, zalewamy zimną wodą(...)rośnie. Marchew. Pietruszkę, seler, ziemniaki. Gotujemy przez kolejny kwadrans dodając 4 łyżki pasty warzywnej( http://www.rngkitchen.pl/2018/11/kostka-rosoowa-no-waste.html ) oraz łyżkę curry. Kapustę szatkujemy. Kalafior dzielimy na różyczki. Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy na kawałki. Dodajemy do zupy, gotując do miękkości składników. Z masła i mąki przygotowujemy zasmażkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i chwilę smażymy, mieszamy. Następnie dodajemy
R'n'G Kitchencebuli, smażymy 5 min. Kapustę siekamy, wrzucamy do garnka, smażymy razem 5 min, podlewamy octem, doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Całość zalewamy gorącym bulionem, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy przez kwadrans pod przykryciem. Pozostałe jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy. Zupę doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z częścią
R'n'G Kitchensmaczne, to młode warzywa, zbierane z pola teraz, gotują się szybciej niż mrożone. Do przygotowania i podania dobrej zupy naprawdę wystarczy 30 minut. Tym razem do zupy dodałem bób, żółtą fasolkę szparagową, młodą kapustę i kalafior. Bób trzeba ugotować osobno, a później obrać z łupin. Składniki (na ok. 4 porcje): 2 szklanki bobu 300 g żółtej fasolki szparagowej 1 młody
W SMAKpowiem Wam, że też jest bosko! Zapraszam po przepis. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii
Kulinarne przygody Gatityłodygami selera i pietruszki). Kapustę szatkujemy w cienkie paski, dokładamy do wywaru. Gotujemy całość do momentu aż warzywa będą na wpół miękkie. Następnie wrzucamy surowe ziemniaki pokrojone w kostkę. Gdy warzywa będą już miękkie odławiamy włoszczyznę i mięso. Marchewkę kroimy w krążki a piersi z kurczaka w kostkę i z powrotem dodajemy do zupy. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy
Qchnia po prostuZupa koperkowa cudownie pachnie moim ukochanym zielskiem. Koperek po prostu kocham i mogłabym dosypywać do wszystkiego. Czy jest bardziej wiosenna potrawa niż młoda kapusta duszona z dużą ilością koperku ? W zupie wykorzystałam zarówno jego pierzaste listki jak i aromatyczne łodyżki. Te drugie dodane do wywaru wzbogaciły jego aromat a zmiksowane w cieście naleśnikowym nadały mu koloru i koperkowego posmaku. Wyszło
Smaczna PyzaKażdy rodzinny obiad zaczyna się z zupy. Wszystkie zupy są dobre, ale kapuśniak smakuje wszystkim najlepiej. Pyszne, sycący, bardzo intensywny w smaku i niesamowicie smaczny, a dodatek wędzonej kiełbasy i boczku powoduje, że pachnie bardzo apetycznie. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 750 g młodej kapusty 1 cebula 0,5 wędzonej kiełbasy 75 g wędzonego boczku 3 młode ziemniaczki(...)dużą kostkę, dodajmy do pozostałych składników i dusimy pod przykryciem przez ok. 10 min, do miękkości kapusty. Do garnka wlewamy bulion, solimy, dodajemy pieprz i bazylię, i gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 min. Jeżeli chcemy możemy zaciągnąć zupę dwiema łyżeczkami mąki wymieszanej z dwiema łyżkami śmietany, wtedy zupa będzie gęstsza. Smacznego
Kuchnia Łukaszadodać do niej nieco oleju rzepakowego tłoczonego za zimno i szczyptę cukru. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej
Kulinarne przygody GatityZupa gołąbkowa...robiłam już nie raz, za każdym razem inaczej...ale jak do tej pory nie wstawiłam żadnego przepisu..Więc dziś dla odmiany jest gołąbkowa i to całkiem inaczej niż zawsze...bo wcześniej robiłam z kapustą białą, pekińską lub włoską, z ryżem, kaszą itd [ muszę w końcu chyba pouzupełniać przepisy i dodać tu na bloga ]..a tym razem zaszalałam
Moje domowe kucharzeniejęczmienną średnią, dodać białą kiełbasę i na mniejszym ogniu gotować z 25 minut wlać do wywaru z kiełbasą ugotowaną kiszoną kapustę, dodać kucharka, paprykę, pieprz, gotwać z 10 minut wsypać posiekaną natkę pietruszki, podawać kapuśniak z kiełbasą i pieczywem - zupa jest rozgrzewająca, sycąca zwłaszcza na chłodne dni............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: golonki indycze 4 większe, przyprawa do kurczaka 3 łyżki, olej rzepakowy 7 łyżek, ząbki czosnku 6 sztuk, marchew 8 nieduże, kapusta 1 główka młoda, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, papryczka chili 1 średnia, woda 1 szklanka golonki indycze umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć przyprawą do kurczaka i na gorącym oleju zrumienić golonki z każdej strony
W Mojej Kuchni Lubię